GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Βενεζουέλα, Ουκρανία, Συρία και Πρέσπες στην ατζέντα των υπουργών Εξωτερικών στις Βρυξέλλες

Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου Το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, υπό την προεδρία της Ύπατης Εκπροσώπου της ΕΕ για την Εξωτερική ...

Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου

Το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, υπό την προεδρία της Ύπατης Εκπροσώπου της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας, Φεντερίκα Μογκερίνι, θα ξεκινήσει στις 9 π.μ. τοπική ώρα με μια συζήτηση για τις τρέχουσες υποθέσεις την κατάσταση στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό μετά την ορκωμοσία του Προέδρου Tshisekedi, αλλά και την έναρξη ισχύος της Συμφωνίας Πρεσπών που επιτρέπει την αλλαγή του ονόματος της “Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας”, την οποία και θα χαιρετίσουν.

Το Συμβούλιο θα συζητήσει το Κέρας της Αφρικής. Ο Ύπατος Εκπρόσωπος αναμένεται να ενημερώσει τους υπουργούς στην περιοχή την προηγούμενη εβδομάδα. Η συζήτηση θα δώσει την ευκαιρία να γίνει απολογισμός των εξελίξεων στο Κέρας της Αφρικής από τη συζήτηση των τελευταίων υπουργών Εξωτερικών στο Συμβούλιο της 25ης Ιουνίου 2018.

Συγκεκριμένα, οι υπουργοί αναμένεται να ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με τις θετικές πολιτικές εξελίξεις μεταξύ Αιθιοπίας και Ερυθραίας. Στα συμπεράσματά του της 19ης Νοεμβρίου 2018 για την Αιθιοπία, το Συμβούλιο χαιρέτισε τις ιστορικές ειρηνευτικές συμφωνίες μεταξύ Ερυθραίας και Αιθιοπίας. Η αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων, το άνοιγμα χερσαίων συνόρων και συνδέσεων, καθώς και οι διμερείς πολιτικές επισκέψεις υψηλού επιπέδου έχουν δημιουργήσει δυναμική για τον τερματισμό των δεκαετιών εχθρότητας μεταξύ γειτόνων.

Οι υπουργοί Εξωτερικών θα συζητήσουν πώς η ΕΕ μπορεί να υποστηρίξει την ευκαιρία για επιτάχυνση της συμφιλίωσης και της οικονομικής ολοκλήρωσης για όλες τις χώρες του Κέρατος της Αφρικής, με τόνωση των επενδύσεων, καλύτερη διαχείριση της μετανάστευσης και τη δημιουργία ευκαιριών για τη νεολαία.

Στη συνέχεια το Συμβούλιο θα ανταλλάξει απόψεις σχετικά με την Ουκρανία. Πριν από τις προεδρικές εκλογές (31 Μαρτίου), η συζήτηση θα αποτελέσει ευκαιρία για μια ευρεία ανταλλαγή απόψεων, η οποία θα καλύπτει τόσο τη διαδικασία μεταρρύθμισης όσο και την κατάσταση της ασφάλειας και της ανθρωπιστικής βοήθειας, ιδίως στην ανατολική Ουκρανία και τη Θάλασσα του Αζόφ.

Οι υπουργοί θα συζητήσουν τη διαδικασία μεταρρύθμισης στην Ουκρανία και τον τρόπο με τον οποίο η ΕΕ μπορεί να συμβάλει στη διατήρηση της δυναμικής των μεταρρυθμίσεων, προωθώντας την εφαρμογή της Συμφωνίας Σύνδεσης / Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου και Ελεύθερων Συναλλαγών και διασφαλίζοντας τη βιωσιμότητα των επιτευχθέντων αποτελεσμάτων. Μπορούν να υπογραμμίσουν τη σημαντική πρόοδο που έχει σημειωθεί στις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες τα τελευταία χρόνια και τη σημασία της διατήρησης του ρυθμού, συμπεριλαμβανομένης της προεκλογικής περιόδου. Θα σημειώσουν την πρόοδο των οικονομικών μεταρρυθμίσεων, συμπεριλαμβανομένου του φορολογικού συστήματος, στον τραπεζικό τομέα και στο σύστημα δημοσίων συμβάσεων και θα υπογραμμίσουν την ανάγκη να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην καταπολέμηση της διαφθοράς, του κράτους δικαίου και της μεταρρύθμισης του δικαστικού συστήματος και της δίωξης. Η μεταρρύθμιση στον ενεργειακό τομέα είναι επίσης ιδιαίτερα σημαντική.

Οι υπουργοί Εξωτερικών μπορούν επίσης να συζητήσουν πώς μπορεί να βοηθήσει η ΕΕ να διασφαλίσει την καλή διεξαγωγή των προεδρικών και κοινοβουλευτικών εκλογών στην Ουκρανία και να ενισχύσει τον σεβασμό της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου, της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης, ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος για την κοινωνία των πολιτών και την προστασία των μειονοτήτων στη χώρα. Οι υπουργοί αναμένεται επίσης να ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με την κατάσταση της ασφάλειας και της ανθρωπιστικής κατάστασης στις πληγείσες από τη σύγκρουση περιοχές της Ουκρανίας και τον τρόπο με τον οποίο η ΕΕ μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση αυτής της κατάστασης. Οι 28 θα συζητήσουν επίσης την κατάσταση στην Αζοφική Θάλασσα και την αυξημένη στρατιωτικοποίηση της περιοχής.

Θα επαναλάβουν δε την πλήρη υποστήριξή τους για την ανεξαρτησία, την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της Ουκρανίας. Η ΕΕ εξακολουθεί να καταδικάζει την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας και της Σεβαστούπολης από τη Ρωσική Ομοσπονδία, την κατασκευή της γέφυρας του στενού Κερτς χωρίς τη συγκατάθεση της Ουκρανίας και την περαιτέρω στρατιωτικοποίηση της χερσονήσου και της Αζοφικής Θάλασσας. Η ΕΕ εξακολουθεί να υποστηρίζει τις διπλωματικές προσπάθειες για την εξεύρεση μόνιμης ειρηνικής λύσης στη σύγκρουση στην ανατολική Ουκρανία μέσω της πλήρους εφαρμογής των συμφωνιών του Μινσκ. Αναμένει την άμεση απελευθέρωση όλων των παρανόμως κρατουμένων Ουκρανών πολιτών στη Ρωσία και στη χερσόνησο της Κριμαίας.

Στη συνέχεια , το ΣΕΥ θα συζητήσει τη Συρία υπό το πρίσμα των πρόσφατων εξελίξεων στη Συρία και εν όψει της τρίτης διάσκεψης των Βρυξελλών με τίτλο «Στήριξη του μέλλοντος της Συρίας και της περιοχής» (12-14 Μαρτίου 2019).

Οι υπουργοί αναμένεται να συζητήσουν τρόπους υποστήριξης του νέου Ειδικού Απεσταλμένου των Ηνωμένων Εθνών για τη Συρία, Geir Pedersen, ο οποίος ξεκίνησε τις εργασίες του στις 7 Ιανουαρίου 2019, στις προσπάθειές του να βρει μια μόνιμη, βιώσιμη και διαπραγματευτική λύση. Οι υπουργοί Εξωτερικών αναμένεται να επαναλάβουν τα βασικά μηνύματα που συμφωνήθηκαν στα συμπεράσματα του Συμβουλίου της 16ης Απριλίου 2018.

Στα συμπεράσματα η ΕΕ επανέλαβε ότι οποιαδήποτε βιώσιμη λύση στη σύγκρουση απαιτεί πραγματική πολιτική μετάβαση σύμφωνα με την απόφαση 2254 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και την ανακοίνωση της Γενεύης του 2012, των συριακών κομμάτων στο πλαίσιο της διαδικασίας της Γενεύης υπό την ηγεσία του ΟΗΕ και παραμένει προσηλωμένη στην ενότητα, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα του συριακού κράτους. Το Συμβούλιο υπογράμμισε επίσης ότι η υποχρέωση λογοδοσίας και η μεταβατική δικαιοσύνη που βασίζονται σε δίκαιη διαδικασία που διευκολύνει μια πραγματική εθνική συμφιλίωση αποτελούν προϋπόθεση για μια διαρκή ειρήνη στη Συρία. Επέμεινε επίσης ότι η ΕΕ θα είναι έτοιμη να συνδράμει στην ανοικοδόμηση της Συρίας μόνο όταν ολοκληρωθεί μια ολοκληρωμένη, γνήσια και χωρίς αποκλεισμούς πολιτική μετάβαση.

Οι υπουργοί Εξωτερικών θα συζητήσουν επίσης την προετοιμασία για την τρίτη διάσκεψη των Βρυξελλών με θέμα «Στήριξη του μέλλοντος της Συρίας και της περιοχής» που θα πραγματοποιηθεί από τις 12 έως τις 14 Μαρτίου 2018. Ο πρωταρχικός στόχος της διάσκεψης είναι η στήριξη του συριακού λαού και η περαιτέρω κινητοποίηση διεθνή κοινότητα πίσω από το έργο της επίτευξης μιας μόνιμης πολιτικής λύσης στην κρίση της Συρίας. Το συνέδριο θα ασχοληθεί επίσης με τα πιο κρίσιμα ζητήματα ανθρωπιστικής και ανθεκτικής συμπεριφοράς που επηρεάζουν τους Σύρους και τις κοινότητες που φιλοξενούν πρόσφυγες, τόσο εντός της χώρας όσο και στην περιοχή. Θα επαναβεβαιώσει επίσης την πολιτική και οικονομική υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας για τους γείτονες της Συρίας, κυρίως τον Λίβανο, την Ιορδανία και την Τουρκία, καθώς και το Ιράκ και την Αίγυπτο.

Κατά τη διάρκεια του γεύματος, οι υπουργοί Εξωτερικών θα συζητήσουν την κατάσταση στη Βενεζουέλα, μετά την πρώτη συνάντηση της Διεθνούς Ομάδας Επαφής (ICG 7 Φεβρουαρίου, Μοντεβιδέο, Ουρουγουάη). Η ΕΕ αποφάσισε να προχωρήσει στη σύσταση του ICG για τη Βενεζουέλα με σκοπό να συμβάλει στη δημιουργία συνθηκών για την εμφάνιση μιας πολιτικής και ειρηνικής διαδικασίας που θα επιτρέψει στους πολίτες της χώρες να καθορίσουν το δικό τους μέλλον, διεξάγοντας ελεύθερες, διαφανείς και αξιόπιστες εκλογές , σύμφωνα με το Σύνταγμα της χώρας.

Σημειώνεται ότι η ομάδα επαφής συγκεντρώνει την ΕΕ και οκτώ από τα κράτη μέλη της (Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Κάτω Χώρες, Πορτογαλία, Ισπανία, Σουηδία και Ηνωμένο Βασίλειο) και χώρες της Λατινικής Αμερικής (Βολιβία, Κόστα Ρίκα, Ισημερινός και Ουρουγουάη). Η πρώτη συνεδρίαση του ICG επανέλαβε έκκληση τόσο για πολιτική λύση όσο και για τη διεξαγωγή ελεύθερων και δίκαιων προεδρικών εκλογών.

Στο πλαίσιο αυτό, οι υπουργοί Εξωτερικών αναμένεται να συζητήσουν τα επόμενα βήματα και την πορεία προς μια ειρηνική και χωρίς αποκλεισμούς δημοκρατική λύση, ως τη μόνη βιώσιμη διέξοδο από το σημερινό πολιτικό αδιέξοδο και τη σοβαρή κοινωνική κρίση που προκάλεσε.

Όπως ήδη αναφέρεται στη δήλωση της 26ης Ιανουαρίου, η ΕΕ υποστηρίζει πλήρως την Εθνοσυνέλευση, ως το μοναδικό δημοκρατικό νόμιμο όργανο στη Βενεζουέλα, των οποίων οι αρμοδιότητες πρέπει να αποκατασταθούν και να γίνουν σεβαστές, συμπεριλαμβανομένων των προνομίων και της ασφάλειας των μελών της. Η ΕΕ ζήτησε έντονα την επείγουσα διεξαγωγή ελεύθερων, διαφανών και αξιόπιστων προεδρικών εκλογών σύμφωνα με τα διεθνώς δημοκρατικά πρότυπα και τη συνταγματική τάξη της Βενεζουέλας.

Ακολούθως, το Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων αναμένεται να εγκρίνει συμπεράσματα σχετικά με την κατάσταση στην Υεμένη όπου θα επιβεβαιώσει τη δέσμευσή του για την ενότητα, την κυριαρχία, την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της Υεμένης.

Το Συμβούλιο αναμένεται να χαιρετίσει την "Συμφωνία της Στοκχόλμης" στην οποία κατέληξαν εκπρόσωποι των συμβαλλομένων της Υεμένης υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών τον Δεκέμβριο του 2018. Τα συμπεράσματα αναμένεται να αναφέρουν ότι η ΕΕ και τα κράτη μέλη της θα συνεχίσουν να συμμετέχουν ενεργά με όλες τις τα οποία συμμετέχουν στη σύγκρουση και δεσμεύονται να υποστηρίξουν περαιτέρω την πολιτική διαδικασία υπό την ηγεσία του ΟΗΕ, μεταξύ άλλων μέσω του πολιτικού διαλόγου με τους αρμόδιους περιφερειακούς παράγοντες, με στόχο τη συνέχιση της υλοποίησης απτών αποτελεσμάτων, τον τερματισμό της σύγκρουσης και την προώθηση ενός βελτιωμένου περιφερειακού περιβάλλοντος.

Το Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών θα επαναβεβαιώσει ότι μόνο μια πολιτική λύση που θα μπορούσε να οδηγήσει στη λύση της σύγκρουσης στην Υεμένη. Αναμένεται να καλέσει όλα τα μέρη να διατηρήσουν τη δέσμευσή τους στη διαδικασία υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών ενόψει των επερχόμενων συνομιλιών και να επαναλάβει ότι η βιώσιμη ειρήνη μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω διαπραγματεύσεων που συνεπάγονται την ουσιαστική συμμετοχή όλων των ενδιαφερομένων, συμπεριλαμβανομένης της κοινωνίας των πολιτών.

Τέλος, το Συμβούλιο αναμένεται να εγκρίνει συμπεράσματα σχετικά με την κλιματική διπλωματία, θα υπενθυμίσει ότι η κλιματική αλλαγή είναι μια άμεση και υπαρξιακή απειλή, η οποία δεν θα απαλλάξει καμία χώρα και θα προειδοποιήσει ότι η ανάληψη δράσης παραμένει ανεπαρκής.

Πηγή: Real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση

Αρχειοθήκη ιστολογίου

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *