GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ο εισαγγελέας ζήτησε να επιβληθεί ποινή 40 ετών στην Έβελιν Ερνάντες

Την επιβολή ποινής κάθειρξης 40 ετών για ανθρωποκτονία ζήτησε ο εισαγγελέας χθες Παρασκευή στο δικαστήριο του Ελ Σαλβαδόρ όπου δικάζε...

Την επιβολή ποινής κάθειρξης 40 ετών για ανθρωποκτονία ζήτησε ο εισαγγελέας χθες Παρασκευή στο δικαστήριο του Ελ Σαλβαδόρ όπου δικάζεται μια νέα γυναίκα που γέννησε νεκρό το αγοράκι που κυοφορούσε μετά τον βιασμό της· η ετυμηγορία αναμένεται να ανακοινωθεί τη Δευτέρα.

Η νομοθεσία κατά των αμβλώσεων στο Ελ Σαλβαδόρ είναι από τις αυστηρότερες στον πλανήτη. Στη συντηρητική καθολική χώρα, ο ποινικός κώδικας προβλέπει την επιβολή ποινής φυλάκισης 2 ως 8 ετών σε κάθε περίπτωση άμβλωσης, αλλά στην πράξη, οι δικαστές αντιμετωπίζουν κάθε απώλεια βρέφους ως «ανθρωποκτονία με επιβαρυντικές περιστάσεις», κατηγορία που επισύρει ποινή 30 ως 50 ετών κάθειρξης.

Η Έβελιν Ερνάντες, σήμερα 21 ετών και έφηβη όταν γέννησε νεκρό το παιδί, επανέλαβε ότι είναι αθώα όταν άρχισε η ακροαματική διαδικασία, την Πέμπτη. Το μωρό γεννήθηκε νεκρό, εξήγησε για ακόμη μια φορά. Είχε καταδικαστεί ήδη τον Ιούνιο του 2017 να εκτίσει 30 χρόνια κάθειρξη, αλλά η απόφαση αυτή ακυρώθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο τον Φεβρουάριο, 33 μήνες αφότου η νεαρή οδηγήθηκε πίσω από τα σίδερα.

Στη δεύτερη δίκη, η σαλβαδοριανή εισαγγελία τροποποίησε το κατηγορητήριο: η Ερνάντες δεν κατηγορείται πλέον για ανθρωποκτονία εκ προμελέτης με επιβαρυντικές περιστάσεις, αλλά για ανθρωποκτονία εξ αμελείας με επιβαρυντικές περιστάσεις.

«Το να ζητείται η επιβολή ποινής κάθειρξης 40 ετών είναι αληθινή τρέλα, είναι νομικός παραλογισμός», σχολίασε με αγανάκτηση η Μορένα Ερέρα, συντονίστρια της ACDATEE, μιας ΜΚΟ που αγωνίζεται για την αποποινικοποίηση της άμβλωσης στη χώρα της κεντρικής Αμερικής.

«Ελπίζουμε σε αθωωτική ετυμηγορία: δεν υπάρχει κανένα απολύτως αποδεικτικό στοιχείο που να επιτρέπει να συναχθεί το συμπέρασμα ότι η Έβελιν είχε πρόθεση να βάλει τέλος στη ζωή του βρέφους (...) επρόκειτο για ατύχημα», είπε ο Αρνάου Μπαουλένας, ένας από τους συνηγόρους υπεράσπισης της κατηγορουμένης.

Την 6η Απριλίου 2016, η ακόμη τότε έφηβη Ερνάντες γέννησε μέσα σε τουαλέτα νεκρό το μωρό. Όταν διακομίστηκε σε νοσοκομείο στην πόλη Κοχουτεπέκε (κεντρικό Ελ Σαλβαδόρ), συνελήφθη και της απαγγέλθηκαν κατηγορίες για ανθρωποκτονία, εξήγησε άλλη μια συνήγορός της, η Ελίζαμπεθ Ντέρας.

Αρχικά, η Ερνάντες κατήγγειλε πως έμεινε έγκυος εξαιτίας βιασμού, αλλά η συνήγορός της σημείωσε — χωρίς να υπεισέλθει σε περισσότερες λεπτομέρειες — ότι προτιμά πλέον να μην αναφέρεται στις περιστάσεις της εγκυμοσύνης της νέας κατόπιν αιτήματος της νεαρής, διότι ζει σε συνοικία που ελέγχεται από συμμορίες και φοβάται ότι θα υποστεί αντίποινα.

Φωνάζοντας συνθήματα όπως «λευτεριά στην Έβελιν» και «κάτω η πατριαρχία», περίπου πενήντα φεμινίστριες συγκεντρώθηκαν και διαδήλωσαν μπροστά στο δικαστήριο της Σιουδάδ Δελγάδο, στο βορειοανατολικό τμήμα του Σαν Σαλβαδόρ, της πρωτεύουσας της χώρας.

Σήμερα, τουλάχιστον 16 γυναίκες βρίσκονται στις φυλακές του Σαλβαδόρ εξαιτίας αμβλώσεων. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών πάντως, πέντε γυναίκες που είχαν καταδικαστεί για παρόμοιες υποθέσεις αφέθηκαν ελεύθερες.

Ωστόσο σύμφωνα με την Οργάνωση Πολιτών για την Αποποινικοποίηση της Άμβλωσης, μεταξύ του 2000 και του 2014 συνολικά 147 γυναίκες καταδικάστηκαν σε ποινές φυλάκισης και κάθειρξης ως και 40 ετών για πανομοιότυπες υποθέσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση

Αρχειοθήκη ιστολογίου

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *