GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Χρήστος Ταραντίλης: Πρέπει να διασφαλιστεί στην πράξη η λειτουργία των κλειστών δομών

Στον Γιώργο Σιαδήμα Η κυβέρνηση εξάντλησε κάθε δυνατό περιθώριο συζήτησης και διαλόγου με τις τοπικές κοινωνίες για το μεταναστευτικό...

Στον Γιώργο Σιαδήμα

Η κυβέρνηση εξάντλησε κάθε δυνατό περιθώριο συζήτησης και διαλόγου με τις τοπικές κοινωνίες για το μεταναστευτικό και την κατάσταση στα νησιά, υποστηρίζει στη Realnews ο «γαλάζιος» βουλευτής Επικρατείας Χρήστος Ταραντίλης.

Επίσης προσθέτει πως «διαθέσαμε πολύ χρόνο, ώστε να εξασφαλίσουμε την μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση. Όταν αυτό δεν αποδείχτηκε εφικτό, προχωρήσαμε με ταχύτατους ρυθμούς και αποφασιστικότητα στην υλοποίηση του σχεδίου μας».

Μάλιστα, σημειώνει πως η επανασύσταση του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου αποτελεί μια διαρθρωτική-οργανωτική παρέμβαση και δεν έχει να κάνει με το σχέδιο που εξαρχής υπήρχε και υπηρετήθηκε με συνέπεια.

Όσον αφορά τον κορονοϊό, υποστηρίζει πως «έχουμε ήδη δοκιμασμένα πρωτόκολλα, τα οποία θα τεθούν σε ισχύ ανάλογα με την πιθανότητα έξαρσης του ιού, πάντοτε με ψυχραιμία και εξετάζοντας τα διεθνή επιστημονικά δεδομένα και τον τρόπο που αντιδρά συνολικά η Ευρώπη».

Οι κάτοικοι των νησιών του Αιγαίου έχουν ξεσηκωθεί απέναντι στην απόφαση για κατασκευή κλειστών δομών. Δεν φοβάστε το πολιτικό κόστος;

Υπάρχουν συγκεκριμένες αναγκαιότητες, τοπικά και εθνικά επείγουσες, που πρέπει να διασφαλιστούν. Έτσι, πρέπει να διασφαλιστούν η δημόσια ασφάλεια και η δημόσια υγεία των κατοίκων των νησιών και γι’ αυτό θα κριθούμε ως κυβέρνηση. Αυτό το κόστος δεν θα επιτρέψουμε να το επωμισθούν οι κάτοικοι των νησιών και συμπατριώτες μας. Πρέπει να διασφαλιστεί στην πράξη η λειτουργία των κλειστών δομών. Οι κλειστές δομές θα βοηθήσουν καθοριστικά στην επίτευξη αυτού του στόχου, καθώς κανένας δεν θα μπορεί να βγαίνει όποτε θέλει, ενώ εντός αυτών θα υπάρχουν πρωτοβάθμιες υπηρεσίες υγείας, γεγονός που θα αποσυμφορήσει τα νοσοκομεία των νησιών. Επιπλέον, οι κλειστές δομές θα συμβάλουν αποφασιστικά στην αποτροπή της αύξησης των μεταναστευτικών ροών, συντελώντας στην αποφόρτιση των νησιών από το βάρος αυτό. Τούτο δε, διότι μέσω της κατασκευής τους αποστέλλεται ένα ισχυρό μήνυμα προς όλα τα κυκλώματα διακινητών παράνομης μετανάστευσης ότι όποιος εισέρχεται στη χώρα χωρίς να δικαιούται άσυλο θα παραμένει σε συγκεκριμένο χώρο επιτήρησης, θα εξετάζεται το αίτημα ασύλου του σε συντομότατο χρονικό διάστημα και θα επιστρέφει στην Τουρκία. Η κυβέρνηση πιστεύει στο σχέδιο που υλοποιεί, πιστεύει ότι θα καταφέρει να αποτρέψει το κόστος της κοινωνίας σε όρους δημόσιας ασφάλειας και δημόσιας υγείας, τόσο σε εθνικό όσο και σε τοπικό επίπεδο.

Μήπως αργήσατε να πάρετε αποφάσεις; Έχουν περάσει οκτώ μήνες από τις εκλογές, ενώ στην επανασύσταση του υπουργείου προχωρήσατε μόλις μέσα στον Ιανουάριο. Τι έχετε να πείτε;

Εξαντλήσαμε κάθε δυνατό περιθώριο συζήτησης και διαλόγου με τις τοπικές κοινωνίες. Διαθέσαμε πολύ χρόνο, ώστε να εξασφαλίσουμε τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση. Όταν αυτό δεν αποδείχτηκε εφικτό, προχωρήσαμε με ταχύτατους ρυθμούς και αποφασιστικότητα στην υλοποίηση του σχεδίου μας. Η επανασύσταση του υπουργείου αποτελεί μια διαρθρωτική-οργανωτική παρέμβαση και δεν έχει να κάνει με το σχέδιο που εξαρχής υπήρχε και υπηρετήθηκε με συνέπεια. Ήδη τους τελευταίους μήνες έχουμε ελάχιστες εισόδους στα νησιά μας στο βόρειο Αιγαίο, η διαδικασία παροχής ασύλου επιταχύνθηκε σημαντικά με αποτέλεσμα οι αποφάσεις παροχής ή όχι ασύλου σε πρώτο βαθμό να βγαίνουν σε περίπου 25 ημέρες, ενώ οι επιστροφές άρχισαν να πραγματοποιούνται με συστηματικό τρόπο. Η κατασκευή των κλειστών δομών αποτελεί την τελευταία φάση υλοποίησης του σχεδίου.

Ο πρωθυπουργός έχει ξεκαθαρίσει πως οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. Από την άλλη, όμως, επιμένετε πως ότι οι επόμενες κάλπες θα είναι διπλές λόγω της απλής αναλογικής. Μήπως, όμως, οι συνθήκες δεν θα είναι οι ιδανικότερες το 2023 λόγω φυσιολογικής φθοράς που θα έχει υποστεί η κυβέρνηση;

Φυσιολογική φθορά παρουσιάζουν οι κυβερνήσεις που λειτουργούν αντανακλαστικά, που δεν εμπνέουν, δεν προκαλούν εμπιστοσύνη διαρκείας στους πολίτες. Αυτό που φθείρει τις κυβερνήσεις δεν είναι ο χρόνος, αλλά η ανεπάρκεια. Εμείς εργαζόμαστε για να λύνουμε προβλήματα με βιώσιμο και συνεκτικό τρόπο σε όλους τους τομείς της πολιτικής. Γι’ αυτόν τον λόγο μάς εξέλεξε ο λαός πριν από 8 μήνες περίπου και για τον ίδιο λόγο θα μας κρίνει στον κρίσιμο δημοκρατικό χρόνο των εκλογών.

Όσον αφορά την τουρκική προκλητικότητα, η προσφυγή στη Χάγη είναι μονόδρομος;

Δεν αποτελεί μονόδρομο. Η προσφυγή στη Χάγη αποτελεί μια δυνατότητα για εκείνον που έχει δίκιο και στη συγκεκριμένη περίπτωση εμείς έχουμε το Διεθνές Δίκαιο με το μέρος μας. Θα πρέπει, ωστόσο, να διευκρινίσουμε κάτι: Σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στο ιδιωτικό δίκαιο, η επίλυση διαφορών μεταξύ κρατών με βάση το Διεθνές Δίκαιο προϋποθέτει κοινή απόφαση των εμπλεκόμενων κρατών και οριοθέτηση των ζητημάτων. Πρέπει να γίνει λοιπόν αντιληπτό ότι εμείς λέμε «ναι» στην ειρηνική επίλυση των διαφορών με βάση το Διεθνές Δίκαιο, σε ζητήματα επιδεκτικά διεθνούς διευθέτησης, όπως π.χ. ζητήματα οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας, αλλά «όχι» στο να συναινέσουμε στο να υποβάλουμε προς επίλυση στη Χάγη ζητήματα που άπτονται της γνήσιας κυριαρχίας μας, επειδή κάποια άλλη χώρα τα αμφισβητεί. Η προσφυγή στη Χάγη δεν πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο επικοινωνιακής εκμετάλλευσης εκ μέρους της Τουρκίας, αλλά γνήσια ευκαιρία συνεννόησης και σεβασμού των διαδικασιών του Διεθνούς Δικαίου.

Η χώρα είναι προετοιμασμένη για να αντιμετωπίσει τον κορονοϊό; Θεωρείτε ότι μπορεί να έχει επίπτωση και στην οικονομία;

Ναι, μπορεί να υπάρξουν αντανακλαστικές συνέπειες στην οικονομία. Άλλωστε, ήδη παρουσιάζεται σημαντική ύφεση στην Κίνα, η οποία λόγω του μεγέθους της μπορεί να προκαλέσει ντόμινο οικονομικών συνεπειών σε διεθνές επίπεδο. Όσον αφορά το υγειονομικό κομμάτι, έχουμε ήδη δοκιμασμένα πρωτόκολλα τα οποία θα τεθούν σε ισχύ ανάλογα με την πιθανότητα έξαρσης του ιού, πάντοτε με ψυχραιμία και εξετάζοντας τα διεθνή επιστημονικά δεδομένα και τον τρόπο που αντιδρά συνολικά η Ευρώπη.

Τι πρέπει να αλλάξει στον τρόπο διοίκησης για να είναι πιο αποτελεσματικό το κράτος;

Με την ιδιότητα του καθηγητή διοικητικής επιστήμης στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και έχοντας ασκήσει διοίκηση από θέσεις του δημοσίου τομέα, μπορώ να πω με αυτοπεποίθηση ότι για να είναι αποτελεσματικό το κράτος, χρειάζεται κατ’ αρχάς λιτές δομές, τυποποιημένες διαδικασίες, ψηφιοποίηση και χρήση πληροφοριακών συστημάτων. Καθοριστικός, όμως, παράγοντας για την επίτευξη υψηλών επιδόσεων είναι να υπάρχουν στις κρίσιμες θέσεις του κράτους αποτελεσματικοί επικεφαλής. Ηγέτες που να ενδιαφέρονται τόσο για τα αποτελέσματα που φέρουν όσο και για τους εργαζομένους, που να μπορούν να σχεδιάσουν τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα, που να εστιάζουν τόσο στα προβλήματα που πρέπει να επιλυθούν όσο και στις λύσεις τους, που να δίνουν εντολές, αλλά ταυτόχρονα να μπορούν και να εμπνέουν τους εργαζομένους.

Διαβάστε εδώ τη συνέντευξη στην Realnews.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση

Αρχειοθήκη ιστολογίου

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *