Το έδαφος για τον διάλογο Ελλάδας-Τουρκίας «στρώνει» η Άνγκελα Μέρκελ, όμως χωρίς να έχει γνωστό ποια θα είναι η ατζέντα αυτού. Όπως ...
Το έδαφος για τον διάλογο Ελλάδας-Τουρκίας «στρώνει» η Άνγκελα Μέρκελ, όμως χωρίς να έχει γνωστό ποια θα είναι η ατζέντα αυτού. Όπως μετέδωσε σε ρεπορτάζ του το Open από το Βερολίνο, στα τέλη Ιουνίου η Καγκελάριος Μέρκελ είχε μιλήσει στο γερμανικό κοινοβούλιο καθώς τότε η Γερμανία αναλάμβανε την εξάμηνη προεδρία της Ε.Ε. και σε μία αποστροφή του λόγου της κάποιοι θα πρόσεξαν ότι είπε ορισμένα πράγματα. «Η Τουρκία πρέπει να σταματήσει τις γεωτρήσεις στην Κύπρο αλλά και αυτές που προτίθεται να κάνει στα ανοιχτά της Κρήτης. Ελλάδα και Τουρκία να προσφύγουν σε διάλογο ανάλογο με αυτόν που γινόταν μέχρι και το 2016», είχε αναφέρει τότε η κα. Μέρκελ πολύ πριν την κρίση στο Αιγαίο».
«Το 2016 σημειώνονταν διερευνητικές επαφές των δύο πλευρών για να δουν εάν είναι εφικτές οι συγκλίσεις και συμφωνία για υπογραφή συνυποσχετικού για παραπομπή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Δηλαδή να δούμε εάν μπορούμε να πάμε με κάποιους όρους στο Δικαστήριο. Μάλλον αυτό έχει η Καγκελάριος στο πίσω μέρος του μυαλού της. Με απλά λόγια μετά από μία περίοδο ηρεμίας να καταφύγουμε σε ένα Διεθνές Δικαστήριο. Η Γερμανία αλλά και ένα μεγάλο μέρος των Ευρωπαίων πιστεύουν ότι η Τουρκία είναι μεγάλος στρατηγικός εταίρος και πρέπει να μείνει στενά συνδεδεμένος με τη Δύση και την Ε.Ε». αναφέρθηκε ακόμη στο ρεπορτάζ.
Και αυτά τη στιγμή που αναλυτές στη Γερμανία ισχυρίζονται όι η Αθήνα ίσως βάλει ή αναγκαστεί να βάλει νερό στο κρασί της εάν θέλει να πάει σε έναν διάλογο και ειδικότερα στα νησιά και στην επήρεια που έχουν αυτά στην ΑΟΖ, κυρίως το Καστελόριζο.
Δείτε το βίντεο:
Επίσης να σημειωθεί και το πρωινό σχόλιο του γερμανικής εφημερίδας, SZ που αναφερόταν στην ελληνοτουρκική διένεξη για τις γεωτρήσεις και τη διαμεσολάβηση της Καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ. Συγκεκριμένα, η εφημερίδα ανέφερε ότι ««επειδή ο Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δεν φοβάται τους στρατιωτικούς κινδύνους, οι φρεγάτες των Τούρκων και των Ελλήνων ήρθαν επικίνδυνα κοντά. Η Καγκελάριος κατάφερε να διαμεσολαβήσει μεταξύ των δυο εταίρων του ΝΑΤΟ αλλά προφανώς την τελευταία στιγμή. Η Άγκυρα ανέβαλε προς το παρόν τις προκλητικές γεωτρήσεις της. Τώρα θα πρέπει να μιλήσουν. Αυτό όμως σημαίνει πως η Αθήνα θα πρέπει να απομακρυνθεί από τις σκληρές θέσεις της για τα κυριαρχικά δικαιώματα των 3.000 νησιών και νησίδων της. Κάτι που για τον ξιφομάχο Ερντογάν, ο οποίος προσβλέπει στο διαμοιρασμό των πρώτων υλών, είναι μια αναμφισβήτητη νίκη».
Δεν υπάρχουν σχόλια
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση