Την απόφαση του για ένταξη του τμήματος Κίσσαμος-Χανιά στο έργο της δημιουργίας του νέου Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης, ανακοίνωσε σήμε...
Την απόφαση του για ένταξη του τμήματος Κίσσαμος-Χανιά στο έργο της δημιουργίας του νέου Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης. Παράλληλα, ανακοίνωσε τη σύσταση, με έδρα τα Χανιά, τομέα αποκατάστασης φυσικών καταστροφών.
Ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης, ο οποίος βρέθηκε σήμερα για μια ακόμα φορά μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα στα Χανιά, αναφέρθηκε στις παρεμβάσεις για την αποκατάσταση των συνεπειών από τις φυσικές καταστροφές που προκάλεσαν τα έντονα καιρικά φαινόμενα του Φεβρουαρίου, καθώς και για τους διαγωνισμούς που αφορούν το Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης( ΒΟΑΚ) προχωρώντας σε σημαντικές ανακοινώσεις.
Ο υπουργός Υποδομών τόνισε ότι η ανταπόκριση της πολιτείας ήταν άμεση, καθώς κλιμάκια του υπουργείου Υποδομών συνέδραμαν στις καταγραφές και στη σύνταξη των απαιτούμενων τεχνικών δελτίων σε συνεργασία με κλιμάκια της Περιφέρειας και των δήμων. Όπως ανακοίνωσε, έχει κατατεθεί η πλειοψηφία των τεχνικών δελτίων και επισήμανε πως «την ερχόμενη εβδομάδα θα αξιολογηθούν και θα ιεραρχηθούν οι προτεραιότητες».
Επίσης, αναφέρθηκε αναλυτικά στα τεχνικά δελτία ανά περιοχή, κάνοντας γνωστό ότι ανέρχονται στο ποσό περίπου των 100 εκατομμυρίων. Ήδη, όπως είπε, έχουν δοθεί 10 εκατομμύρια για την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, 2 για υλοποίηση έργων από την Περιφέρεια, 5 για την Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου, ενώ την Παρασκευή υπογράφηκε από τον ίδιο τεχνικό δελτίο περίπου 15 εκατομμυρίων που θα καλύψει τις ζημιές που έγιναν στον υπάρχοντα Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης. «Θα αξιολογηθούν οι προτεραιότητες της κοινωνίας καθώς και οι δυσκολίες των έργων, ώστε να υπάρχει ένας αξιόπιστος προγραμματισμός και καταμερισμός των εργασιών ανά φορέα», επισήμανε ο υπουργός Υποδομών, ανακοινώνοντας επίσης ότι για τον ήδη υπάρχοντα Βόρειο Οδικό Άξονα έχουν παραδοθεί στον Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης κάποιες από τις μελέτες και ετοιμάζονται τα τεύχη δημοπράτησης, ώστε να «τρέξουν» οι μελέτες για την έγκαιρη αποκατάσταση.
Ο κ. Σπίρτζης γνωστοποίησε ακόμα ότι το υπουργείο Υποδομών ίδρυσε τομέα αποκατάστασης φυσικών καταστροφών με έδρα τα Χανιά. Όπως είπε, στις 4 Μαρτίου δημοσιεύτηκε η απόφαση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και αναμένεται η έγκριση από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους της αντίστοιχης δαπάνης. Η υπηρεσία θα στελεχωθεί με 60 άτομα, εκ των οποίων οι 40 θα είναι διπλωματούχοι μηχανικοί, 10 τεχνολόγοι μηχανικοί, ενώ θα υπάρχει και η στελέχωση για τις οικονομικές και διοικητικές υπηρεσίες.
Ανακοίνωσε ακόμα ότι το υπουργείο θα αναλάβει τα έργα της αποκατάστασης του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης και τα έργα της αποκατάστασης της γέφυρας Κερίτη. Όπως μάλιστα είπε, μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα θα υπογραφεί η προγραμματική σύμβαση μεταξύ των υπουργείων Υποδομών, Πολιτισμού, Περιφέρειας, δήμου Πλατανιά, του Τεχνικού Επιμελητηρίου και του Πανεπιστημίου Κρήτης για την αποκατάσταση της γέφυρας. Ο υπουργός Υποδομών τόνισε ότι οι αποκαταστάσεις πρέπει να γίνουν με αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων μέσων, με απόλυτη νομιμότητα και διαφάνεια και με τεχνικά άρτιο τρόπο, ώστε σε ενδεχόμενο έντονων καιρικών φαινομένων να μην υπάρξουν οι ίδιες καταστροφές. «Θα υπάρξει ενιαίο κέντρο μηχανισμού μεταξύ του υπουργείου, του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης της Περιφέρειας και των δήμων», τόνισε ο κ. Σπίρτζης.
Ο υπουργός Υποδομών, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ανακοίνωσε επίσης ότι ολοκληρώθηκαν οι μελέτες για τις κατολισθήσεις στις περιοχές Σταλός και Γαλατά και ακολουθεί η μελέτη για την περιοχή Μεγάλα Χωράφια που υπάρχει καθίζηση του οδοστρώματος.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε και στις διαδικασίες που έχουν δρομολογηθεί για τη δημιουργία του νέου Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης. Όπως διευκρίνισε, αφορούν τον διαγωνισμό με τη μέθοδο της παραχώρησης του τμήματος Χανιά-Χερσόνησος και τον διαγωνισμό μέσω ΣΔΙΤ από την Χερσόνησο έως τη Νεάπολη, ενώ ταυτόχρονα ξεκίνησαν οι μελέτες από το τμήμα Νεάπολη -Άγιος Νικόλαος, ώστε το συγκεκριμένο τμήμα να δημοπρατηθεί ως δημόσιο έργο.
Από τα Χανιά ο κ. Σπίρτζης ανακοίνωσε ότι την Παρασκευή ολοκληρώθηκαν οι αξιολογήσεις των συμμετοχών των πέντε κοινοπρακτικών τμημάτων και θα προχωρήσει άμεσα η δεύτερη φάση του διαγωνισμού, ενώ έκανε γνωστό ότι ο ίδιος υπέγραψε και την απόφαση για την τελική χάραξη του έργου του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης μετά και την καταγραφή των κυκλοφοριακών φόρτων σε 21 σημεία του οδικού δικτύου του νησιού.
«Σήμερα μπορούμε να πούμε πριν από την υποβολή και έγκριση των περιβαλλοντικών μελετών, ότι οι κυκλοφοριακοί φόρτοι μάς επιτρέπουν την ένταξη του τμήματος του ΒΟΑΚ από το Καστέλι Χανίων έως τα Χανιά, στο έργο της παραχώρησης» τόνισε ο κ. Σπίρτζης.
Ο υπουργός Υποδομών ευχαρίστησε τις υπηρεσίες του υπουργείου, καθώς και αυτές της Περιφέρειας και των δήμων για τη μάχη που, όπως είπε, έδωσαν με τον χρόνο «για να φθάσουμε στο σημερινό αποτέλεσμα», ενώ αναφέρθηκε και στη διαδικασία που θα ακολουθεί από εδώ και πέρα. «Στόχος είναι μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, αρχές Σεπτεμβρίου να έχουν ολοκληρωθεί όλες οι διαδικασίες», τόνισε χαρακτηριστικά.
Ακόμα επισήμανε ότι το επόμενο βήμα θα αφορά και τη δημιουργία των λεγόμενων κάθετων αξόνων στο νησί.
Οι ανακοινώσεις του κ. Σπίρτζη έγιναν παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη, των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Βάλιας Βαγιωνάκη και Αντώνη Μπαλωμενάκη, του περιφερειάρχη Σταύρου Αρναουτάκη και υπηρεσιακών παραγόντων. Κατά την παρουσία του στα Χανιά, ο κ. Σπίρτζης συναντήθηκε και με κατοίκους της περιοχής του Πάνω Σταλού, που ζήτησαν τη συνδρομή του για την αποκατάσταση μεγάλης κατολίσθησης στο δημοτικό οδικό δίκτυο της περιοχής.
Αύριο, Δευτέρα, ο κ. Σπίρτζης θα βρίσκεται στο Ηράκλειο εκπροσωπώντας την κυβέρνηση στις επετειακές εκδηλώσεις για την 25η Μαρτίου.
Δεν υπάρχουν σχόλια
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση