ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Εντονες διαβουλεύσεις, που αναμένεται να συνεχιστούν μέχρι την τελευταία στιγμή, λαμβάνουν χώρα μεταξύ των κρατών-μελών της Ε.Ε. ...
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Εντονες διαβουλεύσεις, που αναμένεται να συνεχιστούν μέχρι την τελευταία στιγμή, λαμβάνουν χώρα μεταξύ των κρατών-μελών της Ε.Ε. για την απάντηση της Ενωσης στην τουρκική επιθετικότητα των τελευταίων μηνών. Δύο μέρες πριν από την έναρξη της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής της 10ης και 11ης Δεκεμβρίου, είναι σαφές ότι θα συμπεριληφθούν στις αποφάσεις της κάποια μέτρα κατά της Αγκυρας – αλλά παραμένει ακόμα εξαιρετικά αβέβαιη η έκτασή τους.
Ειδικότερα, στο πλευρό της Ελλάδας και της Κύπρου υπέρ μιας πιο σκληρής γραμμής τάσσονται η Γαλλία, η Αυστρία, το Λουξεμβούργο, η Σλοβενία, η Σλοβακία, αλλά και το Βέλγιο, η Ιρλανδία και η Δανία. Στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) μίλησαν υπέρ των κυρώσεων επίσης η Ολλανδία και οι χώρες της Βαλτικής. Αντιθέτως, τις μεγαλύτερες αντιστάσεις σε σοβαρά μέτρα προβάλλει η Γερμανία, συνεπικουρούμενη από την Ιταλία (που ήταν ιδιαίτερα επιφυλακτική χθες), την Ισπανία και τη Μάλτα. Αρνητικά διακείμενες προς τις κυρώσεις είναι επίσης η Πολωνία και η Ουγγαρία.
Μια πρώτη μάχη θα είναι τα μέτρα για τις σεισμικές έρευνες του «Ορούτς Ρέις» να επεκταθούν, πέραν ατόμων, και σε οντότητες – κάτι το οποίο επιδιώκει η Αθήνα, αλλά στο οποίο αντιστέκεται το Βερολίνο. Σε δεύτερο επίπεδο, η Αθήνα θα επιμείνει σε μια ξεκάθαρη εντολή προς τον ύπατο εκπρόσωπο της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική, Ζοσέπ Μπορέλ, να παρουσιάσει τον ερχόμενο μήνα μια λίστα μέτρων ευρύτερης εμβέλειας, από την επιβολή εμπάργκο πώλησης όπλων και αμυντικού εξοπλισμού στην Τουρκία έως τη διακοπή προενταξιακής χρηματοδότησης της Αγκυρας από την Ε.Ε. Επιπλέον, η ελληνική πλευρά επιδιώκει την αναστολή της συμμετοχής της Τουρκίας σε εγχειρήματα της Ε.Ε. Ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή, πάντως, ανέφερε ότι η πρόταση για το εμπάργκο –που αποτελεί άμεση προτεραιότητα για την Αθήνα– δεν αναμένεται να τύχει ευρείας στήριξης στη Σύνοδο.
Το ότι η συζήτηση για την Τουρκία κινείται σαφώς στην κατεύθυνση των κυρώσεων επιβεβαίωσε και ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών. Σε δήλωσή του πριν από τη συνεδρίαση του ΣΕΥ, ο Χάικο Μάας είπε ότι «η Γερμανία έχει εργαστεί σκληρά για να διευκολύνει ένα διάλογο μεταξύ της Ε.Ε. και της Τουρκίας», αλλά «έχουν υπάρξει πάρα πολλές προκλήσεις» από την πλευρά της Αγκυρας. «Για αυτό τον λόγο, θα μιλήσουμε σχετικά με το ποιες συνέπειες θα πρέπει να υπάρξουν και με την ευκαιρία της επικείμενης Συνόδου αυτή την εβδομάδα», σημείωσε.
Στη συνέντευξη Τύπου μετά το ΣΕΥ, ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική, Ζοσέπ Μπορέλ, ανέφερε ότι «όλοι οι υπουργοί συμφώνησαν ότι δεν έχει υπάρξει θεμελιώδης αλλαγή πορείας» από την Τουρκία. «Αντιθέτως, από πολλές απόψεις τα πράγματα έχουν χειροτερέψει».
Εν τω μεταξύ, υψηλόβαθμος Ευρωπαίος διπλωμάτης απέρριπτε την ιδέα ότι η επιστροφή του «Ορούτς Ρέις» στο λιμάνι αποτελεί αξιοσημείωτη κίνηση αποκλιμάκωσης. «Το έχουμε δει ξανά και ξανά», επισήμανε. «Δεν το θεωρούμε σημαντική πρόοδο, ούτε ένδειξη αλλαγής της στάσης της Τουρκίας», είπε.
Επί του παρόντος δεν υπάρχει κείμενο στο προσχέδιο των συμπερασμάτων του Συμβουλίου για την Τουρκία, ανέφερε η ίδια πηγή. Οπως είπε, θα υπάρξει άτυπη συνάντηση των μόνιμων αντιπροσώπων των κρατών-μελών (COREPER) αύριο, που θα γίνουν οι σχετικές διαβουλεύσεις. Σε δήλωσή του μετά το ΣΕΥ, ο Ν. Δένδιας στάθηκε στην τουρκική απειλή πολέμου κατά της Ελλάδας για τα χωρικά της ύδατα. Ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι «η UNCLOS, η σύμβαση που προβλέπει την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια, είναι τμήμα του ευρωπαϊκού δικαίου», άρα η στάση της Τουρκίας «αποτελεί πρόκληση στο σύνολο της Ενωσης».
Δεν υπάρχουν σχόλια
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση