Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών από επιπλοκές του κορονοϊού στη χώρα μας, καθώς το βράδυ της Δευτέρας εξέπνευσε άλλος ένας συνάνθρωπός...
Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών από επιπλοκές του κορονοϊού στη χώρα μας, καθώς το βράδυ της Δευτέρας εξέπνευσε άλλος ένας συνάνθρωπός μας που είχε προσβληθεί από τον ιό. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για έναν 84χρονο άνδρα, ο οποίος νοσηλευόταν στο νοσοκομείο "Αττικόν" και είχε υποκείμενα νοσήματα. Νωρίτερα, ο λοιμωξιολόγος και εκπρόσωπος του υπουργείο Υγείας για τον κορονοϊό Σωτήρης Τσιόδρας είχε ανακοινώσει πως 99 συμπολίτες μας έχουν χάσει τη ζωή τους από κορονοϊό. Ανέφερε επίσης ότι επιβεβαιώθηκαν 31 νέα κρούσματα και ο συνολικός αριθμός στη χώρα μας έχει ανέλθει σε 2.145. Σε ΜΕΘ νοσηλεύονται διασωληνωμένοι 73 άνθρωποι, με διάμεση ηλικία τα 68 έτη. Οι 17 είναι γυναίκες και το 81% έχει υποκείμενο νόσημα. Τόνισε, επίσης, πως 16 ασθενείς έχουν εξέλθει από ΜΕΘ.
Ο κ. Τσιόδρας, έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα για την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας εν μέσω της πανδημίας. Όπως είπε "είμαστε σε κατάσταση συναγερμού αντίστοιχη με αυτή των φυσικών καταστροφών" και πρόσθεσε: "Μια φωτιά που πάει να σβήσει δεν πρέπει να αναζωπυρωθεί". "Αυτό που έχουμε καταφέρει είναι επιτυχία όλων μας και σχετίζεται άμεσα με τα μέτρα που ελήφθησαν έγκαιρα", είπε ο κ. Τσιόδρας και συμπλήρωσε: "Δώσαμε χώρο και χρόνο στο σύστημα υγείας".
Τι είπε για την πειραματική θεραπεία με πλάσμα και την ανοσία της αγέλης
Για το πρωτόκολλο θεραπείας με έγχυση πλάσματος από ασθενείς που έχουν αναρρώσει μίλησε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας.
"Η επιτροπή εμπειρογνωμόνων το Σαββατοκύριακο συζήτησε πρωτόκολλο θεραπείας με έγχυση πλάσματος από αναρρώσαντες ασθενείς, για την αντιμετώπιση της λοίμωξης, σαν πολυκεντρική μελέτη φάσεως 2, με συντονιστή τον Πρύτανη του ΕΚΠΑ", είπε ο κ. Τσιόδρας και πρόσθεσε: "Η μελέτη θα περιλαμβάνει συλλογή πλάσματος από δότες με πλασμαφαίρεση και στη συνέχεια χορήγησή του σε σοβαρά ασθενείς με τη νέα νόσο. Θα κατατεθεί στα επιστημονικά συμβούλια των 7 συμμετεχόντων νοσοκομείων αυτή την εβδομάδα, με σκοπό να προχωρήσει άμεσα".
"Ένα τέτοιο πρόγραμμα, όπως καταλαβαίνετε, λειτουργεί με λίστα εθελοντών, που ήταν θετικοί για τον ιό, έχουν αναρρώσει και δεν έχουν συμπτώματα κι είναι αρνητικοί για την παρουσία του ιού για τουλάχιστον δύο εβδομάδες", είπε ακόμη ο έμπειρος λοιμωξιολόγος επισημαίνοντας πως "η έρευνα εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται ως πειραματική και η προοπτική εφαρμογής στην πατρίδα μας, με όλους τους κανόνες της επιστήμης, είναι σημαντική, αλλά δεν μπορούμε ακόμα να πούμε για τα αποτελέσματά της ή τη χρήση της, σαν υλικού μέσου θεραπείας για σοβαρά αρρώστους".
"Αν αποδειχθεί αποτελεσματική, θα είναι ένα ακόμα θεραπευτικό όπλο στα χέρια των γιατρών μας", επισήμανε ο κ. Τσιόδρας, ο οποίος στη συνέχεια αναφέρθηκε και στα τεστ αντισωμάτων.
"Σχετικά με τα τεστ αντισωμάτων, που ανακοινώνονται από κάποιες χώρες, τουλάχιστον 60 τέτοια τεστ είναι υπό ενεργό έλεγχο και υπό αξιολόγηση, σε διάφορα μέρη του κόσμου. Ανάλογα την αξιοπιστία τους, θα χρησιμοποιηθούν για επιδημιολογικό σκοπό, όπως ορίζει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων και σύμφωνα με τα κριτήρια που έθεσε η επιτροπή εμπειρογνωμόνων και η εργαστηριακή της επιτροπή", υπογράμμισε.
"Με τα ως σήμερα δεδομένα από παρόμοιους κορονοϊούς, φαίνεται πως μετά από λοίμωξη με το νέο ιό, οι περισσότεροι θα έχουν κάποιο βαθμό ανοσίας, κάποιοι πιο σημαντικό από τους άλλους. Φαίνεται διάρκεια αυτής της απάντησης με τα αντισώματα, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα που έχουμε από άλλους κορονοϊούς, θα κρατήσει τουλάχιστον ένα έτος, με πιθανή μείωση μετά", σημείωσε ο κ. Τσιόδρας, ο οποίος εν συνεχεία επισήμανε: "Εάν είναι αλήθεια ότι η λοίμωξη δημιουργεί ανοσία στα περισσότερα ή όλα τα άτομα κι ότι η προστασία διαρκεί ένα έτος ή περισσότερο, τότε, η μόλυνση αυξανόμενου αριθμού ανθρώπων σε οποιοδήποτε δεδομένο πληθυσμό, θα οδηγήσει στη συσσώρευση της λεγόμενης 'ανοσία της αγέλης'". Για να εξηγήσει: "Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Πως ένα μολυσμένο άτομο έχει όλο και λιγότερες πιθανότητες να έρθει σε επαφή με ένα πρόσωπο που δεν έχει περάσει τη λοίμωξη, ένα ευαίσθητο στη λοίμωξη πρόσωπο, και αν είναι αρκετά διαδεδομένη η ανοσία της αγέλης, θα αρχίσει να μειώνεται ο αριθμός των νέων μολύνσεων ακόμα και χωρίς υπόλοιπα μέτρα, για την επιβράδυνση της μετάδοσης. Θα περιοριστεί ο ιός ή θα εξαφανιστεί τελείως, μέχρι να εξασθενήσει η ανοσία, αν δεν εξαφανιστεί ή γεννηθούν αρκετά νέα άτομα, που είναι ευαίσθητα στη λοίμωξη".
ΠΟΥ: Δέκα φορές πιο θανατηφόρος ο νέος κορονοϊός από τον ιό της γρίπης
Ο νέος κορονοϊός είναι δέκα φορές πιο θανατηφόρος από τον ιό της γρίπης τύπου Α (Η1Ν1), που εμφανίστηκε στα τέλη Μαρτίου 2009 στο Μεξικό, ανέφερε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ζητώντας μια "αργή" άρση των μέτρων περιορισμού της μετακίνησης.
"Τα δεδομένα από αρκετές χώρες μας δίνουν μια σαφέστερη εικόνα αυτού του ιού, πώς συμπεριφέρεται, πώς να τον σταματήσουμε. Γνωρίζουμε ότι η Covid-19 εξαπλώνεται γρήγορα και γνωρίζουμε ότι είναι θανατηφόρος: Δέκα φορές περισσότερο από τον ιό που είναι υπεύθυνος για την πανδημία της γρίπης του 2009", δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγιέσους στην ψηφιακή συνέντευξη Τύπου από τη Γενεύη.
Παράλληλα τόνισε πως η παραγωγή ενός "ασφαλούς και αποτελεσματικού" εμβολίου είναι αναγκαία για να σταματήσει εντελώς η μετάδοση της Covid-19, που έχει σκοτώσει σχεδόν 115.000 ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. "Η εποχή της παγκοσμιοποίησης σημαίνει ότι ο κίνδυνος της επαναφοράς και αναζωπύρωσης της Covid-19 θα συνεχίσει να υπάρχει. Ουσιαστικά, η παραγωγή και η διανομή ενός ασφαλούς και αποτελεσματικού εμβολίου θα είναι αναγκαία για την πλήρη διακοπή της μετάδοσης", πρόσθεσε ο Τέντρος.
Ετοιμάζονται τρία εμβόλια
Περίπου 70 εμβόλια έχουν αναπτυχθεί παγκοσμίως, με τρία από αυτά ήδη να δοκιμάζονται σε ανθρώπους, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, καθώς οι φαρμακοβιομηχανίες αποδύονται σε αγώνα δρόμου για να βρουν τη θεραπεία κατά του φονικού ιού
Το εμβόλιο που έχει προχωρήσει περισσότερο στην κλινική διαδικασία είναι ένα πειραματικό από την εταιρεία CanSino Biologics του Χονγκ Κονγκ και το Ινστιτούτο Βιοτεχνολογίας του Πεκίνου, που είναι ήδη στη Φάση 2, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.
Τα άλλα δύο που δοκιμάζονται στους ανθρώπους είναι θεραπείες που αναπτύχθηκαν ανεξάρτητα από αμερικανικές φαρμακοβιομηχανίες, τη Moderna Inc. και την Inovio Pharmaceuticals Inc, σύμφωνα με το έγγραφο του ΠΟΥ, το οποίο έχει στην κατοχή του το Bloomberg.
Η πρόοδος σημειώνεται με πρωτόγνωρη ταχύτητα στην ανάπτυξη εμβολίων καθώς ιός μοιάζει απίθανο να εξαλειφθεί μόνο με περιοριστικά μέτρα. Η φαρμακοβιομηχανία ελπίζει να περιορίσει τον απαιτούμενο χρόνο για να βγάλει ένα εμβόλιο στην αγορα, που συνήθως παίρνει 10-15 χρόνια, στο επόμενο έτος.
Οι φαρμακοβιομηχανίες, μικρές και μεγάλες, παρενέβησαν για να προσπαθήσουν να αναπτύξουν το εμβόλιο που θα είναι όσο πιο αποτελεσματικό γίνεται στον περιορισμό του ιού. Οι κολοσσοί της φαρμακοβιομηχανίας όπως η Pfizer Inc. και η Sanofi έχουν κάποια πιθανά εμβόλια σε προκλινικό στάδιο, σύμφωνα με το έγγραφο του ΠΟΥ.
Η CanSino είχε αναφέρει τον προηγούμενο μήνα ότι έλαβε τη ρυθμιστική έγκριση από την Κίνα να ξεκινήσει δοκιμές του εμβολίου της σε ανθρώπους. Η Moderna, που ποτέ δεν έβγαλε ένα προϊόν έλαβε τη ρυθμιστική έγκριση ώστε να κινηθεί γρήγορα στις δοκιμές σε ανθρώπους τον Μάρτιο, παρακάμπτοντας τις πολύχρονες δοκιμές σε ζώα που είναι η φυσιολογική διαδικασία στην ανάπτυξη εμβολίων. Η Inovio ξεκίνησε τις δοκιμές σε ανθρώπους την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με το Bloomberg.
Πόσο θα επηρεάσει τις καλοκαιρινές διακοπές μας
"Ακόμα είμαστε σε συναγερμό, ακόμα είμαστε σε απομόνωση ακόμα πρέπει να τηρούμε τα μέτρα, καλώς συζητάμε τι θα γίνει μετά αλλά να μην ξεχνάμε ότι τον Απρίλιο πρέπει να τηρούμε τα μέτρα απομόνωσης. Διακοπές το καλοκαίρι θα κάνουμε, αλλά με κανόνες. Για παράδειγμα στις οργανωμένες παραλίες που ήταν χιλιάδες κόσμου, θα είναι τώρα λιγότεροι. Και επίσης θα κοιτάμε γύρω μας, θα κρατάμε τις αποστάσεις. Από εδώ και πέρα θα ζούμε με κανόνες. Το καλοκαίρι δεν θα εξαφανιστεί με μαγικό τρόπο ο κορονοϊός, θα είναι εκεί. Δεν θα εξαφανιστεί, θα είναι γύρω μας, θα πρέπει να έχουμε ανοιχτά τα μάτια μας, μπορεί να κολλήσουμε" δήλωσε στον ΣΚΑΪ, ο καθηγητής λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ Νίκος Σύψας.
"Θα υπάρχουν κανόνες στα ταξίδια, στα ξενοδοχεία, στις πτήσεις. Θα είναι ένα διαφορετικό καλοκαίρι, πρέπει να το καταλάβουμε" συμπλήρωσε.
"Είμαστε σαφώς στο δεύτερο ημίχρονο, αλλά θα ήθελα όλοι να βοηθήσουμε να έχουμε μια ομαλή λήξη του παιχνιδιού έτσι μπούμε σιγά σιγά στην αποκλιμάκωση" τόνισε.
"Αν το Πάσχα δεν τηρήσουμε τα μέτρα και γίνουν έκτροπα τότε να είστε σίγουροι ότι αντί για πτώση, τον Μάιο θα δούμε άνοδο των κρουσμάτων" προειδοποίησε.
"Δεν έχει λήξει αυτή η φάση της επιδημίας η οποία είναι και η πιο επικίνδυνη με την έννοια ότι μπορεί αν εκτραπεί η κατάσταση το σύστημα υγείας να μην αντέξει" ανέφερε ο κ. Σύψας.
Πάνω από 2 εκατ. τα κρούσματα παγκοσμίως
Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον κορονοϊό παγκοσμίως ξεπέρασαν τα 2 εκατομμύρια τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα (ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με τα δεδομένα που συγκεντρώνει το αμερικανικό πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς.
Κατά τα στοιχεία που αναρτά αυτή η σχολή ιατρικής της Βαλτιμόρης, ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων έφθανε τα 2.019.320 ενώ οι θάνατοι ανέρχονταν σε 119.483 ως τις 20:00 τοπική ώρα (03:00 ώρα Ελλάδας).
Πάντα κατά τη βάση δεδομένων του Τζονς Χόπκινς, στις ΗΠΑ καταγράφονται 682.619 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, τα περισσότερα στον κόσμο, και 23.529 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19, ο πιο βαρύς απολογισμός θυμάτων στον κόσμο. Στην Ισπανία καταγράφονται 170.099 κρούσματα και 17.756 θάνατοι, ενώ στην Ιταλία 159.516 κρούσματα και 20.465 θάνατοι. Στις άλλες χώρες όπου τα κρούσματα μόλυνσης από την πανδημία έχουν πλέον ξεπεράσει τα 100.000 συμπεριλαμβάνονται η Γαλλία καθώς και η Γερμανία.
ΗΠΑ
Στις ΗΠΑ καταγράφηκαν ως το βράδυ χθες Δευτέρα 1.509 νέοι θάνατοι εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού μέσα σε 24 ώρες, αριθμός σχεδόν ίσος με εκείνον που καταγραφόταν την προηγουμένη, δείχνουν τα δεδομένα που συγκεντρώνει το πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς. Ο νεότερος ημερήσιος απολογισμός αυξάνει σε 23.529 το σύνολο των νεκρών αφότου η πανδημία άρχισε να εξαπλώνεται στις ΗΠΑ, τη χώρα που θρηνεί τα περισσότερα θύματα στον κόσμο εξαιτίας της ασθένειας COVID-19.
Στη χώρα επιβεβαιώνεται εξάλλου ότι πάνω από 550.000 άνθρωποι έχουν προσβληθεί από τον SARS-CoV-2, σύμφωνα με τα αμερικανικά Κέντρα Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών (CDC).
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Οι ασθενείς με κορονοϊό που έχασαν τη ζωή τους το τελευταίο 24ωρο ανέρχονται σε 717 στη Βρετανία, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας. Ο συνολικός αριθμός τους ανέρχεται σε περισσότερους από 11.000.
ΓΑΛΛΙΑ
Ο κορονοϊός σαρώνει τη Γαλλία, που μετρά πλέον 14.967 θανάτους από επιπλοκές του θανατηφόρου ιού. Όπως ανακοίνωσε η Γενική Διεύθυνση Υγείας της χώρας, τις τελευταίες 24 ώρες προστέθηκαν στον μακρύ κατάλογο των θυμάτων άλλοι 574 άνθρωποι, εκ των οποίων οι 239 προέρχονται από γηροκομεία και άλλα κοινωνικά ιδρύματα. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ μειώθηκε ελαφρά, κατά 24 άτομα (κάτι που συμβαίνει για πέμπτη συνεχόμενη ημέρα) και πλέον ανέρχεται στους 6.821.
ΙΤΑΛΙΑ
Ο συνολικός αριθμός των περιστατικών κορονοϊού στην Ιταλία είναι 159.516. Οι νεκροί έφτασαν τους 20.465 Παράλληλα, 35.435 άνθρωποι έχουν ιαθεί. Την Κυριακή το σύνολο κρουσμάτων του κορονοϊού ήταν 156.363 και είχαν χάσει την ζωή τους 19.899 άνθρωποι ενώ 34.211 είχαν θεραπευθεί.
Το τελευταίο εικοσιτετράωρο, δηλαδή, έχασαν την ζωή τους 566 ασθενείς και καταγράφηκαν 3.153 νέα κρούσματα. 1.224 ασθενείς έγιναν αρνητικοί στον ιό. 3.260 ασθενείς βρίσκονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας και, συνολικά, 28.023 έχουν εισαχθεί σε νοσοκομείο. Για 72.333 έχει αποφασιστεί ο κατ΄οίκον περιορισμός.
ΙΣΠΑΝΙΑ
Άλλοι 517 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην Ισπανία κατά το τελευταίο 24ωρο από επιπλοκές του κορονοϊού, αυξάνοντας τον συνολικό απολογισμό των νεκρών σε 17.489, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της χώρας, προσθέτοντας πως πρόκειται για τη μικρότερη αναλογικά ημερήσια αύξηση αφότου άρχισε η καταγραφή. Το υπουργείο ανέφερε σε ανακοίνωσή του πως ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων αυξήθηκε σε 169.496 από 166.019. Ο αριθμός αυτός των νέων κρουσμάτων (3.477) σε μία ημέρα είναι ο χαμηλότερος από τις 20 Μαρτίου.
ΤΟΥΡΚΙΑ
Με βάση τον νεότερο απολογισμό, οι νεκροί από την πανδημία στην Τουρκία ανέρχονται στους 1.296, καθώς προστέθηκαν στον μακρύ κατάλογο των θυμάτων άλλοι 98 άνθρωποι. Ο υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κοτζά ανέφερε ότι τα κρούσματα είναι συνολικά 61.069 και ότι 3.957 άνθρωποι έχουν αναρρώσει. Το τελευταίο 24ωρο διενεργήθηκαν άλλα 34.456 διαγνωστικά τεστ.
ΚΙΝΑ
Η Εθνική Επιτροπή Υγείας ανακοίνωσε ότι ως τα μεσάνυχτα χθες Δευτέρα κατέγραψε 89 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον κορονοϊό στην ηπειρωτική Κίνα, από 108 μία ημέρα νωρίτερα, εκ των οποίων τα 86 μεταξύ ταξιδιωτών που μετέβησαν στη χώρα από το εξωτερικό, δηλαδή του είδους που οι κινεζικές αρχές ονομάζουν "εισαγόμενα".
Τα τρία κρούσματα μετάδοσης στην κοινότητα εντοπίστηκαν στην επαρχία Γκουανγκντόνγκ, σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή (το υπουργείο) Υγείας. Τα 79 από τα "εισαγόμενα" κρούσματα εντοπίστηκαν στην επαρχία Χεϊλονγκτζιάνγκ, που γειτονεύει με τη Ρωσία. Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 ανήλθε έτσι σε 82.249. Δεν αναφέρθηκε κανένας θάνατος εξαιτίας της ασθένειας COVID-19 ως τα μεσάνυχτα της Δευτέρας, με τον απολογισμό της πανδημίας να παραμένει αμετάβλητος επισήμως στους 3.341 νεκρούς.
ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ
Η Νότια Αφρική κατέγραψε δύο νέους θανάτους εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, με τον απολογισμό των θυμάτων να ανέρχεται πλέον σε 27, και 99 νέα κρούσματα μόλυνσης, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί να ανέρχεται σε 2.272, ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ο υπουργός Υγείας Ζουέλι Εμκίζε.
Δεν υπάρχουν σχόλια
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση