GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Κορονοϊός: Επιστροφή στις κοινωνικές συναναστροφές έπειτα από λοίμωξη

Το Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ εξέδωσε πρόσφατες οδηγίες σχετικά με την επιστροφή στις κοινωνικές συναναστροφές τις οποίες...

Το Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ εξέδωσε πρόσφατες οδηγίες σχετικά με την επιστροφή στις κοινωνικές συναναστροφές τις οποίες συνόψισαν οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Μαρία Γαβριατοπούλου, Ιωάννης Ντάνασης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ).

Συμπτώματα λοίμωξης κορονοϊού με ή χωρίς εργαστηριακή επιβεβαίωση

Για την επιστροφή στις κοινωνικές συναναστροφές απαιτούνται: 3 ημέρες χωρίς πυρετό και βελτίωση συμπτωμάτων και 10 ημέρες από την αρχική εμφάνιση των συμπτωμάτων.

Ενδέχεται ο θεράπων ιατρός να συστήσει την πραγματοποίηση δοκιμασίας PCR για την ανίχνευση γενετικού υλικού SARS-CoV-2. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να υπάρχουν δύο διαδοχικές αρνητικές δοκιμασίες για την επιστροφή στις κοινωνικές συναναστροφές, επιπλέον των ανωτέρω.

Θετική εργαστηριακή δοκιμασία για SARS-CoV-2 αλλά χωρίς συμπτώματα

Για την επιστροφή στις κοινωνικές συναναστροφές απαιτούνται: 10 ημέρες από την ημερομηνία της θετικής δοκιμασίας και συνεχής απουσία συμπτωμάτων.

Ενδέχεται ο θεράπων ιατρός να συστήσει την πραγματοποίηση δοκιμασίας PCR για την ανίχνευση γενετικού υλικού SARS-CoV-2. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να υπάρχουν δύο διαδοχικές αρνητικές δοκιμασίες για την επιστροφή στις κοινωνικές συναναστροφές, επιπλέον των ανωτέρω.

Ανοσοκατεσταλμένοι λόγω υποκείμενης νόσου ή φαρμακευτικής αγωγής

Άτομα με καταστάσεις που εξασθενίζουν το ανοσοποιητικό τους σύστημα μπορεί να χρειαστεί να μείνουν στο σπίτι περισσότερο από 10 ημέρες.

Θα πρέπει να υπάρχει επικοινωνία με τον θεράποντα ιατρό για εξειδικευμένες και εξατομικευμένες οδηγίες.

Στην περίπτωση διενέργειας δοκιμασίας PCR για την ανίχνευση γενετικού υλικού SARS-CoV-2 θα πρέπει να υπάρχουν δύο διαδοχικές αρνητικές δοκιμασίες για την επιστροφή στις κοινωνικές συναναστροφές.

Στενή επαφή με κρούσμα COVID-19

Παραμονή κατ’ οίκον για 14 ημέρες μετά την έκθεση στο κρούσμα με βάση το χρόνο που απαιτείται για την ανάπτυξη ασθένειας.

Λειτουργία της βιομηχανίας τροφίμων και την επανεκκίνηση της μαζικής εστίασης

Ανταποκρινόμενοι στις προκλήσεις των καιρών, ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (Ε.Φ.Ε.Τ.) σε συνεργασία με το Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (Σ.Ε.Β.Τ.) εξέδωσαν οδηγούς για τη λειτουργία της βιομηχανίας τροφίμων και την επανεκκίνηση της μαζικής εστίασης. Στις ομάδες που συνέταξαν τους οδηγούς για τη μαζική εστίαση και τη βιομηχανία τροφίμων συμμετείχαν από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών οι Αναπληρώτριες Καθηγήτριες του Εργαστηρίου Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής της Ιατρικής Σχολής Βασιλική Μπενέτου και Ανδρονίκη Νάσκα και ο Καθηγητής του Τμήματος Χημείας Νίκος Θωμαΐδης.

Η διαμόρφωση των οδηγών βασίστηκε σε επιστημονική γνωμοδότηση για το προφίλ επικινδυνότητας του ιού σε περιβάλλον επιχειρήσεων τροφίμων. Για τη σύνταξη της γνωμοδότησης, συνεργάστηκαν, εκτός από στελέχη του ΕΦΕΤ, επιστήμονες από τον ακαδημαϊκό χώρο καθώς και έμπειρα στελέχη των επιχειρήσεων τροφίμων. Από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών μετείχε το Εργαστήριο Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής της Ιατρικής Σχολής με την Αν. Καθηγήτρια Βασιλική Μπενέτου, τον Αν. Καθηγητή κ. Δημήτριο Παρασκευή και την Καθηγήτρια Παγώνα Δ. Λάγιου. Την όλη ομάδα εργασίας συντόνιζε η Αν. Καθηγήτρια του Εργαστήριου Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής της Ιατρικής Σχολής Ανδρονίκη Νάσκα.

Τα κείμενα είναι διαθέσιμα για λήψη από την ιστοσελίδα του ΕΦΕΤ. Συγκεκριμένα:

- Επιστημονική γνωμοδότηση για το προφίλ επικινδυνότητας

https://www.efet.gr/files/profil_epikindinotitas.pdf

- Οδηγός για τη βιομηχανία τροφίμων

https://www.efet.gr/files/odigos_biomixania_trofimon.pdf

- Οδηγός για την επανεκκίνηση της μαζικής εστίασης

https://www.efet.gr/files/pdf/other/odigos-epan-estiasis.pdf

Ο ΕΦΕΤ θα επικαιροποιεί τους οδηγούς όποτε κρίνεται αναγκαίο με βάση τα νεότερα δεδομένα.

Συμμετοχή μελών του ΕΚΠΑ στην μελέτη του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδος (ΟΕΕ) για επιπτώσεις της πανδημίας & Προτάσεις για Γαλάζια Ανάπτυξη

Την Τρίτη, 26 Μαΐου 2020 παρουσιάστηκε σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου η μελέτη του ΟΕΕ με τίτλο "Οι επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης στην ελληνική οικονομία και προτάσεις για την επόμενη μέρα". Το OΕΕ, ανταποκρινόμενο στο θεσμικό του ρόλο ως συμβουλευτικό όργανο της Πολιτείας και προσπαθώντας να συνεισφέρει στο δημόσιο διάλογο, κατέθεσε μια εμπεριστατωμένη μελέτη, που αναφέρεται στις επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης αλλά και σε προτάσεις για την επόμενη μέρα της ελληνικής οικονομίας και κλάδων της όπως οι τράπεζες, ο τουρισμός, η ενέργεια, οι μεταφορές, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τα logistics και η γεωργία.

Η μελέτη τίθεται στη διάθεση της Πολιτείας, του Κοινοβουλίου αλλά και της κοινής γνώμης. Οι υπεύθυνες και ολοκληρωμένες επιστημονικές προτάσεις έχουν συνταχθεί από την Επιστημονική Επιτροπή του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας. Η Επιστημονική Επιτροπή που συνέγραψε την μελέτη απαρτίζεται, μεταξύ αξιόλογων συναδέλφων από άλλα πανεπιστημιακά ιδρύματα, από μέλη του ΕΚΠΑ και του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών, και συγκεκριμένα τον Ομότιμο Καθηγητή Γεώργιο Μέργο, τον Αν. Καθηγητή Δημήτριο Καινούργιο και τον Επικ. Καθηγητή Γεώργιο Δότση. Η συμβολή του πρώτου εστιάζει στο παραγωγικό πρότυπο της "Νέας Οικονομίας" που πρέπει να υιοθετήσει η χώρα μας μετά την κρίση του covid-19, του δεύτερου στις επιπτώσεις του κορονοϊού στις Μικρές και Μεσαίες (ΜμΕ) επιχειρήσεις στην Ελλάδα και σε προτεινόμενα μέτρα πολιτικής, και του τρίτου στις επιπτώσεις της πανδημίας στο Ελληνικό Τραπεζικό Σύστημα

Σχετικά με τις επιπτώσεις της πανδημίας στις ΜμΕ, παρουσιάζονται μεταξύ άλλων, συγκεκριμένες προτάσεις οι οποίες αποτελούν μέρος των στόχων και των προτεινόμενων δράσεων του διεπιστημονικού Κέντρου Αριστείας «Γαλάζια Ανάπτυξη - Nαυτιλιακή Eπιχειρηματικότητα - Θαλάσσιο Περιβάλλον -Νησιωτικότητα» του ΕΚΠΑ (https://blue-growth.gr/).

Συγκεκριμένα, προτείνεται:

1) Ειδική ενίσχυση μέσω στοχευόμενων χρηματοδοτικών προγραμμάτων των ΜμΕ που συνδέονται με τους κύριους αναπτυξιακούς τομείς της «Γαλάζιας οικονομίας»: Αλιεία και υδατοκαλλιέργεια, Λιμάνια, Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, Θαλάσσια αδρανή, Τουρισμός και αναψυχή.

2) Με σκοπό την ενίσχυση της Νησιωτικής Επιχειρηματικότητας, και στο πλαίσιο Συμφώνων Νησιωτικής Επιχειρηματικότητας, Ανάπτυξης και Καινοτομίας, η δημιουργία ειδικών on-line πλατφορμών Γαλάζιας ανάπτυξης ανά νησιωτική περιφέρεια με την συμμετοχή δημόσιων φορέων, νησιωτικών περιφερειών, Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Κέντρων Αριστείας και εργαστηρίων πανεπιστημίων, ερευνητικών κέντρων, ΜμΕ διαφόρων κλάδων, τραπεζών, εταιριών χρηματοδότησης.

3) Μετατροπή επιλεγμένων λιμανιών της χώρας σε "Έξυπνα Λιμάνια", με την βοήθεια πανεπιστημίων, τεχνολογικών φορέων και ενός οικοσυστήματος που θα περιλαμβάνει μεγάλες αλλά και μικρομεσαίες εταιρίες διαφόρων κλάδων, μεγιστοποιώντας έτσι την υπεραξία τους, με άμεσες κοινωνικές

οικονομικές/αναπτυξιακές επιπτώσεις σε τοπικό/περιφερειακό/εθνικό επίπεδο.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση

Εμφανιζόμενη ανάρτηση

«ΑΚΕΦΑΛΗ» η Χεζμπολάχ! ΟΙ IDF ΣΚΟΤΩΣΑΝ και τον διάδοχο του Νασράλα...

Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε απόψε ότι ένας από τους κορυφαίους αξιωματούχους της Χεζμπολάχ, ο οποίος αναμενόταν να γίνει ο επόμενος ηγέ...

Αρχειοθήκη ιστολογίου

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *