Η προστασία της ανθρώπινης ζωής ήταν, είναι και θα είναι πρώτο μέλημα του κράτους, υπογράμμισε ο Στέλιος Πέτσας, κατά την παρουσίαση ...
Η προστασία της ανθρώπινης ζωής ήταν, είναι και θα είναι πρώτο μέλημα του κράτους, υπογράμμισε ο Στέλιος Πέτσας, κατά την παρουσίαση των δύο βασικών σχεδίων για την διαχείριση πλημμυρικών φαινομένων και δασικών πυρκαγιών, που έγινε σήμερα στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο του Πυροσβεστικού Σώματος, στο Χαλάνδρι.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε εκτενή αναφορά στην ευαισθησία, όπως είπε, του Κυριάκου Μητσοτάκη, για θέματα περιβάλλοντος, που έχει δείξει έμπρακτα την τελευταία 15ετία, από απλός βουλευτής, πρόεδρος της επιτροπής της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής την διετία 2007-2009, την τραγωδία στο Μάτι και την Μάνδρα, μέχρι τις προγραμματικές ανακοινώσεις της κυβέρνησης και τις εντολές που έχει δώσει.
«Πρώτο μέλημα του κράτους ήταν, είναι και θα είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής. Η έγκαιρη πρόληψη και διαχείριση των καταστάσεων που προκαλούν τα έκτακτα φαινόμενα βρίσκονται στο κέντρο του σχεδιασμού μας. Το κράτος είναι εδώ. Η καρδιά της Πολιτικής Προστασίας χτυπάει εδώ. Η προστασία και ασφάλεια όλων των πολιτών είναι καθήκον μας. Θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε ακατάπαυστα για τον ιερό αυτό σκοπό», τόνισε ο κ. Πέτσας.
Την παρουσίαση των σχεδίων έκανε ο διευθυντής Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της ΓΓ Πολιτικής Προστασίας, Φοίβος Θεοδώρου.
Τα σχέδια περιλαμβάνουν αναλυτικά κάθε υποχρέωση και ενέργεια όλων των εμπλεκόμενων φορέων ξεχωριστά, κωδικοποιώντας όλα όσα περιλαμβάνονται στο υφιστάμενο νομικό πλαίσιο, έτσι ώστε να μην υπάρχει δικαιολογία για κανέναν φορέα σε περίπτωση εκδήλωσης φυσικών φαινομένων.
Χαρδαλιάς: Τέλος σε αρρυθμίες και δικαιολογίες δεκαετιών
Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, τόνισε πως τα δύο αυτά σχέδια, με τις κωδικές ονομασίες «Δάρδανος» και «Ιόλαος», για τη διαχείριση πλημμυρικών φαινομένων και δασικών πυρκαγιών βάζουν τέλος «στις αρρυθμίες και δικαιολογίες δεκαετιών», καθώς και στις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις που προκαλούσαν προβλήματα στον κρατικό μηχανισμό.
«Περνάμε από τη φάση του αυτοσχεδιασμού στη φάση των επιστημονικών δεδομένων, σε όλες τις διαδικασίες διαχείρισης κρίσεων», είπε ο κ. Χαρδαλιάς και υπογράμμισε πως τις επόμενες ημέρες θα δοθεί για διαβούλευση το σχέδιο νόμου για την πολιτική προστασία, ενώ μέχρι τέλος Φεβρουαρίου, σύμφωνα και με τις εντολές του πρωθυπουργού, θα έχουν ολοκληρωθεί και όλα τα υπόλοιπα σχέδια για τις φυσικές καταστροφές, όπως χιονοπτώσεις, σεισμοί, μέχρι και έκρηξη ηφαιστείου.
Στη συνέχεια, ο κ. Χαρδαλιάς σημείωσε πως «πρέπει να δώσουμε τέλος στις ατέρμονες δικαιολογίες, στις συνθήκες που αντιμετωπίσαμε στο παρελθόν και στις παθογένειες δεκαετιών και να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά την κλιματική αλλαγή, που δεν αναμένεται, είναι εδώ…Την ώρα της μεγάλης κρίσης να μην υπάρχει καμία δικαιολογία για το τι πρέπει να κάνουμε».
Ο γενικός γραμματέας ανέφερε ότι ήδη μια μέρα πριν την λήξη της αντιπυρικής περιόδου εστάλη εγκύκλιος σε 664 εμπλεκόμενους φορείς για το τι πρέπει να κάνουν, καθώς όπως είπε, η χώρα δεν είχε σχέδιο για τις πυρκαγιές τα τελευταία έξι χρόνια, (από το 2013). Τώρα έχουν όλοι το χρόνο μέχρι το Μάιο να έχουν ετοιμαστεί.
Τόνισε επίσης ότι το σχέδιο «Δάρδανος» είναι το πρώτο σχέδιο που εκδίδεται για το θέμα της πλημμύρας.
«Στην Ελλάδα το πρόβλημα δεν ήταν ποτέ ποιος κάνει τι», είπε ο κ. Χαρδαλιάς και συνέχισε: «Ήταν πάντα ποιος είναι αυτός που παρακολουθεί τι κάνει ο καθένας, αν το κάνει στην ώρα του και στον χρόνο που πρέπει, ώστε κάθε γρανάζι του μηχανισμού να λειτουργεί. Είδαμε πολλά τέτοια γρανάζια να μπλοκάρουν στο Μάτι».
Απαντώντας σε ερωτήσεις ο γενικός γραμματέας ανέφερε, εκτός των άλλων, ότι:
Έχει ολοκληρωθεί ήδη ο επιχειρησιακός σχεδιασμός για την αντιπυρική περίοδο του 2020, καθώς και θέματα ενίσχυσης του Πυροσβεστικού Σώματος.
Τον Φεβρουάριο θα είναι έτοιμος και ο μεσοπρόθεσμος- μακροπρόθεσμος σχεδιασμός του ΠΣ. «Θα σας εκπλήξουμε για το πως έχουμε δομήσει όλα αυτά που χρειάζεται η χώρα για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα», είπε.
Σχετικά με το νέο σχέδιο νόμου που θα δοθεί για διαβούλευση τις επόμενες μέρες και το οποίο αναβαθμίζει την ΓΓΠΠ σε Εθνική Υπηρεσία Διαχείρισης Κρίσεων, ανέφερε ότι δημιουργεί μια «κάθετη δομή» στον κρατικό μηχανισμό και καθορίζει εκτός των άλλων ποιος παίρνει τις αποφάσεις.
Ο κ. Χαρδαλιάς είπε ακόμα ότι το σχέδιο νόμου κρατάει πολλά από τα θετικά στοιχεία αυτού που είχε καταρτίσει ο προκάτοχος του, Γιάννης Ταφύλης, αλλά έχει πολύ διαφορετική φιλοσοφία, ενώ δεν παρέλειψε να αφήσει αιχμή κατά της προηγούμενης κυβέρνησης.
«Μας κάνει μεγάλη εντύπωση, μετά από επτά μήνες που ήταν έτοιμο το σχέδιο Ταφύλη, ποτέ δεν ψηφίστηκε…», είπε.
Αναφέρθηκε επίσης στον ευρωπαϊκό αριθμό «112», λέγοντας ότι θα λειτουργήσει πλήρως την 1-1-2020, αλλά όπως είπε δεν είναι πανάκεια και θα χρησιμοποιείται μόνο σε περιπτώσεις πολύ μεγάλης ανάγκης, ώστε να μην προκαλείται πανικός.
«Κάθε μέρα είναι ένα μικρό στοίχημα για μας. Δεν είναι βάρδια η Πολιτική Προστασία, είναι ζήτημα ευθύνης», κατέληξε ο γενικός γραμματέας.
Σε ό,τι αφορά τι περιλαμβάνουν τα δύο σχέδια, σύμφωνα με την παρουσίαση του κ. Θεοδώρου, το σχέδιο για τις πλημμύρες καθορίζει με ακρίβεια τις αρμοδιότητες και τις υποχρεώσεις κάθε φορέα, αναλυτική χαρτογράφηση όλων των περιοχών, των ρεμάτων και των οδικών δικτύων, με την ευθύνη κάθε φορέα για το τι πρέπει να κάνει. Οι χάρτες έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της ΓΓΠΠ, ενώ επίσης το σχέδιο περιλαμβάνει, ανάλυση κινδύνου, δράσεις εθελοντικών ομάδων, διάθεση οικονομικών πόρων την ώρα της κρίσης και συντονιστικές οδηγίες.
Ιδιαίτερο κεφάλαιο αποτελεί το κομμάτι του συντονισμού για οργανωμένη απομάκρυνση πολιτών και κάτω από ποιες συνθήκες γίνεται αυτή.
Ανάλογο είναι και το σχέδιο για τις πυρκαγιές, στο οποίο επίσης δίνεται μεγάλη βαρύτητα στην οργανωμένη απομάκρυνση πολιτών, αλλά και στην χαρτογράφηση οικισμών που συνορεύουν με δάση, με ανάλογες οδηγίες προς τους φορείς των συγκεκριμένων περιοχών.
Στην παρουσίαση των σχεδίων συμμετείχαν ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Γιώργος Μάριος Καραγιάννης, ο εθνικός διοικητής Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Παπαγεωργίου, ο προϊστάμενος Τμήματος Σχεδιασμού Πρόληψης και Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών, Δημήτρης Αλεξανδρής και η σύμβουλος Στρατηγικού Σχεδιασμού και Επικοινωνίας της ΓΓΠΠ, Ελένη Μπόμπου.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση