GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Διγαλάκης: Βαθιά ταξική η κατάσταση στα Πανεπιστήμια - Θύματά της τα παιδιά των μεσαίων και λαϊκών στρωμάτων - ΒΙΝΤΕΟ

«Πρέπει να προστατεύσουμε τα πανεπιστήμια μας, τους εργαζόμενους, τα παιδιά μας και τη δημόσια περιουσία. Το αίτημα αυτό βρίσκει αντα...

«Πρέπει να προστατεύσουμε τα πανεπιστήμια μας, τους εργαζόμενους, τα παιδιά μας και τη δημόσια περιουσία. Το αίτημα αυτό βρίσκει ανταπόκριση στην πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας, περιέχεται στην λαϊκή εντολή που λάβαμε, υποστηρίζεται από τους περισσότερους πρυτάνεις, υποστηρίζεται από την ΠΟΣΔΕΠ και πρέπει να το προχωρήσουμε», δήλωσε από το βήμα της Βουλής ο υφυπουργός Παιδείας Βασίλης Διγαλάκης.

Ο κ. Διγαλάκης τόνισε ότι «η σημερινή κατάσταση δεν είναι προοδευτική, είναι αναχρονισμός, ιδεοληπτικό κατάλοιπο. Πρόοδος είναι ένα πραγματικά ανοιχτό πανεπιστήμιο, ασφαλές, καινοτόμο, δημιουργικό, σύγχρονο», και υπογράμμισε πως η κατάσταση πρέπει να αλλάξει διότι "είναι βαθιά ταξική".

«Θύματα αυτής της κατάστασης ανομίας είναι τα παιδιά των μεσαίων και λαϊκών στρωμάτων που δεν έχουν άλλη επιλογή, παρά να προσβλέπουν στο δημόσιο πανεπιστήμιο, για να διεκδικήσουν τα όνειρά τους και το μέλλον τους», είπε ο κ. Διγαλάκης και απευθύνθηκε στους βουλευτές που αντιτίθενται στη διάταξη που προτείνει η κυβέρνηση για τα πανεπιστήμια.

«Θα δεχόσασταν ποτέ, η Βουλή να συνεδριάζει με τους βουλευτές αποκλεισμένους, υπό ομηρία από κάποιες συλλογικότητες, στο χώρο του κοινοβουλίου; Υπό την απειλή ότι οι βουλευτές δεν θα φύγουν από το χώρο αν δεν νομοθετήσουν με τρόπο που θα είναι είναι αρεστός στις μειοψηφίες; Θα δεχόσασταν ο προαύλιος χώρος της Βουλής να γίνει χώρος παραεμπορίου; και αν δεν τα δέχεστε αυτά για τη Βουλή, το ναό της δημοκρατίας, πώς τα δέχεστε αυτά για τα πανεπιστήμια, το ναό της Παιδείας;», είπε ο κ. Διγαλάκης.

Ο κ. Διγαλάκης περιέγραψε την κατάσταση στα πανεπιστημιακά ιδρύματα με την εργαλειοποίηση του πανεπιστημιακού ασύλου.

«To πανεπιστημιακό άσυλο θεσμοθετήθηκε το 1982 με στόχευση συμβολική ότι η δημοκρατία είναι ισχυρή και εγγυάται την ακαδημαϊκή ελευθερία, ανέφερε ο υφυπουργός Παιδείας και σημείωσε: "Από τότε μέχρι σήμερα, η έννοια του ασύλου έχει κακοποιηθεί. Σταδιακά, το άσυλο ιδεολογικοποιήθηκε, έγινε εργαλείο, όχι για τη διευκόλυνση του διαλόγου, αλλά επιβολής μειοψηφικών απόψεων, έγινε ανάχωμα συγκάλυψης φαινομένων βίας, ασυδοσίας, τραμπουκισμών αλλά και των αυτουργών τους. Πλέον έχουμε φτάσει να μιλάμε γι΄αυτό με όρους ποινικού δικαίου: "καταστροφή δημόσιας περιουσίας", "παραεμπόριο", "κλοπές" και "διακίνηση ναρκωτικών". Για ποια ελεύθερη διακίνηση ιδεών μιλάμε, όταν κουκουλοφόροι και κρανοφόροι απειλούν, μέχρι και ξυλοκοπούν καθηγητές στο χώρο των πανεπιστημίων; Όταν κουκουλοφόροι εισβάλλουν στα γραφεία πρυτάνεων, βρίζουν, βεβηλώνουν το χώρο με σπρέι, με σπασίματα;», είπε ο υφυπουργός Παιδείας και πρόσθεσε ότι συγκεκριμένες ομάδες φοιτητών απαγορεύουν σε καθηγητές και φοιτητές, να κάνουν το μάθημά τους, προκειμένου να εξυπηρετήσουν με το πανεπιστημιακό περιβάλλον.

Ο κ. Διγαλάκης αναφέρθηκε στην κατάληψη γραφείου σε πανεπιστήμιο από τον Ρουβίκωνα, μια ημέρα μετά, την έκδοση του πορίσματος της επιτροπής Παρασκευόπουλου για το άσυλο και την παραβατικότητα στα πανεπιστήμια, ένα πόρισμα που καλούσε τα πανεπιστημιακά ιδρύματα να παραχωρήσουν χώρους σε συλλογικότητες και ο προηγούμενο υπουργός Παιδείας, το είχε χαρακτηρίσει εξαιρετικό.

Αναφερόμενος στην πρόταση του Κινήματος Αλλαγής, ο κ. Διγαλάκης είπε ότι ουσιαστικά προτείνεται η επαναφορά της διάταξης του ν. 4009 η οποία προέβλεπε την εφαρμογή της κοινής νομοθεσίας στους χώρους των ΑΕΙ, σε περίπτωση που τελούνται αξιόποινες πράξεις.

«Δεν κρύβω ότι ήταν ένας καλός νόμος. Μια σημαντική διαφορά όμως από τη διάταξη που προτείνουμε είναι ότι ο νόμος εκείνος, στο θέμα του ασύλου, δεν κάλυπτε την πρόληψη αλλά μόνο την επέμβαση μετά την τέλεση του αδικήματος», είπε ο κ. Διγαλάκης.

Δείτε το βίντεο:

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση

Αρχειοθήκη ιστολογίου

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *