GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Τα νέα για τον κορονοϊό στην Ελλάδα και τον κόσμο

Στους 49 ανήλθαν οι νεκροί στη χώρα μας από επιπλοκές λόγω κορονοϊού, όπως ανακοίνωσε ο ΣωτήρηςΤσιόδρας. Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κ...

Στους 49 ανήλθαν οι νεκροί στη χώρα μας από επιπλοκές λόγω κορονοϊού, όπως ανακοίνωσε ο ΣωτήρηςΤσιόδρας. Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού είναι συνολικά 1.314 καθώς το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 82 νέα κρούσματα. Ο λοιμωξιολόγος και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό ανέφερε πως 20 άτομα που επέβαιναν σε κρουαζιερόπλοιο (του πλοίου Ελ. Βενιζέλος) βρέθηκαν θετικά στον ιό. Συνολικά, στο πλοίο, το οποίο είναι αγκυροβολημένο στον Πειραιά, ελέγχθησαν 383 άτομα.

Την ίδια στιγμή, συνολικά 85 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένα στα νοσοκομεία, με μέσο όρο ηλικίας τα 66 έτη. Πάνω από Από τα 85 άτομα, οι 17 είναι γυναίκες, ενώ το 57% του συνόλου των διασωληνωμένων έχουν κάποιο υποκείμενο νόσημα. Έξι ασθενείς έχουν αποσωληνωθεί και έχουν βγει από τις ΜΕΘ. Το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν έξι νέοι θάνατοι. Ο μέσος όρος ηλικίας των θανόντων είναι τα 72 έτη, ενώ από τους 49 νεκρούς οι 37 είναι άνδρες και οι 12 γυναίκες. Τέλος ο κ. Τσιόδρας είπε ότι μέχρι στιγμής έχουν διενεργηθεί 16.732 εργαστηριακά τεστ.

Σαρώνει την υφήλιο - Περισσότερα από 40.000 τα θύματα

Σύμφωνα με την real time εξάπλωση του κορονοϊού, Παγκοσμίως καταγράφονται πάνω από 850.000 κρούσματα, ενώ οι νεκροί έχουν ξεπεράσει τους 42.000. Ταυτόχρονα, πάνω από 178.000 άνθρωποι που νόσησαν, έχουν πλέον αναρρώσει. Σύμφωνα με απολογισμό που συντάσσει το Γαλλικό Πρακτορείο βασιζόμενο σε επίσημες πηγές μέχρι τις 19.20 την Τρίτη (ώρα Ελλάδας) είχαν καταγραφεί 40.057 θάνατοι, από τους οποίους οι 29.035 στην Ευρώπη. Με 12.428 νεκρούς, η Ιταλία είναι η χώρα με τα περισσότερα θύματα παγκοσμίως. Ακολουθούν η Ισπανία (8.189) και η Κίνα, στην οποία πρωτοεμφανίστηκε ο SARS-CoV-2 τον Δεκέμβριο του 2019. Επισήμως, τα κρούσματα ανέρχονται σε 803.645, πάνω από τα μισά εκ των οποίων στην Ευρώπη (440.928). Στις ΗΠΑ και τον Καναδά τα κρούσματα είναι 172.071 (3.243 θάνατοι και στις δύο χώρες μαζί) και στην Ασία 108.421 (3.882 θάνατοι).

Περισσότερα από 3,6 δισεκατομμύρια άνθρωποι , το 46,5% του παγκόσμιου πληθυσμού, ζουν περιορισμένοι στο σπίτι ή καλούνται από τις αρχές να περιορισθούν. Οι περισσότεροι είναι υποχρεωμένοι να τηρήσουν υποχρεωτική καραντίνα. Άλλοι υπόκεινται σε απαγόρευση κυκλοφορίας, ζουν σε πόλεις που βρίσκονται σε καραντίνα ή δέχονται προτροπές να περιορισθούν.

Η πανδημία του Covid-19 είναι η χειρότερη παγκόσμια κρίση μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, εκφράζοντας την ανησυχία ότι ενδέχεται να προκύψουν περισσότεροι πόλεμοι στον κόσμο.

Ερωτηθείς κατά τη διάρκεια συζήτησής του με δημοσιογράφους για το τι προκάλεσε αυτό τον χαρακτηρισμό της «χειρότερης παγκόσμιας κρίσης από την ίδρυση του ΟΗΕ» πριν από 75 χρόνια, ο Γκουτέρες απάντησε ότι είναι «ο συνδυασμός μιας απειλητικής νόσου που αφορά τους πάντες και ο οικονομικός αντίκτυπος που οδηγεί σε μια πρωτοφανή ύφεση στο πρόσφατο παρελθόν».

«Ο συνδυασμός αυτών των δύο παραγόντων και ο κίνδυνος αυξημένης αστάθειας, αύξησης της βίας, των συγκρούσεων» κάνουν αυτή την κρίση «τη μεγαλύτερη πρόκληση για εμάς μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο», ανέφερε.

Είναι επίσης η κρίση «που απαιτεί την ισχυρότερη και αποτελεσματικότερη αντίδραση», η οποία μπορεί μόνο να «ξεπεραστεί μέσα από την αλληλεγγύη και τη συνένωση όλων, εγκαταλείποντας πολιτικά παιχνίδια και κατανοώντας ότι η ανθρωπότητα βρίσκεται σε κίνδυνο» πρόσθεσε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η διεθνής κοινότητα εξακολουθεί να απέχει πολύ όσον αφορά την αλληλεγγύη. «Απέχουμε πολύ από το να έχουμε ένα παγκόσμιο σύστημα για να βοηθήσουμε τις αναπτυσσόμενες χώρες να εξαλείψουν την ασθένεια ενώ παράλληλα αντιμετωπίζουν τις δραματικές συνέπειες για τους πληθυσμούς, από την άποψη της απώλειας θέσεων εργασίας, της εξαφάνισης μικρών επιχειρήσεων και του τερματισμού του άτυπου εμπορίου» .

«Κινούμαστε σιγά προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά πρέπει να επιταχύνουμε και να κάνουμε περισσότερα εάν θέλουμε να νικήσουμε την ασθένεια και να υποστηρίξουμε τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη», τόνισε. Τα Ηνωμένα Έθνη δημιούργησαν ένα νέο ταμείο για τις αναπτυσσόμενες χώρες μετά την έκκληση τους την περασμένη εβδομάδα για δωρεές προς τις φτωχές χώρες και χώρες που πλήττονται από πολέμους.

Πέρα από την παραδοσιακή βοήθεια των πλουσίων χωρών προς τις φτωχές, «πρέπει να βρούμε καινοτόμα χρηματοδοτικά μέσα» που θα «δημιουργήσουν μηχανισμούς ώστε οι αναπτυσσόμενες χώρες να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν την κρίση», επισήμανε. Διαφορετικά, η πανδημία μπορεί να επιστρέψει ως «μπούμερανγκ» στις πλούσιες χώρες από φτωχές χώρες, ειδικά μέσω της Αφρικής, εκτίμησε ο ίδιος, αναφέροντας ότι η ασθένεια μπορεί να προκαλέσει «εκατομμύρια» θανάτους.

ΗΠΑ

Ξεπέρασαν τους 4.000 οι νεκροί εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού στις ΗΠΑ. Ο αριθμός των θανάτων διπλασιάστηκε μέσα σε τρεις ημέρες, σύμφωνα με στοιχεία που συγκεντρώνει το πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς. Συνολικά μέχρι σήμερα καταγράφονται 4.076 θάνατοι, έναντι 2.010 το Σάββατο, σύμφωνα με τα δεδομένα του πανεπιστημίου, που ανανεώνονται συνεχώς. Η πολιτεία της Νέας Υόρκης είναι το επίκεντρο της πανδημίας στις ΗΠΑ, με σχεδόν 76.000 κρούσματα και 1.550 νεκρούς. Στις ΗΠΑ εξάλλου καταγράφονται μακράν τα περισσότερα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 στον κόσμο: ανέρχονται πλέον σε 188.172, αυξήθηκαν δηλαδή κατά 24.743 μέσα σε μια ημέρα, σύμφωνα με τους αριθμούς του πανεπιστημίου, που ανανεώνονται συνεχώς.

Τα τρία τέταρτα των Αμερικανών ζουν πλέον υπό περιοριστικό καθεστώς, λιγότερο ή περισσότερο αυστηρό. Ένα πλοίο-νοσοκομείο κατέπλευσε στην Νέα Υόρκη, το επίκεντρο της επιδημίας. Προσωρινά νοσοκομεία έχουν στηθεί σε συνεδριακό κέντρο και κάτω από σκηνές στην καρδιά του Σέντραλ Παρκ. Οι γιατροί της Νέας Υόρκης φοβούνται ελλείψεις σε αναπνευστήρες. «Αν υπάρξει μεγάλη ροή ασθενών και περιορισμένος αριθμός αναπνευστήρων... από κει και πέρα πρέπει να κάνεις επιλογή”, λέει ένας νεοϋορκέζος γιατρός. Η ανησυχία αυξάνεται επίσης στο Μέριλαντ, βόρεια της Ουάσινγκτον: 67 τρόφιμοι οίκου ευγηρίας διαγνώσθηκαν θετικοί και ο κυβερνήτης της πολιτείας Λάρι Χόγκαν αναφέρθηκε στο «χειρότερο σενάριο». Για την προστασία του πληθυσμού, ο ομόλογός του στην πολιτεία της Φλόριντα αρνείται την αποβίβαση των επιβατών του κρουαζιερόπλοιου Zaandam, που βρίσκεται στην Καραϊβική με άνω των χιλίων επιβάτες, τέσσερις νεκρούς και δεκάδες ασθενείς.

Andrew Kelly/Reuters

Ο Ντόναλντ Τραμπ προειδοποίησε χθες Τρίτη τους Αμερικανούς ότι έχουν μπροστά τους δύο «πάρα πολύ οδυνηρές» εβδομάδες, καθώς ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορονοϊού γίνεται ολοένα πιο βαρύς στις ΗΠΑ, ανακοινώνοντας παράλληλα πως τα μέτρα της λεγόμενης κοινωνικής αποστασιοποίησης παρατείνονται ως την 30ή Απριλίου. «Θα περάσουμε δύο πολύ δύσκολες εβδομάδες», επέμεινε ο Ρεπουμπλικάνος, που τα τελευταία εικοσιτετράωρα άφησε κατά μέρος την εκτίμηση πως τα μέτρα περιορισμού που έχουν επιβληθεί σε μεγάλο μέρος του πληθυσμού των ΗΠΑ θα αρθούν σύντομα, για να μην δεχθεί βαρύτερο πλήγμα η αμερικανική οικονομία, προκειμένου «η θεραπεία να μην είναι χειρότερη» από την πανδημία, όπως το είχε θέσει.

Αντίθετα, την Τρίτη, ο Τρα;μπ χαρακτήρισε «απολύτως κρίσιμο ο αμερικανικός λαός να τηρήσει τις συστάσεις» των υγειονομικών αρχών «για τις επόμενες 30 ημέρες», κάτι που χαρακτήρισε «ζήτημα ζωής και θανάτου».

Δραματική έκκληση του πλοιάρχου του αεροπλανοφόρου Θίοντορ Ρούζβελτ

Ο πλοίαρχος του αμερικανικού αεροπλανοφόρου Θίοντορ Ρούζβελτ, που βρίσκεται αντιμέτωπος με την ραγδαία εξάπλωση του νέου κορονοϊού μεταξύ των 5.000 μελών του πληρώματός του, ζήτησε βοήθεια από την ηγεσία του Πολεμικού Ναυτικού για να σωθούν οι ζωές των ναυτών, με μια επιστολή όπου περιγράφει σε δραματικούς τόνους την κατάσταση.

«Δεν είμαστε σε πόλεμο. Δεν υπάρχει κανείς λόγος να πεθαίνουν οι ναύτες», τονίζει ο Μπρετ Κροζίερ, ο διοικητής του πυρηνοκίνητου USS Theodore Roosevelt στην τετρασέλιδη επιστολή του, την οποία αποκάλυψε πρώτη η εφημερίδα San Francisco Chronicle. Η επιστολή αναδημοσιεύτηκε και από την εφημερίδα New York Times. Ο πλοίαρχος εξηγεί ότι αφού εντοπίστηκαν τα πρώτα τρία κρούσματα της ασθένειας Covid-19 πάνω στο πλοίο, την περασμένη εβδομάδα και μετά τον ελλιμενισμό του στο Γκουάμ, στον Ειρηνικό Ωκεανό, η επιδημία συνέχισε να εξαπλώνεται και «επιταχύνεται», λόγω και του «περιορισμένου χώρου» στο αεροπλανοφόρο.

Στην επιστολή του με ημερομηνία 30 Μαρτίου ο Κροζίερ επισημαίνει ότι στο πλοίο δεν υπάρχει επαρκής χώρος για καραντίνα, προειδοποιώντας ότι η στρατηγική που ακολουθείται τώρα θα επιβραδύνει αλλά δεν θα εξαλείψει τον ιό. Για αυτόν τον λόγο ζητά να αναληφθεί «αποφασιστική δράση» και να απομακρυνθούν από το πλοίο 4.000 ναύτες. Σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους που μίλησαν ανώνυμα στο πρακτορείο Reuters, σχεδόν 80 άνθρωποι που βρίσκονται πάνω στο πλοίο έχουν βρεθεί θετικοί στον ιό και ο αριθμός αυτός πιθανότατα θα αυξηθεί, καθώς συνεχίζονται οι διαγνωστικές εξετάσεις στο προσωπικό. Το Πολεμικό Ναυτικό πάντως δεν έχει επιβεβαιώσει τον ακριβή αριθμό των κρουσμάτων.

Ο αμερικανικός στρατός θα κατασκευάσει εκατοντάδες προσωρινά νοσοκομεία

Αξιωματικοί στις ΗΠΑ θέλουν να δημιουργήσουν εκατοντάδες προσωρινά νοσοκομεία σε ολόκληρη τη χώρα, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα χιλιάδες νέα κρούσματα Covid-19 που διαγιγνώσκονται καθημερινά κι ενώ οι ΗΠΑ κατέγραψαν χθες την φονικότερη ημέρα της κρίσης, με 575 νεκρούς. Το Σώμα Μηχανικών του αμερικανικού στρατού, που μετέτρεψε ένα συνεδριακό κέντρο στη Νέα Υόρκη σε νοσοκομείο 1.000 κλινών σε διάστημα μίας εβδομάδας, αναζητεί ξενοδοχεία, κοιτώνες, συνεδριακά κέντρα και μεγάλους ανοιχτούς χώρους για να κατασκευάσει τουλάχιστον 341 προσωρινά νοσοκομεία, γνωστοποίησε ο επικεφαλής του σώματος.

«Το μέγεθος είναι τεράστιο», είπε ο αντιστράτηγος Τοντ Σιμονάιτ στην εκπομπή "Good Morning America" του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου ABC News. «Αναζητούμε αυτή τη στιγμή περίπου 341 διαφορετικές εγκαταστάσεις σε ολόκληρη τη χώρα».

ΙΤΑΛΙΑ

Ο συνολικός αριθμός των περιστατικών κορονοϊού στην Ιταλία είναι 105.792. Οι νεκροί έφτασαν τους 12.428. Παράλληλα, 15.729 άνθρωποι έχουν ιαθεί. Τη Δευτέρα, το σύνολο κρουσμάτων του κορονοϊού ήταν 101.739 και είχαν χάσει την ζωή τους 11.591 άνθρωποι, ενώ 14.620 είχαν θεραπευθεί. Το τελευταίο εικοσιτετράωρο, δηλαδή, έχασαν την ζωή τους 837 ασθενείς και καταγράφηκαν 4.053 νέα κρούσματα. 1.109 ασθενείς έγιναν αρνητικοί στον ιό. 4.023 ασθενείς βρίσκονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας και, συνολικά, 28.192 έχουν εισαχθεί σε νοσοκομείο. Για 45.420 έχει αποφασιστεί ο κατ΄οίκον περιορισμός.

Στη Λομβαρδία, τα συνολικά περιστατικά είναι 43.208 και οι νεκροί 7.199 . Στην Εμίλια Ρομάνια τα κρούσματα είναι 14.074 με τους νεκρούς να έχουν φτάσει τους 1.644. Στην περιφέρεια Βένετο, οι θετικοί στον ιό είναι 9.155, με 477 νεκρούς.

Σε σχέση με το προηγούμενο εικοσιτετράωρο ο ρυθμός μετάδοσης του ιού συνεχίζει να είναι χαμηλότερος από την προηγούμενη εβδομάδα, αλλά ο αριθμός των νεκρών παραμένει πολύ υψηλός. Σύμφωνα με το Ανώτατο Ινστιτούτο Υγείας της χώρας, ο ιός έχει αγγίξει το υψηλότερο σημείο διάδοσής του και αναμένεται, μετά από κάποιες ημέρες, να αρχίσει η καθοδική πορεία. Υπό τον όρο, όμως, ότι όλοι θα σεβαστούν τους περιορισμούς που έχουν επιβληθεί από την κυβέρνηση.

Στην Ιταλία, χώρα που έχει καταγράψει τον μεγαλύτερο αριθμό θανάτων, η καραντίνα αρχίζει να αποδίδει ενθαρρυντικά αποτελέσματα, τρεις εβδομάδες μετά την επιβολή των περιοριστικών μέτρων. «Μπορούμε να ελπίζουμε ότι θα φθάσουμε στην κορύφωση σε επτά έως δέκα ημέρες, και στην συνέχεια, ευλόγως, στην καθοδική πορεία της μετάδοσης”, δήλωσε ο υφυπουργός Υγείας Πιερπάολο Σιλέρι. Η Ιταλία τήρησε το μεσημέρι της Τρίτης σιγή ενός λεπτού, με τις σημαίες μεσίστιες, στην μνήμη των θυμάτων της επιδημίας και προς τιμήν του υγειονομικού προσωπικού.

«Φτάσαμε στο σημείο ανώτατης διάδοσης των κρουσμάτων»

Ο πρόεδρος του Ιταλικού Ανώτατου Ινστιτούτου Υγείας , Σίλβιο Μπρουζαφέρο, τόνισε ότι «η χώρα έφτασε στο σημείο ανώτατης διάδοσης του ιού και τώρα αναμένεται η αρχή της καθοδικής πορείας». «Το σημείο αυτό, όμως, δεν είναι μια κορυφή, είναι οροπέδιο», πρόσθεσε, εννοώντας ότι δεν είναι κάτι που μπορεί να αναμένει, κανείς, έπειτα από μια ημέρα.

«Αν δεν τηρήσουμε με προσοχή τα μέτρα που έχουν εγκριθεί, η επιδημία μπορεί να ξαναρχίσει να διαδίδεται με δύναμη», εξήγησε ο Μπουσαφέρο. Ο επικεφαλής του Ιταλικού Ανώτατου Ινστιτούτου Υγείας τόνισε, επίσης, ότι «χρειάζονται πιο γρήγορα τεστ προς εντοπισμό των αντισωμάτων και είναι ακριβώς αυτό που η ιταλικές υγειονομικές αρχές θέλουν να κάνουν». Κατέληξε υπογραμμίζοντας πως «ο στόχος είναι ο δείκτης μεταδοτικότητας να παραμείνει κάτω από το 1%» και ότι «για να φτάσει στο μηδέν, θα χρειαστούν μήνες».

Τα ιταλικά σουπερμάρκετ θα προσφέρουν έκπτωση 10% στους φτωχότερους

Πολλοί μεγάλοι όμιλοι σουπερμάρκετ στην Ιταλία αποφάσισαν να προσφέρουν εκπτώσεις 10% στα προϊόντα τους στους πιο φτωχούς πελάτες τους, των οποίων η οικονομική κατάσταση έχει γίνει ακόμη περισσότερο επισφαλής εξαιτίας της επιδημίας του κορονοϊού.

Μεταξύ των ομίλων αυτών περιλαμβάνονται οι Carrefour, Conad, Margherita Distribuzione (που αντιπροσωπεύει τις αλυσσίδες Auchan και Simply) και η Coop κι η έκπτωση θα αφορά όσους αγοράζουν με τα κουπόνια που διανέμονται στους αναξιοπαθούντες πολίτες της χώρας .

ΙΣΠΑΝΙΑ

Θερίζει ο κορονοϊός στην Ισπανία. Όπως ανακοινώθηκε το πρωί της Τρίτης, 849 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από επιπλοκές του ιού το τελευταίο 24ωρο, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός των θυμάτων να ανέρχεται σε 8.149. Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν φτάσει τις 94.000. Την ίδια στιγμή περισσότεροι από 12.000 εργαζόμενοι στον τομέα Υγείας έχουν προσβληθεί από κορονοϊό.

Ο μεγάλος φόβος των ισπανικών αρχών παραμένει ο υπερκορεσμός των μονάδων εντατικής νοσηλείας που λειτουργούν ήδη στα όρια των δυνατοτήτων τους με προσωπικό που παραπονιέται με πικρία για την έλλειψη προστατευτικού εξοπλισμού.

Η ισπανική κυβέρνηση ανακοίνωσε την Τρίτη σειρά κοινωνικών μέτρων που στοχεύουν στο να αμβλύνουν τον αντίκτυπο της πανδημίας του νέου κορονοϊού, μεταξύ άλλων την αναστολή των εξώσεων ενοικιαστών. «Η κατοικία είναι τα χαρακώματα από τα οποία οι άνθρωποι αντιστέκονται στον ιό» δήλωσε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, ο υπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων κι αντιπρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης Πάμπλο Ιγκλέσιας.

«Για τους μισθωτές, οι εξώσεις των ευάλωτων νοικοκυριών θα ανασταλούν από αύριο και για ένα διάστημα 6 μηνών μετά τη λήξη της κατάστασης έκτακτης ανάγκης. Σε κανέναν δεν μπορεί να γίνει έξωση από το σπίτι του» επισήμανε. Στις 17 Μαρτίου, η κυβέρνηση είχε ήδη ανακοινώσει την προσωρινή αναστολή των στεγαστικών δανείων, προκειμένου να αποτρέψει το ενδεχόμενο εξώσεων. Τα συμβόλαια μίσθωσης θα παραταθούν για 6 μήνες, μια περίοδο κατά τη διάρκεια της οποίας τα ενοίκια δεν θα μπορούν να αυξηθούν.

Μικροπιστώσεις θα παρασχεθούν στους ενοίκους για να τους βοηθήσουν να καταβάλλουν τα ενοίκιά τους. Επιπλέον, στο πλαίσιο του πακέτου μέτρων οικονομικής βοήθειας ύψους 700 εκατομμυρίων ευρώ, η κυβέρνηση απαγορεύει στις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας να κόβουν το ηλεκτρικό ρεύμα, το φυσικό αέριο ή το νερό λόγω αδυναμίας πληρωμής των λογαριασμών.

Επιπροσθέτως, η κυβέρνηση θα καταβάλει οικονομική βοήθεια στους εργαζόμενους προσωρινής απασχόλησης, που απολύθηκαν από επιχειρήσεις λόγω της κατάστασης έκτακτης ανάγκης και δεν έχουν δικαίωμα σε επίδομα ανεργίας, όπως επίσης στις οικιακές βοηθούς που χάνουν τη δουλειά τους ή αναγκάζονται να εργάζονται με μειωμένο ωράριο.

PABLO MARTÍN / EFE

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων νέων κρουσμάτων μόλυνσης από τον κορονοϊό στη Γερμανία αυξήθηκε κατά 5.453 στα 67.366, ενώ ο ολοένα πιο βαρύς απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας αυξήθηκε κατά 149 για να φθάσει τους 732, καταγράφουν στοιχεία του Robert Koch-Institut. Τα περισσότερα κρούσματα (16.497) καταγράφονται στο ομόσπονδο κρατίδιο της Βαυαρίας, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ, που ειδικεύεται στην έρευνα για τις μολυσματικές ασθένειες.

ΟΛΛΑΝΔΙΑ

Η ολλανδική κυβέρνηση ανακοίνωσε την Τρίτη ότι θα παραταθεί μέχρι τις 28 Απριλίου, τουλάχιστον, το κλείσιμο των σχολείων, των εστιατορίων και των μπαρ, στο πλαίσιο των μέτρων για την αντιμετώπιση της επιδημίας Covid-19. Στην Ολλανδία έχουν πεθάνει μέχρι στιγμής 1.039 άνθρωποι (ο αριθμός αυξήθηκε και 175) και έχουν καταγραφεί κάτι λιγότερα από 13.000 κρούσματα της ασθένειας. Περισσότεροι από 4.700 άνθρωποι νοσηλεύονται.

«Δεν θα σας προκαλέσει έκπληξη ότι αποφασίσαμε να παρατείνουμε (τα μέτρα) μέχρι τις 28 Απριλίου», είπε ο πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε.

Πριν από δύο εβδομάδες, η κυβέρνηση έκλεισε όλους τους δημόσιους χώρους, μεταξύ των οποίων και τα κόφι-σοπ όπου μπορεί κανείς να αγοράσει κάνναβη. Τώρα ωστόσο έκρινε ότι πρέπει να επιτραπεί και πάλι η πώληση κάνναβης, ώστε να μην ανθίσει το λαθρεμπόριο. Μεταξύ άλλων, έχουν απαγορευτεί όλες οι συναθροίσεις και αναβλήθηκαν μέχρι την 1η Ιουνίου οι αγώνες του ολλανδικού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου. Στην Ολλανδία πάντως δεν έχει επιβληθεί γενική απαγόρευση της κυκλοφορίας, όπως στην Ιταλία, την Ισπανία, τη Γαλλία ή το Βέλγιο. Ο Ρούτε επανέλαβε την έκκλησή του στους κατοίκους να παραμείνουν στα σπίτια τους και να μην συγκεντρώνονται πολλοί μαζί, χωρίς όμως να προβεί σε ρητή απαγόρευση. Στις μεγάλες πόλεις λειτουργούν μέχρι και σήμερα τα δημόσια μέσα μεταφοράς.

Αχτίδα ελπίδας μια γυναίκα, ηλικίας 101 ετών, που είχε προσβληθεί από τον νέο κορονοϊό στην Ολλανδία και κατάφερε να αναρρώσει. Η γυναίκα, το όνομα της οποίας δεν δόθηκε στη δημοσιότητα, εισήχθη στο νοσοκομείο IJsselland κοντά στο Ρότερνταμ πριν από μιάμιση εβδομάδα, αντιμετωπίζοντας προβλήματα στην αναπνοή. Εκεί, διαγνώστηκε με τον νέο κορονοϊό. Οι γιατροί την έθεσαν σε απόμονωση, όμως η κατάσταση της υγείας της βελτιώθηκε σε τέτοιο βαθμό που της έδωσαν εξιτήριο. Η ασθενής, που ζει μόνη της, θα συνεχίσει την ανάρρωσή της σε έναν οίκο ευγηρίας προτού επιστρέψει στο σπίτι της, αναφέρει το νοσοκομείο στον ιστότοπό του.

ΓΑΛΛΙΑ

Άλλοι 499 άνθρωποι πέθαναν την Τρίτη στη Γαλλία από τον νέο κορονοϊό, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των θυμάτων στις 3.523, αύξηση δηλαδή κατά 17% μέσα σε διάστημα 24 ωρών. Η Τρίτη ήταν η τρίτη κατά σειρά που ο αριθμός των θανάτων αυξάνεται στη Γαλλία. Η χώρα διανύει την τρίτη εβδομάδα σε καραντίνα, σε μια προσπάθεια να επιβραδυνθεί η εξάπλωση του ιού.

Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή των υπηρεσιών υγείας Ζερόμ Σαλμόν, τα κρούσματα αυξήθηκαν στα 52.128 (+17%). Αυτό όμως είναι ίσως αποτέλεσμα του γεγονότος ότι έχει αυξηθεί και ο αριθμός των διαγνωστικών εξετάσεων στους πολίτες. Από τους ασθενείς που νοσηλεύονται, οι 5.565 είναι σε σοβαρή κατάσταση και χρειάζονται μηχανική υποστήριξη (αύξηση 9% από χθες). Ο αριθμός των κλινών σε μονάδες εντατικής θεραπείας έχει αυξηθεί από 5.000 στις 10.000, με στόχο να φτάσει τις 14.500.

Στη Γαλλία το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό βρίσκεται στα όριά του. «Το πρωί, όταν ξυπνάω , κλαίω. Στο πρωινό, κλαίω. Οταν ετοιμάζομαι, κλαίω... Εκεί στα αποδυτήρια του νοσοκομείου σκουπίζω τα δάκρυά μου. Εισπνέω. Εκπνέω. Οι άνθρωποι στα κρεβάτια τους κλαίνε επίσης και είναι δικό μου χρέος να σκουπίσω τα δάκρυά τους», έγραψε στο Facebook η Ελίζ, νοσηλεύτρια στην Μπεζανσόν.

Οι Γάλλοι επιφυλάσσουν κάθε βράδυ ένα χειροκρότημα στους γιατρούς και τους νοσηλευτές. Ορισμένοι όμως παραπονιούνται για την συμπεριφορά των ανθρώπων απέναντί τους. «Οι άνθρωποι παραμερίζουν όταν διασταυρωνόμαστε. Δεν τηρούν απόσταση ενός, αλλά τεσσάρων μέτρων», λέει μία νοσηλεύτρια στο Παρίσι.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ

Ο νέος κορονοϊός έχει στοιχίσει τη ζωή σε επιπλέον 381 ανθρώπους στο Ηνωμένο Βασίλειο, καταγράφοντας ρεκόρ ημέρας, που σηματοδοτεί την επιτάχυνση των ρυθμών εξάπλωσης της πανδημίας. Το σύνολο των νεκρών από τη νόσο ανέρχεται σε 1.789, ανακοίνωσαν οι αρχές. Ο απολογισμός αυτός του υπουργείου Υγείας, που αφορά το διάστημα μέχρι τις 17.00 τοπική ώρα τη Δευτέρα, είναι διπλάσιος και πλέον από εκείνον που δημοσιεύτηκε πριν από 24 ώρες με 180 νέους θανάτους. Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων άγγιξε τις 25.150, ήτοι μια αύξηση άνω των 3000 κρουσμάτων.

Ανησυχία προκάλεσε ο θάνατος ενός 13χρονου αγοριού στο Λονδίνο που είχε βρεθεί θετικό στον κορονοϊό, ανακοίνωσε το νοσοκομείο του Βασιλικού Κολλεγίου. «Δυστυχώς, ένα 13χρονο αγόρι που είχε βρεθεί θετικό στον Covid-19 υπέκυψε, και οι σκέψεις και τα συλλυπητήρια μας βρίσκονται στην οικογένεια αυτή τη στιγμή», ανέφερε η ανακοίνωση. «Ο θάνατος σχετίζεται με τον κορονοϊό και δεν θα γίνει κανένα επιπλέον σχόλιο».

ΚΥΠΡΟΣ

Άλλος ένας άνδρας, ηλικίας 83 ετών, έχασε τη μάχη με τον κορονοϊό, ενώ τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Κύπρο ανέρχονται στα τριάντα δύο, ανακοινώθηκε από τις κυπριακές αρχές το απόγευμα της Τρίτης. Οι θάνατοι από τον COVID-19 στην Κύπρο ανήλθαν στους οκτώ, εκ των οποίων μία γυναίκα και εφτά άντρες, με μέσο όριο ηλικίας τα 68 έτη. Έξι από αυτούς είχαν κάποιους επιβαρυντικούς παράγοντες. Τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Κύπρο είναι 32 από σύνολο 550 εργαστηριακών διαγνώσεων. Συγκεκριμένα, πρόκειται για 13 άτομα που εντοπίστηκαν μέσω ιχνηλάτησης των επαφών ήδη επιβεβαιωμένων περιστατικών, ενώ εντοπίστηκαν ακόμα τέσσερα άτομα από τις Βρετανικές Βάσεις και 15 άτομα των οποίων το ιστορικό διερευνάται.

Με βάση και τα τελευταία στοιχεία, ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στην Κύπρο ανήλθε στα 262, περιλαμβανομένων των εννέα κρουσμάτων στις Βρετανικές Βάσεις.

Σύμφωνα με τις αρχές, τα 271 περιστατικά εντοπίστηκαν μετά από διεκπεραίωση 7.397 εργαστηριακών αναλύσεων από το Ινστιτούτο Νευρολογίας Γενετικής Κύπρου (ΙΝΓΚ) και το Μικροβιολογικό Τμήμα του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας.

ΑΥΣΤΡΙΑ

Σε συνολικά 10.019 ανέρχονταν το απόγευμα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου κορονοϊού στην Αυστρία, ενώ μέχρι την Τρίτη καταγράφονταν ήδη 128 θάνατοι σε όλη τη χώρα, με τον μέσο όρο ηλικίας των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους, με άμεση ή έμμεση αιτία τον κορονοϊό, να είναι 80 έτη. Όπως αναφερόταν από το υπουργείο Υγείας, μέχρι σήμερα έχουν διενεργηθεί συνολικά 53.344 τεστ διάγνωσης του ιού και η κυβέρνηση πρόκειται τις επόμενες ημέρες να αυξήσει σημαντικά τον αριθμό τους.

Προτίθεται ακόμη να προχωρήσει σε εκτεταμένες εξετάσεις του πληθυσμού με τα λεγόμενα τεστ αντισωμάτων, με την βοήθεια των οποίων θα υπάρχει δυνατότητα για καλύτερη εκτίμηση του αριθμού των μολύνσεων, ωστόσο υπάρχει έλλειψη στην αγορά των τεστ αυτών , τα οποία επίσης δεν έχουν ακόμη εγκριθεί.

Από τα 10.019 επιβεβαιωμένα έως την Τρίτη κρούσματα, τα περισσότερα από αυτά, συγκεκριμένα τα 2.333, βρίσκονται στο ομόσπονδο κρατίδιο του Τιρόλου και ακολουθούν τα ομόσπονδα κρατίδια : Κάτω Αυστρία με 1.629 κρούσματα, 'Ανω Αυστρία (1.599) και Βιέννη (1.280).

ΡΩΣΙΑ

Ο αριθμός των κρουσμάτων από τον κορονοϊό αυξήθηκε το τελευταίο εικοσιτετράωρο κατά 500 νέα κρούσματα φθάνοντας συνολικά τα 2.337 σε όλη την επικράτεια της Ρωσίας και συγκεκριμένα σε 73 περιφέρειές της, ενώ οι νεκροί έχουν φθάσει συνολικά τους 17, όπως ανακοίνωσε το Κέντρο επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση του κορονοϊού. Κατά τη διάρκεια του τελευταίου εικοσιτετραώρου πήραν εξιτήριο 55 άτομα, εκ των οποίων 42 στην Μόσχα (συνολικά μέχρι στιγμής έχουν πάρει εξιτήριο 121 άτομα), ενώ κατέληξαν 8 άνθρωποι, εκ των οποίων οι 5 στην Μόσχα και από ένας στην Αγία Πετρούπολη, στην περιοχή της Πένζα και στην περιοχή του Βλαντίμιρ.

Σύμφωνα με το Κέντρο επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση της Covid-19, τα νέα κρούσματα του κορονοϊού το τελευταίο εικοσιτετράωρο καταγράφηκαν σε 24 περιφέρειες της Ρωσίας.

Η Ρωσία προσεγγίζει το σημείο της κορύφωσης του αριθμού των κρουσμάτων από τον κορονοϊό, ενώ μείωση των νεών κρουσμάτων μπορεί να παρατηρηθεί ήδη κατά τα τέλη Απριλίου ή τον Μάιο, εκτιμά ο επικεφαλής επιδημιολόγος του ρωσικού υπουργείου Υγείας Νικολάι Μπρίκα. «Αυτό που βλέπουμε δεν είναι η κορύφωση καθώς συνεχίζει να αυξάνεται ο αριθμός των νοσούντων στη χώρα μας, όπως και σε όλο τον κόσμο. Νομίζω ότι προσεγγίζουμε την κορύφωση, αυτό θα ήθελα να πιστεύω. Νομίζω ότι στα τέλη Απριλίου, τον Μάιο, θα είναι ακριβώς η περίοδος εκείνη, όταν τα νέα κρούσματα θα αρχίσουν να μειώνονται ουσιαστικά και η δραστηριότητα της επιδημίας θα μειωθεί», δήλωσε ο Μπρίκα.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής επιδημιολόγο της χώρας, για τον νέο κορονοϊό, όπως και για τις άλλες αναπνευστικές λοιμώξεις, μεγάλο ρόλο παίζει η εποχικότητα, καθώς ενεργοποιούνται σημαντικά την περίοδο φθινοπώρου και χειμώνα και την πρώιμη άνοιξη. «Πρόκειται για μια γενική βιολογική νομοτέλεια, η οποία νομίζω ότι χαρακτηρίζει και αυτή τη λοίμωξη», δήλωσε ο Μπρίκα, επισημαίνοντας ότι η αύξηση του αριθμού των νέων κρουσμάτων ενδέχεται να σχετίζεται και με την αύξηση των τεστ που πραγματοποιούνται στην χώρα. «Αυτή τη στιγμή τεστ πραγματοποιούνται και στα εργαστήρια της αρχής προστασίας του καταναλωτή (Rospotrebnadzor) αλλά και σε εργαστήρια ιατρικών διαγνωστικών κέντρων που απόκτησαν πλέον την άδεια. Γενικά η κατάσταση θα αρχίσει να αλλάζει σύντομα, γιατί τα μέτρα που λαμβάνονται στην χώρα πρέπει να περιορίσουν τον αριθμό των νέων κρουσμάτων», κατέληξε ο επικεφαλής επιδημιολόγος του ρωσικού υπουργείου Υγείας.

ΣΕΡΒΙΑ

Η χειρότερη μέρα καταγράφηκε την Τρίτη στη Σερβία όσον αφορά τους θανάτους από τον κορονοϊό. Όπως αναφέρθηκε στην τακτική συνέντευξη Τύπου της Επιτροπής για την αντιμετώπιση της πανδημίας, το τελευταίο εικοσιτετράωρο κατέληξαν εφτά ασθενείς. Έτσι, ο συνολικός αριθμός των θανάτων από τον κορονοϊό έφτασε τους 23. Επιβεβαιώθηκαν επίσης 115 νέα κρούσματα, ανεβάζοντας στα 900 τον συνολικό αριθμό των ατόμων που προσβλήθηκαν από τον Covid-19. Χαρακτηριστικό της ανησυχίας που επικρατεί είναι το γεγονός ότι οι επιδημιολόγοι που διαχειρίζονται την κρίση δεν δέχθηκαν ερωτήσεις στη συνέντευξη Τύπου και αποχώρησαν μετά την ανακοίνωση των νέων στοιχείων. Η κυβέρνηση της Σερβίας εξετάζει τη λήψη νέων περιοριστικών μέτρων για να αποτραπεί η εξάπλωση της επιδημίας. Όπως αναφέρουν τα σερβικά ΜΜΕ εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο να επιβληθεί γενική απαγόρευση της κυκλοφορίας για όλο το εικοσιτετράωρο. Εν τω μεταξύ, άλλες δύο προσωρινές νοσοκομειακές δομές άρχισαν να δημιουργούνται στο Βελιγράδι. Πρόκειται για τα κλειστά στάδια «Belgrade Arena» και το στάδιο «Pionir» τα οποία ο στρατός άρχισε να διαμορφώνει κατάλληλα για να χρησιμοποιηθούν ως νοσοκομεία εφόσον παραστεί ανάγκη. Ο χώρος της Διεθνούς Έκθεσης Βελιγραδίου που διαθέτει 3.000 κλίνες άρχισε από χθες να χρησιμοποιείται και ήδη νοσηλεύονται στη δομή αυτή 55 ασθενείς που παρουσιάζουν ήπια κλινική εικόνα. Ανάλογες προσωρινές νοσοκομειακές δομές έχουν δημιουργηθεί σε όλες τις μεγάλες πόλεις τις Σερβίας. Επίσης, όλες οι φοιτητικές και μαθητικές εστίες στη χώρα άρχισαν να χρησιμοποιούνται ως χώροι διαμονής όλων των επαναπατρισθέντων υπηκόων της Σερβίας οι οποίοι τίθενται σε υποχρεωτική καραντίνα 28 ημερών όταν εισέλθουν στη χώρα.

ΣΛΟΒΑΚΙΑ

Τον πρώτο θάνατο ανθρώπου που είχε νοσήσει από τον νέο κορονοϊό κατέγραψε η Σλοβακία, σύμφωνα με το εθνικό κέντρο πληροφοριών υγείας. Μέχρι τα μεσάνυχτα της Δευτέρας, στη χώρα είχαν επιβεβαιωθεί 363 κρούσματα του ιού.

Η κεντροευρωπαϊκή χώρα έχει απαγορεύσει τις διεθνείς πτήσεις, έχει κλείσει σχολεία και τα περισσότερα καταστήματα για να περιορίσει την εξάπλωση του ιού, ενώ έχει υποχρεώσει τους πολίτες να φορούν μάσκα όταν βρίσκονται εκτός της οικίας τους.

ΤΟΥΡΚΙΑ

Ο αριθμός των ανθρώπων στην Τουρκία που πέθαναν έχοντας νοσήσει από τον νέο κορονοϊό αυξήθηκε μέσα σε μια μέρα κατά 46, φτάνοντας τους 214, ενώ ο αριθμός των κρουσμάτων αυξήθηκε κατά 2.704, αγγίζοντας τα 13.531, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό του υπουργείου Υγείας.

Επιπρόσθετα, μέχρι στιγμής 243 ασθενείς έχουν θεραπευτεί από τον ιό. Το υπουργείο τόνισε πως διεξήγαγε την Τρίτη 15.422 εξετάσεις – ο μεγαλύτερος αριθμός από την αρχή της επιδημίας. Συνολικά 92.403 άνθρωποι έχουν εξετασθεί στη χώρα.

Την αποφυλάκιση σχεδόν 45.000 κρατουμένων

Το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης ανακοίνωσε ότι κατέθεσε ένα νομοσχέδιο για την προσωρινή αποφυλάκιση περίπου 45.000 κρατουμένων για την αποτροπή του κινδύνου εξάπλωσης του νέου κορονοϊού στις φυλακές. Σε μια ξεχωριστή μεταρρύθμιση που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο που κατέθεσε το AKP μαζί με τους συμμάχους του στη Βουλή, προβλέπει τη μόνιμη αποφυλάκιση ακόμη σχεδόν 45.000 κρατουμένων. Υπάρχουν περίπου 300.000 κρατούμενοι σε συνωστισμένες φυλακές της Τουρκίας. Η κυβέρνηση επεξεργάζεται μεταρρυθμίσεις για να αμβλύνει την πίεση στο σύστημα, ενώ οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων τονίζουν πως οι μολύνσεις του ιού μπορούν εύκολα να αυξηθούν στις φυλακές.

ΚΙΝΑ

Η απόφαση των κινεζικών αρχών να απομονώσουν τελείως την πόλη Ουχάν, εστία της επιδημίας του κορονοϊού, πριν από δύο μήνες δυνητικά απέτρεψε άλλα 700.000 επιπλέον κρούσματα, δηλώνουν ερευνητές. Τα δραστικά μέτρα που υιοθετήθηκαν τις 50 πρώτες ημέρες της επιδημίας επέτρεψαν σε άλλες πόλεις στη χώρα να προλάβουν την κρίση και να θέσουν υπό έλεγχο την εξάπλωση της επιδημίας, αναλύουν ερευνητές στις ΗΠΑ, την Κίνα και τη Βρετανία, σε μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Science.

Την 50ή ημέρα της πανδημίας -- στις 19 Φεβρουαρίου --- υπήρχαν επίσημα δηλωμένα 30.000 κρούσματα στην Κίνα, αναφέρει ο Κρίστοφερ Ντάι, ένας από τους συντάκτες της μελέτης. "Η ανάλυσή μας υποδηλώνει ότι χωρίς την απαγόρευση εξόδου από την Ουχάν και την κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε εθνική εμβέλεια, θα υπήρχαν περισσότερα από 700.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα του Covid-19 εκείνη τη ημέρα εκτός των ορίων της Ουχάν", διευκρινίζει σε ανακοίνωση.

ΑΙΓΥΠΤΟΣ

Άλλοι πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από κορονοϊό στην Αίγυπτο το τελευταίο 24ωρο, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των νεκρών από τον Covid-19 στους 46. Παράλληλα, από το Υπουργείο Υγείας ανακοινώθηκαν 54 νέα κρούσματα, ανεβάζοντας τον αριθμό τους στις 710 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις σε όλη τη χώρα.

ΙΣΡΑΗΛ

Το Ισραήλ ξεκίνησε δοκιμές του πρωτότυπου ενός εμβολίου κατά του COVID-19 σε τρωκτικά, σε ένα βιοχημικό εργαστήριο, έγινε γνωστό από μια πηγή. Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έδωσε εντολή, την 1η Φεβρουαρίου, στο Ινστιτούτο Βιολογικών Ερευνών του Ισραήλ (IIBR), που βρίσκεται στο Νες Ζιόνα, να συνδράμει τη μάχη εναντίον της πανδημίας του νέου κορονοϊού.

Σε μια ανακοίνωση που εκδόθηκε, το γραφείο του Νετανιάχου ανέφερε ότι ο διευθυντής του IIBR Σμούελ Σαπίρα τον ενημέρωσε σχετικά με τη «σημαντική πρόοδο» που έχει επιτευχθεί στον σχεδιασμό ενός πρωτότυπου εμβολίου και ότι το ινστιτούτο «προετοιμάζει τώρα ένα μοντέλο για να ξεκινήσει δοκιμές σε ζώα».

Μια πηγή με γνώση των δραστηριοτήτων του IIBR είπε στο Reuters ότι οι δοκιμές έχουν ήδη ξεκινήσει σε τρωκτικά. Η πηγή απέφυγε να συγκεκριμενοποιήσει το είδος των τρωκτικών. Το IIBR εικάζεται ότι έχει εργαστεί σε προγράμματα βιολογικών και χημικών όπλων. Το Ισραήλ ούτε το επιβεβαιώνει ούτε το αρνείται αυτό.

ΜΕΞΙΚΟ

Το υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε την Τρίτη ότι ακόμη ένας άνθρωπος υπέκυψε στην ασθένεια COVID-19, που προκαλεί ο κορονοϊός, με τον συνολικό απολογισμό της επιδημίας να ανέρχεται πλέον σε τουλάχιστον 29 θύματα. Ακόμη, το υπουργείο Υγείας ανέφερε ότι άλλοι 121 άνθρωποι επιβεβαιώθηκε ότι έχουν προσβληθεί από τον SARS-CoV-2, με το σύνολο των κρουσμάτων να ανέρχεται πλέον επισήμως σε 1.215, από 1.094 μια ημέρα νωρίτερα.

ΕΛ ΣΑΒΑΔΟΡ

Ο πρώτος θάνατος στο Ελ Σαλβαδόρ εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού καταγράφηκε από τις υγειονομικές αρχές την Τρίτη, ενημέρωσε μέσω Twitter ο πρόεδρος της χώρας της κεντρικής Αμερικής Ναγίμπ Μπουκέλε. Ως χθες το απόγευμα, οι υγειονομικές αρχές της χώρας είχαν καταγράψει 32 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.

Τη Δευτέρα, η αστυνομία στο Ελ Σαλβαδόρ χρησιμοποίησε σπρέι πιπεριού και άλλα μέσα αντιμετώπισης ταραχών για να διαλύσει πλήθη πολιτών που σχημάτισαν τεράστιες ουρές για να ζητήσουν οικονομική βοήθεια από τις αρχές ώστε να τα βγάλουν πέρα εν μέσω του περιορισμού των πολιτών κατ’ οίκον. Η κυβέρνηση του Μπουκέλε επικρίθηκε για τον τρόπο που επέλεξε να διανείμει την οικονομική βοήθεια, αφού έσπασε η καραντίνα που έχει επιβάλει για την αποτροπή της εξάπλωσης της ασθένειας COVID-19.

ΚΟΝΓΚΟ

Οι δύο πρώτοι θάνατοι εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού καταγράφηκαν την Τρίτη στο Κονγκό-Μπραζαβίλ, όπου οι πολίτες καλούνται πλέον να μείνουν σπίτι από τα μεσάνυχτα για 30 ημέρες, ενώ στη γειτονική ΛΔ Κονγκό ξεπεράστηκε το φράγμα των εκατό κρουσμάτων μόλυνσης, με 11 νέες επιβεβαιωμένες περιπτώσεις και το σύνολο να φθάνει πλέον τους 109 ασθενείς.

Οι δύο πρώτοι θάνατοι στο Κονγκό-Μπραζαβίλ καταγράφηκαν στην οικονομική πρωτεύουσα — μεγάλο κόμβο της πετρελαϊκής βιομηχανίας — Πουάντ Νουάρ, γνωστοποίησε χθες η υπουργός Υγείας της χώρας Ζακλίν Λιντιά Μικολό, η οποία έκανε λόγο για 22 κρούσματα μόλυνσης συνολικά. Ο περιορισμός των κατοίκων στα σπίτια τους για να αποτραπεί η εξάπλωση της επιδημίας τέθηκε σε εφαρμογή τα μεσάνυχτα [τοπική ώρα· 02:00 ώρα Ελλάδας] στη χώρα των περίπου πέντε εκατομμυρίων κατοίκων.

Στην άλλη όχθη του ποταμού Κονγκό, η ΛΔ Κονγκό ανακοίνωσε χθες βράδυ ότι επιβεβαιώθηκαν 11 νέα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, με το σύνολό τους να ανέρχεται πλέον σε 109, εκ των οποίων οκτώ ήταν θανατηφόρα. Τα κρούσματα εντοπίστηκαν στην Κινσάσα (7), στο Ιτούρι (1), στο Βόρειο Κίβου (1) και στο Νότιο Κίβου (2). Τρεις ασθενείς έχουν αποθεραπευθεί.

ΟΜΑΝ

Το υπουργείο Υγείας του Ομάν κατέγραψε τον πρώτο θάνατο εξαιτίας της ασθένειας COVID-19 την οποία προκαλεί ο κορονοϊός, ενός 72χρονου υπηκόου του σουλτανάτου, γνωστοποίησε μέσω Twitter η κρατική τηλεόραση. Έως την Τρίτη 31η Μαρτίου στο Ομάν οι υγειονομικές αρχές κατέγραφαν συνολικά 192 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.

ΜΠΟΤΣΟΥΑΝΑ

Η Μποτσουάνα κατέγραψε τον πρώτο θάνατο στη χώρα από τον νέο κορονοϊό, με τα επιβεβαιωμένα κρούσματα να ανέρχονται σε 4, έγινε γνωστό από τον αντιπρόεδρο Σλούμπερ Τσογκουάνε. «Το τέταρτο κρούσμα είναι μια 79χρονη γυναίκα που επέστρεψε από τη Νότια Αφρική την 15η Μαρτίου και πέθανε την 25η Μαρτίου» είπε ο αντιπρόεδρος της χώρας.

Την ίδια ώρα, το Μπουρούντι, ένα μικροσκοπικό κράτος στην ανατολική Αφρική, επιβεβαίωσε ότι κατέγραψε τα δύο πρώτα κρούσματα της νόσου Covid-19, όπως έγινε γνωστό από το υπουργείο Υγείας της χώρας.

Και στις δύο περιπτώσεις πρόκειται για υπηκόους του Μπουρούντι. Ο ένας είναι ένας 56χρονος που επέστρεψε πρόσφατα από τη Ρουάντα και ο άλλος, ηλικίας 42 ετών, επέστρεψε πρόσφατα από το Ντουμπάι, αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας που αναρτήθηκε στο Twitter.

ΣΙΕΡΑ ΛΕΟΝΕ

Η Σιέρα Λεόνε επιβεβαίωσε το πρώτο της κρούσμα του νέου κορονοϊού, δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας, ο οποίος διευκρίνισε ότι πρόκειται για έναν 37χρονο που είχε ταξιδέψει στη χώρα από τη Γαλλία στις 16 Μαρτίου και ότι αυτός βρίσκεται έκτοτε σε καραντίνα. "Όταν παραχώρησα την πρώτη μου συνέντευξη Τύπου για τον νέο κορονοϊό, είπα ότι δεν τίθεται θέμα αν (θα προκύψει), αλλά πότε. Λοιπόν το 'πότε' έφτασε", δήλωσε σε ομιλία του στην εθνική τηλεόραση ο Τζούλιους Μάαντα Μπίο. Ο πρόεδρος της χώρας δεν ανακοίνωσε νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της επιδημίας.

ΤΑΝΖΑΝΙΑ

Η Τανζανία επιβεβαίωσε τον πρώτο θάνατο από κορονοϊό στην επικράτειά της. Σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Υγείας της Τανζανίας Ούμι Μουαλίμου διευκρινίζει ότι πρόκειται για έναν 49χρονο Τανζανό, ο οποίος είχε υποκείμενα νοσήματα και είχε εισαχθεί σε νοσοκομείο του Νταρ Ελ Σαλάμ για θεραπεία. Η Τανζανία είχε καταγράψει μέχρι χθες Δευτέρα 19 επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού.

ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο δήλωσε παράλληλα ότι ένας ασθενής που είχε διαγνωσθεί θετικός στον νέο κορονοϊό πέθανε, διευκρινίζοντας ότι πρόκειται για τον πρώτο θάνατο από την Covid-19 στη χώρα, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Belta. Η Λευκορωσία είχε καταγράψει μέχρι χθες 152 επιβεβαιωμένα κρούσματα νέου κορονοϊού.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση

Αρχειοθήκη ιστολογίου

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *