Της Άννας Κανδύλη Τη στήριξη της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης από όλους, με την επισήμανση ότι «εξακολουθούμε να έχουμε το πρόβλημα α...
Της Άννας Κανδύλη
Τη στήριξη της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης από όλους, με την επισήμανση ότι «εξακολουθούμε να έχουμε το πρόβλημα αυτό», ζήτησε η πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος(Ε.Ε.Ε) Άννα Ζαΐρη, μιλώντας στο πλαίσιο της 35ης τακτικής γενικής συνέλευσης της Ένωσης.
«Αν χάσει ο λαός την εμπιστοσύνη του στη Δικαιοσύνη δεν θα έχει κανένα λόγο η Δημοκρατία», τόνισε η κυρία Ζαΐρη.Σημείωσε δε ότι κάποιοι συνάδελφοί της ευθύνονται, γιατί έχουν αντιληφθεί λανθασμένα το ρόλο τους, προσθέτοντας ότι δεν είναι δυνατόν τα δικαστικά ζητήματα να γίνονται δημόσιο θέαμα και ακρόαμα.
Ως προς το νέο Ποινικό Κώδικα, η πρόεδρος της Ένωσης τόνισε ότι έχει δώσει μεγάλη ώθηση στον εισαγγελικό κλάδο, επισήμανε όμως ότι "για να είναι αποτελεσματικά τα νέα εργαλεία χρειάζονται επαρκείς υποδομές".
Κ. Τσιάρας: « Σε υποθέσεις της Δικαιοσύνης η εκτελεστική εξουσία δεν διαθέτει ούτε ρόλο, ούτε λόγο» «Η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να μην επιτρέψει να επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος, που δίχασαν την Ελληνική κοινωνία, προκειμένου να εξυπηρετηθούν, ανοίκειες, μικροκομματικές σκοπιμότητες που πληγώνουν την ανεξαρτησία των θεσμών και προσβάλλουν την ανεξαρτησία των δικαστικών και των εισαγγελικών λειτουργών, σημείωσε κατά τη δική του ομιλία ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας.Μάλιστα, αναφερόμενος σε υποθέσεις που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας, τόνισε ότι σε όλες αυτές «η εκτελεστική εξουσία δεν διαθέτει ούτε ρόλο, ούτε λόγο»
Για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Δικαιοσύνη, επισήμανε ότι το Υπουργείο έχει πλήρη επίγνωση των ελλείψεων και των κενών οργανικών θέσεων εισαγγελικών λειτουργών. Ελλείψεις, που όπως είπε, «σε συνδυασμό με τα αυξημένα καθήκοντα που προβλέπονται από τις νέες διατάξεις για την ποινική συνδιαλλαγή, την ποινική διαπραγμάτευση και την ποινική διαταγή, δημιουργούν ένα ασφυκτικό περιβάλλον για τους Έλληνες εισαγγελείς.
Ένα περιβάλλον στο οποίο διακινδυνεύεται τόσο η ποιότητα όσο και η ταχύτητα απονομής της Δικαιοσύνης.»
Για τον λόγο αυτό είπε, «θέλω να επαναλάβω τη δέσμευση την οποία ανέλαβα, ήδη από την ανάγνωση των Προγραμματικών Δηλώσεων της Κυβέρνησης μας για την επαρκή στελέχωση και την αύξηση των οργανικών θέσεων των δικαστηρίων και των εισαγγελιών της χώρας, ώστε να μπορούν οι λειτουργοί της Δικαιοσύνης να επιτελούν αποτελεσματικά το δύσκολο έργο τους».
Σχετικά με το ζήτημα της αύξησης των θέσεων των εισαγγελικών λειτουργών που συζητείται , ο κ. Τσιάρας πέρα από το ότι επισήμανε ότι θα υπάρξει ανακατανομή των οργανικών θέσεων των δικαστών και εισαγγελέων, τόνισε ότι:
«Το υπουργείο Δικαιοσύνης δεν θα επιτρέψει την προσπάθεια να μετατραπεί αυτή η προσπάθεια σε αντικείμενο αντιπαράθεσης και ευκαιρία διχασμού του δικαστικού και εισαγγελικού σώματος.
Ούτε όμως θα παρασυρθούμε, ούτε βεβαίως θα υποκύψουμε στις Σειρήνες πρόχειρων εξαγγελιών που παραπέμπουν την αύξηση των αναγκαίων οργανικών θέσεων για τις ελληνικές καλένδες, όπως συνέβη από την πρόσφατη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της προηγούμενης κυβέρνησης.Ο καθορισμός των νέων οργανικών θέσεων θα γίνει.Και θα γίνει άμεσα, μετά από ενδελεχή επεξεργασία των στοιχείων από το υπουργείο Δικαιοσύνης, προκειμένου να καλύπτει επαρκώς τις ανάγκες και των δύο βαθμών, και των δύο κλάδων».
Από την πλευρά του ο υφυπουργός δικαιοσύνης Δημήτρης Κράνης αναφερόμενος στους νέους κώδικες είπε «ότι σε βάθος χρόνου θα αξιολογήσουμε τις ρυθμίσεις που έχουν γίνει»σημειώνοντας ότι και ο ίδιος έχει διαφωνήσει με αρκετές τροποποιήσεις, «ωστόσο υπάρχει χρόνος για βελτιώσεις. Πρόθεση όλων είναι απαιτούμενος σεβασμός και για όλα απαιτείται χρόνος», κατέληξε, επισημαίνοντας τον κομβικό ρόλο των εισαγγελέων στην εφαρμογή των κωδίκων.
Βασίλης Πλιώτας: Παράταση του ωραρίου των δικαστηρίων Ειδική αναφορά στην καθυστέρηση της απονομής Δικαιοσύνης έκανε ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλης Πλιώτας. Κατά τον Εισαγγελέα ναι μεν είναι βαρύ το έργο των εισαγγελικών λειτουργών «αλλά ο Ελληνικός λαός απαιτεί όχι μόνο ορθή, αλλά και ταχεία Δικαιοσύνη.» Πρότεινε δε μια σειρά μέτρων για την καλύτερη λειτουργία της Δικαιοσύνης και την επιτάχυνσή της, μεταξύ των οποίων και την παράταση της λειτουργίας των δικαστηρίων κατα 2 με 3 ώρες.Η πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Κατερίνα Σακελλαροπούλου μιλώντας για την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης σημείωσε ότι βάλλεται περισσότερο εκ των έσω και όχι τόσο από εξωτερικούς παράγοντες. «Δυστυχώς, η εικόνα που δίνουμε το τελευταίο διάστημα δεν τιμά τη Δικαιοσύνη, είναι σαν να μιλάμε σε μεσημεριανές τηλεοπτικές εκπομπές. Εκεί, ο ρόλος των Ενώσεων είναι καθοριστικός», επισήμανε.
Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δημήτρης Βερβεσός τόνισε από την πλευρά του ότι η μεγαλύτερη πρόκληση για του δικηγόρους είναι η εφαρμογή του νέου Ποινικού Κώδικα και του νέου Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.Παράλληλα, ανέφερε ότι η επιβολή δικαστικού ενσήμου στις αναγνωριστικές αγωγές ενώπιον των Πολυμελών Πρωτοδικείων βάλει εξόφθαλμα κατά της δικαστικής προστασίας και φέρνει τον οικονομικά αδύναμο πολίτη σε δύσκολη θέση.
Well I truly enjoyed reading it. Thank you
ΑπάντησηΔιαγραφήThis blog is what im exactly looking for. Great! and Thanks to you.
ΑπάντησηΔιαγραφήIts Really Helpful For me And Please Keep Posting..
ΑπάντησηΔιαγραφήWonderful web site. Plenty of useful info here.
ΑπάντησηΔιαγραφήThanks for information. Keep sharing more articles.
ΑπάντησηΔιαγραφήWow, amazing blog format! How long have you been blogging for? you make blogging look easy.
ΑπάντησηΔιαγραφήThank you and best of luck.
ΑπάντησηΔιαγραφή