Για "ανάφλεξη" της ελληνικής οικονομίας μέσα σε δέκα μήνες, υπό την προϋπόθεση ότι θα απελευθερωθούν οι δημιουργικές δυνάμεις τ...
Για "ανάφλεξη" της ελληνικής οικονομίας μέσα σε δέκα μήνες, υπό την προϋπόθεση ότι θα απελευθερωθούν οι δημιουργικές δυνάμεις του Έλληνα, έκανε λόγο κατά τη διάρκεια χθεσινοβραδυνής εκδήλωσης του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ), ο πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου, Πέτρος Δούκας.
«Μπορούμε να φέρουμε τα πάνω κάτω στην ελληνική οικονομία, εάν κάνουμε τα σωστά πράγματα και επιστρατεύοντας τους σωστούς ανθρώπους, αυτούς που κάθε κοινωνία καμαρώνει», είπε.
Τη θέση ότι μόνο με ουσιαστικές αποφάσεις, τολμηρά μέτρα και μεταρρυθμίσεις που θα υλοποιηθούν με συνέπεια, και πέρα από μικροπολιτικές στρατηγικές, η ελληνική αγορά θα λάβει το "οξυγόνο" που χρειάζεται και θα δημιουργηθούν οι θέσεις εργασίας και οι ευκαιρίες που χρειάζεται η κοινωνία, διατύπωσε ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Αναστάσιος Καπνοπώλης, μιλώντας στην ίδια εκδήλωση.
«Μπορούμε να φέρουμε τα πάνω κάτω στην ελληνική οικονομία, εάν κάνουμε τα σωστά πράγματα και επιστρατεύοντας τους σωστούς ανθρώπους, αυτούς που κάθε κοινωνία καμαρώνει», είπε.
Σε δηλώσεις του στο περιθώριο της εκδήλωσης, ο κ. Δούκας εξέφρασε την άποψη ότι «οι ελληνικές τράπεζες χρειάζονται και πρέπει να ανακεφαλαιοποιηθούν», προσθέτοντας ότι «όσο πιο γρήγορα προχωρήσει η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, τόσο πιο καλό θα είναι για την ελληνική οικονομία».
Αναφερόμενος στην ελληνική οικονομία και τις δυνατότητες που έχει, ο κ. Δούκας τόνισε ότι καταγράφεται τεράστιο ενδιαφέρον επενδυτών για την αξιοποίηση των περιφερειακών λιμανιών Πάτρας, Καβάλας, Αλεξανδρούπολης, Ηρακλείου, Πρέβεζας και Βόλου, αλλά και για το σιδηρόδρομο και τα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας.
Τόνισε ότι πρέπει να καταργηθούν μία σειρά από διατάξεις που εμποδίζουν την επιχειρηματικότητα, ενώ για την προσέλκυση επενδύσεων πρότεινε να προσκληθούν οι Έλληνες να φέρουν πίσω στην Ελλάδα τα κεφάλαια που έβγαλαν στο εξωτερικό με ένα "πέναλτι" της τάξης του 4%. «Η χώρα είναι σε μια τέτοια κατάσταση που επιβάλλεται να γίνει αυτό», είπε.
Στην ομιλία του αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην ανάγκη κατάργησης του πόθεν έσχες, μείωσης των φορολογικών συντελεστών και ενεργοποίησης των συνταξιούχων και υπογράμμισε ότι η επιχειρηματική κοινότητα θα μπορούσε να απελευθερωθεί αναπτυξιακά, αν καταργούνταν χρονοβόρες διαδικασίες. «Οι καθυστερήσεις στο έργο του Ελληνικού είναι περίπου 50 εκατ. μεροκάματα των 50 ευρώ», υπογράμμισε. «Ναι μεν θα τα βρούμε μπροστά μας αυτά τα λεφτά, αλλά γιατί να μην είχαν ήδη μπει στις τσέπες μας», πρόσθεσε.
Παράλληλα, έκρουσε το καμπανάκι του κινδύνου για τη μείωση του ελληνικού πληθυσμού εξαιτίας της υπογεννητικότητας και του brain drain, ενώ επισήμανε ότι η Ελλάδα παραμένει ουραγός σε οικονομικό, αλλά και σε πολιτιστικό επίπεδο. Αναφέρθηκε στα αδιέξοδα που οδηγεί τη Βρετανία το Brexit, ενώ υποστήριξε ότι η Ιταλία θα βρεθεί σύντομα αντιμέτωπη με μεγάλες περιπέτειες, λόγω του τεράστιους χρέους της, που όπως τόνισε ξεπερνά τα 2,4 τρισ. ευρώ.
Ο πρόεδρος του ΒΕΘ
Υπογραμμίζοντας ότι «μετά από πολλά χρόνια αναταράξεων και αβεβαιότητας, η ελληνική οικονομία φαίνεται πως προσπαθεί να εισέλθει στην κανονικότητα», ο ίδιος επισήμανε ότι η ελληνική οικονομία χρειάζεται γρήγορους και διατηρήσιμους ρυθμούς ανάπτυξης, «να παράγει περισσότερο εθνικό πλούτο, αρκετό για να μπορέσει η χώρα να εξυπηρετεί το δημόσιο χρέος της, για να μπορέσει να αποκατασταθεί το βιοτικό επίπεδο των πολιτών και να εξαλειφθούν, σταδιακά έστω, οι κοινωνικές συνέπειες της κρίσης».
Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση