GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Κορονοϊός: Πού βρίσκεται η προσπάθεια για την ανακάλυψη εμβολίου

Στην προοπτική ενός εμβολίου για τον κορονοϊό είναι στραμμένα όλα τα βλέμματα. Περίπου 35 εταιρείες και ακαδημαϊκά ιδρύματα δίνουν σή...

Στην προοπτική ενός εμβολίου για τον κορονοϊό είναι στραμμένα όλα τα βλέμματα. Περίπου 35 εταιρείες και ακαδημαϊκά ιδρύματα δίνουν σήμερα δίνουν σήμερα μάχη με τον χρόνο για την παρασκευή του. Τουλάχιστον τέσσερα από αυτά έχουν υποψήφια εμβόλια τα οποία δοκιμάζουν σε ζώα και το πρώτο από αυτά – της εταιρείας βιοτεχνολογίας Moderna, με έδρα τη Βοστώνη – αναμένεται να περάσει άμεσα στο στάδιο των δοκιμών σε ανθρώπους.

Αυτή η πρωτοφανής ταχύτητα οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις έγκαιρες κινεζικές προσπάθειες αλληλούχισης του γενετικού υλικού του Sars-CoV-2 του ιού που προκαλεί τον Covid-19. Η Κίνα μοιράστηκε την αλληλουχία αυτή στις αρχές Ιανουαρίου, επιτρέποντας σε ερευνητικές ομάδες ανά τον κόσμο να καλλιεργήσουν τον ζωντανό ιό και να μελετήσουν πως εισβάλλει στα ανθρώπινα κύτταρα και αρρωσταίνει τους ανθρώπους. Οι περισσότεροι εμβολιολόγοι προειδοποιούν πάντως ότι το εμβόλιο κατά του κορονοϊού δεν θα είναι έτοιμο για διάθεση στην αγορά προτού περάσουν 18 μήνες.

Στο μεταξύ, προειδοποίηση να μην χρησιμοποιούνται παρά μόνο στα νοσοκομεία οι πειραματικές θεραπείες κατά του κορονοϊού απηύθυνε χθες η Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας Φαρμάκων (ANSM) της Γαλλίας, σημειώνοντας πως κανένα φάρμακο δεν έχει αποδείξει επισήμως την αποτελεσματικότητά του στη θεραπεία ή την πρόληψη του κορονοϊού.

Ο γενικός διευθυντής της υπηρεσίας μάλιστα ανέφερε πως ήδη έχουν αναφερθεί καμία τριανταριά περιπτώσεις επικίνδυνων παρενεργειών από φάρμακα που χρησιμοποιούνται κατά του κορονοϊού. Οι περισσότερες αφορούν στον συνδυασμό λοπιναβίρης και ριτοναβίρης, ενώ από την πλευρά της, η υδροξυχλωροκίνη, μόνη ή σε συνδυασμό με άλλη φαρμακευτική ουσία, έχει εμπλακεί σε πέντε περιπτώσεις , οι τρεις μοιραίες.

Στα νοσοκομεία, σύμφωνα με τις αρμόδιες αρχές, η χρήση των πειραματικών αυτών θεραπειών γίνεται υπό αυστηρή εποπτεία και ως εκ τούτου είναι ασφαλέστερη. Μέσα στις επόμενες δύο με τρεις εβδομάδες αναμένονται τα αποτελέσματα πολλών κλινικών δοκιμών που θα κρίνουν την αποτελεσματικότητα της υδροξυχλωροκίνης κατά του κορονοϊού.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση

Αρχειοθήκη ιστολογίου

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *