Σε υψηλούς τόνους αντιπαράθεσης ξεκίνησε στη Βουλή η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Περιβάλλοντος βάσει του οποίου επέρχοντα...
Σε υψηλούς τόνους αντιπαράθεσης ξεκίνησε στη Βουλή η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Περιβάλλοντος βάσει του οποίου επέρχονται σημαντικές αλλαγές στην περιβαλλοντική νομοθεσία. Ο ΣΥΡΙΖΑ κατά την έναρξη της συζήτησης του περιβαλλοντικού νομοσχεδίου έθεσε θέμα αντισυνταγματικότητας, ένταση η οποία απορρίφθηκε. Παράλληλα, ο υπουργός Περιβάλλοντος Κώστας Χατζηδάκης, απέσυρε το άρθρο 99 του νομοσχεδίου που αφορά τη χρήση γης για τον Δήμο Αθηναίων , ανακοινώνοντας ότι θα δοθεί ολοκληρωμένη λύση στο χωροταξικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί σε δύο μήνες.
Ακόμη, ο κ. Χατζηδάκης απέρριψε τις ενστάσεις αντισυνταγματικότητας του ΣΥΡΙΖΑ τόσο επί της διαδικασίας συζήτησης του νομοσχεδίου , όσο και επί των άρθρων, αντιτείνοντας ότι καμία απολύτως παραβίαση του Συντάγματος δεν γίνεται.
Την συνταγματική νομιμότητα του νομοσχεδίου υπεραμύνθηκαν τόσο ο ειδικός εισηγητής της ΝΔ , 'Αγγελος Συρίγος, όσο και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος μ, Χρήστος Μπουκώρος. Ο ΣΥΡΙΖΑ έθεσε θέμα αντισυνταγματικότητας και επί της διαδικασίας συζήτησης του νομοσχεδίου και επί τεσσάρων άρθρων. Του άρθρου 44 για τη χρήσης γης, του άρθρου 48 για τους δασικούς χάρτες, του άρθρου 92 για τους σταθμούς μεταφόρτωσης και του άρθρου 99 το οποίο αποσύρθηκε.
Με το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ επί της αντισυνταγματικότητας των άρθρων συντάχθηκαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, πλην του ΚΙΝΑΛ, με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του κόμματος, Ανδρέα Λοβέρδο, να υποστηρίζει ότι οι πολιτικές αποφάσεις δεν μπορεί να μετατραπούν σε συνταγματικό διάλογο.
«Όλα τα άρθρα του νομοσχεδίου είναι απολύτως σύμφωνα και με το Σύνταγμα αλλά και με τις αποφάσεις και τη νομολογία του ΣτΕ», τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Περιβάλλοντος και πρόσθεσε: «Θα λάβουμε σε μεγάλο βαθμό υπόψη όλες τις παρατηρήσεις που έχουν γίνει από τους επιστημονικούς φορείς. Δεν είμαστε ούτε αλαζόνες, ούτε ερχόμαστε με δογματικές αντιλήψεις στη Βουλή, όταν έρχονται προτάσεις από τις επιστημονικές κοινότητες».
Αιτιολογώντας τις νέες ρυθμίσεις, και απαντώντας στις έντονες επικρίσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης και κυρίως του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Χατζηδάκης επεσήμανε: «Το νομοσχέδιο είναι επείγον να ψηφιστεί γιατί σειρά διατάξεων δεν μπορούν να περιμένουν. Δεν μπορεί να περιμένουν το πρόβλημα με τη διαχείριση αποβλήτων στα νησιά, τα ζητήματα με τα μπάζα και τις πλαστικές σακούλες. Είναι επείγοντα τα ζητήματα και τα προβλήματα που κληρονομήσαμε από τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως με τους δασικούς χάρτες και τους αγρότες που είναι σε ομηρία, η επανεκκίνηση της οικονομίας γιατί έχουμε σοβαρά προβλήματα με τις καθυστερήσεις των περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων που φθάνουν και τα 8 χρόνια, όταν σε άλλες χώρες κάνουν μέχρι 100 μέρες».
Και ο κ. Χατζηδάκης πρόσθεσε:
«Στο άρθρο για τη χρήση γης μπαίνει απλώς ένα γενικό πλαίσιο, στο άρθρο 48 επιταχύνουμε τη διαδικασία για το δασολόγιο που κληρονομήσαμε και δεν το στέλνουμε στις καλένδες, όπως έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ, και θα χρειαζόμασταν 27 χρόνια για να ολοκληρωθεί και θα αφορούσε τη μισή Ελλάδα».
Τέλος, ο κ. Χατζηδάκης επανέλαβε ότι έγινε μία πρωτόγνωρη διαδικασία διαβούλευσης, που ξεκίνησε από τον Οκτώβριο και η οποία, όπως είπε, συνεχίζεται.
Από την πλευρά τους, τόσο ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Σωκράτης Φάμελος, όσο και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, κατηγόρησαν την κυβέρνηση για σωρεία αντισυνταγματικών παραβιάσεων.
Παράλληλα, υποστήριξαν ότι η διαδικασία συζήτησης παραβιάζει και παρακάμπτει τον κανονισμό της Βουλής, «καθώς δεν μπορεί η Διάσκεψη των Προέδρων να αποφασίζει κατά το δοκούν», όπως είπαν.
Όπως υποστήριξαν, με τις νέες διατάξεις παραβιάζονται τα δύο άρθρα του Συντάγματος, το άρθρο 24 για την προστασία του περιβάλλοντος και το άρθρο 72 για την διαδικασία συζήτησης στην Ολομέλεια.Ο κ. Τζανακόπουλος έκανε λόγο «για αντιθεσμική συμπεριφορά της κυβερνητικής πλειοψηφίας, με τη λογική "αποφασίζομεν και διατάσσομεν" και πέρα από κάθε επιταγή της δημοκρατίας». «Αυτή η αυτοκρατορική απόφαση της κυβέρνησης είναι επικίνδυνη για τη δημοκρατία», υπογράμμισε.
Ο προεδρεύων του Σώματος Νικήτας Κακλαμάνης, παρέπεμψε για την διαδικασία συζήτησης του νομοσχεδίου, στην ομόφωνη απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων, τονίζοντας ότι δεν υπήρξε καμία παραβίαση του κανονισμού της Βουλής.
Από την πλευρά του, ο εισηγητής της ΝΔ Ιωάννης Οικονόμου, αντέτεινε ότι η ένσταση του ΣΥΡΙΖΑ για την διαδικασία συζήτησης του νομοσχεδίου είναι ευθεία αμφισβήτηση της αρχής της δεδηλωμένης.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ, Ανδρέας Λοβέρδος διαφώνησε με τον ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι «σωστά προχωράμε στις αποφάσεις της Διάσκεψης των Προέδρων για τη λειτουργική χρήση της Βουλής που δεν πρέπει να σταματά ούτε με πόλεμο».
Αναφορικά με την ένσταση αντισυνταγματικότητας των άρθρων, ο κ. Λοβέρδος τόνισε ότι και ο ίδιος έχει αντιρρήσεις σοβαρές, όπως για το άρθρο 93, ωστόσο, όπως είπε, δεν θα μετατρέψει τις πολιτικές συζητήσεις σε συνταγματικό διάλογο.
Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, διαφώνησε με την διαδικασία συζήτησης και αντέτεινε ότι η ομόφωνη απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων αφορούσε ζητήματα σε σχέση με την πανδημία του κορονοϊού. Παράλληλα, έκανε λόγο για σειρά άρθρων που παραβιάζουν κατάφωρα το Σύνταγμα, με ένα αντιλαϊκό νομοσχέδιο που ικανοποιεί το σύνολο των απαιτήσεων του ΣΕΒ και των επιχειρηματικών ομίλων.
Ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης, Κωνσταντίνος Χήτας, ζήτησε να προχωρήσει η διαδικασία συζήτησης του νομοσχεδίου καθώς, όπως είπε, η πλειοψηφία αποφασίζει σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής, ωστόσο συμφώνησε με την ένσταση αντισυνταγματικότητας.
«Εκτός από τα ζητήματα περί αντισυνταγματικότητας, το νομοσχέδιο είναι απαράδεκτο, εμπεριέχει πολλές φωτογραφικές διατάξεις που ασκούν βίαιη και ωμή επέμβαση στο περιβάλλον», υπογράμμισε ο κ. Χήτας.
Ο ειδικός αγορητής του ΜεΡΑ25, Κρίτων Αρσένης, συντάχθηκε με τον ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας λόγο για σωρεία αντισυνταγματικών παραβιάσεων.«Το νομοσχέδιο βρίθει αντισυνταγματικών διατάξεων, ενώ παραβιάζει και την κοινοτική νομοθεσία», είπε και ζήτησε «την απόσυρσή του, ώστε να έρθει προς συζήτηση με ανοιχτή και όχι με κλειστή τη Βουλή».
Από την πλευρά του, ο ειδικός εισηγητής της ΝΔ, 'Αγγελος Συρίγος, αντέτεινε πως, σε ό,τι αφορά το άρθρο 44 για τον χωροταξικό σχεδιασμό, «δεν γίνεται κανένας καθορισμός χρήσης γης, αλλά ορίζεται το πλαίσιο, το περιεχόμενο, οι όροι και οι προϋποθέσεις» και πρόσθεσε ότι «δεν υπάρχει καμία αντινομία ή αντίφαση με τις αποφάσεις του ΣτΕ».
Παράλληλα, υπεραμύνθηκε του άρθρου 48, τονίζοντας ότι σήμερα δεν υπάρχει καμία πρόνοια για τις προστατευόμενες περιοχές και πρόσθεσε ότι οι ρυθμίσεις του περιορίζουν, δεν επεκτείνουν τις δραστηριότητες εντός προστατευόμενων περιοχών.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Χρήστος Μπουκώρος, τονίζοντας ότι και για την διαδικασία και για τα ζητήματα συνταγματικότητας που θέτει η αξιωματική αντιπολίτευση, η κυβέρνηση τα απέρριψε με απόλυτα σαφή και ξεκάθαρο τρόπο και επιχειρήματα.
Κουτσούμπας: Ανάπτυξη με κριτήριο το καπιταλιστικό κέρδος από τη μία και προστασία του περιβάλλοντος από την άλλη, είναι ασυμβίβασταΣτη νέα, μετά την καραντίνα, φάση, η κρατική ευθύνη «δεν θα μπορεί πλέον να κρύβεται πίσω από την πειθαρχία και την αποφασιστικότητα των πολιτών» επισήμανε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στην αρχή της σημερινής του ομιλίας στη Βουλή, επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Περιβάλλοντος και υπογράμμισε την άμεση ανάγκη εξασφάλισης της προστασίας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, στα μέσα μεταφοράς, μαθητών και εκπαιδευτικών στα σχολεία, διενέργειας μαζικών διαγνωστικών τεστ και προμήθειας σε μάσκες, χωρίς επιβάρυνση.
Κάλεσε σε αξιοποίηση του κερδισμένου χρόνου για να στηριχθεί ουσιαστικά το δημόσιο σύστημα Υγείας, αλλά και να στηριχθούν εργαζόμενοι, άνεργοι, άνθρωποι που δεν καταγράφονται πουθενά και δεν έχουν κανένα απολύτως εισόδημα και επισήμανε ότι σε αυτή την κατηγορία ανήκουν και οι άνθρωποι του Πολιτισμού, που όλες αυτές τις μέρες έχουν υψώσει φωνή διαμαρτυρίας.
Ανέφερε ότι η κυβέρνηση βρήκε ευκαιρία, με αφορμή την πανδημία, να περάσει «ό,τι αντιδραστικό, αντιλαϊκό μέτρο είχε απομείνει μετά από 10 χρόνια κρίσης και μνημονίων» και να «υλοποιήσει τις δέκα εντολές του ΣΕΒ, προτάσεις που χρόνια τώρα φώλιαζαν στα κιτάπια του».
«Ανάμεσα σε αυτά τα μέτρα, είναι και το σημερινό περιβαλλοντοκτόνο νομοσχέδιο, που έρχεται να σαρώσει ό,τι άφησαν όρθιο οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Δεν είναι υπερβολή να πούμε πως αυτό το δήθεν περιβαλλοντικό νομοσχέδιο το έγραψαν οι ίδιοι οι βιομήχανοι ένα χρόνο πριν» είπε ο Δ. Κουτσούμπας, σημειώνοντας ότι νομοσχέδιο που δεν πρόλαβε να υλοποιήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, έσπευσε να το υλοποιήσει η ΝΔ.
Τόνισε ότι το περιβαλλοντικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης «θυσιάζει τις ανάγκες των εργαζομένων και του λαού, προκειμένου να διασφαλίσει τα κέρδη κάποιων μεγάλων επιχειρήσεων», προσθέτοντας, μεταξύ άλλων, ότι «το καινούργιο πλαίσιο αδειοδότησης ολοκληρώνει ουσιαστικά το πλαίσιο του 2011, που το διατήρησε και ο ΣΥΡΙΖΑ παρά τις τότε δήθεν διαμαρτυρίες του».«Οι δε αλλαγές που φέρνει σήμερα η ΝΔ, είναι όλες κατά παραγγελία του ΣΕΒ, ο οποίος λες και έγραψε ο ίδιος τόσο το κομμάτι για τις αδειοδοτήσεις όσο και άλλα. Πάρε ό,τι θες επενδυτή!» ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Το περιβάλλον διαλύεται για να επενδύσουν οι βιομηχανίες, οι ΑΠΕ θα αγκαλιάσουν όλα τα βουνά και το ρεύμα θα γίνει πανάκριβο, οι περιοχές προστασίας της φύσης θα γίνουν αντικείμενο τουριστικής εκμετάλλευσης, οι παραλίες θα γίνουν αυλές μεγάλων ξενοδοχείων, οι πετρελαϊκοί όμιλοι θα γεμίσουν όλη την υπόλοιπη χώρα με γεωτρήσεις» είπε ο Δ. Κουτσούμπας. Αναφορικά με την λεγόμενη «πράσινη ανάπτυξη» είπε ότι «είναι η ανάπτυξη που στο όνομα της προστασίας του περιβάλλοντος προωθεί τη στρατηγική συγκεκριμένων lobbies» και έθεσε το ερώτημα γιατί δεν γίνονται επενδύσεις στην υδροηλεκτρική ενέργεια, που είναι αποδεδειγμένα η πιο φιλική προς το περιβάλλον;»
«Ανάπτυξη με κριτήριο το καπιταλιστικό κέρδος από τη μια και προστασία του περιβάλλοντος από την άλλη, είναι ασυμβίβαστα» υπογράμμισε. Επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι χαμένοι από την «πράσινη ανάπτυξη» με κριτήριο το καπιταλιστικό κέρδος, θα είναι οι εργαζόμενοι και η λαϊκή οικογένεια πρωτίστως και το τμήμα των επιχειρηματιών που έχουν επενδύσει σε παλαιότερες τεχνολογίες. Είπε ότι η στρατηγική της δήθεν «πράσινης ανάπτυξης» είναι στρατηγική και του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το μεγαλύτερο οικολογικό έγκλημα στην Αττική, η χωματερή στα Λιόσια, η επέκτασή της και η προσπάθεια αντιγραφής της στο Γραμματικό, καθώς και η καρκινογόνα καύση στο Βόλο και αλλού έχουν την υπογραφή ΣΥΡΙΖΑ.Τονίζοντας ότι το σύστημα που υπηρετούν τα αστικά κόμματα δεν είναι ούτε ορθολογικό, ούτε μονόδρομος, ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ κατέληξε υπογραμμίζοντας ότι «το περιβάλλον μπορεί πραγματικά να το υπερασπίσει ο ίδιος ο λαός, όταν αποφασίσει να σας διώξει οριστικά από την διακυβέρνηση και να πάρει ο ίδιος την εξουσία, με κοινωνικοποιημένα τα μέσα παραγωγής, θέτοντας κάτω από το δικό του σχέδιο και έλεγχο την οικονομία. Τότε θα μπορέσει πραγματικά να ικανοποιήσει την ανάγκη του να ζήσει σε ένα ανθρώπινο περιβάλλον, για να προστατέψει την υγεία του και συνολικά τις ανάγκες του, να ζήσει με ευημερία και όχι με μεμψιμοιρία».
Η συζήτηση συνεχίστηκε με αντιπαράθεση, με την Ντόρα Μπακογιάννη να παίρνει τον λόγο και να εξαπολύει επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τις ενστάσεις αντισυνταγματικότητας που εξέφρασε και ως προς τη διαδικασία συζήτησης του νομοσχεδίου και ως προς τα άρθρα του, καταλογίζοντάς του «περισσή υποκρισία». Αφού χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «ένα σημαντικό βήμα προς τη πράσινη ανάπτυξη», είπε ότι η « ΝΔ απέδειξε ότι έχει περιβαλλοντική ευαισθησία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έβαλε το κεφάλι του στο ντορβά με το θέμα της απολιγνιτοποίησης, δεν είναι τυχαίο που έχει χαρακτηριστεί πράσινος πρωθυπουργός».
Ακόμη, η κ. Μπακογιάννη χαρακτήρισε σωστή την κίνηση του υπουργού Περιβάλλοντος να αποσύρει το άρθρο 99 του νομοσχεδίου που αφορά τη χρήση γης στον Δήμο της Αθήνας λέγοντας χαρακτηριστικά: «Είναι ένα δύσκολο πρόβλημα με πολλά ανοιχτά ζητήματα για το κέντρο της Αθήνας. Σωστά το απέσυρε ο υπουργός για να δώσει μια πιο εξειδικευμένη λύση. Αλλά σε ποια χώρα του κόσμου δεν υπάρχουν κεντρικά ξενοδοχεία στο κέντρο της πρωτεύουσας; Ας δούμε την πραγματικότητα και μην παριστάνουμε ότι ζούμε σε μια άλλη Ελλάδα».
«Δεν μπορούμε να εθελοτυφλούμε και να λέμε δεν υπάρχει τίποτα στραβό σε αυτή τη χώρα. Σε ποια άλλη χρειάζονται 8 χρόνια για περιβαλλοντική άδεια; Για το πρόβλημα με τους σταθμούς μεταφόρτωσης μιλάμε επί 10 χρόνια και λύση στο πρόβλημα πώς θα λειτουργήσουν δεν θα δούμε; Δεν μπορεί μετά από 5 καταδίκες της χώρας που έγιναν επί ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση να παίρνει πρωτοβουλία; Διαφωνείτε; Δεν θέλετε ένα φορέα διαχείρισης των σκουπιδιών αποτελεσματικό που να προστατεύει το περιβάλλον;», επεσήμανε η κ. Μπακογιάννη.
Από την πλευρά του, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης έκανε λόγο για «εξαιρετικά λαθεμένη και επικίνδυνη αντίληψη της κυβέρνησης», να περιορίσει τη διαδικασία συζήτησης ενός «προδήλα αντισυνταγματικού νομοσχεδίου» με το πρόσχημα της επανεκκίνησης της οικονομίας.
«Ήταν λάθος η διαδικασία συζήτησης και ψήφισης του νομοσχεδίου, που ακολουθήθηκε. Δημιουργεί κακό προηγούμενο στο μέλλον. Υπάρχουν ζητήματα που εγείρονται από το περιβαλλοντοκτόνο νομοσχέδιο. Είναι ένα νομοσχέδιο για το οποίο το σύνολο των περιβαλλοντικών οργανώσεων αλλά και ο Συνήγορος του Πολίτη, εντοπίζουν προβλήματα συνταγματικά», υπογράμμισε ο κ. Βρούτσης.
Επίσης, ο κ. Βούτσης κατηγόρησε τη κυβέρνηση για προσπάθεια να δικαιολογήσει την επανεκκίνηση της οικονομίας «με μια απίστευτα απροσχημάτιστη εμμονή σε νεοφιλελεύθερα δόγματα για τα οικονομικά πρότυπα, το μείγμα της πολιτικής και το παραγωγικό μοντέλο που πρέπει να εφαρμοστούν ιδιαίτερα μετά τη κρίση του κορονοϊού». «Επανέρχεστε με ένα αντιδημοκρατικό τρόπο να επαναφέρετε την επανεκκίνηση της οικονομίας με τα δεδομένα που υπήρχαν πριν ξεκινήσει η πανδημία, και με όλες τις στρεβλώσεις και τις επικινδυνότητες για το τι έφερε την κρίση και πώς είμαστε προετοιμασμένοι», σημείωσε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής.
Απόσυρση του νομοσχεδίου ζητεί ο ΒελόπουλοςΤην απόσυρση του νομοσχεδίου με τίτλο «Εκσυγχρονισμός Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας», το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή ζήτησε, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος. «Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης δεν είναι μόνο αντισυνταγματικό, αλλά και αντι-περιβαλλοντικό. Εξυπηρετεί τους πλουτοκράτες και όχι τον άνθρωπο. Να αποσυρθεί άμεσα», δήλωσε ο κ. Βελόπουλος.
Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση