Ένας χρόνος συμπληρώνεται σήμερα από τον "εφιάλτη" της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι που στοίχισε τη ζωή σε 102 ανθρώπους. Οι ...
Ένας χρόνος συμπληρώνεται σήμερα από τον "εφιάλτη" της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι που στοίχισε τη ζωή σε 102 ανθρώπους. Οι μνήμες ζωντανεύουν ξανά, αν και για όσους έζησαν τον εφιάλτη και κατάφεραν να ζήσουν, οι στιγμές αυτές είναι "καρφωμένες" στο μυαλό τους. Οι κάτοικοι έχασαν συγγενείς, φίλους και γείτονες, ενώ ο παράδεισος τους μετατράπηκε μέσα σε λίγα λεπτά σε μια πύρινη κόλαση, που κατέστρεψε εκατοντάδες στρέμματα και δεκάδες σπίτια.
Ήταν 23 Ιουλίου του 2018. Στο βίντεο από drone καταγράφονται εικόνες πριν και μετά την φονική πυρκαγιά
Οι συνομιλίες πυροσβεστών, αστυνομικών και τραυματιοφορέων του ΕΚΑΒ αποκαλύπτουν όσα έγιναν και δεν έγιναν την μοιραία ημέρα, κοστίζοντας τόσες ζωές.
Σοκάρουν τα νέα ντοκουμέντα για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι: Έχει καεί πολύς κόσμος - Δεν έχουμε μέσα να στείλουμε
Αποκαλυπτικούς διαλόγους για το χάος που επικρατούσε κατά τη διάρκεια της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι, τόσο σε επίπεδο συντονισμού όσο και σε επίπεδο επικοινωνιών μεταξύ πυροσβεστικής, αστυνομίας και Πολίτικης Προστασίας, κατέγραψε μεγάλη δημοσιογραφική έρευνα του Αλέξη Παπαχελά για την τηλεόραση του ΣΚΑΪ.
Οι κραυγές αγωνίας των κατοίκων της περιοχής, άλλα και η απόγνωση αστυνομικών και πυροσβεστών τις ώρες που διαπίστωναν την πλήρη κατάρρευση του κρατικού μηχανισμού επαναφέρουν, 10 μήνες μετά, τα ίδια ερωτήματα για το τι συνέβη τις ώρες της τραγωδίας άλλα και κατά πόσο έχουν διορθωθεί οι αδυναμίες για να μην επαναληφθούν αντίστοιχα φαινόμενα στο μέλλον.Ο επιχειρησιακός υπάλληλος Πολιτικής Προστασίας Μάνος Τσαλιαγκός διηγείται στον ΣΚΑΪ τις εμπειρίες του για τις πρώτες στιγμές της φωτιάς. «Παίρνουμε τα κιάλια και βλέπουμε φωτιά προς Άγιο Σπυρίδωνα ή Νταού Πεντέλη. Ειδοποιεί το κέντρο της Πυροσβεστικής αλλά, όπως αναφέρει δεν έπαιρνε απαντήσεις, ήταν και το συμβάν της Κινέττας οπότε γινόταν το αδιαχώρητο. Αναρωτιούνται μετά από ένα λεπτό αν ο καπνός έρχεται από την Κινέττα. Στο Συντονιστώ Κέντρο δυσκολεύονται να βρουν οχήματα ή εναέριο μέσο για να συνδράμει. «Είμαστε ντιπ ξεβράκωτοι» παραδέχεται ένας από τους υπεύθυνους «δεν έχουμε μέσα να στείλουμε» αναφέρει άλλος.
«Αυτή η φωτιά δεν τελειώνει σήμερα» σκέφτεται ο κ. Τσαλιαγκός. Από τα επτά οχήματα που καταφθάνουν, τελικά μόνο τρία έχουν κατασβεστική ικανότητα. Τα περισσότερα είναι εθελοντικά κλιμάκια όπως του κ. Τσαλιαγκού. Το πρώτο εναέριο μέσο που παίρνει εντολή για τη φωτιά, δεν βλέπει φλόγες και ζητά συντεταγμένες από το Συντονιστικό για να ρίξει νερό.
«Αν δεν κάνετε ένα θαύμα θα καούν δύο πόλεις» τονίζουν πάντως οι κάτοικοι που ξέρουν την περιοχή ζητώντας πολλά εναέρια μέσα. Από το γραφείο του ΓΓ. Πολιτικής Προστασίας δεν παίρνουν στα σοβαρά τους κατοίκους. «Έχουμε 25 χρόνια στο Σώμα δεν θα το μάθουμε τώρα…» λέει ένας των στελεχών της ΓΓΠΠ θεωρώντας ότι τα τηλεφωνήματα των κατοίκων είναι υπερβολικά. Όταν στις 17.30 η Πυροσβεστική διατάσσει γενική επιφυλακή η φωτιά έχει προχωρήσει. «Χάνεται η μπάλα» λέει μάλιστα ένας εκ των πυροσβεστών που αναφέρεται στις λάθος εκτιμήσεις για κίνδυνο πυρκαγιάς στον οικισμό της Καλλιτεχνούπολης, τη στιγμή που ένα από τα επικίνδυνα μέτωπα κατευθύνεται στο Νέο Βουτζά. «Είπα στον ασύρματο καιγόμαστε… Δεν το θυμάμαι» σημειώνει ο κ. Τσαλιαγκός.
Οι πυροσβέστες δίνουν απεγνωσμένα μάχη για να μην περάσει η πυρκαγιά τη Λεωφόρο Μαραθώνος «Αν η φωτιά περάσει τη χαράδρα δεν μπορούμε να την κρατήσουμε με τίποτα» ακούγεται να λέει ένας πυροσβέστης. Κάποια από τα εναέρια που δίνεται εντολή να επιχειρήσουν δεν πετάνε ποτέ. Το ένα έχει βλάβη, το άλλο δεν μπορεί να απογειωθεί λόγω των ισχυρών ανέμων. Σα να μην έφθανε αυτό στην Κόρινθο, παρουσιάζεται νέα εστία στα διυλιστήρια. Από τη διοίκηση των διυλιστηρίων ζητούν επίγεια εναέρια μέσα. Ο διοικητής αποφασίζει το δεύτερο εναέριο να κάνει μόνο μια ρίψη στις πύρινες εστίες της Ανατολικής Αττικής και μετά να κατευθυνθεί προς Κόρινθο. Στο πεδίο των πύρινων εστιών επικρατεί χάος όσον αφορά τις επικοινωνίες. Αλλά και στο Συντονιστικό Κέντρο τα υποσυστήματα που υποστηρίζουν την επιχείρηση κατάσβεσης μοιάζουν να μη λειτουργούν.
Οι κάτοικοι στο Κόκκινο Λιμανάκι και στο Μάτι είναι ακόμα ανυποψίαστο. Η Ντέπι Αργυροπούλου βρισκόταν στο σπίτι της στο Κόκκινο Λιμανάκι με την κόρη της χωρίς να γνωρίζει τίποτα. Ο Άρης Χερουβείμ δηλώνει ότι εκείνη τη μέρα όλα τα μέσα βρίσκονταν στην Κινέττα. Η φωτιά εξαπλώνεται γρήγορα. Στις 6.32 περνάει τη Λεωφόρο Μαραθώνος, τη «γραμμή άμυνας» της πυροσβεστικής. «Η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου» παραδέχεται ένας εκ των υπευθύνων. «Χαμός γίνεται… Δεν ξέρει το δεξί χέρι τι κάνει το αριστερό» παραδέχεται συνομιλητής του.
Η κατάσταση γίνεται κρίσιμη η πυροσβεστική έχει έλλειμμα συντονισμού και πρόβλημα επικοινωνίας με τις συναρμόδιες υπηρεσίες. Ξαφνικά όλοι συνειδητοποιούν ότι πρέπει να γίνουν εκκενώσεις κατασκηνώσεων και οικισμών. Ο δήμος Αθηναίων εκκενώνει μόνος του τις κατασκηνώσεις του Άγιου Ανδρέα. Στέλεχος της πυροσβεστικής που είχε νωρίτερα πετάξει πάνω από τη φωτιά ενημερώνει τον τότε επιχειρησιακό υπαρχηγό της πυροσβεστικής και σημερινό αρχηγό της πυροσβεστικής Βασίλη Ματθαιόπουλο για την ένταση της φωτιάς και την εκτίμησή του για την ύπαρξη νεκρών. «Έχει καεί πολύς κόσμος να ξέρεις. Έχει καεί κόσμος». «Ό,τι δυνάμεις έχουμε, εκεί. Στείλε Χρήστο… Κοίτα τα εναέρια» απαντά ο κ. Ματθαιόπουλος.
Tην ίδια στιγμή εκατοντάδες έχουν εγκλωβιστεί και καλούν απεγνωσμένα σε βοήθεια: «Δεν μπορώ να φύγω… Καίγεται όλος ο κήπος γύρω – γύρω (…) το συντομότερο, παρακαλώ» αναφέρει η γυναίκα. «Δεν είναι ταξί να το παραγγείλουμε» απαντούν από το πυροσβεστική. «Μα και εγώ κινδυνεύω κύριε, κινδυνεύω σας λέω!» απαντά η γυναίκα. «Καλησπέρα έχει πάρει φωτιά το σπίτι του κ. Ψινάκη του δήμαρχου Μαραθώνα» λέει την ίδια ώρα ο αστυνομικός του δημάρχου, με αποτέλεσμα να σταλεί βοήθεια στην κατοικία.
Το οδοιπορικό του ΑΝΤ1 στις πληγείσες περιοχές έναν χρόνο μετά
Η κάμερα του ΑΝΤ1 βρέθηκε στο Μάτι καταγράφοντας την οργή αλλά και τον θρήνο των κατοίκων, οι οποίοι μιλούν για απουσία του κράτους μέχρι σήμερα.
Ξεχειλίζουν από οργή οι κάτοικοι στο Μάτι: Τι είπαν στον Realfm 97,8
Ήδη από τον Απρίλιο του 2019, κάτοικοι που μίλησαν στον Realfm κατήγγειλαν ότι «τα πράγματα είναι στάσιμα και το τελευταίο τετράμηνο είναι σαν να μην κινείται τίποτα».
«Το δελτίο Τύπου αντικατοπτρίζει την οργή των κατοίκων για τη στασιμότητα των πραγμάτων. Το τελευταίο τετράμηνο είναι σαν να μη κινείται τίποτα στο Μάτι. Μπορεί σε επίπεδο νομοθετημάτων, ΚΥΑ να γίνονται κάποια πράγματα αλλά ο αμίαντος είναι παγωμένος, οι εταιρείες έχουν φύγει, δεν έχουν συλλέξει ούτε αυτόν που μαζέψανε, όταν κατάλαβαν ότι δεν παίρνουν τα λεφτά τους, έφυγαν», δήλωσε στον Realfm 97,8 και την εκπομπή του Μάνου Νιφλή το μέλος της συντονιστικής επιτροπής κατοίκων στο Μάτι Αττικής (ΣΕΚΜΑ), Κατερίνα Μαλλά.
«Οι κατεδαφίσεις δεν γίνονται γιατί δεν υπάρχει κονδύλι. Περιμένουμε ΚΥΑ για το πως θα ρυθμιστεί το θέμα με τα εξ αδιαιρέτου για να μπορεί ο καθένας να τρέχει το φάκελό του ανεξάρτητα και δεν την έχουμε δει ακόμα να βγαίνει. Παίρνουν την έγκριση από το τομέα του υποδομών αλλά από την πολεοδομία δεν έχει περάσει κανένα ακόμη. Μετά από τόσους μήνες πλέον βλέπουμε και τη δυστοκία των υπηρεσιών, δημιουργούνται προβλήματα που μπλοκάρουν όλο το σύστημα», πρόσθεσε η κ. Μαλλά τονίζοντας ότι «οι άδειες επισκευής βγαίνουν με αργούς ρυθμούς, τούβλο σε σπίτι που είναι ολικά κατεστραμμένο δεν έχει μπει. Πρέπει να υπάρξει μία μέριμνα για τους εγκαυματίες. Έχουμε αρχίσει να αναρωτιόμαστε είναι αν υπάρχουν τα χρήματα για τις επισκευές και τις ανακατασκευές στα σπίτια, αυτό μας προβληματίζει. Υπάρχουν ερανικοί λογαριασμοί στους δήμους, στις τράπεζες και ποιος ξέρει που αλλού υπάρχουν ερανικοί. Δεν γνωρίζουμε αν τα χρήματα από όλες τις τράπεζες έχουν κατατεθεί στον ερανικό λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδος».
Ακούστε το ηχητικό:
Συγκλονίζει η τελευταία εγκαυματίας της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι: Οι γιατροί είπαν στον αδελφό μου να με αφήσουν να πεθάνω -ΒΙΝΤΕΟΗ 65χρονη Πηνελόπη Κωνσταντάκη φέρει σοβαρά εγκαύματα στο 45% του σώματος της και είχε μιλήσει στο δελτίο ειδήσεων του OPEN, μόλις πήρε εξιτήριο, για τον εφιάλτη που έζησε και την σκληρή μάχη που έδωσε για να κρατηθεί στη ζωή.
''Πήγα στην ΜΕΘ στο Θριάσιο, εκεί πέρασα πολύ δύσκολες στιγμές . Μέρα με την ημέρα περίμεναν ότι θα τελείωνα. Τότε είπαν στον αδερφό μου να με αφήσει να πεθάνω αλλά εκείνος είπε θέλω να της δώσω και άλλη ευκαιρία και έτσι επέζησα», δήλωσε η κ. Κωνσταντάκη τονίζοντας ότι ήθελε να μεταδώσει το μήνυμα πως «ο άνθρωπος πρέπει να ελπίζει και να προσπαθεί , να μην εγκαταλείπει».
Δείτε το βίντεο:
Συγκλονίζουν οι συγγενείς των θυμάτων της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι - ΒΙΝΤΕΟ
Οι συγγενείς και οι φίλοι των θυμάτων έναν χρόνο σχεδόν μετά την καταστροφική πυρκαγιά αναζητούν ακόμα απαντήσεις.
“Για εμάς έχει περάσει μία μέρα. Εγώ εκτός του ό,τι έχασα τη μητέρα μου στη φωτιά, έμεινα και χωρίς σπίτι. Μέχρι στιγμής δεν έχουμε βγάλει καμία άκρη, έχουμε μόνο υποσχέσεις”, είπε συγγενής θύματος.
“Εγώ κάνω τον σταυρό μου που σώθηκε το παιδί μου. Εκείνη τη νύχτα δεν θα τη ξεχάσω. Τώρα υπάρχουν κάποιοι που δεν είναι εδώ, είναι πολύ άσχημο”, ανέφερε μία γυναίκα της οποία το σπίτι καταστράφηκε ολοσχερώς.
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης που έδωσε το παρών στο ετήσιο μνημόσυνο δήλωσε: “Μία τέτοια ανείπωτη τραγωδία δεν πρέπει και δεν νοείται να ξαναγίνει ποτέ και πουθενά. Θα εργαστούμε για να το επιτύχουμε αυτό”.
“Είναι μέρα τιμής και θλίψης. Τιμής για αυτούς που χάθηκαν, στεναχώριας που δεν τους έχουμε κοντά μας”, ανέφερε ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης.
Δείτε το βίντεο από τον ΑΝΤ1:
Δεν υπάρχουν σχόλια
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση