Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου To πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο (ΠΔΠ) και η στρατηγική της ΕΕ για τη μετάβαση σε "κλιματική ουδ...
Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου
To πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο (ΠΔΠ) και η στρατηγική της ΕΕ για τη μετάβαση σε "κλιματική ουδετερότητα", είναι τα δύο βασικά θέματα της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που ξεκινάει σήμερα στις 15:00 τοπική ώρα στις Βρυξέλλες, και είναι η πρώτη υπό την προεδρία του Σαρλ Μισέλ ως νέου Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Στο τέλος του δείπνου της πρώτης μέρας, προβλέπεται και συζήτηση για την στάση της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου ο 28 αναμένεται να στείλουν το μήνυμα στην Άγκυρα πως το "μνημόνιο" με τη Λιβύη, δεν συνάδει με το Διεθνές Δίκαιο, παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών και δεν παράγει έννομες συνέπειες για τρίτα Κράτη.
Σύμφωνα με κοινοτικό αξιωματούχο που είχε την αρμοδιότητα να ενημερώσει τον Τύπο στις Βρυξέλλες, η παράγραφος προσετέθη μετά από συνεννόηση του Πρωθυπουργού της Ελλάδας Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και στο τελευταίο προσχέδιο αναφέρει τα εξής:"19. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπενθυμίζει και επιβεβαιώνει τα προηγούμενα συμπεράσματά του της 22ας Μαρτίου, 20ής Ιουνίου και 17/18 Οκτωβρίου σχετικά με την Τουρκία. Το μνημόνιο συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης σχετικά με την οριοθέτηση των θαλάσσιων δικαιοδοσιών στη Μεσόγειο Θάλασσα παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, δεν συμμορφώνεται με το δίκαιο της θάλασσας και δεν μπορεί να παράγει νομικές συνέπειες για τα τρίτα κράτη. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επιβεβαιώνει χωρίς αμφιβολία την αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα και την Κύπρο σχετικά με αυτές τις ενέργειες της Τουρκίας".
Όπως έγινε γνωστό για το θέμα θα έχει επαφές και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος θα ενημερώσει τους ομολόγους του και για την κατάσταση πραγμάτων σε σχέση με τις τουρκικές κινήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.
Η Σύνοδος θα ξεκινήσει στις 15.00 με ανταλλαγή απόψεων με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τον Σασόλι. Ακολούθως οι ηγέτες θα συζητήσουν για την κλιματική αλλαγή. Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων αναμένεται να ολοκληρώσουν τις κατευθυντήριες γραμμές τους σχετικά με τη μακροπρόθεσμη στρατηγική της ΕΕ που θα υποβληθεί στη Σύμβαση-Πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών για την Αλλαγή του Κλίματος στις αρχές του 2020. Θα δοθεί έμφαση στον καθορισμό στόχου για την επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας 2050.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα συζητήσει επίσης κατά το δείπνο εργασίας τον μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ, το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο (ΠΔΠ). Η συζήτηση θα βασιστεί σε ένα πλαίσιο διαπραγματεύσεων με αριθμητικά στοιχεία που εκπόνησε η φινλανδική προεδρία, όπως ζήτησαν οι ηγέτες τον Οκτώβριο.
Οι ηγέτες αναμένεται επίσης να αντιμετωπίσουν άλλα ζητήματα, όπως η Διάσκεψη για το μέλλον της Ευρώπης, οι σχέσεις με τη Ρωσία, η εταιρική σχέση ΕΕ-Αφρικής και η κατάσταση σχετικά με τον μηχανισμό επίλυσης των διαφορών του ΠΟΕ.
Την Παρασκευή θα διεξαχθεί μια σύνοδος κορυφής για το ευρώ σε περιεκτική σύνθεση (27), στην οποία οι ηγέτες θα εξετάσουν την εφαρμογή της δήλωσής τους του Ιουνίου του 2019 σχετικά με την ενίσχυση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης (ΟΝΕ). Στη συνέχεια, οι ηγέτες της ΕΕ27 θα συζητήσουν το Brexit και τις προετοιμασίες για τις διαπραγματεύσεις για τις μελλοντικές σχέσεις ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου μετά την αποχώρησή του.
Της Συνόδου προηγούνται χωριστές τακτικές συναντήσεις προετοιμασίας των ηγετών που ανήκουν στο ΕΛΚ, τους Σοσιαλιστές και τους Φιλελεύθερους.
Δεν υπάρχουν σχόλια
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση