"Προοδευτική συμπαράταξη και στρατηγική ήττα της δεξιο-ακροδεξιάς σε Ελλάδα και Ευρώπη", είναι ο τίτλος του άρθρου του Υπουργ...
Αναλυτικά το άρθρο του κ. Παππά:
«Η πολυετής κρίση που βίωσε η Ελλάδα συντάραξε την κοινωνία, την οικονομία και την πολιτική. Οι πολιτικές εκπροσωπήσεις κατέρρευσαν. Όταν ήρθε η κατάρρευση του πάλαι ποτέ κραταιού δικομματισμού , δεν ήταν καθόλου δεδομένο πως αυτό που θα τον αντικαθιστούσε θα ήταν μία αριστερή προοδευτική διέξοδος.
Η Αριστερά, η οποία θεμελιώνεται σε ιδέες όπως η αυτονομία των κινημάτων, ο σταθερός ευρωπαϊκός προσανατολισμός και μία ανοικτή πολιτική συμμαχιών, κατάφερε να πολιτικοποιήσει το αίτημα για μία μεγάλη αλλαγή με προοδευτικό πρόσημο. Η αριστερή και προοδευτική διακυβέρνηση πετυχαίνει, καθώς κατάφερε να βγάλει τη χώρα από τα Μνημόνια, ομαλοποίησε το πρόβλημα του χρέους, αύξησε τον κατώτατο μισθό, μείωσε την ανεργία κατά 8 μονάδες και συνεχίζει.
Η χρονική συγκυρία της εξόδου από τα μνημόνια συνέπεσε και με την επίλυση του Μακεδονικού, μέσω της Συμφωνίας των Πρεσπών. Έχει γραφτεί επανειλημμένα ότι η συγκεκριμένη συμφωνία αποτέλεσε καταλύτη πολιτικών εξελίξεων. Η συμφωνία συμπύκνωσε την αντίληψη κάθε πολιτικής δύναμης για το μέλλον του τόπου. Το Μακεδονικό ανέδειξε την ύπαρξη δύο εκ διαμέτρου αντίθετων αντιλήψεων. Από τη μία πλευρά, η υποκρισία της δεξιο-ακροδεξιάς, που διαφεντεύει τη Νέα Δημοκρατία, και η αντίληψη του ανάδελφου έθνους.
Από την άλλη, η αντίληψη του προοδευτικού κόσμου που αντελήφθη εγκαίρως την ανάγκη εφαρμογής μιας προοδευτικής ενεργητικής εξωτερικής πολιτικής. Την ανάγκη, εν προκειμένω για την επίλυση ενός ζητήματος που ταλάνισε για χρόνια την ελληνική διπλωματία και πλέον ανοίγει τον δρόμο για την εμβάθυνση της ειρήνης, της φιλίας και της συνανάπτυξης στα Βαλκάνια. Στόχος ενός προοδευτικού πόλου δεν μπορεί να είναι άλλος από τη νίκη στις επόμενες εκλογές και η μακροχρόνια αριστερή προοδευτική διακυβέρνηση.
Πρέπει να είναι η στρατηγική ήττα της δεξιο-ακροδεξιάς στην Ελλάδα. Η θεμελίωση, εμβάθυνση και επιτάχυνση των πολιτικών της δίκαιης ανάπτυξης. Πρέπει να είναι η επικράτηση μιας προοδευτικής πολιτικής και στην Ευρώπη. Κατ' αναλογία, είναι ανάγκη για την Ευρώπη η στρατηγική ήττα των Όρμπαν, Κούρτς και Μητσοτάκη, που προάγουν την εθνικιστική ρητορική και εξαϋλώνουν τα δικαιώματα των πολιτών. Η κυβέρνηση Όρμπαν στην Ουγγαρία δίνει, πλέον, τη δυνατότητα αύξησης των επιτρεπόμενων υπερωριών σε 400 ώρες τον χρόνο, οι οποίες μάλιστα θα μπορούν να πληρωθούν σε βάθος τριετίας, ενώ ποινικοποίησε τους αστέγους και ύψωσε φράχτη για την ανάσχεση των προσφυγικών ροών.
Ο Κουρτς βαδίζει στον ίδιο δρόμο. Το καλοκαίρι, η αυστριακή κυβέρνηση προχώρησε στη νομοθέτηση του 12ωρου και 60ωρου ως ανώτατου ημερησίου και εβδομαδιαίου αντίστοιχα χρόνου εργασίας. Την ίδια στιγμή, ο κ. Μητσοτάκης χαρακτηρίζει το 8ωρο εργασίας ''παρωχημένο'' και έχει ταχθεί κατά της αύξησης του κατώτατου μισθού. Το αντιπαράδειγμα σε αυτές τις βάρβαρες πολιτικές είναι υπαρκτό. Εφαρμόζεται στην Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ελλάδα. Οι κυβερνήσεις Σάντσεθ, Κόστα και Τσίπρα, αντίστοιχα, βγάζουν τις χώρες τους από την κρίση και οικοδομούν κοινωνικό κράτος, ενώ αυξάνουν τους μισθούς και επαναφέρουν τις συλλογικές διαπραγματεύσεις.
Παράλληλα, με τις πολιτικές της δίκαιης ανάπτυξης σε εθνικό επίπεδο, οι προοδευτικές δυνάμεις πρέπει να αναδείξουν ένα πλέγμα προτάσεων για τις αναγκαίες αλλαγές στην Ευρώπη.
Η αύξηση του προϋπολογισμού της Ε.Ε, η αλλαγή του ρόλου του ΕΚΤ, η αύξηση των εξουσιών του Ευρωκοινοβουλίου, η θέσπιση θέσεων κοινού υπουργού Κοινωνικών Υποθέσεων και κοινού υπουργού Οικονομικών στην Ένωση, η παροχή ευρωπαϊκού επιδόματος ανεργίας και η δημιουργία μηχανισμών αναδιανομής των πλεονασμάτων είναι προτάσεις που δεν ακούγονται για πρώτη φορά. Ωριμάζουν και σηματοδοτούν την κατεύθυνση της δημοκρατικής εμβάθυνσης και ομοσπονδοποίησης της Ευρώπης.
Αν δεν μπει σε εφαρμογή ένα πρόγραμμα αυτής της κατεύθυνσης, απλώς θα βιώσουμε τα αποτελέσματα των αναδιπλώσεων και των εθνικισμών σε επίπεδο Ευρώπης για ακόμα μία φορά, με ακόμα πιο σοβαρές συνέπειες. Όσον αφορά τη χώρα μας, ο τρόπος σύγκλισης και αποσυμφόρησης του δυσάρεστου πολιτικού κλίματος είναι ένας: Να μιλήσουμε με προγράμματα, θέσεις, προτεραιότητες για το μέλλον. Κρίσιμη, βεβαίως, η αποτίμηση του παρελθόντος, αλλά στην παρούσα φάση δεν μπορεί να μας αποσπάσει ή να μας εμποδίσει από το να καθορίσουμε το μέλλον.
Τα Μνημόνια τελείωσαν, η οικονομία εμφανίζει επίμονα θετικά σημάδια, το πολιτικό σκηνικό αναδιατάσσεται. Είναι η ώρα να αγωνιστούμε για τη δίκαιη ανάπτυξη, την καθολική πρόσβαση στην Υγεία, το καθολικό αναδιανεμητικό ασφαλιστικό σύστημα, τη διαφάνεια στο Δημόσιο, την ήττα της διαπλοκής. Ο εκλογικός νόμος επιβάλλει τη συγκρότηση μιας πλατιάς και εκλογικής συμπαράταξης που θα κερδίσει την πρωτιά στις επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις. Χωρίς ηγεμονισμούς και χωρίς αυτάρκειες.
Με συμμετοχή όλων και καθαρές κουβέντες ενώπιον των προοδευτικών πολιτών».
Δεν υπάρχουν σχόλια
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση