Επίθεση στην κυβέρνηση για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο έκανε το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ), κατηγορώντας την ότι δεν κατάργησε...
Επίθεση στην κυβέρνηση για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο έκανε το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ), κατηγορώντας την ότι δεν κατάργησε τον νόμο Κατρούγκαλου, αλλά νομιμοποίησε τις περικοπές των συντάξεων που έγιναν το 2012. "Έτσι, η σημερινή κυβέρνηση συνεχίζει τον κύκλο των μειώσεων μέχρι και σήμερα".
Η ΕΝΔΙΣΥ αναφέρει ότι η κατάργηση των δώρων επιχειρείται να γίνει πραγματικότητα, ενώ θεωρεί ότι η προωθούμενη ενοποίηση του ΕΦΚΑ με το ΕΤΕΑΕΠ "αποσκοπεί εμφανώς στην ολοσχερή κατάργηση των επικουρικών συντάξεων και των εφάπαξ".
Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση του Δικτύου
"Εμείς, ως Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων περιμέναμε από την κυβέρνηση να καταργήσει τον νόμο Κατρούγκαλου, βασιζόμενοι στις δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη στην ΔΕΘ τον Σεπτέμβριο του 2018. Ο πρωθυπουργός, λοιπόν, παρά την τότε δέσμευσή του, σήμερα προσπαθεί να νομιμοποιήσει τις περικοπές του νόμου 4387/2016,γιατί ο νόμος Κατρούγκαλου νομιμοποίησε τις περικοπές του 2012, οι οποίες είχαν μειώσει τα εισοδήματά μας πάνω από 50%.‘Έτσι, η σημερινή κυβέρνηση συνεχίζει τον κύκλο των μειώσεων μέχρι και σήμερα.
-Αναφορικά με τις επικουρικές συντάξεις, ουδεμία νέα νομοθετική διάταξη χρειάζεται∙ απεναντίας το μόνο που χρειάζεται να κάνει η κυβέρνηση είναι να εφαρμόσει τον ν. 4387/2016,ο οποίος δεν έχει εφαρμοστεί από τον Ιούνιο του 2016 (μη εφαρμογή νόμου) μέχρι σήμερα, με αποτέλεσμα 300.000 συνταξιούχοι να υφίστανται περικοπές έως 340 ευρώ ανά μήνα (με μέσο όρο 170 ευρώ τον μήνα). Αν η προηγούμενη κυβέρνηση και η σημερινή είχαν εφαρμόσει τον νόμο δεν θα υπήρχαν περικοπές στις επικουρικές συντάξεις. Ο εμπαιγμός τους είναι κάτι παραπάνω από εμφανής. Να σας θυμίσω εδώ, ότι το ΕΝΔΙΣΥ από το 2016 ανέδειξε το θέμα των επικουρικών συντάξεων, ενώ πριν από περίπου ένα μήνα σε συνέντευξη Τύπου σας παρουσιάσαμε με αποδείξεις, αριθμούς και στοιχεία πώς και πόσα «κλέβουν επί 43 μήνες μέχρι και σήμερα από τις επικουρικές με τη μη εφαρμογή του νόμου.
-Η κατάργηση των δώρων επιχειρείται να γίνει πλέον πραγματικότητα: η θέση μας για τα δώρα είναι γνωστή εδώ και καιρό και είναι σαφής: η κυβέρνηση οφείλει να πληρώσει τα δώρα που οφείλονται σε όλους τους συνταξιούχους. Ενδεικτικά, τα δώρα της κύριας σύνταξης που έχουν κοπεί ανέρχονται σε 2,2 δισ. ευρώ ανά έτος. Μέρος αυτών, ύψους περί τα 972 εκατομμύρια ευρώ ανά έτος, καταβλήθηκε νομοθετικά με το αρ. 120 του ν. 4611/2019, κάθε έτος τον μήνα Μάιο τον οποίο είχε ψηφίσει και η σημερινή κυβέρνηση. Έτσι απέμεινε υπόλοιπο περί τα 1.288.000.000 ευρώ και οι σημερινοί κυβερνώντας (τότε αντιπολίτευση),ενώ τότε ψήφισαν την καταβολή των 972 εκατομμυρίων ευρώ, αποθάρρυναν τους συνταξιούχους να τα πάρουν χαρακτηρίζοντάς τα «ψίχουλα» (ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης απευθυνόμενους στους ‘Έλληνες συνταξιούχους μας έλεγε «μην παίρνετε τα ψίχουλα»).Εντούτοις, η κυβέρνηση αντί να καταβάλλει και τα υπόλοιπα οφειλόμενα, καταλήγει σήμερα να παίρνει από τους συνταξιούχους και αυτά που η ίδια χαρακτήριζε ως «ψίχουλα». Άλλο ένα ψέμα, άλλη μία μείωση του εισοδήματός μας.
-Οι αυξήσεις που φημολογούνται στους συντελεστές αναπλήρωσης της κύριας σύνταξης, όσων έχουν άνω των 30 ετών ασφάλισης είναι και αυτές μια τρύπα στο νερό και δημιουργούν ανισότητες. Το ΣτΕ δεν αναφέρει πουθενά συνταξιοδοτικά έτη αλλά εστιάζει στις δυσαναλογίες μεταξύ εισφορών και συντάξεων και υποδεικνύει αλλαγές, όχι ως προς την κλιμάκωση ανάλογα με τα έτη ασφάλισης, αλλά ως προς τις αποδοχές. Την ίδια στιγμή, η πλειονότητα των υπολοίπων συνταξιούχων (περί τα 2.000.000) όχι μόνον δεν θα δουν καμία αύξηση, αλλά απεναντίας έχουν υποστεί και συνεχίζουν να υφίστανται άγριες περικοπές από το 2010 μέχρι σήμερα.
-Σαν να μην έφταναν όλα τα παραπάνω, το νομοσχέδιο Βρούτση ενοποιεί τον ΕΦΚΑ με το ΕΤΕΑΕΠ. Η ρύθμιση αυτή συγχώνευσης αποσκοπεί εμφανώς στην ολοσχερή κατάργηση των επικουρικών συντάξεων και των εφάπαξ.
Η κυβέρνηση δεν ασχολήθηκε σε αυτό το νομοσχέδιο με τα παρακάτω:
1.Με την κατάργηση των 100 ενσήμων ανά έτος τα 5 τελευταία χρόνια για μειωμένη σύνταξη στα 62, εφόσον υπάρχουν προϋποθέσεις συνταξιοδότησης.
2.Με τη κατάργηση του ΕΚΑΣ που αφορά 400.000 συνταξιούχους, αναγκάζοντάς τους να ζουν με συντάξεις πείνας.
3.Δεν ασχολήθηκε με την κατάργηση του 6% υπέρ του ΕΟΠΠΥ πλέον της μιας σύνταξης,
4.Την κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης και όχι του έναντι ειδικής εισφοράς.
5.Με τις εκκρεμείς συντάξεις.
6.Με την μείωση ποσοστού συμμετοχής στα φάρμακα.
7.Με τις συντάξεις θανάτου του δημοσίου, παίρνοντας το 25% και όχι το 70% τουλάχιστον από 1/1/2017 που έγινε η συγχώνευση όλων των ταμείων.
Τέλος, η κυβέρνηση είναι ξεκάθαρη, μειώσεις των κύριων συντάξεων και εξαφάνιση των επικουρικών".
Δεν υπάρχουν σχόλια
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση