Η Ελλάδαδείχνει πώς πρέπει να διαχειριστούμε την κρίση του κορονοϊού, αναφέρει σε άρθρο του το αμερικανικό πρακτορείο ειδήσεων Bloomb...
Η Ελλάδαδείχνει πώς πρέπει να διαχειριστούμε την κρίση του κορονοϊού, αναφέρει σε άρθρο του το αμερικανικό πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg, σε σημερινό δημοσίευμα. Όπως τονίζει η κυβέρνηση εφάρμοσε τα μέτρα νωρίτερα από άλλες χώρες. "Η πανδημία του Covid-19 εξέθεσε τις ελλείψεις στις ηγεσίες των κρατών ανά τον κόσμο. Από την Ισπανία μέχρι τη Βρετανία και τις ΗΠΑ, οι πολιτικοί περίμεναν πάρα πολύ πριν πάρουν τα δραστικά μέτρα, τα οποία ήταν αναγκαία για να προστατέψουν τους πολίτες τους" αναφέρει ο αρθρογράφος Ferdinando Giugliano.
Και συνεχίζει "η Ελλάδα ήταν μια αξιοπρόσεκτη και ίσως μη αναμενόμενη εξαίρεση σε αυτόν τον κανόνα. Η κυβέρνηση εφάρμοσε αυστηρά μέτρα σε αρκετά αρχικό στάδιο της επιδημίας από άλλες Ευρωπαϊκές χώρες. Για τώρα, αυτή η άμεση αντίδραση βοήθησε την Ελλάδα να αποφύγει την τραγική υγειονομική κρίση, που άλλα πλουσιότερα κράτη βιώνουν. Ο Τάκης Παππάς, πολιτικός επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι, συνέκρινε την ταχύτητα της απόκρισης στην Ελλάδα με αυτή της Ιταλίας και της Ισπανίας. Η Αθήνα έκλεισε όλα τα μη απαραίτητα καταστήματα μόλις τέσσερις ημέρες μετά τον πρώτο θάνατο από κορονοϊό στη χώρα. Αντίθετα, η Ιταλία και η Ισπανία το έκαναν έπειτα από 18 και 30 ημέρες αντίστοιχα. Αυτές τα βήματα σε αρχικό στάδιο μείωσαν την πίεση στο επισφαλές σύστημα Υγείας της χώρας. Στα μέσα Μαρτίου, το ελληνικό σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) είχε μόλις 605 κλίνες ΜΕΘ, εκ των οποίων λειτουργικές ήταν μόνο 557 λόγω μη επαρκούς προσωπικού. Η Ελλάδα έχει πληθυσμό άνω των 10 εκατομμυρίων. Η αναλογία είναι χειρότερη από αυτή της Ισπανίας, η οποία άρχισε με 4.400 κλίνες ΜΕΘ για έναν πληθυσμό 47 εκατομμυρίων και τελικά ο Covid-19, κατάφερε να υπερφορτώσει το σύστημα υγείας λόγω των κρουσμάτων. Η σύγκριση με την Ισπανία αποκαλύπτει πολλά. Πάρα το γεγονός ότι η Ιταλία έπρεπε να εφαρμόσει το lockdown νωρίτερα, οι πολιτικοί μπορούν να υποστηρίξουν ότι ήταν η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που αντιμετώπισε αυτή την πρωτόγνωρη πρόκληση. Η ισπανική κυβέρνηση όμως, αντίθετα, είχε το προνόμια του χρόνου αλλά το χαράμισε, αφήνοντας να γίνονται συγκεντρώσεις και αγώνες ποδοσφαίρου, ακόμα και 26 ημέρες μετά τον πρώτο θάνατο".
"Μέχρι στιγμής η Ελλάδα έχει 1.955 κρούσματα και 86 θανάτους, που είναι 188 κρούσματα και 8 θάνατοι ανά ένα εκατομμύριο ανθρώπων. Η Ισπανία έχει 3.261 κρούσματα και 326 θανάτους ανά ένα εκατομμύριο ανθρώπων και η Ιταλία έχει 2.375 κρούσματα και 302 θανάτους ανά ένα εκατομμύριο ανθρώπων. Αυτό μπορεί να οφείλετε στο γεγονός ότι η Ελλάδα έχει κάνει λιγότερα από τα μισά τεστ από ότι έχει κάνει η Ισπανία και ένα τέταρτο από όσα έχει κάνει η Ιταλία, αλλά δεν υπάρχουν σημάδια ότι η πίεση στο σύστημα Υγείας της είναι συγκρίσιμη με αυτό που έχουν βιώσει οι άλλες δύο χώρες. Η ελληνική κυβέρνηση επίσης τονίζει ότι έχει προσλάβει 4.200 νέους γιατρούς και αύξησε τις κλίνες ΜΕΘ, που θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση αν χειροτερεύσει η κρίση. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναδύθηκε ως η φωνή της λογικής στην παγκόσμια σκηνή. Για παράδειγμα έκανε κριτική στον Πρόεδρο της Βραζιλίας επειδή αρνήθηκε την σοβαρότητα της πανδημίας. Το πολιτικό σύστημα της Ελλάδας στο σύνολό του, μαζί με την αξιωματική αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ, αντέδρασε με ψυχραιμία, μια πολύ διαφορετική εικόνα από τις εσωτερικές διαμάχες που είδαμε στην Ισπανία. Ενώ και οι Έλληνες εμφανίζονται να σέβονται τους κανόνες του lockdown, εν μέρει είναι αποτέλεσμα και των προστίμων από την κυβέρνηση στους παραβάτες. Το πιο ανησυχητικό είναι το τι θα μπορούσε να γίνει στην ελληνική οικονομία. Η πανδημία ήρθε σε άσχημη στιγμή για την Αθήνα. Έπειτα από μια δεκαετία οικονομικής κρίσης, τα πράγματα είχαν αρχίσει να επιστρέφουν στην κανονικότητα. Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κέρδισε με πλειοψηφία στις εκλογές του 2019, υποσχόμενος να αποκαταστήσει την αξιοπιστία της χώρας στο εξωτερικό και να επαναφέρει την οικονομία. Οι επενδυτές επέστρεψαν στην Ελλάδα σε αναζήτηση ευκαιριών" προσθέτει.
Δεν υπάρχουν σχόλια
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση