GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Μεταναστευτικό: Δακρυγόνα και οδομαχίες στη Μυτιλήνη - Μηταράκης: Ανοικτό το ενδεχόμενο υποκίνησης των επεισοδίων - Η αντίδραση ΣΥΡΙΖΑ

Φωτιές, οδομαχίες και δακρυγόνα σημάδεψαν άλλη μια πορεία προσφύγων και μεταναστών στη Λέσβο. Περισσότεροι από 2.000 μετανάστες βγήκαν απ...

Φωτιές, οδομαχίες και δακρυγόνα σημάδεψαν άλλη μια πορεία προσφύγων και μεταναστών στη Λέσβο. Περισσότεροι από 2.000 μετανάστες βγήκαν από τον καταυλισμό της Μόριας στους δρόμους του νησιού διεκδικώντας καλύτερες συνθήκες διαβίωσης και επιτάχυνση των διαδικασιών για το άσυλο.
Ξεκίνησαν από το hot spot σε ομάδες των 200 ατόμων, οι περισσότεροι νεαροί και αφγανικής καταγωγής, και κρατώντας πανό με συνθήματα και φωνάζοντας τη λέξη " ελευθερία" κινήθηκαν προς την πόλη της Μυτιλήνης. Στο ύψος της ΔΕΗ οι άνδρες της Αστυνομίας τους έκοψαν τον δρόμο. Πρόσφυγες και μετανάστες άναψαν φωτιές, πέταξαν πέτρες και έτρεξαν προς το βουνό. Οι αστυνομικοί απάντησαν με χειροβομβίδες κρότου λάμψης και έκαναν χρήση χημικών. Ένας μετανάστης τραυματίστηκε και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ. Την ίδια ώρα η Πυροσβεστική κατέσβεσε τη φωτιά προτού πάρει διαστάσεις. Ομάδα έφθασε στην προκυμαία της Μυτιλήνης και από εκεί στο δημοτικό θέατρο, έστησαν σκηνές και φώναξαν συνθήματα για το κολαστήριο της Μόριας, ενώ αστυνομικές δυνάμεις βρίσκονταν δίπλα τους.
Στο σημείο έφτασαν λίγο αργότερα και ο βουλευτής Λέσβου της Νέας Δημοκρατίας και αντιπρόεδρος της Βουλής Χαράλαμπος Αθανασίου. Σε δηλώσεις του στην κάμερα του Σταθμού Αιγαίου της ΕΡΤ, τόνισε ότι «επείγει να υλοποιηθούν τα μέτρα αποσυμφόρησης του νησιού, καθώς και οι διαδικασίες ασύλου». Συνέστησε δε στους πολίτες «ψυχραιμία και υπομονή για να προχωρήσει το σχέδιο της κυβέρνησης».


Γύρω στις 16.00 αποκαταστάθηκε η τάξη στην περιοχή του Καρά Τεπέ και σβήστηκαν οι φωτιές από την Πυροσβεστική. Ήρεμη, σύμφωνα με τις Αρχές, ήταν και η κατάσταση στον καταυλισμό της Μόριας, ενώ οι συγκεντρωμένοι μέσα στην πόλη με ισχυρή αστυνομική περιφρούρηση με πορεία οδηγήθηκαν προς την πλατεία Σαπφούς απ' όπου έγινε προσπάθεια να αναχωρήσουν για τη Μόρια.
Νέα ένταση υπήρξε όταν οι μετανάστες και πρόσφυγες που επέστρεφαν στη Μόρια επιχείρησαν να φθάσουν στο κέντρο του χωριού και να κάνουν πορεία εκεί. Κάτοικοι του χωριού τους περίμεναν στην είσοδο και τους απέτρεψαν να προχωρήσουν.




Σημειώνεται πως αίτημα των περίπου 2.000 διαδηλωτών ήταν η εξέταση των αιτήσεων περίπου 20.000 αιτούντων άσυλο, από τους οποίους το 70% αφγανικής καταγωγής που ζουν στην ευρύτερη περιοχή της Μυτιλήνης και οι οποίοι ήρθαν στο νησί πριν από την Πρωτοχρονιά.
Όπως υποστήριζαν η Υπηρεσία Ασύλου εξετάζει με το νέο νόμο περί ασύλου όσους ήρθαν μετά την Πρωτοχρονιά προκειμένου εφόσον το δικαιούνται να φύγουν στην Αθήνα ή να επιστραφούν στην Τουρκία όσοι δεν δικαιούνται. Αποτέλεσμα αυτής της πρακτικής είναι να μην εξετάζονται αιτήματα όλων όσοι έχουν συγκεντρωθεί και διαμένουν στο νησί επί πολλούς μήνες.
Σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, η κινητοποίηση ήταν γνωστή στις αστυνομικές Αρχές από την Παρασκευή γι΄αυτό και το σαββατοκύριακο υπήρξε ενίσχυση της αστυνομικής δύναμης με προσωπικό από την Αθήνα.

Στο μεταξύ, αίσθηση προκάλεσε δήλωση του αρμόδιου υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη, που άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο τα επεισόδια να υποκινούνται και διεμήνυσε ότι "μπορεί κάποιοι να δυσφορούν, αλλά ας το καταλάβουν: η πολιτική άλλαξε".
Αναλυτικά η δήλωση του Νότη Μηταράκη:
"Η Ελληνική Αστυνομία αντιμετώπισε, σήμερα, επεισόδια στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας. Πρωταρχική υποχρέωση της Πολιτείας είναι η ασφάλεια των πολιτών.
Κατά συνέπεια, τα δυσάρεστα αυτά γεγονότα επιβεβαιώνουν την ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών ασύλου, επιστροφών όσων δε δικαιούνται άσυλο και τη λειτουργία κλειστών και ελεγχόμενων κέντρων.
Είναι αυτονόητο ότι παραβατικές συμπεριφορές δε συνάδουν με τη διαδικασία παροχής ασύλου. Επιπλέον οι ελληνικές Αρχές ενισχύουν τα μέτρα φύλαξης και ερευνούν το ενδεχόμενο υποκίνησης τέτοιων αντιδράσεων. Μπορεί κάποιοι να δυσφορούν, αλλά ας το καταλάβουν: η πολιτική άλλαξε".


ΣΥΡΙΖΑ: Η ευθύνη βαρύνει αποκλειστικά την κυβέρνηση Μητσοτάκη
Την αποκλειστική ευθύνη στην κυβέρνηση απέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ για τα επεισόδια στη Μόρια και άσκησε κριτική για τη διαχείριση του προσφυγικού-μεταναστευτικού.
"Η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι αποκλειστικά υπεύθυνη για τα σημερινά επεισόδια. Οφείλει να αποκαταστήσει τις συνθήκες διαβίωσης στα προσφυγικά κέντρα και να προχωρήσει στην αποσυμφόρηση των νησιών. Οι τραγικές εικόνες που εκτυλίσσονται σήμερα στη Μόρια, όπου δυνάμεις των ΜΑΤ επιτίθενται σε πρόσφυγες που διαμαρτύρονται για τις συνθήκες διαβίωσης κάνοντας χρήση χημικών ακόμα και ενάντια σε ανήλικα παιδιά, είναι απόρροια της πλήρους ανευθυνότητας με την οποία η κυβέρνηση Μητσοτάκη χειρίζεται το προσφυγικό ζήτημα".
Σε αυτό το πλαίσιο κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «οδήγησε το προσφυγικό σε αδιέξοδο: "Με την ψηφοθηρική εκμετάλλευση του προσφυγικού προεκλογικά, τις ανεύθυνες εξαγγελίες για άμεση λύση, τη διολίσθηση σε μία μισαλλόδοξη και ρατσιστική ρητορική που δηλητηρίασε τις τοπικές κοινωνίες. Την κατάργηση και επανίδρυση του αρμόδιου υπουργείου και τη συνεχή εναλλαγή συντονιστών. Την εξάντληση τελικά της πολιτικής της σε επικοινωνιακά πυροτεχνήματα".
Ο ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι η κατάσταση που επικρατεί στη Μόρια αλλά και σε πολλά ακόμη προσφυγικά κέντρα, "είναι, κυριολεκτικά, τραγική, δυστυχώς ακόμη και μετά από επτά μήνες λαθών, που στοιχίζουν ακριβά τόσο στους πρόσφυγες και του μετανάστες, όσο και στις τοπικές κοινωνίες και διασύρει τη χώρα διεθνώς".
Επίσης, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι "αντί να προχωρήσει στην εφαρμογή ενός σοβαρού σχεδίου διαχείρισης, συνεχίζει να τροφοδοτεί την ελληνική κοινωνία με ακροδεξιό λαϊκισμό, που περιλαμβάνει από φαιδρότητες, όπως τα πλωτά φράγματα, μέχρι την ανοχή στον ρατσισμό και την ξενοφοβία». Επιπλέον, της καταλόγισε ότι "αντί να διεθνοποιήσει το ζήτημα και να καλέσει την Ευρώπη να αναλάβει τις ευθύνες της, δηλώνει ευθαρσώς ότι οι συνθήκες διαβίωσης στα νέα κέντρα-φυλακές που σχεδιάζουν θα λειτουργήσουν αποτρεπτικά για τους πρόσφυγες".


Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου στον ΑΝΤ1: "Εκρηκτικό" το κλίμα στα νησιά λόγω των μεταναστών
Στο μεταξύ, στον αντίποδα των όσων έγιναν νωρίς το απόγευμα στη Λέσβο, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση κατοίκων. Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνος Μουτζούρης που μετείχε στη συγκέντρωση μίλησε στο κεντρικό δελτίο του ΑΝΤ1 με τον Νίκο Χατζηνικολάου για το "εκρηκτικό κλίμα" στα νησιά και προειδοποίησε πως η κατάσταση ενδέχεται να λάβει επικίνδυνες διαστάσεις, εάν η κυβέρνηση δεν πάρει άμεσα μέτρα.
Όπως είπε χαρακτηριστικά: "Σήμερα ήταν μια πολύ οξυμμένη ημέρα. Υπήρξε μια πορεία 2.000-3.000 προσφύγων στο κέντρο της πόλεως, απετράπη η είσοδος από την Αστυνομία. Από άλλες διάφορες διόδους εισήλθαν, έκλεισαν την κεντρική λεωφόρο, ξάπλωσαν στη μέση του δρόμου, κατά την επιστροφή τους προσπάθησαν να μπουν στο κέντρο της Μόριας και παρεμποδίστηκαν από κατοίκους και προκλήθηκαν επεισόδια. Αυτήν τη στιγμή είναι συγκεντρωμένες πολλές εκατοντάδες κατοίκους της Μόριας διαμαρτυρόμενοι. Οι κάτοικοι δικαίως διαμαρτύρονται γιατί επί πέντε χρόνια η ζωές τους έχει αλλοιωθεί, έχουν καταστραφεί περιουσίες και κανείς δεν επιλαμβάνεται του θέματος. Η κυβέρνηση δυστυχώς δεν προβαίνει σε καμία ενέργεια, μονίμως ανακοινώσεις ακούμε και μεγαλοστομίες και δεν γίνεται τίποτα".
"Η μόνιμη επωδός της κυβέρνησης και του υπουργού είναι ότι η Μόρια θα κλείσει, το απαιτεί όλη η Λέσβος, όλα τα νησιά ζητούν να κλείσουν τα στρατόπεδα αυτά, διότι αλλοιώθηκε καταστροφικά η ζωή εδώ, ελπίζουμε να επικρατήσει ηρεμία γιατί αλλιώς τα πράγματα δεν θα πάνε καλά, αν συνεχίσει η κατάσταση δεν ξέρω πού θα φθάσει κάποια μέρα και μιλάω με μεγάλο μέτρο" .

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΑΝΤ1, stonisi.gr, lesvospost.com

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση

Αρχειοθήκη ιστολογίου

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *