Σε 101 ανέρχονται οι νεκροί στη χώρα μας εξαιτίας του κορονοϊού, καθώς το τελευταίο 24ωρο εξέπνευσαν δύο ακόμη συνάνθρωποί μας, όπως ...
Σε 101 ανέρχονται οι νεκροί στη χώρα μας εξαιτίας του κορονοϊού, καθώς το τελευταίο 24ωρο εξέπνευσαν δύο ακόμη συνάνθρωποί μας, όπως ανακοίνωσε ο λοιμωξιολόγος και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό Σωτήρης Τσιόδρας. Οι 27 ήταν γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων ήταν τα 73 έτη και το 89% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία άνω των 70 ετών. Επίσης, επιβεβαιώθηκαν 25 νέα κρούσματα με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός να έχει ανέλθει σε 2.170.
Ο κ. Τσιόδρας, ανέφερε πως αυτή τη στιγμή 76 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ, με διάμεση ηλικία τα 68 έτη. Οι 17 είναι γυναίκες και το 80% με υποκείμενο νόσημα ή ηλικιωμένοι. Στα ευχάριστα νέα, 27 ασθενείς έχουν εξέλθει από ΜΕΘ.
Το "R0" στην Ελλάδα είναι κάτω από 1
Στον δείκτη R0 που εξήγησε πως είναι ο αριθμός που αντιπροσωπεύει τον μέσο όρο ανθρώπων που θα κολλήσουν τη νόσο από έναν άνθρωπο, σε συνδυασμό με τη σταδιακή μείωση των νοσηλευομένων στις ΜΕΘ αναφέρθηκε ο Σωτήρης Τσιόδρας.
«Το R0 στην πατρίδα μας είναι κάτω από ένα και αυτό σημαίνει ότι η νόσος φθίνει, σβήνει δηλαδή και τελικά εξαφανίζεται», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιόδρας. «Αν αυτό διατηρηθεί, θα δούμε με προσοχή ένα πλάνο για την επόμενη φάση», επισήμανε ακόμη ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας.
Ωστόσο ξεκαθάρισε πως δεν μπορεί να γίνει πρόβλεψη για την επόμενη φάση ενώ τόνισε ότι «παρά το γεγονός ότι ακούμε καλά νούμερα, δεν είμαστε στο σημείο να πούμε ότι αίρονται τα μέτρα. Θέλει προσοχή».
Τα τέσσερα δεδομένα που θα οδηγήσουν σε άρση των μέτρων
Στα τέσσερα δεδομένα που θα οδηγήσουν στη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων αναφέρθηκε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, Σωτήρης Τσιόδρας. Συγκεκριμένα, ο κ. Τσιόδρας δέχθηκε ερώτηση σχετικά με το καθοριστικό σημείο για άρση των μέτρων και απάντησε: «Δεν περιμένεις να δεις μηδέν κρούσματα για να χαλαρώσεις τα μέτρα» για να σπεύσει στη συνέχεια να αναφερθεί στα τέσσερα δεδομένα που θα οδηγήσουν τους επιστήμονες να εισηγηθούν χαλάρωση των μέτρων:
- Ο κύριος αριθμητικός δείκτης είναι αυτό το Ρ0, δηλαδή η μείωση της μεταδοτικότητας στον γενικό πληθυσμό.
- Η δεύτερη παράμετρος είναι η αντοχή του συστήματος υγείας, η οποία υπάρχει και ενδυναμώθηκε ακόμη περισσότερο.
- Το τρίτο είναι να ελέγχεις ακόμα καλύτερα εστίες αναζωπύρωσης του ιού και όσο λιγότερα κρούσματα έχεις τόσο καλύτερα μπορείς να ελέγξεις αυτές τις εστίες αναζωπύρωσης του ιού.
- Το τέταρτο είναι φυσικά η ανοσία, για το οποίο ακόμα δεν μπορούμε να πούμε και κανείς στον κόσμο δεν μπορεί ακόμα να πει». Όπως εξήγησε, κανείς στον κόσμο δεν έχει δεδομένα και αναφερόμενος στη χώρα μας είπε ότι «έχουμε καλύτερη εικόνα από άλλες χώρες, που μάλλον σημαίνει λιγότερη ανοσία».
«Θεωρώ ότι θα ξέρουμε περισσότερα για αυτό τις επόμενες εβδομάδες και ίσως μέχρι τα τέλη Μαΐου» πρόσθεσε και επισήμανε ότι «όλα αυτά λαμβάνονται υπόψη αλλά πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι είναι μια δυναμική κατάσταση. Αν δεις ότι ξεφεύγει η κατάσταση, επανέρχεσαι σε μέτρα. Κι αυτό θα το δούμε να γίνεται με αυτό τον ιό μέχρι να έχουμε ένα εμβόλιο. Και αυτό θα γίνει για να προστατέψεις το σύστημα υγείας και να χτίζεις σιγά σιγά τη συλλογική ανοσία».
Κλειστά τα κοιμητήρια τη Μεγάλη Παρασκευή
Κλειστά θα είναι τα κοιμητήρια σε όλη τη χώρα τη Μεγάλη Παρασκευή, όπως ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς, στο πλαίσιο των μέτρων για την αποτροπή μετάδοσης του κορονοϊού. Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων τόνισε πως τα κοιμητήρια συγκαταλέγονται στους χώρους λατρείας και κάλεσε όλους να προσευχηθούμε από το σπίτι.
Έρευνα Χάρβαρντ: Μπορεί να χρειαστούν περιοριστικά μέτρα έως το 2022
Η πιθανότητα νέων εξάρσεων της πανδημίας Covid-19 είναι πιθανό να καταστήσει κατά περιόδους αναγκαία την εφαρμογή περιοριστικών μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης έως το 2022, ιδίως αν στο μεταξύ δεν έχουν βρεθεί αποτελεσματικά φάρμακα και εμβόλια, σύμφωνα με νέες εκτιμήσεις επιστημόνων του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, των ΗΠΑ.
Οι ερευνητές των Τμημάτων Ανοσολογίας και Επιδημιολογίας της Σχολής Δημόσιας Υγείας, με επικεφαλής τον καθηγητή Μαρκ Λίπσιτς, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Science", εξέτασαν μέσω μοντέλων διάφορα πιθανά μελλοντικά «σενάρια» μετάδοσης του ιού SARS-CoV-2.
Οι ερευνητές τονίζουν ότι ενώ τα σημερινά περιοριστικά μέτρα βοηθάνε στη μείωση της εξάπλωσης του ιού και αποφορτίζουν τις ΜΕΘ υπό υπερβολική πίεση, η λοίμωξη μπορεί να αναζωπυρωθεί μόλις αρθούν τα μέτρα, κατακλύζοντας τα νοσοκομεία ξανά. Θεωρούν, έτσι, πιθανές μέσα στους επόμενους χειμώνες νέες εξάρσεις της πανδημίας, οι οποίες θα ακολουθήσουν το τωρινό πιο σοβαρό πρώτο επιδημικό κύμα. Για να αποφευχθεί μια μεγάλη πίεση του συστήματος υγείας, ιδίως των μονάδων εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ), δεν αποκλείουν ότι θα χρειαστεί η επιβολή ξανά περιοριστικών μέτρων, παρατεταμένων ή διακοπτόμενων, έως το 2022. Γι' αυτό, θεωρούν σημαντικό να επεκταθεί η δυνατότητα των νοσοκομείων σε κλίνες ΜΕΘ για κάθε μελλοντικό ενδεχόμενο.
Η ύπαρξη φαρμακευτικών θεραπειών στο μέλλον θα διευκολύνει την απόκτηση συλλογικής ανοσίας («αγέλης») από τον πληθυσμό. Παράλληλα, όπως λένε, χρειάζονται επειγόντως ευρέως φάσματος ορολογικές μελέτες (αντισωμάτων), που θα προσδιορίσουν το βαθμό και τη διάρκεια της ανοσίας των ανθρώπων απέναντι στον κορονοϊό. Δηλαδή με ποιο ρυθμό η αρχική ανοσία σταδιακά χάνεται, κάτι που χαρακτηρίζουν το πιο κρίσιμο ζητούμενο και τον μεγάλο άγνωστο που θα κρίνει τις μελλοντικές εξελίξεις. Η εξάπλωση και επιμονή του κορονοϊού μετά το τωρινό αρχικό πανδημικό στάδιο θα εξαρτηθεί καθοριστικά από τη χρονική διάρκεια της ανθρώπινης ανοσίας, η οποία προς το παρόν είναι άγνωστη.
Αλλά, ακόμη και στην περίπτωση μιας φαινομενικής εξαφάνισης του ιού, οι επιστήμονες του Χάρβαρντ θεωρούν ότι θα πρέπει οι αρμόδιες αρχές να μείνουν σε εγρήγορση και να διατηρήσουν την επιδημιολογική επιτήρηση, επειδή είναι πιθανή μια επανεμφάνιση του ιού έως το τέλος του 2024 ή το 2025. Εκτιμούν ως απίθανο ότι ο ιός SARS-CoV-2 θα ακολουθήσει την πορεία του προηγούμενου συγγενικού ιού SARS-CoV-1 που εξαφανίστηκε γρήγορα. Θεωρούν πιθανότερο ότι ο νέος κορονοϊός θα αποκτήσει εποχικότητα ανάλογη της γρίπης και μπορεί τους επόμενους χειμώνες να συνυπάρξει μαζί της, επιβαρύνοντας επιπρόσθετα τα συστήματα υγείας.
ΗΠΑ
Έπειτα από δύο ημέρες κατά τις οποίες σημειωνόταν πτωτική τάση, οι ΗΠΑ κατέγραψαν χθες Τρίτη νέο θλιβερό ρεκόρ με πάνω από 2.200 επιπλέον θανάτους εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορονοϊού μέσα σε 24 ώρες, τον πιο βαρύ απολογισμό που έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα σε οποιαδήποτε χώρα του κόσμου, σύμφωνα με τα δεδομένα που συγκεντρώνει το πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς. Ενώ ο αριθμός των θυμάτων της ασθένειας COVID-19 είχε υποχωρήσει περί τους 1.500 τόσο την Κυριακή όσο και τη Δευτέρα, χθες Τρίτη στις ΗΠΑ διαπιστώθηκαν 2.228 νέοι θάνατοι ως τις 20:30, σύμφωνα με τα στοιχεία του πανεπιστημίου, που ανανεώνονται συνεχώς. Αυτό αυξάνει τον αριθμό των θυμάτων της πανδημίας του SARS-CoV-2 σε 25.757 μέχρι τώρα.
Ο Aμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε χθες Τρίτη ότι έδωσε εντολή να ανασταλεί μέχρι νεοτέρας η συμβολή των ΗΠΑ στη χρηματοδότηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), εξαιτίας της «κακής» διαχείρισης της πανδημίας του κορονοϊού που του προσάπτει.
«Σήμερα, διατάσσω την αναστολή της χρηματοδότησης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για όσο θα διενεργείται έρευνα για να εξεταστεί ο ρόλος του ΠΟΥ στην κακή διαχείριση και στη συγκάλυψη της εξάπλωσης του κορονοϊού», είπε ο Τραμπ κατά τη διάρκεια της καθημερινής συνέντευξης Τύπου που παραχωρεί στον Λευκό Οίκο μαζί με το κλιμάκιο που έχει συστήσει για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
«Ο κόσμος έλαβε πολλές ψευδείς πληροφορίες για τη μετάδοση και τη θνητότητα» της ασθένειας COVID-19, που προκαλεί ο κορονοϊός, πρόσθεσε ο Τραμπ.
Κατά τον Τραμπ, ο ΠΟΥ παρέβη «το βασικό του καθήκον» και «πρέπει να λογοδοτήσει». Ο Ρεπουμπλικάνος κατηγόρησε τον Οργανισμό ότι διέσπειρε την «παραπληροφόρηση» της Κίνας για την πανδημία, χειροτερεύοντας έτσι την παγκόσμιο κρίση δημόσιας υγείας.
ΓΑΛΛΙΑ
Η Γαλλία είναι από την Τρίτη η τέταρτη χώρα στον κόσμο, μετά τις ΗΠΑ, την Ιταλία και την Ισπανία, που καταγράφει και επισήμως περισσότερους από 15.000 θανάτους λόγω της πανδημίας της Covid-19. Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό που έδωσε στη δημοσιότητα η Γενική Διεύθυνση Υγείας, από τις αρχές Μαρτίου έχουν αναφερθεί 15.729 θάνατοι ασθενών, εκ των οποίων οι 5.470 σε οίκους ευγηρίας και άλλα κοινωνικά ιδρύματα για ευάλωτους ανθρώπους και οι υπόλοιποι σε νοσοκομεία.
Μέσα σε 24 ώρες δηλαδή, οι νεκροί αυξήθηκαν κατά 762, αριθμός ελαφρά μεγαλύτερος σε σύγκριση με τις τέσσερις προηγούμενες ημέρες. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται στην εντατική μειώθηκε για έκτη συνεχόμενη ημέρα, πέφτοντας στους 6.730, από 6.821 τη Δευτέρα, κάτι που ενδεχομένως σημαίνει ότι τα μέτρα καραντίνας τα οποία παρατάθηκαν μέχρι και τις 11 Μαΐου αποδίδουν. Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανέρχονται σε 103.573, από 98.076 που ήταν την Δευτέρα.
ΙΤΑΛΙΑ
Ο συνολικός αριθμός των περιστατικών κορονοϊού στην Ιταλία είναι 162.488. Οι νεκροί έφτασαν τους 21.067. Παράλληλα, 37.130 άνθρωποι έχουν ιαθεί. Τη Δευτέρα το σύνολο κρουσμάτων του κορονοϊού ήταν 159.516 και είχαν χάσει την ζωή τους 20.465 άνθρωποι ενώ 35.435 είχαν θεραπευθεί. Το τελευταίο εικοσιτετράωρο, δηλαδή, έχασαν την ζωή τους 602 ασθενείς και καταγράφηκαν 2.972 νέα κρούσματα. 1.695 ασθενείς έγιναν αρνητικοί στον ιό. 3.186 ασθενείς βρίσκονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας και, συνολικά, 28.011 έχουν εισαχθεί σε νοσοκομείο. Για 73.094 έχει αποφασιστεί ο κατ΄οίκον περιορισμός.
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Μακραίνει η λίστα των θυμάτων από επιπλοκές του κορονοϊού στη Βρετανία, όπου η κυβέρνηση δέχεται επικρίσεις σχετικά με την ανακοίνωση των θανάτων σε γηροκομεία και ιδρύματα. Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας, το τελευταίο 24ωρο έχασαν τη ζωή τους ακόμη 778 άνθρωποι και ο συνολικός αριθμός των θυμάτων ανέρχεται σε 12.107.
ΙΣΠΑΝΙΑ
Άλλοι 567 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην Ισπανία κατά το τελευταίο 24ωρο από επιπλοκές του κορονοϊού, αυξάνοντας τον συνολικό απολογισμό των νεκρών σε 18.056, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της χώρας. Το υπουργείο στην ανακοίνωση του ανέφερε ότι η Ισπανία κατέγραψε την χαμηλότερη ημερήσια αύξηση των κρουσμάτων της επιδημίας Covid-19 από τις 18 Μαρτίου, με 3.045 νέα περιστατικά επί συνόλου 172.541.
ΣΟΥΗΔΙΑ
Ο νέος κορονοϊός έχει προκαλέσει τον θάνατο περισσότερων από 1.000 ανθρώπων στη Σουηδία από την αρχή της επιδημίας, σύμφωνα με επίσημο απολογισμό που ανακοίνωσαν την Τρίτη οι υγειονομικές αρχές. Ο απολογισμός είναι πλέον 1.033 νεκροί και 11.445 κρούσματα του νέου κορονοϊού που έχουν καταγραφεί επίσημα στη σκανδιναβική αυτή χώρα των 10,3 εκατομμυρίων κατοίκων, η οποία έχει υιοθετήσει πιο ευέλικτα μέτρα σε σχέση με τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες για να περιορίσει τη διασπορά του ιού.
ΤΟΥΡΚΙΑ
Σε 1.403 ανέρχονται οι νεκροί εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού στην Τουρκία αφότου επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα μόλυνσης, την 11η Μαρτίου, ενώ τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανέρχονται σε 65.111, με βάση τα νέα δεδομένα που ανακοίνωσε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα ο υπουργός Υγείας της χώρας Φαχρετίν Κοτζά. Μέσα σε ένα 24ωρο, καταγράφηκαν 107 νέοι θάνατοι και διαγνώστηκαν 4.062 νέα κρούσματα μόλυνσης, σύμφωνα με τα δεδομένα του τουρκικού υπουργείου Υγείας.
ΠΑΝΑΜΑΣ
Έναν νέο θάνατο εξαιτίας της ασθένειας COVID-19 και 102 νέα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 κατέγραψαν το προηγούμενο 24ωρο οι παναμαϊκές υγειονομικές αρχές, ανακοίνωσε χθες Τρίτη το υπουργείο Υγείας του Παναμά. Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα της κεντρικής Αμερικής έφθασε έτσι τους 95 νεκρούς, ενώ ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί έφθασε τους 3.574, σύμφωνα με τα δεδομένα του υπουργείου.
Δεν υπάρχουν σχόλια
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση