Ως μία συμφωνία που αναβαθμίζει τη στρατηγική σημασία της χώρας μας στον αμερικανικό σχεδιασμό και ως μία «ευκαιρία» που μπορεί να εν...
Ως μία συμφωνία που αναβαθμίζει τη στρατηγική σημασία της χώρας μας στον αμερικανικό σχεδιασμό και ως μία «ευκαιρία» που μπορεί να ενισχύσει την αποτρεπτική δυνατότητα, χαρακτήρισε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος την αμυντική συμφωνία Ελλάδας-ΗΠΑ.
Στην τοποθέτησή του στη Βουλή, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας υπογράμμισε ότι τα δύο μέρη χτίζουν κοινό συμφέρον και έκανε λόγο για συμφωνία επωφελή για τα εθνικά συμφέροντα και για την αναβάθμιση των Ενόπλων Δυνάμεων.
Σύμφωνα με τον κ. Παναγιωτόπουλο, η γεωπολιτική συγκυρία είναι σημαντική. Τόνισε ότι οι ΗΠΑ αντιλαμβάνονται ότι η Ελλάδα είναι «χώρα πρώτης γραμμής», «σταθερός και αξιόπιστος σύμμαχος και εταίρος», «πυλώνας σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο» και αυτά είναι γεγονότα που αυξάνουν τη στρατηγική βαρύτητα της Ελλάδα. Για το λόγο αυτό, είπε, οι ΗΠΑ αποφάσισαν να εντείνουν την παρουσία τους στην περιοχή.
Ο υπουργός άσκησε κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας πως το κείμενο που καλείται να ψηφίσει η Βουλή «αποτέλεσε αντικείμενο επιτυχών διαπραγματεύσεων με την αμερικανική πλευρά, που διεξήγαγε κοινή ομάδα των υπουργείων Εξωτερικών και Εθνικής 'Αμυνας. Οι διαπραγματεύσεις άρχισαν και οικοδομήθηκαν, στη σωστή κατεύθυνση, από την προηγούμενη κυβέρνηση, η οποία όμως σήμερα έρχεται και αρνείται το έργο και τους καρπούς των προσπαθειών της και δεν ψηφίζει».
Τι περιλαμβάνει η συμφωνία
Σχετικά με το περιεχόμενο της αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας-ΗΠΑ, ο κ. Παναγιωτόπουλος διευκρίνισε πως αυτή περιλαμβάνει απάλειψη περιοχών και εγκαταστάσεων που δεν χρησιμοποιούνται από μακρού, όπως η βάση της Νέας Μάκρης και του Ελληνικού κά. Περιλαμβάνει επίσης, προσθήκες περιοχών και εγκαταστάσεων των Ενόπλων Δυνάμεων «κοινού ενδιαφέροντος» εντός των οποίων δύνανται να εγκαθίστανται τμήματα των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων (στη Λάρισα, στο Στεφανοβίκειο, η περιοχή Μαραθίου ναυτικής βάσης Σούδας) και η μερική παραχώρηση χρήσης υποδομών (λιμένας Αλεξανδρούπολης). Οι επικαιροποιήσεις των δραστηριοτήτων θα συμφωνούνται και από τις δύο πλευρές, υπογράμμισε.
Εξηγώντας στη συνέχεια το πώς αυτή η συμφωνία μπορεί να ενισχύσει την αποτρεπτική δυνατότητα, έθεσε τα εξής, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ:
-με την ενισχυμένη παρουσία των αμερικανικών ΕΔ σε υποδομές που θα γίνουν σε επιλεγμένες και οριοθετημένες, σαφώς, τοποθεσίες, κατόπιν συμφωνίας με τις ελληνικές ΕΔ.
-επειδή είναι πλέον δυνατή η διάθεση μεγαλύτερων αμερικανικών επενδύσεων στη δημιουργία υποδομών και στις άλλες εγκαταστάσεις των ελληνικών ΕΔ, πέραν της αμερικανικής ευκολίας Σούδας. Πλέον το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης αποκτά άλλες προοπτικές από τις οποίες θα ωφεληθεί η χώρα και η τοπική οικονομία. Επόμενες σε σειρά επενδύσεις είναι το αεροδρόμιο της Λάρισας και η περιοχή Μαραθίου της ναυτικής βάσης Σούδα. Εκτιμάται ότι στη Λάρισα θα επενδυθούν 12 με 15 εκατομμύρια ευρώ σε υποδομές, με αμερικανικά κεφάλαια. Στο Μαράθι υπολογίζεται ότι θα επενδυθούν γύρω στα 6 εκατομμύρια ευρώ, επίσης από αμερικανικά κεφάλαια. Οι υποδομές αυτές θα μείνουν προς όφελος των ελληνικών ΕΔ.
-Οι ΕΔ που αντιμετωπίζουν πρόβλημα πεπαλαιωμένου κύριου υλικού, δυνάμει αυτής της συμφωνίας, θα καλύπτουν αμυντικές δαπάνες. «Θα συζητήσουμε με την αμερικανική πλευρά τι θα θελήσουμε», είπε ο υπουργός.
Δεν υπάρχουν σχόλια
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση