«Το δίλημμα αυτής της Αναθεώρησης, είναι αν θα πάμε σε ένα Σύνταγμα ευθύνης, με ευρεία και τολμηρή Αναθεώρηση, που προτείνει η ΝΔ, ή σ...
«Το δίλημμα αυτής της Αναθεώρησης, είναι αν θα πάμε σε ένα Σύνταγμα ευθύνης, με ευρεία και τολμηρή Αναθεώρηση, που προτείνει η ΝΔ, ή σε ένα Σύνταγμα δημαγωγίας, ένα Σύνταγμα εργαλειοποίησης της προεκλογικής αγωνίας και μετεκλογικής απόγνωσης του ΣΥΡΙΖΑ», ανέφερε ο εισηγητής της ΝΔ Κώστας Τασούλας, στη συζήτηση που γίνεται στην Ολομέλεια για την Αναθεώρηση του Συντάγματος.
Ο κ. Τασούλας επεφύλασσε επικριτική στάση στην πρόταση αναθεώρησης που φέρει την υπογραφή του κυβερνώντος κόμματος, και αυτό γιατί, όπως προειδοποιεί η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ «προτείνει ένα Σύνταγμα... ευτυχίας», που «δεν έχει διδαχθεί τίποτα» για τους λόγους που η χώρα οδηγήθηκε σε de facto χρεοκοπία.
«Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ αποδεικνύει ότι τίποτα δεν διδάχθηκαν από την προ κρίσης περίοδο, η οποία οδήγησε τη χώρα στη de facto χρεοκοπία. Και τώρα που έχουμε διδαχθεί και έχουμε υποστεί όλα όσα έχουμε υποστεί από τη χρεοκοπία, έρχεται η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ να προτείνει ένα Σύνταγμα ευτυχίας, και παραβλέπει ότι τα κοινωνικά και ατομικά δικαιώματα υποστηρίζονται από άλλες παραμέτρους που αφορούν τη δημοσιονομική υπόσταση και δημοσιονομική ισχύ της χώρας», είπε ο εισηγητής της ΝΔ.
Ο κ. Τασούλας υπογράμμισε ότι «πρέπει να ενισχυθούν συνταγματικές διατάξεις που κατοχυρώνουν δημοσιονομικά αντερείσματα στα κοινωνικά δικαιώματα», «πρέπει και μπορεί το Σύνταγμα να προστατεύσει τη χώρα από την επανάληψη της κατάρρευσης, όχι για να είναι νεοφιλελεύθερο, αλλά για να είναι κοινωνικό και για να μπορεί να προστατεύσει τα κοινωνικά δικαιώματα, στην υγεία, στην εργασία, στην ασφάλιση, παντού».
«Η πρόταση της ΝΔ προσγειωμένη και ρεαλιστική και αποσκοπεί στην βελτίωση της λειτουργικότητας του τρισυπόστατου κράτους (νομοθετική λειτουργία, εκτελεστική εξουσία και δικαστική), για αποτελεσματικότερη και αξιοκρατικότερη διοίκηση, για ταχύτερη απονομή δικαιοσύνης χωρίς κυβερνητικό έλεγχο στην ηγεσία της δικαιοσύνης και για να υπάρξουν καλύτερες μορφές νομοθέτησης, χωρίς το κατάντημα των επειγόντων νομοσχεδίων και το μπαράζ τροπολογιών», είπε ο εισηγητής της ΝΔ.
Η ΝΔ, όπως ανέπτυξε ο εισηγητής της, προτείνει:
- Δυνατότητα ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων υπό αυστηρό έλεγχο ανεξάρτητης αρχής και ταυτόχρονα αναβάθμιση και αναγνώριση της αυτοτέλειας των δημόσιων πανεπιστημίων. Μαζί προτείνει την ίδρυση πρότυπων σχολικών δομών, σε όλες τις βαθμίδες της υποχρεωτικής εκπαίδευσης, σε κάθε περιφέρεια της χώρας.
- Παραχώρηση εκτενών αρμοδιοτήτων στους ΟΤΑ και αυτοτελείς πόρους για την εκπλήρωση των σκοπών τους.
- Περιορισμό των λόγων πρόωρης διάλυσης της Βουλής ώστε οι εκλογές να διεξάγονται, κατά κανόνα, σε τακτικό χρόνο ανά τετραετία, να κατοχυρώνεται η κυβερνητική σταθερότητα και άρα η οικονομική ανάπτυξη και η κοινωνική αλληλεγγύη ως συνεπαγόμενα αυτής.
- Καθιέρωση ασφαλούς φορολογικού περιβάλλοντος με απαγόρευση αναδρομικής επιβολής οποιουδήποτε βάρους, αναγνώριση της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας, κατοχύρωση των όρων ελεύθερου ανταγωνισμού, εισαγωγή όρων αναπτυξιακής προοπτικής και προστασία περιβαλλοντικού ισοζυγίου.
- Αναβάθμιση, αξιοκρατία, αμεροληψία της δημόσιας διοίκησης και ισότητα ευκαιριών όλων των πολιτών.
- Αναγνώριση ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.
- Αναβάθμιση του επιπέδου ανεξαρτησίας των δικαστικών λειτουργών με την αποκοπή της επιλογής των ηγεσιών των ανωτάτων δικαστηρίων, από την εκτελεστική εξουσία.
- Μέτρα αποκατάστασης της λειτουργίας του Κοινοβουλίου, με κανόνες καλής νομοθέτησης.
- Απλοποίηση αναθεωρητικής διαδικασίας με τη διατήρηση του αυστηρού χαρακτήρα του Συντάγματος. Η «πενταετής αδράνεια» να αφορά μόνο στα αναθεωρημένα άρθρα.
Ο Κώστας Τασούλας αναφέρθηκε και στην «επίμαχη» άποψη ότι η προτείνουσα Βουλή δεσμεύει την Αναθεωρητική Βουλή, ως προς το σύνολο του περιεχομένου. Όπως υπογράμμισε, τόσο η επιστήμη όσο και η πρακτική, μέχρι σήμερα, ακολουθούν την άποψη ότι η προτείνουσα Βουλή δηλοί την αναγκαιότητα αναθεώρησης, αλλά το περιεχόμενο είναι προνόμιο της επόμενης Βουλής. Αυτό κυρίως γιατί μεσολαβεί ο κυρίαρχος λαός, από τη μια Βουλή στην άλλη με τις εκλογές, και άρα επιλέγοντας ποιο κόμμα θα είναι πλειοψηφία, ο λαός τοποθετείται στο περιεχόμενο που πρέπει να έχει η αναθεώρηση. Με άλλα λόγια η Αναθεωρητική Βουλή δεν δεσμεύεται ως προς το περιεχόμενο της αναθεώρησης από τις προτάσεις τις παρούσας Βουλής.
Ενδιαφέρουσα είναι και επισήμανση του Κώστα Τασούλα για τα άρθρα στα οποία ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ συμφωνούν στην ανάγκη της αναθεώρησης (σ.σ. αποσύνδεση διάλυσης της Βουλής από την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, μείωση δικαστικών προνομίων για βουλευτές). «Μιλάτε για τη διάλυση της Βουλής. Λησμονείτε ότι πριν από τέσσερα χρόνια χρησιμοποιήσατε την εκλογή Προέδρου για να είστε σήμερα κυβέρνηση. Η ΝΔ προτείνει σύνταγμα λειτουργικό, με εκτεταμένη και λειτουργική αναθεώρηση που αφορά και την κυβερνητική σταθερότητα, και την οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική αλληλεγγύη. Αποποιείται κάθε δημαγωγία, και την επιστροφή στις κακές συνήθειες του παρελθόντος», είπε ο βουλευτής της ΝΔ.
Πηγή πληροφοριών/ΦΩΤΟ: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση