GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Καθηγητής αρχιτεκτονικής Γιώργος Τζιρτζιλάκης: Αυτοί έχουν ευθύνη για τα κτίρια που "απειλούν" την Ακρόπολη

«Η πολεοδομική υπηρεσία του υπουργείου Πολιτισμού δεν μερίμνησε γρήγορα» , δήλωσε στον Realfm 97,8 και στην εκπομπή του Μάνου Νιφλ...

«Η πολεοδομική υπηρεσία του υπουργείου Πολιτισμού δεν μερίμνησε γρήγορα» , δήλωσε στον Realfm 97,8 και στην εκπομπή του Μάνου Νιφλή ο καθηγητής της σχολής αρχιτεκτόνων μηχανικών Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Γιώργος Τζιρτζιλάκης με αφορμή τη διαμαρτυρία των κατοίκων για την ανέγερση 11όροφου ξενοδοχειακού συγκροτήματος σε δρόμο που απέχει μόλις 300 μέτρα από το μνημείο της Ακρόπολης.

Σύμφωνα με τον κ. Τζιρτζιλάκη, «η αρχιτεκτονική στην Αθήνα τα τελευταία χρόνια έχει απαξιωθεί, είμαστε σε κατάσταση ανοχής, έχει υποβαθμιστεί σε πολύ μεγάλο βαθμό. Εγκαταλείψαμε την ιδιαίτερη μέριμνα και φροντίδα για το θέμα των ψηλών κτιρίων, είναι ένα τραύμα στην ιστορία της πόλης», τονίζοντας ότι «στην δεκαετία του '50, έγινε μία πολύ μεγάλη συζήτηση για το αν θα μπορούμε στην ευαίσθητη τοπογραφία της Αττικής να έχουμε ψηλά κτίρια που θα ξεπερνούν το ύψος της Ακρόπολης. Είπαμε να μην έχουμε κτίρια ψηλά γιατί η τοπογραφία στο λεκανοπέδιο της Αττικής είναι πολύ ευαίσθητη με τους περιβόητους λόφους και να μην έχουμε κτίρια που θα υπερβαίνουν αυτό το ύψος. Τα τελευταία χρόνια ξεφύγαμε από αυτήν την οριοθέτηση και δυστυχώς και ο δήμος και το υπουργείο Πολιτισμού άφησαν να γίνονται αυτά τα πράγματα».

«Υπάρχει μία προστασία στην περίπτωση των λεκανοπεδίων των λόφων της Αττικής αλλά με τους γενικούς οικοδομικούς κανονισμούς, οι οποίοι αλλάζουν τα τελευταία χρόνια, πρέπει συνεχώς να επαναφέρουμε το θέμα και να το τροποποιούμε. Η πολεοδομική υπηρεσία του υπουργείου Πολιτισμού δεν μερίμνησε γρήγορα»,πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στα κτίσματα της πόλης, ο κ. Τζιρτζιλάκης τόνισε ότι «η Αθήνα δημιουργήθηκε με έναν τρόπο κατακερματισμένο, με εξανθήματα αριστουργημάτων, μεμονωμένα κτιριακά αντικείμενα που δίπλα τους ήταν μία μάζα κτιρίων που ήταν ανορθόδοξα, ακατάστατα και διαμόρφωνε μία φυσιογνωμία της πόλης που δεν έχει αυτή τη συμπαγή δομή όπως στις ευρωπαϊκές πόλεις. Αυτό είναι η προέλευση του προβλήματος».

«Το μεγάλο μας πρόβλημα είναι ότι η εφαρμογή της νομοθεσίας στη χώρα μας χωλαίνει σε όλα τα θέματα, δεν έχουμε αυστηρά πλαίσια νομοθετικά και εφαρμογή της νομοθεσίας. Αντίθετα, στις ευρωπαϊκές πόλεις είναι πολύ αυστηροί αυτοί οι κανόνες. Το θέμα αφορά τον κ. Καμίνη, την κ. Ζορμπά και τον κ. Σταθάκη. Είναι ένα θέμα που πρέπει να το δούμε ξανά με μεγάλη προσοχή γιατί αλλάζουν οι όροι δόμησης. Βλέπει κάποιος ότι με τον τελευταίο οικοδομικό κανονισμό έχει τη δυνατότητα να κάνει πιο ψηλά κτίρια. Προφανώς, πατώντας σε αυτό το ξενοδοχείο ανεγέρθη, χωρίς να σκεφτεί κανείς ότι αυτό είναι κοντά στην Ακρόπολη. Προτεραιότητα είναι το υπουργείο Πολιτισμού επειδή η Ακρόπολη είναι πολιτισμικό αγαθό», κατέληξε λέγοντας ο κ. Τζιρτζιλάκης.

Ακούστε το ηχητικό:

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση

Αρχειοθήκη ιστολογίου

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *