GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Παρουσιάστηκε το στρατηγικό σχέδιο ανάπλασης του παραλιακού μετώπου του δήμου Θεσσαλονίκης - ΦΩΤΟ

Το πρόγραμμα για την στρατηγική ανάπλαση του παραλιακού μετώπου του Δήμου Θεσσαλονίκης παρουσιάστηκε σήμερα σε εκδήλωση που πραγματοπ...

Το πρόγραμμα για την στρατηγική ανάπλαση του παραλιακού μετώπου του Δήμου Θεσσαλονίκης παρουσιάστηκε σήμερα σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο δημαρχιακό μέγαρο της πόλης.

Το πρόγραμμα σχεδιάστηκε από τον Δήμο Θεσσαλονίκης με την υποστήριξη του Ομίλου Παγκόσμιας Τράπεζας και της Deloitte.

Με στόχο τη μεταμόρφωση του παραλιακού μετώπου, έκτασης περίπου 8,5 χλμ., ο Όμιλος Παγκόσμιας Τράπεζας ανέθεσε στην Deloitte Ελλάδας σε συνεργασία με την ομάδα υποδομών και επενδυτικών έργων (Infrastructure & Capital Projects) της Deloitte στην Ουάσινγκτον, να υποστηρίξει την κατάρτιση ενός πλαισίου χωρικής και οικονομικής ανάπτυξης για την υλοποίηση του οράματος της πόλης για το παραλιακό μέτωπο.

Το πρόγραμμα αυτό θέτει ως κύρια επιδίωξη να επαναπροσδιοριστεί η σχέση της Θεσσαλονίκης και των κατοίκων της με τη θάλασσα και το παραλιακό της μέτωπο, σύμφωνα με τα όσα περιγράφονται στη στρατηγική για την Αστική Ανθεκτικότητα «Θεσσαλονίκη 2030».

Στη εκδήλωση που έλαβε χώρα στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Θεσσαλονίκης, οι εκπρόσωποι της Deloitte, Θεόδωρος Παπακωνσταντίνου, Επικεφαλής Συμβουλευτικών Υπηρεσιών της Deloitte για τη Βόρειο Ελλάδα, και Χριστίνα Αμοιραδάκη, Υπεύθυνη Εκπόνησης του Έργου, παρουσίασαν τους βασικούς άξονες του προγράμματος-πλαισίου, για την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Η μελέτη αφορά στην περιοχή που εκτείνεται από τα δυτικά όρια του Δήμου Θεσσαλονίκης με τον Δήμο Αμπελοκήπων-Μενεμένης έως τον Κελλάριο Όρμο, που βρίσκεται στα όρια του Δήμου Θεσσαλονίκης με τον Δήμο Καλαμαριάς

Εξαιτίας της ποικιλομορφίας του παραλιακού μετώπου, η υπό εξέταση περιοχή χωρίζεται σε τέσσερις διαφορετικές ζώνες:

-Ζώνη Α – Η ευρύτερη περιοχή πίσω από το λιμάνι

-Ζώνη Β – Η «Παλιά Παραλία»

-Ζώνη Γ – Η «Νέα Παραλία»

-Ζώνη Δ – Η περιοχή του Κελλάριου Όρμου

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα περιλαμβάνει ποικίλες προτάσεις για την ανάπτυξη του παραλιακού μετώπου, οι οποίες μπορούν να υλοποιηθούν με τη σύμπραξη ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.

Αναφορικά με την πρώτη ζώνη, η οποία σύμφωνα με τη μελέτη σχεδιάζεται ως το νέο «κέντρο» της πόλης, προτείνεται μεταξύ άλλων η αστική ανάπτυξη με εμπορικές, και επαγγελματικές χρήσεις, η βελτίωση των υποδομών καθώς και η καλύτερη σύνδεση με το κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Σχετικά με τη Ζώνη Β’, ήτοι το «παλιό παραλιακό μέτωπο», το πρόγραμμα ανάπλασης προβλέπει την ανάπλαση των ανοιχτών χωρών και τη διάθεση τους προς το κοινό, προκειμένου να υπάρξει η ενεργοποίηση των πολιτών αναφορικά με το παραλιακό μέτωπο. Επίσης, κάποιες από τις προτάσεις είναι η πεζοδρόμηση οδικών αρτηριών και η επέκταση της περιοχής.

Και στην τρίτη ζώνη, η οποία αφορά στη «Νέα Παραλία», η ενεργή παρουσία των πολιτών μέσα από εκδηλώσεις δεσπόζει μεταξύ των προτάσεων. Ακόμη, το συγκεκριμένο πρόγραμμα ανάπλασης προτείνει την ενθάρρυνση της εμπορικής χρήσης των ακινήτων που υπάρχουν στην περιοχή καθώς και επιπλέον εγκαταστάσεις στάθμευσης με σκοπό τη μείωση της συμφόρησης.

Τέλος, για την τέταρτη ζώνη, το πρόγραμμα προβλέπει μεγάλης κλίμακας ανάπτυξης αφού όπως επισημαίνει, είναι υποανάπτυκτη. Στις προτάσεις της μελέτης περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων η δημιουργία χώρων πρασίνου, πεζοδρόμηση τμημάτων της περιοχής καθώς και άμεση πρόσβαση στη θάλασσα.

Κατά τον χαιρετισμό που απηύθυνε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, στην εκδήλωση παρουσίασης του στρατηγικού προγράμματος για την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου, υπογράμμισε τη σημασία της ανάπλασης και τόνισε πως στόχοι της αποτελούν η ανάπτυξη του μετώπου και κατά συνέπεια η οικονομική ανάπτυξη της πόλης.

Ξεκινώντας την τοποθέτηση του ο κ. Μπουτάρης έκανε λόγο για ένα «αόρατο τείχος» προς τη θάλασσα και έφερε ως παράδειγμα το Βασιλικό Θέατρο και το Μέγαρο Μουσικής, η κυρία είσοδος των οποίων είναι προς την πόλη και όχι προς τη θάλασσα.

Το πρόγραμμα για την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου του Δήμου Θεσσαλονίκης, περιέχει προτάσεις και για την αξιοποίηση του Θερμαϊκού Κόλπου.

Όπως τονίζει, μια από τις βασικές προτεραιότητες είναι η προστασία του φυσικού οικοσυστήματος του Θερμαϊκού, αφού λόγω της ρύπανσης δραστηριότητες όπως για παράδειγμα το κολύμπι, καθίστανται απαγορευτικές, ενώ οι συνέπειες για την πόλη, όπως σημειώνει η μελέτη, είναι μεγάλες.

Το πρόγραμμα λοιπόν προτείνει την περιβαλλοντική παρακολούθηση του Θερμαϊκού και την αύξηση των δραστηριοτήτων αναψυχής στο υδάτινο στοιχείο.

«Πρόκειται για ένα σπουδαίο και χρήσιμο εργαλείο που θα παραδώσουμε τόσο στην επόμενη δημοτική Αρχή, όσο και στην επόμενη περιφερειακή Αρχή για να το αξιοποιήσει για το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο για το παραλιακό μέτωπο του Θερμαϊκού κόλπου που συντάσσει» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Μπουτάρης.

Συνεχίζοντας την τοποθέτησή του ο δήμαρχος της Θεσσαλονίκης, είπε πως «το πρόγραμμα – πλαίσιο ενσωματώνει τους διαχρονικούς σχεδιασμούς και τις στοχεύσεις του Δήμου Θεσσαλονίκης για την ανάπτυξη του παραλιακού μετώπου εντός των διοικητικών ορίων του, λαμβάνοντας όμως υπόψη και τις επενδυτικές δυνατότητες που θα εξασφαλίσουν αναπτυξιακές προοπτικές. Αυτό το επενδυτικό σχέδιο είναι επίσης ιδιαίτερο, γιατί υποστηρίχθηκε από έναν διεθνή οργανισμό με πείρα και τεχνογνωσία, την Παγκόσμια Τράπεζα, στη βάση των συμμετοχικών και συναινετικών διαδικασιών που προηγήθηκαν, όπως προβλέπει το πρόγραμμα για τις 100 Ανθεκτικές Πόλεις του Ιδρύματος Ροκφέλερ στο οποίο συμμετέχει ο Δήμος Θεσσαλονίκης από το 2015, και συντάχθηκε από την Deloitte, τη μεγαλύτερη παγκοσμίως εταιρεία συμβουλευτικών υπηρεσιών. Άρα αποτελεί μια στέρεη βάση για τα επόμενα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν οι διάφοροι εμπλεκόμενοι – και ο Δήμος Θεσσαλονίκης»

Όπως είπε ο κ. Μπουτάρης, η Παγκόσμια Τράπεζα χρηματοδοτεί πλήρως τη μελέτη που έκανε η Deloitte, ενώ χαρακτήρισε στρατηγική επιλογή τη συνεργασία με την Παγκόσμια Τράπεζα.

Ολοκληρώνοντας τον χαιρετισμό του ο Γιάννης Μπουτάρης και απευθυνόμενος στον υποψήφιο δήμαρχο της πόλης, Νίκο Ταχιάο, ο οποίος παρευρέθηκε στην εκδήλωση, είπε πως «είναι καλό σημάδι η παρουσία του».

Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Αστικής Ανθεκτικότητας και Αναπτυξιακών Προγραμμάτων, Γιώργος Δημαρέλος επισήμανε μεταξύ άλλων πως το στρατηγικό σχέδιο για την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου αποτελεί οδηγό για τις κινήσεις που θα πρέπει να κάνει ο Δήμος στο μέλλον, προκειμένου να αξιοποιηθεί το «πολύτιμο», όπως το χαρακτήρισε, περιουσιακό στοιχείο της Θεσσαλονίκης.

Κατά την τοποθέτηση του ο κ. Δημαρέλος αναφερόμενος στο σχέδιο αυτό είπε πως «Αποτελεί δε και τη συνεισφορά του Δήμου, όσον αφορά στις δικές του επιθυμίες και απόψεις, για την ευρύτερη ανάπτυξη του παραλιακού μετώπου, του οποίου την ευθύνη έχει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας σε μητροπολιτικό επίπεδο. Η συνεισφορά αυτή είναι ευθυγραμμισμένη με την τρέχουσα πραγματικότητα των διαθέσιμων χρηματοδοτικών εργαλείων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν προς αυτή την κατεύθυνση. Είναι, δηλαδή, μία ρεαλιστική προσέγγιση των δυνατοτήτων που υπάρχουν και δεν είναι ένα ακόμα οραματικό σχέδιο, το οποίο θα μείνει στα συρτάρια».

Στο τέλος της εκδήλωσης έγινε μια συζήτηση ανάμεσα στους παρευρισκόμενους σχετικά με τη μελέτη, κατά την οποία ακούστηκαν προτάσεις και σχόλια για αυτή.

Το Στρατηγικό Σχέδιο για την Ανάπλαση του Παραλιακού Μετώπου βρίσκεται αναρτημένο στον ιστότοπο του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Πηγή: thestival.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση

Αρχειοθήκη ιστολογίου

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *