GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Κορονοϊός: Το χρονικό της εξάπλωσης - Από το πρώτο κρούσμα στον παγκόσμιο συναγερμό

Παγκόσμιο συναγερμό έχει προκαλέσει η εμφάνιση του κορονοϊού, που ξεκίνησε από την πόλη Ουχάν της κεντρικής Κίνας, και έχει προκαλέσει μέ...

Παγκόσμιο συναγερμό έχει προκαλέσει η εμφάνιση του κορονοϊού, που ξεκίνησε από την πόλη Ουχάν της κεντρικής Κίνας, και έχει προκαλέσει μέχρι στιγμής 213 θανάτους. Η εξάπλωση του ιού είναι ταχύτατη, καθώς τα πρώτα κρούσματα καταγράφηκαν μόλις στα τέλη Δεκεμβρίου.
Το χρονικό της εξάπλωσης:
Ο πρώτος συναγερμός χτυπά στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ, WHO) στις 31 Δεκεμβρίου. Οι κινεζικές αρχές προειδοποιούν για την εμφάνιση κρουσμάτων πνευμονίας αγνώστου προελεύσεως στην πόλη Ουχάν, 11 εκατομμυρίων κατοίκων, της επαρχίας Χουμπέι.
Πολλοί από τους ασθενείς ήταν εργαζόμενοι στην κεντρική αγορά τροφίμων της πόλης, που έκλεισε από τις αρχές την 1η Ιανουαρίου.
Στις 7 Ιανουαρίου, οι πρώτες κινεζικές αναλύσεις επιτρέπουν τον εντοπισμό ενός νέου ιού, τύπου κορώνας (coronavirus).
Πρώτος θάνατος και πρώτο κρούσμα στο εξωτερικό
Στις 11 Ιανουαρίου, οι κινεζικές αρχές κάνουν λόγο για τον πρώτο (καταγεγραμμένο) θάνατο. Παράλληλα, δύο ημέρες μετά, το πρώτο κρούσμα της νέας κινεζικής ιογενούς πνευμονίας εντοπίζεται εκτός της Κίνας, στην Ταϊλάνδη, πριν από την εμφάνιση κρουσμάτων αλλού στην Ασία. Εφαρμόζονται μέτρα ελέγχου σε πολλά διεθνή αεροδρόμια.
Μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο
Στις 20 Ιανουαρίου, Κινέζος ειδικός επιβεβαιώνει ότι η ασθένεια μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο.
Περί το ήμισυ των επαρχιών της Κίνας έχει πληγεί από τον ιό, ανάμεσά τους και οι μεγαλουπόλεις του Πεκίνου, της Σανγκάης και του Σεντζέν.
Στις 21 Ιανουαρίου, εντοπίζεται το πρώτο κρούσμα στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η Ουχάν απομονωμένη από τον κόσμο - Τα πρώτα κρούσματα στην Ευρώπη
Στις 23 Ιανουαρίου, τρένα και αεροπλάνα διακόπτουν τα δρομολόγιά τους από την Ουχάν, οι αυτοκινητόδρομοι κλείνουν. Οι εορτασμοί για το νέο κινεζικό έτος ματαιώνονται στο Πεκίνο, ενώ κλείνει και η Απαγορευμένη Πόλη. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας παραδέχεται την ύπαρξη κρίσης στην Κίνα.
Την ίδια ημέρα, τρία κρούσματα εντοπίζονται στην Γαλλία. Πρόκειται για τα πρώτα στην Ευρώπη.
56 εκατομμύρια άνθρωποι σε αποκλεισμό
Στις 25 Ιανουαρίου, το Πεκίνο διατάζει την λήψη μέτρων ελέγχου και ανίχνευσης κρουσμάτων στα μέσα μεταφοράς σε εθνικό επίπεδο. Στην πράξη, ολόκληρη η επαρχία Χουμπέι είναι αποκλεισμένη από τον έξω κόσμο: περισσότεροι των 56 εκατομμυρίων κατοίκων βρίσκονται εγκλωβισμένοι.
Το Χονγκ Κονγκ κηρύσσεται σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού.
Στις 26 Ιανουαρίου, το Πεκίνο διακόπτει τα οργανωμένα ταξίδια στην Κίνα και το εξωτερικό. Πολλά μέσα μεταφοράς στο εσωτερικό της Κίνας αναστέλλουν την λειτουργία τους. Οι διακοπές του νέου κινεζικού έτους παρατείνονται μέχρι τις 2 Φεβρουαρίου.
Στις 27 Ιανουαρίου, ο ιός προκαλεί τον πρώτο θάνατο στο Πεκίνο.
Η Γερμανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες συνιστούν στους πολίτες τους να μην ταξιδεύουν στην Κίνα.
Μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο, εκτός της Κίνας
Στις 28 Ιανουαρίου, οι δύο πρώτες περιπτώσεις απευθείας μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο εκτός της Κίνας εντοπίζονται στην Ιαπωνία και την Γερμανία.
Στις ΗΠΑ, ξεκινά η ανάπτυξη πιθανών εμβολίων.
Στις 29 Ιανουαρίου, η επιδημία ξεπερνά τον αριθμό των καταγεγραμμένων κρουσμάτων της επιδημίας του Οξέος και Σοβαρού Αναπνευστικού Συνδρόμου (SARS). Τα πρώτα κρούσματα στην Μέση Ανατολή εντοπίζονται στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας καλεί «ολόκληρο τον κόσμο να δράσει» κατά του ιού. Η Unicef στέλνει έξι τόνους βοήθειας στην Κίνα, στην οποία περιλαμβάνονται μάσκες για το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.
Πρώτοι επαναπατρισμοί
Η Ιαπωνία και οι ΗΠΑ αρχίζουν τις επιχειρήσεις επαναπατρισμού των πολιτών τους. Οι αεροπορικές εταιρείες British Airways (βρετανική) και Lufthansa (γερμανική) διακόπτουν τις πτήσεις τους προς την ηπειρωτική Κίνα (εκτός Χονγκ Κονγκ), ενώ άλλες εταιρείες περιορίζουν τα δρομολόγιά τους.
Πολλά εργοστάσια του ιαπωνικού ομίλου Toyota στην Κίνα διακόπτουν την λειτουργία τους τουλάχιστον μέχρι τις 9 Φεβρουαρίου. Η αμερικανική αλυσίδα Starbucks κλείνει τουλάχιστον το ήμισυ των καταστημάτων της στην Κίνα.
Κηρύχθηκε παγκόσμια κατάσταση έκτακτης ανάγκης 
Στις 30 Ιανουαρίου, το Παρίσι ανακοινώνει το 6ο κρούσμα στην Γαλλία, στην πρώτη περίπτωση μετάδοσης του ιού επί του γαλλικού εδάφους.
Η Ρωσία ανακοινώνει την πρόθεσή της να κλείσει τα σύνορά της με την Κίνα μήκους 4.250 χιλιομέτρων.
Ο ΠΟΥ χαρακτηρίζει την επιδημία «Κατάσταση Εκτακτης Ανάγκης σε Παγκόσμιο Επίπεδο», κρίνοντας ταυτόχρονα ότι δεν υπάρχει λόγος για περιορισμό των ταξιδιών και των εμπορικών συναλλαγών με την Κίνα.
Στις 31 Ιανουαρίου, η Κίνα ανακοινώνει τον βαρύτερο ημερήσιο απολογισμό από την έναρξη της επιδημίας: 43 θάνατοι σε 24 ώρες. Συνολικά, 213 είναι μέχρι σήμερα οι (καταγεγραμμένοι) θάνατοι στην ηπειρωτική Κίνα, ενώ τα (καταγεγραμμένα) κρούσματα ανέρχονται σε 10.000.
Ενα πρώτο γαλλικό αεροσκάφος επαναπατρίζει 200 Γάλλους από το Ουχάν. Το Ηνωμένο Βασίλειο, που αντιμετωπίζει τα δύο πρώτα του κρούσματα, πραγματοποιεί επίσης επιχείρηση επαναπατρισμού. Η Ιταλία, στην οποία έχουν εντοπισθεί την προηγουμένη τα δύο πρώτα κρούσματα, κηρύσσει κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση

Αρχειοθήκη ιστολογίου

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *