Μία ημέρα μετά το "χτύπημα" της φονικής κακοκαιρίας, η Χαλκιδική προσπαθεί να... μαζέψει τα κομμάτια της. Κάτοικοι, τοπικοί...
Μία ημέρα μετά το "χτύπημα" της φονικής κακοκαιρίας, η Χαλκιδική προσπαθεί να... μαζέψει τα κομμάτια της. Κάτοικοι, τοπικοί φορείς και όλος ο κρατικός μηχανισμός δίνουν μάχη με τον χρόνο για την αποκατάσταση των ζημιών και να συνέλθουν από την τραγωδία με τους επτά νεκρούς.
Συνεργεία της τοπικής αυτοδιοίκησης, στελέχη των σωμάτων ασφαλείας και των ενόπλων δυνάμεων βρίσκονται στις πληγείσες περιοχές. Σήμερα στην περιοχή μεταβαίνει αποστολή πολυπληθούς κλιμακίου μηχανικών από το υπουργείο Υποδομών για την καταγραφή των ζημιών σε κτήρια, σχολεία και υποδομές, όπως αναφέρει το voria.gr.
Παράλληλα, οι αρμόδιες υπηρεσίες επεξεργάζονται την από αέρος (μέσω drones) καταγραφή των ζημιών που πραγματοπoιήθηκε χθες από τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ, Ευθύμιο Λέκκα και την ομάδα του. Από χθες πραγματοποιούνται αυτοψίες για τον εντοπισμό ζημιών σε βασικές υποδομές και επιχειρήσεις. Παράλληλα, μηχανικοί της ΔΑΕΦΚ του υπουργείου Υποδομών, προχωρούν σε αυτοψίες μετά από αιτήσεις των πολιτών.Όλη τη νύχτα δούλευαν συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ για την άμεση αποκατάσταση των βλαβών και να ηλεκτροδοτηθούν εκ νέου οι περιοχές, που έμειναν χωρίς ρεύμα από το βράδυ της Τετάρτης, όπου χτύπησε η θεομηνία. Από χθες αποκαταστάθηκαν τα προβλήματα ηλεκτροφωτισμού σε Ιερισσό-Ουρανούπολη-Πολύγυρο-Νικήτη. Διατέθηκαν γεννήτριες για την λειτουργία των αντλιοστασίων σε δήμους και σε στρατηγικής σημασίας υποδομές (ΑΤ Κασσανδρείας, ΑΤ Προποντίδος, πυροσβεστικός σταθμός Μαρμαρά, δημαρχείο Μουδανιών κλπ) σε συνεργασία με το 3ο Σώμα Στρατού, όπου τα προβλήματα ηλεκτροδότησης παραμένουν και δημιουργήθηκαν χώροι διάθεσης πόσιμου εμφιαλωμένου νερού για τους κατοίκους και στους 3 δήμους του νομού, για χωριά όπου δεν λειτουργούν τα αντλιοστάσια. Νερό διατέθηκε επίσης για λόγους υγιεινής και σε μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες και επιχειρήσεις.
Το εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο έχει αποκατασταθεί πλήρως (πλην του οδικού αξονα Μουδανιών-Κασσάνδρας, όπου και κατέρρευσαν οι πυλώνες της ΔΕΗ), ενώ δέκα κάτοικοι που αντιμετώπισαν πρόβλημα στέγασης, εξασφάλισαν περίθαλψη και φιλοξενία σε ξενοδοχεία και δωμάτια της περιοχής. Παράλληλα, από χθες διατέθηκε υλικοτεχνική υποδομή για την αποκατάσταση καταυλισμού και φιλοξενία Ρομά στην Νέα Ποτίδαια ενώ 15 συνεργεία με 30 μηχανικούς της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Ακόμη, κλιμάκιο του ΙΓΜΕ μετέβη στην περιοχή Συκιάς του δήμου Σιθωνίας, προκειμένου να διενεργήσει έλεγχο ευστάθειας επικίνδυνων πρανών και βράχων. Ο τραγικός απολογισμός των ακραίων καιρικών φαινομένων είναι 7 νεκροί και περίπου 120 άτομα μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία και κέντρα Υγείας - είτε με ασθενοφόρα, είτε με δικά τους μέσα - μετά τα έντονα καιρικά φαινόμενα που έπληξαν τη Χαλκιδική.
Συνολάκης: Το ζητούμενο είναι πώς θα αποφύγουμε να έχουμε ανθρώπινα θύματα σε κάθε ακραίο φαινόμενο -ΒΙΝΤΕΟΓια την αιτία που προκάλεσε τη φονική καταιγίδα της Χαλκιδικής μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 με τον Νίκο Χατζηνικολάου ο καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών Κώστας Συνολάκης.
"Υπάρχει κλιματική αλλαγή... το θέμα είναι πώς το αντιμετωπίζουμε. Δεν σημαίνει και όντως είναι συμβατό με όλες τις προβλέψεις που γίνονται για το μέλλον με την κλιματική αλλαγή , ότι θα έχουμε πιο ακραία φαινόμενα με μεγαλύτερη ένταση και πιο συχνά" επεσήμανε και πρόσθεσε:
"Υπάρχουν τρόποι καλύτερης διαχείρισης της κρίσης. Άμεσα δεν θ μπορέσουμε να κάνουμε τίποτα για να επιβραδύνουμε τα φαινόμενα. Μπορούμε να επιβραδύνουμε την κλιματική αλλαγή αν ακολουθήσουμε τη Συνθήκη των Παρισίων που έγινε πριν από 2 χρόνια και η Ελλάδα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της. Το ζητούμενο είναι πώς θα αποφύγουμε να έχουμε ανθρώπινα θύματα κάθε φορά που θα έχουμε ένα ακραίο φαινόμενο. Τι θα πει ακραίο φαινόμενο; Αυτό που κανείς το βλέπει μαι φορά στη ζωή του. Αυτό που είδαμε, γίνεται κάθε 20 κάθε 50 χρόνια. Στην Ελλάδα ό,τι γίνεται το χαρακτηρίζουμε ακραίο φαινόμενο για να δικαιολογήσουμε τα αδικαιολόγητα. Αδικαιολόγητα είναι ότι δεν είμαστε προετοιμασμένοι. Πέρασε ένας χρόνος από την τραγωδία στο Μάτι όπου θρηνήσαμε 102 ζωές και δεν λειτουργεί ακόμη το σύστημα που θα στέλνει μηνύματα σε συγκεκριμένη περιοχή ώστε να ενημερώνει τους κατοίκους για τον επικείμενο κίνδυνο. Γιατί δεν έχει λειτουργήσει;" επεσήμανε μεταξύ άλλων.
Πηγή πληροφοριών και φωτό: voria.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση