GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

«Προσωπικά» με την Έλενα Κατρίτση: «Οδησσός: Στις γειτονιές των Ελλήνων»

Η 7η εκπομπή «Προσωπικά» με την Έλενα Κατρίτση την Κυριακή 22 Μαρτίου, στις 16:00 στην ΕΡΤ1, με θέμα «Οδησσός: Στις γειτονιές των Ελλ...

Η 7η εκπομπή «Προσωπικά» με την Έλενα Κατρίτση την Κυριακή 22 Μαρτίου, στις 16:00 στην ΕΡΤ1, με θέμα «Οδησσός: Στις γειτονιές των Ελλήνων»

Στην Οδησσό βρίσκεται η αφετηρία της σύγχρονης ιστορίας μας. Το ελληνικό στοιχείο παρουσιάζεται κυρίαρχο. Και οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι πολλοί δήμαρχοι και ευεργέτες ήταν Έλληνες, όπως ο Θεόδωρος Ροδοκανάκης, ο Θεόδωρος Φλογαϊτης, ο Δημήτριος Ιγγλέσης και ο Γρηγόριος Μαρασλής. Στην οδό Κράσνι, στον αριθμό 18, στο σπίτι του πατέρα του Γρηγορίου Μαρασλή, το 1814, ο Νικόλαος Σκουφάς, ο Εμμανουήλ Ξάνθος και ο Αθανάσιος Τσακάλωφ έδωσαν όρκο πίστης στην ιδέα της Φιλικής Εταιρείας. Στην Οδησσό μπήκαν τα θεμέλια του εθνικού απελευθερωτικού αγώνα κι η πόλη έγινε το σύμβολο της επανάστασης. Στις 24 Φεβρουαρίου, ο αρχηγός της Φιλικής Εταιρείας πρίγκιπας Αλέξανδρος Υψηλάντης υπέγραψε στο Ιάσιο την επαναστατική προκήρυξη με τίτλο «Μάχου υπέρ πίστεως και πατρίδος», σηματοδοτώντας την έναρξη της ελληνικής επανάστασης στις παραδουνάβιες ηγεμονίες.

Ο Αλεξάντρ Πούσκιν έλεγε ότι «εδώ αναπνέει κανείς ολόκληρη την Ευρώπη». Φαρδείς δρόμοι, με χαμηλά κτήρια, επιχειρούν να δώσουν μια παραμυθένια πινελιά σε αυτή την πόλη... Περπατώντας στην Πριμόρσκι Μπουλεβάρ με τα καλοδιατηρημένα νεοκλασικά του 19ου αιώνα, συναντάς το «Λαντόσκαγια», ένα από τα πιο ιστορικά και δημοφιλή ξενοδοχεία της Ευρώπης, του οποίου ιδιοκτήτης ήταν κάποτε ο Στέφανος Ράλλης. Λίγο πιο κάτω, το λιμάνι. Δύο κόσμοι, ενώνονταν με τις σκάλες Ποτέμκιν που κάποτε βάφτηκαν με το αίμα ενός λαού που διεκδικούσε καλύτερες συνθήκες ζωής. Μύθοι, αλήθειες, θρύλοι και αμέτρητες ιστορίες, με πρωταγωνιστές πρόσωπα από τις πάμπολλες εθνότητες που έμαθαν να ζουν κάτω απ´ τον ίδιο ουρανό και να μοιράζονται την ίδια γη.

Αυτή η πόλη που κάποτε πρόσφερε τις κατάλληλες συνθήκες για να εκκολαφθούν οι ιδέες της επανάστασης, σήμερα δείχνει άξια να διατηρήσει την ευθύνη που γεννά η υπέροχη κληρονομιά της.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση

Αρχειοθήκη ιστολογίου

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *