Η διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής είναι στο επίκεντρο της κόντρας που ξέσπασε ανάμεσα στην Περιφέρεια Αττικής και τον ΣΥΡΙΖΑ....
Η διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής είναι στο επίκεντρο της κόντρας που ξέσπασε ανάμεσα στην Περιφέρεια Αττικής και τον ΣΥΡΙΖΑ.
Ειδικότερα, ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του χθες, έκανε λόγο για αντιπεριβαλλοντική πολιτική, ιδιωτικοποιήσεις και αύξηση του κόστους για τους πολίτες με την Περιφέρεια Αττικής να απαντάει σήμερα ότι η χωματερή της Φυλής θα κλείσει για πάντα έως το 2025.
"Οι αλλαγές στο σχεδιασμό και στη στρατηγική διαχείριση απορριμμάτων της Αττικής, που επιχειρεί η κυβέρνηση της ΝΔ με εκτελεστικό βραχίονα τη διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής, αποτυπώνουν την κλασική αντιπεριβαλλοντική πολιτική τους: Ιδιωτικοποιήσεις και ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας και υπηρεσιών, αύξηση του κόστους για πολίτες και επαγγελματίες, αποδόμηση περιβαλλοντικών κανόνων και μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και τακτοποίηση ημετέρων. Στην περίπτωση των απορριμμάτων της Αττικής επιχειρούν να μας μεταφέρουν στα αδιέξοδα του 2013-2014 με φαραωνικές μονάδες ΣΔΙΤ που θα επιβαρύνουν άδικα και αντιπεριβαλλοντικά την περιοχή της Φυλής, σε αντίθεση με το μοντέλο της κυκλικής οικονομίας, της διαλογής στην πηγή και της αξιοποίησης με αποκεντρωμένα χαρακτηριστικά, που οδηγεί στη μείωση του κλιματικού και περιβαλλοντικού αποτυπώματος.
Η διαχείριση απορριμμάτων αποτελεί ένα από τα κρισιμότερα ζητήματα περιβάλλοντος για την χώρα μας και για το λόγο αυτό κατά την περίοδο της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ υλοποιήθηκαν μεταρρυθμίσεις στρατηγικής σημασίας για την κυκλική οικονομία και την μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων που συνδέονται άρρηκτα και με την στρατηγική αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης" αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.
Σε άλλο και συγκεκριμένα για την Περιφέρεια Αττικής αναφέρει: "Σε ότι αφορά την Περιφέρεια Αττικής, όπου συγκεντρώνεται ο μεγαλύτερος όγκος αποβλήτων στη χώρα, ήδη από το Σεπτέμβριο 2014 η νέα, τότε, Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής, υπό τη Δύναμη Ζωής, παρέλαβε έναν αντιπεριβαλλοντικό και αντιευρωπαϊκό σχεδιασμό, που προέβλεπε φαραωνικές μονάδες διαχείρισης σύμμεικτων αποβλήτων με ΣΔΙΤ, με υποβάθμιση της διαλογής απορριμμάτων καθώς οι ελάχιστες εγγυημένες ποσότητες λειτουργούν ως αντικίνητρο για την ανακύκλωση. Ο σχεδιασμός αυτό δεν διασφάλιζε καν ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, γιατί δεν πληρούσε τις σχετικές αιρεσιμότητες της Κομισιόν περί διαλογής στην πηγή, ανακύκλωσης, κυκλικής οικονομίας, κ.α.
Ταυτόχρονα, ήταν ένας σχεδιασμός στη βάση ενός μοντέλου βαθύτατα:
-αντιοικολογικού, που στηριζόταν στη διαιώνιση της λειτουργίας της Οργανωμένης Εγκατάστασης Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΟΕΔΑ) Φυλής και κυρίαρχα στον Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) Φυλής, με το σύνολο σχεδόν των παραγόμενων αποβλήτων να καταλήγει εκεί κάτι που συνιστά ένα διαχρονικό περιβαλλοντικό έγκλημα που έρχεται να προστεθεί στην ήδη υποβαθμισμένη περιοχή της Δυτικής Αττικής και της Δυτικής Αθήνας. Σημειώνεται ότι το 2014 η Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σε έκθεσή της, είχε χαρακτηρίσει το ΧΥΤΑ Φυλής ως «μνημείο περιβαλλοντικού χάους, αρρώστιας και ανθρωπίνου πόνου, τουλάχιστον για τις επόμενες τρεις γενιές». Οι μελέτες για τα ρυπαντικά φορτία του ΧΥΤΑ Φυλής που πρόσφατα είδαν τα φώτα της δημοσιότητας, αποδεικνύουν ότι λόγω του ΧΥΤΑ υπάρχει σοβαρότατη περιβαλλοντική επιβάρυνση με βλαπτικές συνέπειες στους κατοίκους της Δυτικής Αθήνας. Εφιαλτικά είναι και τα ευρήματα της επιδημιολογικής έρευνας που ανέθεσε ο ΕΔΣΝΑ και έχει αναρτηθεί στην επίσημη ιστοσελίδα του.
-αντιοικονομικού, καθώς το μεγαλύτερο μέρος των παραγόμενων απορριμμάτων που καταλήγει στην ταφή, είναι χρήσιμα υλικά που μέσω της διαδικασίας της επανάχρησης και της ανακύκλωσης θα μπορούσαν να ανακτηθούν και να αξιοποιηθούν εξοικονομώντας πολύτιμους πόρους και να επιφέρει μείωση των ανταποδοτικών τελών που πληρώνουν οι δημότες.
-κοινωνικά άδικου, αφού η επιλογή χωροθέτησης των εγκαταστάσεων διαχείρισης του συνόλου σχεδόν απορριμμάτων της Αττικής στις πιο φτωχές γειτονιές του μητροπολιτικού συγκροτήματος της Αθήνας ενισχύει την περαιτέρω υποβάθμιση τους και εκπαιδεύει τους πολίτες σε μια αντικοινωνική πρακτική της απόρριψης των «σκουπιδιών» στην αυλή του άλλου, στην αυλή του πολίτη «δεύτερης κατηγορίας» και εξυπηρετεί για χρόνια ένα καθεστώς ανομίας από μεγαλύτερα ή μικρότερα οικονομικά συμφέροντα"
Η απάντηση της Περιφέρειας Αττικής
«Η Αττική σύντομα αποκτά ένα ολοκληρωμένο και φιλικό προς το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία μοντέλο διαχείρισης των απορριμμάτων της και ως το 2025, θα έχουμε κλείσει για πάντα τη χωματερή της Φυλής», απαντά ο περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης στην ανακοίνωση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ για τα απορρίμματα της Αττικής και ειδικά για την επιλογή των ΣΔΙΤ που προκρίνει η κυβέρνηση μέσω της Περιφέρειας.
Η αντίδραση της Περιφέρειας ήταν έντονη, αποδίδει «μηδενικό έργο» στην προηγούμενη κυβέρνηση και κυρίως στην περιφερειάρχη Ρένα Δούρου τονίζοντας ότι «μέσα σε ένα χρόνο, έγιναν περισσότερα από ότι τα προηγούμενα πέντε χρόνια».
Επισημαίνει ότι η νέα Διοίκηση της Περιφέρειας κατάφερε να βάλει τις βάσεις για να υλοποιήσει ένα νέο, ρεαλιστικό κι εφαρμόσιμο σχέδιο, και παραθέτει τα παρακάτω 15 σημεία, που «υλοποιούνται βήμα - βήμα, μέρα με τη μέρα»:
1. Δίνεται βάρος στην ανακύκλωση και στην εφαρμογή συστήματος διαλογής στην πηγή με δημιουργία ρεύματος συλλογής βιοαποβλήτων.
2. Προωθείται η αναθεώρηση του υφιστάμενου Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων της Αττικής, ώστε να υπηρετεί τους στόχους και του νέου ΕΣΧΑΔΑ. Έως το τέλος του 2020 θα είναι έτοιμη η μελέτη.
3. Προχωράν οι διαδικασίες για την αναγκαία επέκταση του ορίου ζωής του υφιστάμενου ΧΥΤΑ Φυλής ως το 2025, οπότε θα είναι έτοιμες οι νέες μονάδες επεξεργασίας, και η χωματερή της Φυλής να κλείσει οριστικά.
4. Προχωρά η επικαιροποίηση των Τοπικών Σχεδίων Διαχείρισης Απορριμμάτων, σε όλους τους Δήμους της Αττικής, με χρηματοδότηση της Περιφέρειας
5. Αναβαθμίζεται το ΕΜΑΚ Λιοσίων για να επεξεργάζεται τα βιοαπόβλητα που θα συλλέγονται από τους Δήμους το επόμενο διάστημα.
6. Το σχέδιό προβλέπει την κατασκευή τριών νέων Μονάδων Επεξεργασίας Απορριμμάτων για τις ανάγκες του Κεντρικού Τομέα στη Φυλή, του Πειραιά στο Σχιστό και της Βορειοανατολικής Αττικής στο Γραμματικό.
7. Για να μην επιβαρυνθούν οι πολίτες, επιλέχθηκε η μέθοδος των ΣΔΙΤ για τις δύο πρώτες ΜΕΑ και μόνο το Γραμματικό θα είναι δημόσιο έργο.
8. Το σχέδιό έχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Η κατάθεση των φακέλων για τα έργα με ΣΔΙΤ θα γίνει εντός του Ιούλιου, η προκήρυξη των έργων ως το τέλος του χρόνου και τα έργα θα ολοκληρωθούν ως το 2025.
9. Ο υφιστάμενος εθνικός σχεδιασμός δεν επιτρέπει σήμερα την καύση, γι' αυτό και δεν προβλέπεται στον υφιστάμενο σχεδιασμό για την Περιφέρεια.
10. Ολοκληρώνεται ως τις αρχές Αυγούστου η παράδοση 80 απορριμματοφόρων για τη συλλογή βιοαποβλήτων και 9000 κάδων, για την ενίσχυση του συστήματος διαλογής στην πηγή σε 66 Δήμους της Αττικής, η προμήθεια των οποίων είχε γίνει από την προηγούμενη Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής.
11. Αποφασίστηκε η προμήθεια επιπλέον 100 απορριμματοφόρων και 40.000 καφέ κάδων, με την την ολοκλήρωση της παράδοσης του νέου υλικού ως τα μέσα του 2021.
12. Διανέμονται σε όλους τους Δήμους της Αττικής, κάδοι εσωτερικής ανακύκλωσης.
13. Προχωρά η δημιουργία 1.000 γωνιών ανακύκλωσης, σε όλους τους Δήμους της Αττικής με την προμήθεια του απαραίτητου εξοπλισμού
14. Εφαρμόζεται νέα τιμολογιακή πολιτική στον ΕΔΣΝΑ με ισχύ από 1-1-2021 και κίνητρα στους Δήμους να εφαρμόσουν σύστημα διαλογής στην πηγή.
15. Με έμφαση στην ευαισθητοποίηση κι ενεργοποίηση των πολιτών ξεκινούν προσεχώς καμπάνιες ενημέρωσης, προκειμένου να τους καταστήσουμε συμμάχους στην προσπάθεια για Καθαρή Αττική.
Δεν υπάρχουν σχόλια
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση