GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Τεχνολογικά πάρκα: Ο Έλληνας ερευνητής που αποκωδικοποιεί τις καινοτομίες τους

Τα τεχνολογικά πάρκα καταφθάνουν και στη χώρα μας, καθώς δρομολογούνται δύο μεγάλες «πολιτείες καινοτομίας», μία στην Αθήνα και μία σ...

Τα τεχνολογικά πάρκα καταφθάνουν και στη χώρα μας, καθώς δρομολογούνται δύο μεγάλες «πολιτείες καινοτομίας», μία στην Αθήνα και μία στη Θεσσαλονίκη. Ποια είναι όμως τα πλεονεκτήματα ενός τεχνολογικού πάρκου; Τι μπορεί να προσφέρει στην οικονομία αλλά και στην κοινωνία;

"Τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα των Τεχνολογικών Πάρκων είναι οι ισχυροί δεσμοί με τα Πανεπιστήμια και τα Ερευνητικά Ιδρύματα, η ενθάρρυνση της δημιουργίας επιχειρήσεων έντασης γνώσης που στεγάζονται στις εγκαταστάσεις τους, η υποστήριξη της μεταφοράς τεχνολογίας και της επιχειρηματικότητας, καθώς και η τοπική ανάπτυξη" υπογραμμίζει ο 27χρονος Παναγιώτης Κυριακόπουλος, ο οποίος είναι οικονομολόγος. Ξεκίνησε από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και αυτή τη στιγμή καταλαμβάνει μία θέση στην αφρόκρεμα της ακαδημαϊκής οικογένειας με αντικείμενο την μελέτη των τεχνολογικών πάρκων και την μεταφορά τεχνογνωσίας από τις ανεπτυγμένες χώρες στις αναδυόμενες, με σκοπό την ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών.

Η έρευνα του Παναγιώτη Κυριακόπουλου πραγματοποιείται στο πλαίσιο της διδακτορικής του διατριβής στο Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης και ανήκει στο ερευνητικό προσωπικό του πανεπιστημίου.

Ο κ. Κυριακόπουλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο PolitisOnline, η οποία πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια μίας στάσης του στη χώρα από το μακρινό Μεξικό στο οποίο και μεταβαίνει σε τακτά χρονικά διαστήματα για την υλοποίηση των ερευνητικών στόχων της ομάδας του, αναφέρθηκε στα Τεχνολογικά Πάρκα.

“Στα Τεχνολογικά Πάρκα εγκαθίστανται φορείς όπως Ακαδημαϊκά και Ερευνητικά Ιδρύματα και Ινστιτούτα, μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις, καθώς και φορείς υποστήριξης και μεταφοράς τεχνολογίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα Τεχνολογικά Πάρκα παρέχουν υψηλού επιπέδου εξειδικευμένες υπηρεσίες όπως για παράδειγμα υποδομές και υπηρεσίες θερμοκοιτίδας (χώροι γραφείων και εργαστηρίων), κοινόχρηστες υπηρεσίες όπως τηλεπικοινωνιακή υποδομή, δίκτυα, συνεδριακοί χώροι, βιβλιοθήκη, εστιατόριο, δικτύωση με ερευνητικά εργαστήρια και πρόσβαση σε μεγάλες υποδομές, διεθνή δικτύωση με επιχειρήσεις, ερευνητικά ιδρύματα, φορείς, συμβουλευτικές υπηρεσίες (πρόσβαση σε χρηματοδότηση, κατάρτιση, επιχειρηματικός σχεδιασμός και ανάπτυξη, μάρκετινγκ, διεθνή δικτύωση)” ανάφερε ο κ. Κυριακόπουλος και πρόσθεσε:

“Στην Ελλάδα, τα Τεχνολογικά Πάρκα συνίστανται στο να δημιουργούν προστιθέμενη αξία στα μέλη τους μέσα από συνέργειες, την παρουσία σε ένα καινοτόμο περιβάλλον, την συνεργασία με ερευνητικά εργαστήρια που διαθέτουν υψηλού επιπέδου υποδομές και την παρουσία εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού. Στη σύγχρονη ψηφιακή εποχή δηλαδή, τα Τεχνολογικά Πάρκα πρέπει να παίζουν το ρόλο που έπαιξαν οι Βιομηχανικές Περιοχές στη βιομηχανική εποχή. Ο ρόλος της δικτύωσης και της συνεργασίας αποτελούν καθοριστικούς παράγοντες για την επιτυχία τους στον ελλαδικό χώρο. Τα Τεχνολογικά Πάρκα στη χώρα μας πρέπει να αποτελέσουν μηχανισμούς μεταφοράς τεχνολογίας και εργαλεία περιφερειακής ανάπτυξης, καθώς υποκινούν τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων υψηλής τεχνολογίας, πρεσβεύουν την επιχειρηματικότητα και δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας. Επίσης, αναγκαίο είναι ένα σύγχρονο φορολογικό πλαίσιο ώστε να παρέχει κίνητρα, υποδομές υψηλής ποιότητας, όπως για παράδειγμα μεταφορές, τηλεπικοινωνίες και ενέργεια, εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό, ένα αρκετά υψηλό επίπεδο ποιότητας ζωής στην τοπική κοινωνία, καθώς και τον ενεργό ρόλο των τοπικών παραγόντων όπως των επιχειρήσεων, και των φορέων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το Τεχνολογικό Πάρκο του Cambridge που κατάφερε να αξιοποιήσει τη διασύνδεση του με τις πανεπιστήμια της περιοχής, ενώ με την υποστήριξη τοπικών φορέων, κατάφερε να προσελκύσει αρκετές επιχειρήσεις υψηλής τεχνολογίας, δημιουργώντας νέες ποιοτικές θέσεις εργασίας. Επίσης, τα Τεχνολογικά Πάρκα Mjardevi και Berzelius στην πόλη Linkoping της Σουηδίας συνέβαλαν στην τοπική ανάπτυξη της πόλης καθώς έχουν ιδρυθεί περισσότερες από 200 νέες επιχειρήσεις με περίπου 5000 εργαζόμενους. Πολλές σημαντικές εταιρίες όπως η Ericsson, η Volvo και η Saab συνέβαλαν με την παρουσία τους στην ανάπτυξη των Τεχνολογικών Πάρκων. Η δημιουργία των τεχνολογικών πάρκων στη Θεσσαλονίκη θα ενισχύσει σημαντικά την επιχειρηματική κουλτούρα αλλά και θα προσελκύσει επενδύσεις στην οικονομία της γνώσης και σύμφωνα με τον ΣΕΒ τονίζει ότι τα αποτελέσματα αυτά θα δημιουργήσουν .. προσφέροντας 11 δις στην εθνική οικονομία θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας και θα προσελκύσουν νέους επιστήμονες, οπότε θα ενισχυθεί η παραγωγικότητα…, θα επιτευχθεί η ανάπτυξη Ειδικότερα, για το τη δημιουργία του «ThessINTEC», του τεχνολογικού πάρκου 4ης γενιάς στη Θεσσαλονίκη θα ήθελα να τονίσω τα εξής: το γεγονός ότι θα συμβάλει στην ενίσχυση της επιχειρηματικής κουλτούρας, αλλά και θα προσελκύσει επενδύσεις στην οικονομία της γνώσης. Όπως αναφέρει ο ΣΕΒ, τα αποτελέσματα της δημιουργίας του «ThessINTEC» σε ορίζοντα εικοσαετίας, σύμφωνα με πλήρη και τεκμηριωμένη μελέτη βιωσιμότητας θα είναι: συνολική συνεισφορά 11 δισ. ευρώ στην εθνική οικονομία και 7.000 θέσεις εργασίας, με παραμονή και προσέλκυση Ελλήνων επιστημόνων”.

Ο ερευνητής που ζει μεταξύ Ελλάδας-Σκωτίας και Μεξικού, έχει λάβει πολλές διακρίσεις.

“Σίγουρα οι διακρίσεις είναι ένα διαπιστευτήριο και ένα διαβατήριο στο να σου κάνει ευκολότερη την πρόσβαση στην εργασία, οπότε σίγουρα με διευκόλυναν ιδιαίτερα. Χωρίς αυτές, ναι, θα ήταν πιο δύσκολα”, ανέφερε μεταξύ άλλων ο ερευνητής, σημειώνοντας ότι “το «αιέν αριστεύειν» πρέπει να υποστηρίζεται κατά τη διάρκεια όλης της εκπαίδευσης. Τα πρότυπα σχολεία δεν πρέπει να καταργηθούν. Η αριστεία να επιβραβεύεται με επαίνους και κρατικές υποτροφίες από το ΙΚΥ και άλλα ιδρύματα, ώστε να δίνεται η δυνατότητα σε παιδιά που δεν έχουν τους οικονομικούς πόρους να σπουδάζουν είτε στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό. Να υποστηρίζεται η αριστεία από το πρώτο έως το τελευταίο στάδιο των σπουδών.”

Πηγή πληροφοριών: politisonline.com

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση

Αρχειοθήκη ιστολογίου

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *