Η περαιτέρω ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης θα επιφέρει τομή στην κατανόηση της εγκεφαλικής λειτουργίας, υποστήριξε ο Πρόεδρος της Δ...
Η περαιτέρω ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης θα επιφέρει τομή στην κατανόηση της εγκεφαλικής λειτουργίας, υποστήριξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών του 7ου Συνεδρίου «Human Brain Project Summit», που αφορά την ανάπτυξη τεχνολογιών πληροφορικής για την κατανόηση της λειτουργίας του ανθρώπινου εγκεφάλου.
Ο κ. Παυλόπουλος ανέφερε πως είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον το γεγονός ότι το Συνέδριο διοργανώνεται από την ευρωπαϊκή πρωτοβουλία Human Brain Project (HBP), η οποία βρίσκεται στο δεύτερο ήμισυ της προγραμματισμένης δεκαετούς διάρκειάς της και η συνολική χρηματοδότησή της ανέρχεται στο 1 δισεκατομμύριο ευρώ, αποτελώντας μία από τις δύο μεγαλύτερες χρηματοδοτήσεις που έχουν δοθεί ποτέ σε ερευνητική προσπάθεια στην Ευρώπη.
«Το ως άνω γεγονός συνιστά μία δίκαιη επιβράβευση όσων υπηρετούν τις περί τον ανθρώπινο εγκέφαλο νευροεπιστήμες, αναφορικά τόσο με την κλινική πρακτική γύρω από τις σχετικές νευροεκφυλιστικές ασθένειες όσο και με την άρρηκτα συνδεδεμένη με αυτές επιστημονική έρευνα, που αφορά την εν γένει εγκεφαλική λειτουργία» πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Ο κ. Παυλόπουλος σημείωσε ότι η λειτουργία της μνήμης αποτελούσε και αποτελεί τόσο για εκείνον, όπως και για κάθε ανυποψίαστο περί την επιστημονική μελέτη της άνθρωπο, ένα «όμορφο» αλλά άλυτο μυστήριο και παρατήρησε ότι «πρώτον, είμαστε αυτό που είμαστε, σε μεγάλο βαθμό χάρη σε αυτά που μαθαίνουμε και θυμόμαστε και δεύτερον, οι μνήμες μας αποτελούν ένα είδος νοητικού ταξιδιού στον χρόνο, που μας απελευθερώνει από τους περιορισμούς του χρόνου και του χώρου».
Σε αυτό το πλαίσιο, παρατήρησε ότι ακόμη και σε ορισμένους από τους πιο ελπιδοφόρους και ραγδαία αναπτυσσόμενους τομείς της σύγχρονης επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας, όπως είναι η τεχνητή νοημοσύνη, αν ενίοτε δεν λέγονται υπερβολές όσον αφορά το σημερινό status της, πάντως διατυπώνονται αποκλίνουσες, πολύ ενδιαφέρουσες, απόψεις όσον αφορά τις δυνατότητές της.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στη διάλεξη του διεθνούς φήμης καθηγητή στο ΜΙΤ, Kωνσταντίνου Δασκαλάκη, την οποία έδωσε στο «Ευγενίδειο Ίδρυμα», στις 14 Ιανουαρίου 2020, και αφορούσε τη σημερινή κατάσταση της τεχνητής νοημοσύνης. Όπως τόνισε ο κ. Παυλόπουλος, «κατά τον Δασκαλάκη, υπάρχει ένα κομβικό σημείο στην ιστορία της ανάπτυξης της τεχνητής νοημοσύνης, καθώς οφείλουμε να διακρίνουμε μεταξύ προ-ιντερνετικής και μετα-ιντερνετικής περιόδου».
Επισήμανε ότι το ίντερνετ επέτρεψε στην ανθρωπότητα να δημιουργήσει και να αποθηκεύσει ένα μεγάλο ψηφιακό αποτύπωμα, το οποίο χρησιμοποιείται ως «εκπαιδευτικό» υλικό για τους αλγόριθμους τεχνητής νοημοσύνης.
«Με δυο λόγια, η προσπάθεια των επιστημόνων προ ίντερνετ να φτιάξουν έξυπνους αλγόριθμους δεν λειτούργησε καλά, δηλαδή δεν απέδωσε τα αναμενόμενα, οπότε, στα τέλη της δεκαετίας του '90 οι επιστήμονες που εργάζονται πάνω στην τεχνητή νοημοσύνη άλλαξαν εντελώς προσανατολισμό», παρατήρησε ο κ. Παυλόπουλος. Όπως υπογράμμισε, επιχειρώντας να αναπτύξουμε αποτελεσματικότερη τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης, κατανοούμε αναπόφευκτα καλύτερα την εγκεφαλική λειτουργία, που αποτελεί και το κεντρικό θέμα του παρόντος Συνεδρίου.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι η καλύτερη κατανόηση της λειτουργίας του εγκεφάλου με τη βοήθεια των νευροεπιστημών και των εν γένει γνωσιακών επιστημών -με πρωτεύοντα, όπως προκύπτει, τον ρόλο της τεχνητής νοημοσύνης- μπορεί να βοηθήσει αποφασιστικά και στην καλύτερη κλινική αντιμετώπιση διαφόρων νευροεκφυλιστικών ασθενειών.
«Πρόκειται για ακόμη μία τεράστια προσφορά της τεχνολογικής προόδου στην ανακούφιση του ανθρώπινου πόνου, αφού, κυριολεκτικώς, η σύγχρονη ιατρική θα ήταν αδύνατη χωρίς τη σύγχρονη ιατρική τεχνολογία. Η επιστήμη και η τεχνολογία στην υπηρεσία του ανθρώπου, λοιπόν, όπως είναι και όπως πρέπει πάντοτε να είναι», κατέληξε ο κ. Παυλόπουλος.
Πηγή πληροφοριών/ΦΩΤΟ: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση