GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Λιβύη: Με ένα «αλλά» υποδέχθηκε την έκθεση για τη συμφωνία με την Τουρκία η γερμανική κυβέρνηση

Η γερμανική κυβέρνηση δεν σχολιάζει μεν, αλλά συμμερίζεται τη γνωμάτευση της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Γερμανικής Βουλής ότι το μνημόνι...

Η γερμανική κυβέρνηση δεν σχολιάζει μεν, αλλά συμμερίζεται τη γνωμάτευση της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Γερμανικής Βουλής ότι το μνημόνιο της Τουρκίας με την κυβέρνηση στην Τρίπολη δεν είναι νόμιμο. Αυτό προκύπτει από τις απαντήσεις που έδωσε στο χθεσινό κυβερνητικό briefing στο Βερολίνο η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Άντεμπαρ. Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις δημοσιογράφων η εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΕΞ παρέπεμψε «ευχαρίστως» στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ της 13ης Δεκεμβρίου.
Τα κράτη-μέλη της ΕΕ είχαν εκφράσει τη γνώμη ότι το μνημόνιο Άγκυρας-Τρίπολης αναφορικά με τη δικαιοδοσία των θαλάσσιων ζωνών ανάμεσα στις δύο χώρες στη Μεσόγειο παραβιάζει τα δικαιώματα τρίτων χωρών. Δεδομένου ότι δεν είναι συμβατή με το θαλάσσιο δίκαιο η συμφωνία δεν μπορεί να παράγει έννομο αποτέλεσμα για άλλα κράτη. Στη διαμόρφωση αυτής της θέσης συνέβαλε και η Γερμανία και την «εκφράζει πλήρως», τόνισε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, για να προσθέσει ότι αυτή η στάση «ταυτίζεται πλήρως» με τη γνωμάτευση της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής.
Το μνημόνιο δεν αφορά τη διαδικασία ειρήνης
Στην ερώτηση κατά πόσο το θέμα του μνημονίου θα επηρεάσει τη Διαδικασία του Βερολίνου, όπως ονομάζονται οι προσπάθειες για την αποκατάσταση της ειρήνης στη Λιβύη, η κ. Άντεμπαρ απάντησε ότι η διαδικασία αυτή έχει ένα «προσδιορισμένο αντικείμενο». Η Γερμανία έχει μεν σαφή θέση σε ό,τι αφορά τη συμφωνία Άγκυρας -Τρίπολης, «το ζητούμενο της Διαδικασίας του Βερολίνου είναι όμως κάποιο άλλο», επεσήμανε.
Με έμμεσο τρόπο η ίδια εκπρόσωπος απέρριψε το αίτημα του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για στήριξη της ΕΕ προς την τουρκική στρατιωτική εμπλοκή στη Λιβύη. Όπως είπε, η Διάσκεψη του Βερολίνου την περασμένη Κυριακή καθόρισε ως άμεσους στόχους στη Λιβύη την τήρηση του εμπάργκο των Ηνωμένων Εθνών και την επίτευξη μόνιμης εκεχειρίας. «Επί της αρχής», τόνισε, «όλες οι, με τον ένα ή άλλο τρόπο, εμπλεκόμενες πλευρές στη Λιβύη θέλουν να σιγήσουν τα όπλα, να μην κλιμακωθεί και άλλο η κατάσταση και να ξεκινήσει μια πολιτική διαδικασία.»

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση

Αρχειοθήκη ιστολογίου

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *