Κριτική στην κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό για τη διαδικασία επιλογής και τοποθέτησης γραμματέων στα υπουργεία, ασκούν κύκλοι του Κιν...
Κριτική στην κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό για τη διαδικασία επιλογής και τοποθέτησης γραμματέων στα υπουργεία, ασκούν κύκλοι του Κινήματος Αλλαγής.
Όπως αναφέρουν πηγές του ΚΙΝΑΛ, το ΠΑΣΟΚ ήδη από το 2009 είχε επισημάνει την ανάγκη αποκομματικοποίησης της διαδικασίας επιλογής τους και είχε τότε επιλέξει γραμματείς μέσω του Opengov, με ανοιχτή πρόσκληση για κάθε θέση και επιλογή βάσει προσόντων και βιογραφικού.
Σύμφωνα με το ΚΙΝΑΛ, “επτά χρόνια αργότερα, το 2016 η ανάγκη αξιοκρατικής κι όχι κομματικής επιλογής των γραμματέων των υπουργείων αποτυπώθηκε ως μνημονιακή υποχρέωση: Θα έπρεπε οι γενικοί γραμματείς των υπουργείων που επιλέγονται με πολιτικά κριτήρια να αντικατασταθούν από διοικητικούς και τομεακούς γραμματείς οι οποίοι θα επιλέγονται από το ΑΣΕΠ, βάσει προκήρυξης”. Οι ίδιες πηγές, κατηγορούν τον ΣΥΡΙΖΑ ότι προσπάθησε να ελέγξει την εν λόγω διαδικασία, “βγάζοντας φωτογραφικές προκηρύξεις ώστε να τοποθετήσει δικά του στελέχη στις θέσεις των νέων διοικητικών γραμματέων, τα οποία θα κληρονομούσε η κυβέρνηση Μητσοτάκη”.
Στη συνέχεια εξηγούν ότι “τότε παρενέβη η Τρόικα (θεσμοί) και αφού ήλεγξε τις φωτογραφικές προκηρύξεις για τις θέσεις των γραμματέων ανάγκασε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να επαναπροκηρύξει τις 22 από τις 69 θέσεις. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να καθυστερήσει η διαδικασία, και μέχρι τις εκλογές να έχει τοποθετηθεί μόνο ένας νέος γραμματέας επιλεγμένος από το ΑΣΕΠ”.
Στις 16 Ιουλίου, τονίζουν οι κύκλοι του ΚΙΝΑΛ, η κυβέρνηση ανακοίνωσε την τοποθέτηση 28 Γενικών Γραμματέων, ενώ ήταν σε εξέλιξη η διαδικασία επιλογής των διοικητικών και τομεακών γραμματέων από το ΑΣΕΠ, κι ενώ σύμφωνα με τον νόμο (άρθρο 13 Ν4369 όπως ισχύει), οι γενικοί γραμματείς πρέπει να παυθούν μέσα σε ένα τρίμηνο από την τοποθέτηση των νέων γραμματέων που θα επιλέξει το ΑΣΕΠ. “Είναι χαρακτηριστικό ότι 3 ημέρες μετά την ανακοίνωση των πρώτων 28 γραμματέων στα ΜΜΕ δεν έχει γίνει η επίσημη τοποθέτησή τους με ΦΕΚ. Κι αυτό γιατί δεν θα μπορούσαν να τοποθετηθούν επίσημα, σημειώνουν.
Καταλήγοντας κατηγορούν τον Πρωθυπουργό πως με το ΠΔ84/2019 "κατάργησε θέσεις διοικητικών γραμματέων, κάνοντας ένα βήμα 10 χρόνια πίσω: Με την βούλα του κ. Μητσοτάκη, παύει όλη η διαδικασία για την αξιοκρατική επιλογή των γραμματέων από το ΑΣΕΠ και αυτοί πλέον τοποθετούνται ως αποκλειστικές κομματικές επιλογές του ίδιου”.
Δεν υπάρχουν σχόλια
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση