GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΟΙ "ΕΞΑΦΑΝΙΣΕΙΣ" ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ! Αφαντος είναι εδώ και δύο μήνες ο (επικεφαλής της Alibaba) Τζακ Μα...

Οργιάζουν οι φήμες και οι υποψίες, που θέλουν τον Κινέζο δισεκατομμυριούχο Τζακ Μα να αγνοείται καθώς ο ιδρυτής και επικεφαλής της Alibaba δ...


Οργιάζουν οι φήμες και οι υποψίες, που θέλουν τον Κινέζο δισεκατομμυριούχο Τζακ Μα να αγνοείται καθώς ο ιδρυτής και επικεφαλής της Alibaba δεν έχει κάνει κάποια δημόσια εμφάνιση τους τελευταίους δύο μήνες.

 Οι υποψίες ότι η τύχη του αγνοείται γιγαντώθηκαν, όμως, εξαιτίας της απουσίας του στο τελευταίο επεισόδιο δικού του διαγωνισμού ταλέντων, που δίνει την ευκαιρία σε Αφρικανούς επιχειρηματίες να κερδίσουν χρηματικά έπαθλα ύψους 1,5 εκατ. δολ. Τις δικαιολογεί άλλωστε το ιστορικό της Κίνας σε εξαφανίσεις διαπρεπών επιχειρηματιών ειδικότερα έπειτα από κάποια απροκάλυπτη κριτική που άσκησαν στο Πεκίνο.

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τον διαγωνισμό ταλέντων, ο Μα είναι μέλος της κριτικής επιτροπής και τον αντικατέστησε η Λούσι Πενγκ, στέλεχος της Alibaba. Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ των Financial Times, εκπρόσωπος της Alibaba δήλωσε πως ο Μα δεν μπορεί να συμμετάσχει λόγω βεβαρημένου προγράμματος. Ο επιχειρηματίας και η αυτοκρατορία του βρίσκονται, εξάλλου, στο στόχαστρο του Πεκίνου από τα τέλη Οκτωβρίου και μετά μια αμφιλεγόμενη ομιλία του στη Σαγκάη, στο πλαίσιο της οποίας επέκρινε το ρυθμιστικό σύστημα της Κίνας ως αναχρονιστικό και ως «κληρονομιά της βιομηχανικής εποχής». Μία εβδομάδα αργότερα, οι κινεζικές αρχές εμπόδισαν την αρχική δημόσια εγγραφή της εταιρείας ηλεκτρονικών πληρωμών Ant, θυγατρικής της Alibaba, επικαλούμενες ελλείψεις στον σχετικό φάκελο. Στη συνέχεια παρουσίασαν νέο προσχέδιο κανονισμών για τον κλάδο.

Μόνο μέσα στο 2020 ο Τζακ Μα είναι ο δεύτερος επιχειρηματίας που ξαφνικά εξαφανίζεται. Τον Μάρτιο, όταν η πανδημία είχε μεταγγισθεί στον δυτικό κόσμο, χάθηκε από προσώπου γης ο βαθύπλουτος επιχειρηματίας Ρεν Ζικιάνγκ λίγο αφότου επέκρινε τους χειρισμούς του Πεκίνου στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Σε σχετικό άρθρο του ο Ρεν, συνταξιούχος και πρόεδρος της μεσιτικής και εργολαβικής εταιρείας Huayuan Properties, είχε χαρακτηρίσει τον Κινέζο πρόεδρο «κλόουν πεινασμένο για εξουσία», ενώ είχε αποδώσει την ανεξέλεγκτη μετάδοση του κορωνοϊού στη μυστικοπάθεια του Πεκίνου και στην παντελή έλλειψη ελευθερίας του λόγου στη χώρα.

Σύμφωνα με τους φίλους του επιχειρηματία, βρισκόταν σε μαύρη λίστα και παρακολουθείτο συστηματικά από το 2016. Οπως επισήμανε τον Σεπτέμβριο σχετικό δημοσίευμα των New York Times, με τα σχόλιά του ο κ. Ρεν απηχούσε τη δυσφορία διανοουμένων και επιχειρηματιών της Κίνας για τον εντεινόμενο αυταρχισμό με τον οποίο κυβερνά τη χώρα ο πρόεδρος Σι. Η εξαφάνισή του τον Μάρτιο έχει πείσει αντιφρονούντες και ακτιβιστές της Κίνας ότι το Πεκίνο κλιμακώνει περαιτέρω την αυταρχική πολιτική της μηδενικής ανοχής στην κριτική.

Εδώ και αρκετά χρόνια, έχει διαρρεύσει στα δυτικά ΜΜΕ ότι οι εξαφανίσεις επιφανών επιχειρηματιών και επικριτών του Πεκίνου είναι σύνηθες φαινόμενο στην Κίνα. Το 2017, τα δυτικά ΜΜΕ έγραφαν εκτεταμένα για την εξαφάνιση του Βου Ξιαοχουί, προέδρου του ομίλου Anbang, που είχε γίνει γνωστός στον δυτικό κόσμο χάρη στις εκτεταμένες εξαγορές δυτικών εταιρειών. Φημολογούνταν η κράτησή του από τις Αρχές και η εταιρεία του είχε ανακοινώσει πως ο κ. Βου «δεν μπορεί να ανταποκριθεί στα καθήκοντά του για προσωπικούς λόγους». Διαστάσεις είχε, άλλωστε, πάρει η εξαφάνιση επιχειρηματιών το 2015, όταν αγνοείτο η τύχη δεκάδων υψηλόβαθμων στελεχών κινεζικών επιχειρήσεων. Σε μεγάλο βαθμό, πάντως, οι εξαφανίσεις είχαν αποδοθεί στην εκστρατεία του προέδρου Σι κατά της διαφθοράς που βρισκόταν σε εξέλιξη μαζί με σειρά ανακρίσεων σχετικών με την κατάρρευση των κινεζικών χρηματιστηρίων και του κινεζικού νομίσματος το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς. Ανάμεσα στους εξαφανισθέντες ήταν ο Σιάο Γιανχουά, ιδιοκτήτης του ομίλου Tomorrow Group, που φημολογείτο ότι είχε απαχθεί από το διαμέρισμά του στο ξενοδοχείο Four Seasons στο Χονγκ Κονγκ. Αργότερα, κινεζικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι ανέρρωνε από κάποια ασθένεια στο εξωτερικό.

Στα τέλη της ίδιας χρονιάς είχε εξαφανιστεί ο Γκούο Γκουναγκτσάνγκ, γνωστός ως Γουόρεν Μπάφετ της Κίνας, καθώς ήταν ιδιοκτήτης του ομίλου Fosun που είχε μερίδια στις εταιρείες Club Med, Cirque de Soleil και Thomas Cook ενώ είναι γνωστός και για τις επενδύσεις του στην Ελλάδα. Οταν επανεμφανίστηκε, η εταιρεία του ανακοίνωσε ότι στη διάρκεια της απουσίας του συνεργαζόταν με τις Αρχές σε κάποιες έρευνες. Το 2016, άλλωστε, εξαφανίστηκε ο επιχειρηματίας και ιδρυτής μιας από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες ρούχων της Κίνας, Ζου Τσεντζιάν, ο οποίος και πάλι φημολογήθηκε ότι κρατείτο από τις Αρχές και ανεστάλη η διαπραγμάτευση των μετοχών της εταιρείας του. Επανεμφανίστηκε 10 ημέρες αργότερα και η εταιρεία δεν έδωσε καμία πληροφορία για την εξαφάνισή του.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση

Αρχειοθήκη ιστολογίου

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *