Συναγερμός έχει σημάνει στην ελληνική αστυνομία και την ΕΥΠ για την υπόθεση κατασκοπείας σε βάρος της χώρας μας που αποκαλύφθηκε στη Ρόδο......
Συναγερμός έχει σημάνει στην ελληνική αστυνομία και την ΕΥΠ για την υπόθεση κατασκοπείας σε βάρος της χώρας μας που αποκαλύφθηκε στη Ρόδο...
Στο επίκεντρο βρίσκονται δύο Ελληνες μουσουλμάνοι που εργάζονται ο ένας στο προξενείο της Τουρκίας στη Ρόδο και ο δεύτερος σε πλοίο που εκτελεί δρομολόγιο Ρόδου – Καστελλόριζου. Από τις πρώτες πληροφορίες, ο μάγειρας, συνεργός του 35χρονου που εργάζεται στο Τουρκικό προξενείο, αφέθηκε ελεύθερος αφού κατέθεσε στις Αρχές. Ο 35χρονος πήρε προθεσμία τεσσάρων ημερών και έως τότε αφέθηκε και αυτός ελεύθερος.Σύμφωνα με όσα ομολόγησε ο 56χρόνος, ο υπάλληλος του τουρκικού προξενείου τον στρατολόγησε και του ζητούσε να του μεταφέρει πληροφορίες για το ποτέ αλλάζει η φρουρά στο Καστελόριζο, τα νούμερα που αναγράφονται στα πολεμικά πλοία που ήταν το καλοκαίρι στην περιοχή, να τα βγάζει φωτογραφίες και να του περιγράφει ακριβώς τι έχουν πάνω.
Προσέγγισε τον συντοπίτη του μάγειρα ο οποίος συμπαθούσε το κίνημα αυτονόμησης της Δυτικής Θράκης αλλά ουσιαστικά πρώτη φορά έμπαινε στον «χορό των κατασκόπων». Με θερμά λόγια και νουθεσία υπέρ πίστεως και μητέρας πατρίδος Τουρκίας, δεν άργησε ο «γραμματέας» να πείσει τον μάγειρα και να τον στρατολογήσει, όπως ο δεύτερος ομολόγησε μετά από πολύωρη ανάκριση και αφού του εξήγησαν οι αστυνομικοί ότι ήταν μάταιο να αρνείται οτιδήποτε αφού υπήρχαν αποδείξεις για την προδοσία του.
Από τον Αύγουστο λοιπόν αρχικά ξεκίνησε να δίνει πιο ανώδυνες πληροφορίες με γενικότητες για τις κινήσεις των Ενόπλων Δυνάμεων στην περιοχή και στη συνέχεια άρχισε να φωτογραφίζει με το κινητό του τις οχυρωματικές θέσεις των νησιών, τις μετακινήσεις των στρατευμάτων, τους σχηματισμούς του ελληνικού στόλου και έχοντας πρόσβαση στο πλοίο, κατέληξε ακόμα πιο συγκεκριμένος, δίνοντας αριθμούς αναγνώρισης πλοίων ακόμα και τα ονόματα Ελλήνων αξιωματικών του Ελληνικού Στρατού και προσωπικού μονάδων που χρησιμοποιούσαν το πλοίο της γραμμής για να μετακινηθούν στις θέσεις που λάμβαναν διαταγές να παρουσιαστούν…
Εδώ και μήνες αξιωματικοί της ΕΥΠ και της Κρατικής Ασφάλειας παρακολουθούσαν στενά τους δύο μουσουλμάνους και τους έχουν καταγράψει σε πλήθος συναντήσεων που είχαν πάντα σε δημόσιους χώρους και όχι εντός του Προξενείου για την ανταλλαγή και παράδοση φωτογραφιών και απόρρητων πληροφοριών, ενώ έχουν καταγραφεί και συνομιλίες τους. Στη συνέχεια, ο «γραμματέας» που λειτουργούσε ως ενεργός πράκτορας πήγαινε στην Υπηρεσία του και από εκεί όπως όλα δείχνουν, οι κρίσιμες αυτές πληροφορίες κατέληγαν στον ενδιαφερόμενο αποδέκτη τους.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ AKOMH: Δύο κρούσματα κορωνοϊού στη Ρόδο, από ένα σε Κω και Κάλυμνο
Ως προς το τελευταίο, η έρευνα για την διαδικασία που ακολουθείτο βρίσκεται σε εξέλιξη από την ΕΥΠ. Η προσαγωγή του αρχικά του «μάγειρα» αποφασίστηκε όταν πλέον οι ελληνικές Υπηρεσίες εσωτερικής Ασφάλειας της χώρας είχαν πλήθος αποδείξεων και όταν κρίθηκε ότι οι δύο άντρες είχαν ξεσαλώσει, ενδεχομένως θεωρώντας ότι δεν έχουν γίνει αντιληπτοί. Αξιωματικοί της Κρατικής Ασφάλειας και της Ασφάλειας Ρόδου τον περίμεναν να δέσει το πλοίο του στο λιμάνι της Ρόδου και μόλις κατέβηκε τον προσήγαγαν και τον οδήγησαν στην Ασφάλεια, όπου μετά από ολονύχτια ανάκριση «έσπασε» και ομολόγησε τα πάντα.
Ο 35χρονος που μπορεί να είναι προσωπικό του Προξενείου αλλά είναι Έλληνας υπήκοος και δεν τον καλύπτει το δικαίωμα της διπλωματικής ασυλίας, οδηγήθηκε και αυτός για ανάκριση αλλά σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στάθηκε πιο έμπειρος ως προς την διαδικασία, πιο σίγουρος, λιγομίλητος και ουσιαστικά έκανε χρήση του δικαιώματος του να ζητήσει και να λάβει πενθήμερη προθεσμία για την απολογία ενώπιον του Ανακριτή. Οι δύο άντρες δεν κρατούνται πλέον αφού ο σχηματισμός δικογραφίας σε βάρος τους και η άσκηση διώξεων έγινε εκτός ορίων αυτοφώρου, ωστόσο κινείται κανονικά σε βάρος τους η τακτική διαδικασία.
Οι συναντήσεις των δυο ανδρών γίνονταν σε καφενεία της Ρόδου και ο 56χρόνος υποστηρίζει ότι δεν εισέπραττε χρήματα αλλά ότι το έκανε γιατί ο 35χρόνος τον είχε πείσει ότι ήταν υποχρέωση τους να βοηθούν την Τουρκία.
Από τα μέχρι τώρα δεδομένα, ο 56χρόνος έστελνε φωτογραφίες και πληροφορίες στον 35χρόνο από τον Αύγουστο μέχρι και πριν περίπου ένα μήνα.
Ο 35χρόνος πήρε προθεσμία να απολογηθεί στην Αστυνομία σε 5 ημέρες, ενώ η δικογραφία διαβιβάζεται σε εισαγγελέα και ανακριτή που θα απαγγείλουν και τις κατηγορίες, ενώ ο 56χρονος αφέθηκε ελεύθερος μετά την κατάθεσή του στις αστυνομικές αρχές.
Πάντως το σημαντικό αυτή τη στιγμή για τις ελληνικές αρχές Ασφαλείας είναι να διαπιστώσουν, αν ο υπάλληλος του τουρκικού προξενείου στη Ρόδο είχε στρατολογήσει και άλλους.
Δεν υπάρχουν σχόλια
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση