GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Το άρωμα γυναίκας... δεν ταιριάζει στη Βουλή

Μικρό είναι το ποσοστό των γυναικών που θα εκπροσωπήσουν τους πολίτες στο κοινοβούλιο σύμφωνα με τα αποτελέσματα του υπουργείου Εσωτε...

Μικρό είναι το ποσοστό των γυναικών που θα εκπροσωπήσουν τους πολίτες στο κοινοβούλιο σύμφωνα με τα αποτελέσματα του υπουργείου Εσωτερικών αφού η σύνθεση της νέας βουλής περιλαμβάνει μόνο 62 γυναίκες στο σύνολο των 300 βουλευτών.

Συγκεκριμένα, γυναίκες είναι το 14,5% των βουλευτών που εκλέγονται με τη ΝΔ, το 27% των βουλευτών που εκλέγονται με τον ΣΥΡΙΖΑ, το 18% όσων εκλέγονται με το ΚΙΝΑΛ, το 33% όσων εκλέγονται με το ΚΚΕ, το 30% όσων εκλέγονται με την Ελληνική Λύση και το 44,5% όσων εκλέγονται με το ΜέΡΑ25.

Ωστόσο, η Ελλάδα βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις των χωρών της Ε.Ε για το ποσοστό των γυναικών που βρίσκονται στο ελληνικό κοινοβούλιο . Σύμφωνα με τα στοιχεία από την μεταπολίτευση μέχρι σήμερα, το 1974 μόνο 7 γυναίκες κατάφεραν την είσοδό τους στη Βουλή, το 1977 ο αριθμός αυξήθηκε σε 12, το 1981 μειώθηκε σε 11, το 1985 ανέβηκε ξανά σε 12, το 1989 έφτασε τις 20 γυναίκες, το 1990 μειώθηκε σε 15, το 1993 πήγε στις 18 , το 1996 έφτασε τις 19 και από το 2000 και έπειτα παρουσιάζει συνεχή αύξηση. Έτσι, το 2000 μπήκαν στη Βουλή 31 γυναίκες, το 2004 εξασφάλισαν τη θέση της βουλευτού 39 γυναίκες, το 2007 ανέβηκε στις 48, το 2009 έφτασε τις 52, το 2012 στις 63, το 2014 έφτασε τις 66 και τον Ιανουάριο του 2015 τις 68 ενώ τον Σεπτέμβριο του ίδιου χρόνου μειώθηκε ξανά στις 54.

Η Δυτική Μακεδονία κάνει τη διαφορά

Αντίθετα, είναι η πρώτη φορά στα εκλογικά χρονικά που η δυτική Μακεδονία θα έχει τόσο πληθωρική παρουσία και άρωμα γυναίκας στο Ελληνικό κοινοβούλιο καθώς τέσσερις γυναίκες σε σύνολο δέκα βουλευτών από την περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας θα εκπροσωπήσουν τα επόμενα τέσσερα χρόνια στο κοινοβούλιο τους πολίτες της Περιφέρειας.

Αναλυτικότερα, στο ελληνικό κοινοβούλιο εισέρχεται η Παρασκευή Βρυζίδου, πολιτικός μηχανικός, που εκλέχτηκε δεύτερη σε ψήφους από το ψηφοδέλτιο των τεσσάρων βουλευτών της ΝΔ στην Περιφερειακή Ενότητα (ΠΕ) Κοζάνης. Η κα Βρυζίδου είναι παλιά αυτοδιοικητικός έχει εκλεγεί δύο φορές δήμαρχος, μία στο καποδιστριακό δήμο Εμπορίου και μία στον δεύτερο σε μέγεθος δήμο της Δυτικής Μακεδονίας, τον δήμο Εορδαίας. Εκλέγεται για πρώτη φορά στο Ελληνικό κοινοβούλιο.

Επίσης στην ΠΕ Κοζάνης, η τραγουδοποιός Καλλιόπη Βέττα κατέλαβε την πρώτη σε ψήφους θέση με το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, αφήνοντας πίσω της τους τέσσερις βουλευτές του κόμματος, που συμμετείχαν στην προηγούμενη Βουλή. Η κα Βέττα, την περίοδο 2014-2019, ήταν περιφερειακή σύμβουλος με τον συνδυασμό της Ρένας Δούρου στην Περιφέρεια Αττικής.

Στην ΠΕ Φλώρινας για πρώτη φορά εκλέχτηκε με το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ η πολιτικός μηχανικός Πέτη Πέρκα, με συνδικαλιστική εμπειρία στο χώρο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ), έχει διατελέσει γενική γραμματέας σε δύο υπουργεία, ενώ τα τελευταία δύο χρόνια ήταν συντονίστρια του έργου της επένδυσης του Ελληνικού.

Στην Καστοριά επανεκλέχθηκε για δεύτερη συνεχόμενη θητεία η προερχόμενη από τον ΣΥΡΙΖΑ Ολυμπία Τελιγιορίδου, η οποία είναι κτηνίατρος και τα τελευταία δύο χρόνια ήταν υφυπουργός στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση

Αρχειοθήκη ιστολογίου

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *