Παρασκευή και 13 σήμερα και πολλοί "τρέμουν" τη μέρα καθώς θεωρείται ότι είναι κακότυχη. Η φοβία είναι μεγάλη στις αγλλοσαξ...
Παρασκευή και 13 σήμερα και πολλοί "τρέμουν" τη μέρα καθώς θεωρείται ότι είναι κακότυχη. Η φοβία είναι μεγάλη στις αγλλοσαξωνικές χώρες καθώς και στις γαλλόφωνες και ισπανόφωνες περιοχές του κόσμου.
Γιατί, όμως, η Παρασκευή και 13 προκαλεί τρόμο μόνο και στο άκουσμα της ημέρας; Πώς ξεκίνησε αυτό;Η προέλευση αυτής της δεισιδαιμονίας δεν είναι ιδιαίτερα σαφής και περιβάλλεται από μυστήριο, ενώ χάνεται εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια πίσω στην Ιστορία.
Από τις πιο διαδεδομένες θεωρίες για την απαρχή αυτής της φοβίας για την... αποφράδα ημέρα είναι οι εξής:
Η κακότυχη Παρασκευή και ο Κήπος της Εδέμ και οι Ναΐτες Ιππότες
1) Παρασκευή13 Οκτωβρίου 1307. Την ημέρα εκείνη οι άντρες του βασιλιά της Γαλλίας, Φιλίππου Δ’, εισέβαλαν στις κεντρικές εγκαταστάσεις των Ναϊτών Ιπποτών και συνέλαβαν εκατοντάδες από αυτούς. Ανάμεσά τους ήταν και ο Μέγας Μάγιστρος, Ζακ ντε Μολέ τον οποίο σταύρωσαν.
Μετά από σκληρά βασανιστήρια, οι Ναΐτες Ιππότες, όπως όλα τα θύματα των βασανιστηρίων, ομολόγησαν πλήθος αμαρτιών και καταδικάστηκαν σε θάνατο.Ήταν το τέλος των θρυλικών ιπποτών και η μετέπειτα δράση τους καλύπτεται από ένα πέπλο μυστηρίου. Το συγκεκριμένο γεγονός πιθανολογείται πως είναι ένας από τους λόγους που η «Παρασκευή και 13» ξεκίνησε να θεωρείται γρουσούζικη ημέρα.
2) Ο λόγος που η Παρασκευή θεωρείται άτυχη ημέρα, για ορισμένους χρονολογείται πίσω, στη βιβλική εποχή. Αρκετά αρνητικά βιβλικά γεγονότα έγιναν ημέρα Παρασκευή.
Αν και τότε δεν θα υπήρχε η έννοια της ημερομηνίας, Παρασκευή ήταν όταν ο Αδάμ και η Εύα εκδιώχθηκαν από τον Κήπο της Εδέμ, αφού δοκίμασαν τον "απαγορευμένο καρπό", το μήλο, που τους έδωσε το φίδι. Επίσης, Παρασκευή, πιστεύεται, ότι ξεκίνησε ο Κατακλυσμός, αλλά το κυριότερο είναι πως Παρασκευή σταύρωσαν τον Χριστό, έτσι η ημέρα αυτή έμεινε να εορτάζεται ως Μεγάλη Παρασκευή.3) Το γεγονός ότι η Παρασκευή είναι άτυχη ημέρα, ίσως καθιερώθηκε και από το γεγονός ότι αυτή την ημέρα έχει επιλεγεί για την εκτέλεση θανατοποινιτών για πολλά χρόνια, μάλιστα την αποκαλούν "Hangman's Day", δηλαδή "η ημέρα του κρεμασμένου".
Όπως για την Παρασκευή, έτσι και για τον αριθμό "13" υπάρχουν πολλές θεωρίες προέλευσης.Η έκτη ημέρα της εβδομάδας, Παρασκευή, καθώς και το νούμερο "13" κουβαλούν ξεχωριστά την "ατυχία", πόσο μάλλον όταν συνδυάζονται, οπότε θεωρείται ένας "διπλά" άτυχος συνδυασμός.
Οι Σκανδιναβοί πίστευαν πως το "13" είναι γρουσούζικο, επειδή ο 13ος μυθολογικός ημίθεος τους, ο Λόκι, ήταν μοχθηρός και έφερε μεγάλη ατυχία και συμφορά στον κόσμο.Για τον Χριστιανισμό το 13 θεωρείται γρουσούζικος αριθμός, λόγω του Μυστικού Δείπνου
Η πιο δημοφιλής θεωρία προέλευσης της γρουσούζικης φήμης του "13" αφορά για ακόμα μία φορά τον Χριστιανισμό. Θεωρείτο εξαιρετικά κακή τύχη να κάθονται σε ένα τραπέζι για δείπνο 13 άνθρωποι, γεγονός που οφείλεται στον Ιούδα τον Ισκαριώτη , το 13ο άτομο δηλαδή που βρισκόταν στον Μυστικό Δείπνο.
Επίσης, ορισμένοι θεωρούν ότι ο αριθμός "13" εσκεμμένα "δαιμονοποιήθηκε" από τους αρχιερείς των πατριαρχικών θρησκειών γιατί αντιπροσώπευε την μητρότητα! Το 13 ανταποκρινόταν στις -ίδιες αριθμητικά- φάσεις της Σελήνης σε ένα έτος, ενώ αξίζει να αναφέρουμε ότι ο αριθμός λατρευόταν σε προϊστορικές θρησκείες γυναικείων θεοτήτων. Οι Ινδουιστές πίστευαν ότι, γενικά, ήταν κακή τύχη να συγκεντρώνονταν σε ένα σημείο 13 άτομα για οποιονδήποτε σκοπό, την ίδια στιγμή.
Δεν υπάρχουν σχόλια
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση