"Η Ελλάδα καλείται να επανέλθει στην πλήρη κανονικότητα", δήλωσε από το βήμα της 6ης ετήσιας οικονομικής διάσκεψης της Ελλ...
"Η Ελλάδα καλείται να επανέλθει στην πλήρη κανονικότητα", δήλωσε από το βήμα της 6ης ετήσιας οικονομικής διάσκεψης της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών ο υπουργός ΟικονομικώνΧρήστος Σταϊκούρας.
Επιδίωξη, τόνισε, είναι το 2020 «ο ρυθμός οικονομικής μεγέθυνσης να είναι υψηλότερος από το 2019- που είχε ένα πολύ κακό πρώτο εξάμηνο και προσπαθούμε να καλύψουμε το δεύτερο εξάμηνο της τρέχουσας χρονιάς». «Υψηλότεροι ρυθμοί οικονομικής μεγέθυνσης, χαμηλότερο κόστος δανεισμού, σημαίνει ενίσχυση της βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους» επισήμανε
Εννέα στόχοι για το 2019
Ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι έχουν τεθεί εννέα στόχοι για το 2019, με ορίζοντα υλοποίησης το τέλος Νοεμβρίου, ώστε η χώρα να πετύχει το κλείσιμο με θετικό τρόπο της αξιολόγησης και να γίνει η εκταμίευση της δόσης:
- Κατάθεση σχεδίου προϋπολογισμού στη Βουλή, το οποίο θα περιλαμβάνει όλες τις ελαφρύνσεις που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ, οι οποίες -όπως είπε- διασφαλίζονται, καθώς η κυβέρνηση "δημιουργεί τον αναγκαίο χώρο χωρίς να θέσει σε κίνδυνο τους δημοσιονομικούς στόχους”.
- Μείωση των "κόκκινων" τραπεζικών και στήριξη του τραπεζικού συστήματος.
- Κατάθεση στη Βουλή του φορολογικού νομοσχεδίου μετά τα μέσα Οκτωβρίου, στο οποίο θα περιλαμβάνονται οι φοροελαφρύνσεις του 2020, η νέα πάγια ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών ιδιωτών, οι αλλαγές στον φορολογικό Κώδικα, οι παρεμβάσεις για την αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, το νέο πλαίσιο παροχών σε είδος, οι διατάξεις για τη φορολογική κατοικία και οι νέες τακτικές ελέγχου.
- Παρεμβάσεις ενίσχυσης της ρευστότητας μέσω των διαθέσιμων χρηματοδοτήσεων, του ΠΔΕ, της μείωσης των οφειλών του κράτους προς τους ιδιώτες και της ταχύτερης πιστωτικής επέκτασης.
- Επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων με έμφαση στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών και στο Ελληνικό.
- Διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για την απλοποίηση γραφειοκρατίας, για επενδυτικά κίνητρα, για την αντιμετώπιση της ρευστότητας της ΔΕΗ κ.λπ.
- Υλοποίηση εκκρεμοτήτων της τρίτης αξιολόγησης του Ιουνίου με έμφαση στο θέμα των εγγυήσεων του Δημοσίου και σε νέο πλάνο αποπληρωμής οφειλών προς ιδιώτες.
- Νέο πλαίσιο διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους, το οποίο θα είναι ενιαίο και θα αντιμετωπίσει όλες τις οφειλές.
- Αποπληρωμή του μέρους του ακριβού δανείου με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, με δημοσιονομικό όφελος 75 εκατ. ετησίως
Βασίλης Αποστολόπουλος: Η θετική ψυχολογία πρέπει να μετουσιωθεί σε ταχύρρυθμη ανάπτυξη
Από την πλευρά, του, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών, δρ Βασίλης Αποστολόπουλος, εξέφρασε την εκτίμηση ότι το επιχειρηματικό κλίμα έχει αλλάξει αποφασιστικά τόσο μεταξύ ημών όσο και μεταξύ ξένων επενδυτών, ενώ θετικά έχει αλλάξει και η εκτίμηση για τις μακροοικονομικές προοπτικές της χώρας.
Όπως τόνισε, οι θετικές αυτές αλλαγές είναι κυρίως σε επίπεδο ψυχολογίας και πρόσθεσε ότι το θετικό μομέντουμ που έχει χτιστεί πρωτίστως στη βάση της θετικής ψυχολογίας του τελευταίου διαστήματος, πρέπει να μετουσιωθεί σε μία ταχύρρυθμη ανάπτυξη. Μία ανάπτυξη που θα χαρακτηρίζεται από ποιοτικές επενδύσεις, στρατηγικού χαρακτήρα, μεγιστοποιώντας την προστιθέμενη αξία για την ελληνική οικονομία. Με σημαντικά έργα υποδομής, εμβληματικά πρότζεκτ, και μείζονες, ποιοτικές επενδύσεις και συνεργασίες, με ορατό αποτέλεσμα σε όλους τους καίριους τομείς της οικονομίας.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΕΝΕ: «Η Πολιτεία καλείται να ολοκληρώσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα, και, αντίστοιχα, ο ιδιωτικός τομέας, να αναλάβει ρίσκο και πρωτοβουλίες που θα ενδυναμώσουν την εθνική αναπτυξιακή δυναμική. Βασιζόμενοι τόσο στα παραδοσιακά εργαλεία και στρατηγικές, όσο και σε ανατρεπτικά, καινοτόμα και ευρηματικά μοντέλα που κεφαλαιοποιούν στην πράξη τα συγκριτικά μας εθνικά πλεονεκτήματα».
Θεόδωρος Φέσσας: Οι προοπτικές της χώρας είναι πολύ καλές
Ο Θεόδωρος Φέσσας, πρόεδρος του ΣΕΒ, τόνισε ότι οι προοπτικές της χώρας είναι πολύ καλές. Η χώρα, όσον αφορά στους δείκτες αισιοδοξίας έχει πολύ θετικά στοιχεία να δώσει όπως αποτυπώνονται στις τιμές των ομολόγων, αλλά και στο κοινό αίσθημα όπου αισιοδοξία είναι πολύ μεγάλη.
Ο κ. Φέσσας αναφέρθηκε στο αναπτυξιακό σχέδιο της κυβέρνησης το οποίο, μεταξύ άλλων, απλοποιεί διάφορες αδειοδοτήσεις, βελτιώνει την ασφάλεια δικαίου, αλλά παραδέχθηκε ότι «οι επενδύσεις στην Ελλάδα είναι εξαιρετικά χαμηλές». «Χρειαζόμαστε επενδύσεις παραγωγικές σε τεχνολογία, καινοτομία , μηχανολογικό εξοπλισμό. Έτσι μόνο θα αποκτηθεί βιώσιμη ανάπτυξη στην οικονομία και θα μπορέσουμε να έχουμε ανταγωνιστικά Προϊόντα και υπηρεσίες» σημείωσε και προσέθεσε: «Η συνταγή τού να πάμε μπροστά είναι φαινομενικά απλή αλλά δύσκολη στην υλοποίηση. Χρειάζονται θαρραλέες μεταρρυθμίσεις, περισσότερος επενδύσεις, ανταγωνιστική φορολογία στην εργασία και στην παραγωγή».
Αναφορικά με τη φορολογία, ο κ. Φέσσας επεσήμανε ότι ο ΣΕΒ ζητά ανταγωνιστική φορολόγηση κυρίως στις μισθωτές υπηρεσίες.
Δεν υπάρχουν σχόλια
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση