Να περιορίσει τις προσδοκίες αλλά και τη σύγχυση που προκαλεί στους 2,5 εκατ. συνταξιούχους το θέμα των αναδρομικών διεκδικήσεων επιδ...
Να περιορίσει τις προσδοκίες αλλά και τη σύγχυση που προκαλεί στους 2,5 εκατ. συνταξιούχους το θέμα των αναδρομικών διεκδικήσεων επιδιώκει η κυβέρνηση, καθώς οι πρόσφατες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, αντί να καθαρίσουν, θόλωσαν περισσότερο το τοπίο. Έτσι, κυβερνητικές πηγές άφηναν ανοικτό το σενάριο επιστροφής αναδρομικών ποσών σε κύριες και επικουρικές συντάξεις για διάστημα 10 μηνών, και συγκεκριμένα για το 10μηνο που μεσολάβησε ανάμεσα στην έκδοση της απόφασης του ΣτΕ τον Ιούνιο του 2015 και την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου τον Μάιο του 2016.
Μάλιστα, και παρά τις αρχικές διαρροές περί επιστροφής της πρώτης δόσης εντός του Οκτωβρίου, από τα συναρμόδια υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών ξεκαθάριζαν χθες ότι δεν υπάρχει ακόμη σαφής εικόνα για το ύψος των διεκδικήσεων και τον τρόπο επιστροφής τους. Προκρίνεται, όπως όλα δείχνουν, η λύση της πολυετούς εξόφλησης σε έως και 72 δόσεις, υπό την αίρεση ότι κάτι τέτοιο υπακούει στις δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας, όπως είχε γράψει και η Realnews την Κυριακή.
Είναι χαρακτηριστική η χθεσινή δήλωση του υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης, Νότη Μηταράκη, στο Open TV, ότι, μέχρι να ολοκληρωθεί όλη η δικαστική διερεύνηση των αναδρομικών για τον νόμο Κατρούγκαλου, το υπουργείο Εργασίας δεν είναι σε θέση να σχεδιάσει την αποπληρωμή των αναδρομικών οφειλών των ταμείων. Σε ερώτηση μάλιστα αν θα υπάρξει κάποια αποπληρωμή μέχρι τα Χριστούγεννα, ο κ. Μηταράκης ανέφερε χαρακτηριστικά: «Το θεωρώ ιδιαίτερα δύσκολο να γίνουν πληρωμές μέσα στο 2019. Από το 2020 θα πρέπει να γίνει ένας σχεδιασμός του συνολικού ποσού και χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο η σταθερότητα του ασφαλιστικού συστήματος, να υπάρξει ένας σχεδιασμός και ένα πρόγραμμα αποπληρωμής των όποιων αναδρομικών τελικά αποφασιστούν... Σε κάθε περίπτωση, η όποια απόφαση του ΣτΕ είναι δεδομένο πως θα γίνει απολύτως σεβαστή από την κυβέρνηση, όπως σε κάθε ευνομούμενη χώρα».
Στο υπουργείο Εργασίας έχουν ήδη συσταθεί επιστημονικές ομάδες που αναλύουν τόσο τις πέντε αποφάσεις του ΣτΕ για τον νόμο Κατρούγκαλου όσο και τις χιλιάδες προσφυγές των συνταξιούχων, κάποιες από τις οποίες σε πρώτο βαθμό έχουν δικαιωθεί αναδρομικών, τα οποία μάλιστα εκτείνονται και μετά τον Μάιο του 2016. Αναμένουν βέβαια τα πλήρη κείμενα των αποφάσεων του ΣτΕ, καθώς εκτιμούν ότι από το σκεπτικό που αναπτύσσεται ενδέχεται να ξεκαθαρίζει λίγο το τοπίο. Σύμφωνα με έγκριτους νομικούς, στο πλήρες κείμενο της απόφασης που κρίνει συνταγματικό τον επανυπολογισμό των κύριων συντάξεων, λαμβάνοντας ως βάση το ύψος των συντάξεων στις 31/12/2014, αναπτύσσεται ένα σκεπτικό το οποίο ενδέχεται να «ψαλιδίζει» τις προσδοκίες και τις διεκδικήσεις των συνταξιούχων για το διάστημα από την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου και έως τις 31/12/2018 (ο επανυπολογισμός των συντάξεων ίσχυσε από την 1η Ιανουαρίου 2019).
Το «παζλ» ενδέχεται να ολοκληρώσει μια άλλη απόφαση του ΣτΕ, που όμως πιθανολογείται να καθυστερήσει σημαντικά. Αφορά την αίτηση αναίρεσης από τον ΕΦΚΑ, έπειτα από απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών που είχε επικυρώσει προηγούμενη κρίση του πρωτοδικείου, καταλογίζοντας σε συνταξιούχο δικαστή αναδρομικά για την περίοδο από 1ης Ιουλίου 2015 έως 30 Ιουνίου 2017. Στην πράξη, πρωτοδικείο και εφετείο επιδίκασαν αναδρομικά σε συνταξιούχο όχι μόνο για το 2015, αλλά έως και τον Ιούνιο το 2017, ήτοι μετά την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου. Η απόφαση του εφετείου εκδόθηκε στις 20 Φεβρουαρίου 2019 και ακολούθως ο ΕΦΚΑ προσέφυγε στο ΣτΕ ζητώντας την αναίρεσή της, ακριβώς επειδή ενοποιεί τον χρόνο πριν και μετά την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου (Μάιος 2016).
Με πληροφορίες από εφημερίδα "Καθημερινή"
Δεν υπάρχουν σχόλια
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση