GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

"Ναι" από τον ESM και τον EFSF στην πρόωρη αποπληρωμή δανείων του ΔΝΤ

Βρυξέλλες, Αθανάσιος Αθανασίου Τα διοικητικά συμβούλια του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρη...

Βρυξέλλες, Αθανάσιος Αθανασίου

Τα διοικητικά συμβούλια του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) συμφώνησαν τη Δευτέρα να παραιτηθούν από την υποχρέωση αποπληρωμής των δανείων ΕSM / ΕFSF σε σχέση με μερική πρόωρη αποπληρωμή από την Ελλάδα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), ανοίγοντας τον δρόμο για την κίνηση που σχεδίαζε η ελληνική πλευρά.

"Η πρόωρη μερική αποπληρωμή της Ελλάδας στο ΔΝΤ θα είναι επωφελής τόσο για την Ελλάδα όσο και για τον ΕSM. Θα αποφέρει εξοικονόμηση, καθώς η Ελλάδα μπορεί τώρα να χρηματοδοτηθεί στην αγορά με χαμηλότερο κόστος σε σύγκριση με το κόστος εξυπηρέτησης της δόσης που πρέπει να επιστραφεί στο ΔΝΤ. Αυτό θα βελτιώσει τη βιωσιμότητα του χρέους της Ελλάδας και θα πρέπει να εκτιμηθεί θετικά από τις χρηματαγορές. Αυτά τα οφέλη, τα οποία μπορούν να υλοποιηθούν μόνο εάν το ESM και το EFSF παραιτηθούν από τα δικαιώματα πρόωρης εξόφλησης, θα βελτιώσουν τη θέση του EFSF και του ESM ως κύριους πιστωτές της Ελλάδας", δήλωσε σχετικά ο διευθύνων σύμβουλος του ESM και ο CEO του EFSF Klaus Regling.

Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο των δανειακών συμφωνιών του ΕSM και του ΕFSF με την Ελλάδα, προβλέπεται πως σε περίπτωση πρόωρης αποπληρωμή προς το ΔΝΤ, ανάλογο ποσό καθίσταται άμεσα οφειλόμενο και πληρωτέο και προς τους ESM/ EFSF.

Η συγκεκριμένη απόφαση παραίτησης από το σχετικό δικαίωμα σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν θα υποχρεωθεί να προβεί σε πρόωρη αποπληρωμή σε οποιοδήποτε από τα δύο ιδρύματα.

Σημειώνεται τέλος ότι στις 16 Σεπτεμβρίου 2019, η ελληνική κυβέρνηση απέστειλε επίσημες αιτήσεις προς τον ESM και τον EFSF που πρότειναν πρόωρη εξόφληση μέρους των εκκρεμών δανείων του προς το ΔΝΤ, ύψους περίπου 2,7 δισ. Ευρώ. Τα έγγραφα δανεισμού EFSF και ESM περιέχουν αναλογικές προβλέψεις αποπληρωμής όταν εξοφλείται η παράλληλη χρηματοδότηση του επίσημου τομέα εν ευθέτω χρόνω. Χωρίς την απαλλαγή που εγκρίθηκε σήμερα, η Ελλάδα θα ήταν υποχρεωμένη να πραγματοποιήσει σωρευτική αποπληρωμή ύψους 52,2 δισ. Ευρώ για τον ΕSM και τον EFSF παράλληλα με την αποπληρωμή του ΔΝΤ.

Πηγή: Real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση

Αρχειοθήκη ιστολογίου

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *