GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΠΑΡΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ! ΑΝΑΤΙΜΗΣΕΙΣ-ΦΩΤΙΑ στα τρόφιμα...

Ακόμα βαρύτερος αναμένεται να είναι ο λογαριασμός που καλούνται να πληρώσουν τα ελληνικά νοικοκυριά για να γεμίσουν το καθημερινό καλάθι καθ...

Ακόμα βαρύτερος αναμένεται να είναι ο λογαριασμός που καλούνται να πληρώσουν τα ελληνικά νοικοκυριά για να γεμίσουν το καθημερινό καλάθι καθώς οι ανατιμήσεις σε βασικά προϊόντα, όπως είναι τα τρόφιμα, αναμένεται να συνεχιστούν εν μέσω πανδημίας κορονοϊού.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται σε δημοσίευμά της η εφημερίδα Realnews, νέες ανατιμήσεις έρχονται το επόμενο διάστημα σε ορισμένα προϊόντα επιβαρύνοντας ακόμα περισσότερο το οικογενειακό προϋπολογισμό. Πρόκειται για αυξήσεις που αγγίζουν έως και 10%, σε μία περίοδο κατά την οποία χιλιάδες μισθωτοί και ελεύθεροι επαγγελματίες βλέπουν τα εισοδήματά τους να συρρικνώνονται ενώ προσπαθούν να καλύψουν τις καθημερινές ανάγκες τους είτε με τα επιδόματα ανεργίας είτε με τις αποζημιώσεις ειδικού σκοπού, δηλαδή τα 534 ευρώ.

Ειδικότερα το επόμενο διάστημα αναμένεται να ανατιμηθούν:
Το ελαιόλαδο και το σπορέλαιο σε ποσοστό από 4 έως 10%
Τα σοκολατοειδή κατά 6%
Τα απορρυπαντικά κατά 5%
Οι καραμέλες επίσης 5%
Τα ντοματίνια 4%
Τα εισαγόμενα εμφιαλωμένα νερά κυρίως του ανθρακούχα 3%

Οι ανατιμήσεις αναμένεται να περάσουν σταδιακά στα ράφια των σουπερμάρκετ ανάλογα με τα αποθέματα που διαθέτουν τα καταστήματα τροφίμων στις αποθήκες τους.

Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, οι ανατιμήσεις πραγματοποιούνται από μεμονωμένες βιομηχανίες παραγωγής προϊόντων και εισαγωγικές εταιρείες και όχι από το σύνολο των επιχειρήσεων.

Μάλιστα, εκτός από τα επώνυμα προϊόντα ελαιολάδου και σπορέλαιου, ανατιμήσεις θα γίνουν και σε κάποια αντίστοιχα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, δηλαδή σε σπορέλαια και ελαιόλαδα με την επωνυμία της εκάστοτε μεγάλης αλυσίδας σούπερ μάρκετ.

Οι αιτίες των ανατιμήσεων

Όπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς στην εφημερίδα, οι ανατιμήσεις στα προϊόντα οφείλονται κατά κύριο λόγο στη μειωμένη παραγωγή που παρατηρείται σε ορισμένα από αυτά, στις καταστροφές που έχουν υποστεί κάποιες καλλιέργειες αλλά και στη διατήρηση των λειτουργικών εξόδων σε υψηλά επίπεδα.

Ιδιαίτερο προβληματισμό προκαλούν οι ανατιμήσεις το ελαιόλαδο που είναι από τα βασικά προϊόντα που μπαίνουν καθημερινά στο καλάθι των νοικοκυριών. ειδικότερα η παραγωγή του ελαιολάδου τα δύο τελευταία χρόνια σημειώνει σημαντικές διακυμάνσεις καθώς το 2018 σημείωσε σημαντική πτώση στους 185.000 τόνους για να αυξηθεί πέρυσι στους 230.000 παραμένοντας ωστόσο αρκετά χαμηλότερα από τους 300.000 που είναι περίπου η μέση ετήσια παραγωγή ελαιόλαδου στη χώρα μας.

Ορισμένοι έμποροι υποστηρίζουν πως ένας από τους λόγους που αυξάνεται η τιμή του είναι το γεγονός ότι μεγάλες και συνεχώς αυξανόμενες ποσότητες του ελληνικού «χρυσού» εξάγονται σε δεκάδες χώρες στο εξωτερικό με αποτέλεσμα να παρουσιάζονται ελλείψεις για τις εγχώριες ανάγκες.

Το θέμα πάντως είναι γενικότερο καθώς εν μέσω του κορονοϊού οι Έλληνες καλούνται να πληρώσουν ακριβότερα δεκάδες προϊόντα. Μάλιστα, τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής αποδεικνύουν του λόγου το αληθές, καθώς τον φετινό Σεπτέμβριο οι τιμές βασικών αγαθών αυξήθηκαν σε ποσοστό έως και 20 1,5% σε σχέση με το αντίστοιχο μήνα πέρυσι.

Οι ανατιμήσεις σε 10 προϊόντα τον τελευταίο χρόνο
Αναλυτικότερα αυξήσεις σημειώθηκαν στα εξής δέκα προϊόντα:
21,5% τα νωπά φρούτα
12,3% οι ελιές
6,8% τα αλλαντικά
4,6% το χοιρινό κρέας
4,5% το αρνί και το κατσίκι
3,2% τα νωπά λαχανικά
2,3% τα τυριά
2,2% το νωπό γάλα πλήρες
2% τα νωπά ψάρια
1,1% το ψωμί και τα δημητριακά

Και η εικόνα αυτή παρουσιάζεται τη στιγμή που στη χώρα μας έχουμε αποπληθωρισμό σε ποσοστό 2% ο οποίος οφείλεται στη ραγδαία μείωση των τιμών που καταγράφουν το φυσικό αέριο, το πετρέλαιο, τα αεροπορικά εισιτήρια και η διαμονή στα ξενοδοχεία

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση

Αρχειοθήκη ιστολογίου

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *