GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ! ΕΡΧΕΤΑΙ «νέο Νταβός» με τον Αβραμόπουλο να ράβει κοστούμι για το υπουργείο Εξωτερικών...

Στην πολιτική ο χρόνος είναι συχνά πολύ πυκνός . Αυτό παρατηρείται και στην παρούσα συγκυρία κατά την οποία το κλίμα αποδεικνύεται μεταβ...

Στην πολιτική ο χρόνος είναι συχνά πολύ πυκνός. Αυτό παρατηρείται και στην παρούσα συγκυρία κατά την οποία το κλίμα αποδεικνύεται μεταβαλλόμενο και οι διεργασίες αποκτούν γοργό ρυθμό. Λίγες ημέρες αποδείχθηκαν αρκετές για να εξαντληθούν οι πανηγυρισμοί σχετικά με τις επιτυχίες στην αντιμετώπιση του κορονοϊού και να ξεκινήσει η περίοδος της έντονης ανησυχίας για τη νέα οικονομική και κοινωνική κρίση που έρχεται. Ακόμη και περιστατικά όπως αυτό με την απαράδεκτη παρέμβαση του υφυπουργού παρά των πρωθυπουργώ Άκη Σκέρτσου στο έργο της Δικαιοσύνης, με αφορμή την εκδίκαση της υπόθεσης Τοπαλούδη, έρχονται να αποδείξουν ότι πολλές φορές μια σπίθα αρκεί για να ανάψουν ξαφνικά αχρείαστες και επικίνδυνες πολιτικές φωτιές. 

Τυπικά η κατάσταση ετοιμότητας για τον ιό συνεχίζεται ακόμη καθώς οι διακυμάνσεις στα κρούσματα δεν επιτρέπουν ασφαλείς προβλέψεις ενώ ουσιαστικά από τις προσεχείς ημέρες θα υπάρχει μια σαφέστερη εικόνα για τα αποτελέσματα που είχε η άρση της καραντίνας πριν από δύο εβδομάδες και η σταδιακή επάνοδος στην κανονικότητα. Πριν ακόμη σημάνει όμως η οριστική λήξη του συναγερμού -με όση βεβαιότητα αναμένεται να γίνει και όποτε γίνει αυτό- το μέγεθος των προβλημάτων που σχηματίζονται, οδηγεί σε εγκατάλειψη των σχεδίων για ανανέωση της λαϊκής εντολής και χάραξη εναλλακτικών στρατηγικών από το Μέγαρο Μαξίμου.

Ήδη οι περισσότεροι εάν όχι όλοι αναγνωρίζουν ότι το φθινόπωρο είναι πολύ μακριά για να μπορεί να γίνει ένας συγκεκριμένος σχεδιασμός με αυτόν τον ορίζοντα και να υπάρξει η πολυτέλεια της αναμονής έως τότε. Όλα δείχνουν ότι, υπό την πίεση των ανοικτών μετώπων, οι εξελίξεις θα τρέξουν όχι μόνο γρήγορα αλλά και σε βαθμό που να εκτιμάται ότι ακόμη και ο ανασχηματισμός -που επί της αρχής έχει κλειδώσει- δεν μπορεί να καθυστερήσει πάρα πολύ.

Καθώς μάλιστα η βεβαιότητα των αλλαγών αυτών είναι διάχυτη και ουσιαστικά έχουν προαναγγελθεί, το κυβερνητικό σκάφος έχει μπει πρόωρα σε μια φάση απορρύθμισης και κραδασμών. Όσο κι αν δεν ομολογείται, αυτή τη στιγμή όλοι οι υπουργοί και οι υφυπουργοί ασχολούνται σχεδόν αποκλειστικά με την καρέκλα τους. Οι κατέχοντες πώς θα την διατηρήσουν και οι υπόλοιποι πώς θα την αποκτήσουν. Αυτό τροφοδοτεί αφενός εσωτερικούς διαγκωνισμούς και συγκρούσεις και αφετέρου μια λανθάνουσα παραλυσία στο εσωτερικό της κυβέρνησης αφού πλην της προβολής και των δημοσίων σχέσεων ουδείς θέλει να επωμιστεί φθορά.

Η συμπλήρωση ενός έτους από τις εκλογές του περασμένου Ιουλίου θεωρείται μια πολύ καλή αφορμή για να γίνει το κυβερνητικό restart μαζί με την πολυσυζητημένη επανεκκίνηση της μετά κορονοϊού εποχής. Λόγω της πίεσης των γεγονότων όμως είναι πολύ πιθανό οι αποφάσεις να επισπευσθούν και οι αλλαγές να ανακοινωθούν τις αμέσως επόμενες εβδομάδες. Ήδη σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες κάποιες επιμέρους μεταβολές έχουν δρομολογηθεί και οι καραμπόλες ανάμεσα σε ονόματα και θώκους έχουν ξεκινήσει. Γι' αυτό και στο παρασκήνιο αρκετές από τις μάχες που δίνονται αφορούν αυτό το πεδίο.

Υπό τις συνθήκες που διαμορφώνονται, ο πήχης μιας νέας αρχής μέσω του ανασχηματισμού μπαίνει πολύ ψηλά για τον κ. Μητσοτάκη. Με θολή ακόμη την εικόνα για βάθος της ύφεσης, που όμως μπορεί τελικά να φθάσει και σε διψήφιο ποσοστό με βάση τις εκτιμήσεις σε διεθνές επίπεδο, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι εκτός από το καλοκαίρι στον τουρισμό θα είναι εφιαλτικό και το φθινόπωρο για την πραγματική οικονομία και τα μεγέθη της ανεργίας στη χώρα μας. Ήδη αρχίζει να παρατηρείται μια κόπωση στις διαθέσεις του εκλογικού σώματος μολονότι τα δύσκολα δεν έχουν αρχίσει ακόμη. Μπορεί η ΝΔ να προηγείται εντυπωσιακά του ΣΥΡΙΖΑ αλλά όσο κι αν οι δημοσκοπήσεις δίνουν ένα κλίμα κυριαρχίας για την κυβέρνηση, γίνεται φανερό ότι όλο το πολιτικό σύστημα κινδυνεύει να μπει πάλι σε περιδίνηση και να βιώσει μια νέα δική του κρίση.

Γι' αυτό και μαζί με τις άλλες εκκρεμότητες επανέρχεται ως μείζον και το θέμα της πολιτικής διεύθυνσης στην κυβέρνηση. Το περίφημο επιτελικό κράτος, όσο κι αν διαφημίστηκε, στην πράξη αποδείχθηκε αρκετά τρωτό ενώ η περίπτωση Σκέρτσου έδειξε και την ανεπάρκεια των προσώπων που ανέλαβαν να το ενσαρκώσουν. Ήδη ο -προερχόμενος από το “εκσυγχρονιστικό” ΠΑΣΟΚ και το πολιτικό γραφείο του κ. Στουρνάρα- υφυπουργός μετά τη ζημιά αυτών των ημερών και το βατερλό που υπέστη έχει χάσει εντελώς το απαιτούμενο ειδικό βάρος για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου που είχε χρεωθεί. Πολλοί βουλευτές της ΝΔ μάλιστα έχουν στραφεί εναντίον του αλλά στην πραγματικότητα η κριτική ακουμπά εμμέσως και το ίδιο τον πρωθυπουργό αφού αφορά τα κριτήρια με τα οποία επιλέγει “άκαπνους και άπειρους” συνεργάτες για κρίσιμες θέσεις.

Η προέκταση αυτής της εσωτερικής και υποβόσκουσας μουρμούρας έχει να κάνει και με τη φημολογία που αναπτύσσεται ότι ενόψει του ανασχηματισμού ο κ. Μητσοτάκης σκοπεύει να συνεχίσει την πολιτική των ανοιγμάτων στο χώρο του λεγόμενου “εκσυγχρονιστικού κέντρου” προκειμένου να τον αλώσει πλήρως και να μην αφήσει περιθώρια ανάκαμψης στον ΣΥΡΙΖΑ. Κάτι τέτοιο όμως αυτομάτως απειλεί να αδυνατίσει κι άλλο τον κεντροδεξιό χαρακτήρα της ΝΔ και κατ΄ επέκταση να νοθεύσει τα στοιχεία της ιδεολογίας και των πολιτικών της σε μια φάση κατά την οποία μάλιστα αλλάζουν δραματικά τα διακυβεύματα από τα εθνικά θέματα έως την οικονομία και από το μεταναστευτικό έως τις κοινωνικές σχέσεις, τη βιοηθική και τα ατομικά δικαιώματα.

Πέραν της γενικότερης φυσιογνωμίας με την οποία θα αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της νέας εποχής η κυβέρνηση, το ενδιαφέρον εστιάζεται πιο συγκεκριμένα και στους τομείς της οικονομίας και της εξωτερικής πολιτικής. Για το οικονομικό επιτελείο, που η φημολογία έχει ενταθεί τις τελευταίες ημέρες, στην πραγματικότητα το θέμα έχει ανοίξει από τη στιγμή που ίδιος ο κ. Μητσοτάκης αποκάλυψε προ εβδομάδων σε συνέντευξή του ότι δεν εισάκουσε τους αρμόδιους υπουργούς του όταν λάμβανε την απόφαση να επιβάλει τη γενική καραντίνα λόγω του κορονοϊού. Σε ο,τι αφορά δε τα εξωτερικά, υπάρχει και ο ασφυκτικός παράγων που λέγεται Τουρκία εξαιτίας των προκλητικών εξαγγελιών της οποίας – εν μέσω μάλιστα της πανδημίας- ο Ιούνιος αναμένεται να είναι ιδιαίτερα θερμός μήνας στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο. Ήδη ορισμένοι διατείνονται ότι προκειμένου να αποφευχθούν “ανεπιθύμητες εντάσεις” προετοιμάζεται ένα νέο “Νταβός” ανάμεσα στις δύο χώρες και ότι εκείνος που έχει προσφερθεί να το υπηρετήσεις ως επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας είναι ο (τελών σε αναμονή) τέως επίτροπος Δημ. Αβραμόπουλος...
Ανδρέας Καψαμπέλης

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση

Αρχειοθήκη ιστολογίου

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *