GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΕΠΙΚΑΙΡΟ! ΟΤΑΝ ο (λοιμωξιολόγος) Στρ. Πλωμαρίτης έριχνε βόμβα! «ΔΙΑΦΩΝΩ με τους μαζικούς εμβολιασμούς. Παραιτούμαι για λόγους ηθικής...»

«Aιφνίδια παραίτηση για λόγους «δεοντολογίας και ηθικής» του προέδρου της Επιτροπής Εμβολιασμού κατά της νέας γρίπης του νοσοκομείου «Αγιος ...

«Aιφνίδια παραίτηση για λόγους «δεοντολογίας και ηθικής» του προέδρου της Επιτροπής Εμβολιασμού κατά της νέας γρίπης του νοσοκομείου «Αγιος Παύλος» της Θεσσαλονίκης Στρατή Πλωμαρίτη έγινε γνωστή, προκαλώντας αίσθηση...»  

Η είδηση είναι τόσο μακρινή αλλά και τόσο κοντινή... Τον Νοέμβριο του 2009 είχε υποβάλει την παραίτησή του από τη θέση του προέδρου της επιτροπής πανδημίας γρίπης στο Νοσοκομείο «Άγιος Παύλος» της Θεσσαλονίκης ο λοιμωξιολόγος κ. Πλωμαρίτης. Κι ο λόγος ήταν ότι διαφωνούσε με τον μαζικό εμβολιασμό του πληθυσμού εναντίον του ιού Α(Η1Ν1)ν.

Ήταν τότε που ζούσαμε την πανδημία εκείνης της εποχής που κηρύχθηκε επίσημα από τον ΠΟΥ τον Ιούνιο του 2009. Δύο υπουργικές αποφάσεις του τότε υπουργού Υγείας Δημήτρη Αβραμόπουλου έδιναν το πράσινο φως για την προμήθεια των εμβολίων από τη χώρα μας: μία πρώτη στις 16 Σεπτεμβρίου του 2009, με την οποία παρήγγειλε 8 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου, και μία δεύτερη που εκδόθηκε λίγες μέρες αργότερα, την 1η Οκτωβρίου, με την οποία παρήγγειλε άλλες 8 εκατομμύρια δόσεις. Το κόστος για τα 16 εκατομμύρια δόσεις ήταν 120 εκατομμύρια ευρώ. Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος παρέμεινε στη θέση του για λίγες ημέρες ακόμα μετά τη δεύτερη υπουργική απόφαση αφού στις 6 Οκτωβρίου 2009 εκλέχθηκε η κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου, οπότε και τον διαδέχθηκε η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

Πέρα από την οικονομική πτυχή εκείνης της υπόθεσης που χαρακτηρίστηκε σκάνδαλο και συνεχίζει να έχει πολλά αναπάντητα κομμάτια, ενδιαφέρον έχουν και οι επιφυλάξεις που είχε αναπτύξει ο κ. Πλωμαρίτης για το θέμα του "μαζικού εμβολιασμού" των πολιτών και μάλιστα υπό τέτοιες συνθήκες... 

Πιο αναλυτικά, τι είχε πει:
«Θεωρώ ανήθικο και αντιδεοντολογικό να προσπαθώ να πείσω τους συμπολίτες μου να εμβολιαστούν τη στιγμή που εγώ ως γιατρός αποφάσισα να μην το κάνω. Επιπροσθέτως, δεν έχω πεισθεί για την ασφάλεια των συστατικών του νέου εμβολίου, τα οποία δεν έχουν ελεγχθεί πλήρως» ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της πενταμελούς επιτροπής, εξηγώντας τους λόγους που τον οδήγησαν στην παραίτησή του.

Μέσα στο πλαίσιο της δυσπιστίας που επικρατεί, ο κ. Πλωμαρίτης εκφράζει την άποψη ότι «είναι σεβαστή η κάθε άποψη, ωστόσο η ιατρική κοινότητα που φέρει την ευθύνη έπρεπε να εξαντλήσει τον διάλογο» γύρω από το επίμαχο θέμα του μαζικού εμβολιασμού.

Ποτέ στο παρελθόν

«Η νέα γρίπη δεν είναι χειρότερη από τη σοβαρότητα της κοινής γρίπης. Αντίθετα, έχουμε μια ήπια, φιλική -αν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τον όρο σε μια αρρώστια- και όχι μια επιθετική γρίπη. Ουδέποτε στο παρελθόν υπήρχε μια παρόμοια εκστρατεία για εποχική γρίπη προκειμένου να πεισθεί ή να φοβηθεί ο κόσμος να κάνει το εμβόλιο» ανέφερε σε δηλώσεις του προς την εφημερίδα «Καθημερινή» ο ίδιος εξηγώντας το σκεπτικό της παραίτησής του που αναπτύσσεται σε τέσσερις επιμέρους λόγους.

Ο πρώτος λόγος αφορά τον εμβολιασμό της εποχικής γρίπης. «Το ποσοστό στον γενικό πληθυσμό που εμβολιάζεται για την εποχική γρίπη είναι μονοψήφιος αριθμός. Μόνο φέτος έγινε διψήφιος γιατί πολλοί άνθρωποι έσπευσαν να εμβολιαστούν, θεωρώντας ότι θα τους προφυλάξει από τη νέα γρίπη».

Ο δεύτερος λόγος
αφορά την εμπειρία των χωρών που αντιμετώπισαν τη γρίπη κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. «Ενδεικτική της ήπιας μορφής αυτής της γρίπης είναι η εμπειρία από το νότιο ημισφαίριο του πλανήτη, η οποία θα έπρεπε να ληφθεί σοβαρά υπ’ όψιν. Ο πληθυσμός των χωρών αυτών, το περασμένο καλοκαίρι, αντιμετώπισε τη νέα γρίπη χωρίς εμβόλια. Ωστόσο, κανένα από τα τρομολάγνα σενάρια που είδαν το φως της δημοσιότητας δεν επαληθεύτηκε», ανέφερε ο κ. Πλωμαρίτης, επισημαίνοντας το παράδειγμα της Αυστραλίας, για την οποία το σενάριο ενώ προέβλεπε τον θάνατο 3.000 ανθρώπων, πέθαναν τελικά 150.

Τρίτος λόγος. Την περίοδο αυτή βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία «μαζικού εμβολιασμού» των πολιτών που περνούν τη νέα γρίπη χωρίς να το γνωρίζουν και αποκτούν ανοσία. Στο πλαίσιο αυτό, κατά τον κ. Πλωμαρίτη, είναι άσκοπο να εμβολιαστούν. «Και όμως, η ιατρική κοινότητα παροτρύνει τους πολίτες να εμβολιαστούν ανεξαρτήτως αν έχουν αποκτήσει φυσική ανοσία».

Τελος, κατά την άποψή του δεν έχει αξιολογηθεί επαρκώς η ασφάλεια των συστατικών του νέου εμβολίου. «Δεδομένου ότι δεν έχουμε επιθετική γρίπη, δεν υπάρχει λόγος να πείσουμε τον κόσμο να σπεύσει για εμβολιασμό. Πρέπει να είμαστε ψύχραιμοι».

Η απόφαση του λοιμωξιολόγου δεν ελήφθη την τελευταία στιγμή, με την έναρξη των εμβολιασμών. Οπως ανέφερε, περίμενε ότι θα είχε τη δυνατότητα όλο αυτό το διάστημα να καταθέσει τις απόψεις του στα αρμόδια όργανα. Δυστυχώς αυτό δεν έγινε ούτε στη σύσκεψη με την υπουργό Υγείας την περασμένη Παρασκευή, οπότε ή έπρεπε να δημοσιοποιήσει την άποψή του κατά των εμβολιασμών ή θα έπρεπε να παραιτηθεί. Επέλεξε το δεύτερο. «Νομίζω ότι ήταν ό, τι πιο έντιμο και ηθικό απέναντι στους πολίτες για τους οποίους φέρουμε την ευθύνη».

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση

Αρχειοθήκη ιστολογίου

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *