Η Τουρκία έχει εναλλακτικές για το εμπάργκο όπλων και πυρομαχικών από χώρες της Ευρώπης, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται η τουρκική ...
Η Τουρκία έχει εναλλακτικές για το εμπάργκο όπλων και πυρομαχικών από χώρες της Ευρώπης, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται η τουρκική φιλοκυβερνητική εφημερίδα Yeni Safak αναφέροντας ότι το 90% άλλωστε του οπλισμού που χρησιμοποιείται στην επιχείρηση είναι εγχώριας παραγωγής.
Η τουρκική εφημερίδα σημειώνει πως για εξαρτήματα και πυρομαχικά υπάρχει και η νότια Κορέα, η Ταϊβάν, καθώς και η Κίνα.
Σύμφωνα με τη Yeni Safak, τουρκική πηγή την οποία δεν κατονομάζει ανέφερε ότι “το 90% του εξοπλισμού που χρησιμοποιείται στην επιχείρηση ‘Πηγή Ειρήνης’ στη Συρία είναι εγχώριας κατασκευής, ωστόσο τα υποσυστήματα εισάγονται”.
“Αν δεν μας τα δώσουν τότε θα υπάρξει πρόβλημα σε κάποιο βαθμό, αλλά η τουρκική βιομηχανία έχει τη δυνατότητα να το διευθετήσει αυτό σύντομα. Αν υπάρξει πρόβλημα θα αναζητηθούν άλλες εναλλακτικές”, ανέφερε ή ίδια πηγή και σημείωσε:
“Άλλωστε, μετά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, είχε ξεκινήσει ένα κεκαλυμμένο εμπάργκο”, αναφέροντας πως, όχι μόνο δεν τους πουλούσαν κάποια συστήματα αλλά και λογισμικό. “Η Σουηδία, για παράδειγμα, λέει ‘αποφάσισα να επιβάλω εμπάργκο’ αλλά έτσι κι αλλιώς εδώ και καιρό εφαρμόζει εμπάργκο. Εμείς, τα εξαρτήματα που παίρναμε από τη Σουηδία, τα κατασκευάζουμε πλέον στην Τουρκία”.
Η ίδια πηγή ανέφερε ότι κάποιες χώρες όπως η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία, μπορεί να προκαλέσουν κάποια προβλήματα. “Με την Ισπανία υπάρχουν κοινά προγράμματα. Το αεροπλανοφόρο Ανατολού το κάνουμε μαζί, αλλά οι τρεις χώρες λένε ότι δεν θα δώσουν πυρομαχικά και τεθωρακισμένα συστήματα που χρησιμοποιούμε στις επιχειρήσεις. Αυτό το εμπάργκο θα επηρεάσει την Τουρκία αλλά δεν τίθεται θέμα να σταματήσει εντελώς το σύστημα”,σημείωσε, λέγοντας ότι μετά το κεκαλυμμένο εμπάργκο που εφάρμοσαν οι χώρες αυτές εναντίον της Τουρκία, η Άγκυρα στράφηκε προς την Κορέα και πήρε τα συστήματα αυτά.
“Οι χώρες της ανατολικής Ευρώπης είναι μία μεγάλη αγορά. Αλλά εκτός από τη Λευκορωσία, τη Τσεχία και την Ουκρανία υπάρχουν και η Νότια Κορέα και η Ταϊβάν. Και η Κίνα έχει όλα τα ανταλλακτικά”, ανέφερε. Οι ίδιες πηγές πρόσθεσαν ότι δεν υπάρχει ένα γενικευμένο εμπάργκο όπλων και πως στην Ευρώπη χώρες, πλην της Ολλανδίας, της Νορβηγίας και της Φιλανδίας επέβαλαν εμπάργκο όπλων και πυρομαχικών. Ωστόσο το πρόγραμμα υποβρυχίων της Τουρκίας με τη Γερμανία συνεχίζεται χωρίς εμπάργκο, ενώ εμπάργκο δεν έχει επιβληθεί ούτε στο πρόγραμμα του αεροπλονοφόρου Ανατολού με την Ισπανία.
Πηγή πληροφοριών: ΚΥΠΕ
Πηγή ΦΩΤΟ: philenews.com
Δεν υπάρχουν σχόλια
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση