Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι εννοεί να μιλήσει «πιο ανοικτά» όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα κατά τη διάρκ...
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι εννοεί να μιλήσει «πιο ανοικτά» όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψής του στην Αίγυπτο, όπου θα συναντηθεί με τον ομόλογό του Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι.
«Τα πράγματα χειροτέρεψαν από τον Οκτώβριο του 2017», όταν ο Σίσι επισκεπτόταν στο Παρίσι, έκρινε ο επικεφαλής του γαλλικού Κράτους, αναφερόμενος στην κατάσταση ως προς τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Αίγυπτο.
Ο Γάλλος πρόεδρος πρόσθεσε πως σκοπεύει να κάνει κατ' ιδίαν «έναν εμπιστευτικό διάλογο» με τον Σίσι για «ιδιαίτερες περιπτώσεις» αντιφρονούντων και προσωπικοτήτων που βρίσκονται στη φυλακή.
«Θα εκφραστώ με τρόπο πιο κοφτό, ενίοτε ανοικτά (...) διότι θεωρώ ότι αυτό είναι προς το συμφέρον του προέδρου Σίσι και της σταθερότητας της Αιγύπτου», συνέχισε Μακρόν, απευθυνόμενος σε απεσταλμένους του γαλλικού Τύπου κατά την πρώτη ημέρα της επίσκεψής του στο Κάιρο.
Η αιγυπτιακή κυβέρνηση εκδηλώνει ορισμένα «χαρακτηριστικά σχετικά αυταρχικά, που παρουσιάζονται από τους ηγέτες της ως απαραίτητα για να αποφευχθεί η αποσταθεροποίηση, ειδικά από τους Αδελφούς Μουσουλμάνους ή αντιπάλους της στο εσωτερικό. Το ακούω αυτό, το σέβομαι», συνέχισε.
Αν το Παρίσι αποφάσιζε να «διακόψει κάθε μορφή συνεργασίας» εξαιτίας των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αυτό «θα έστρεφε ακόμη πιο γρήγορα την Αίγυπτο προς τη Ρωσία ή άλλες δυνάμεις που αδημονούν γι' αυτό», επισήμανε πάντως.
Για τον Μακρόν «σήμερα, δεν υπάρχουν μόνο πολιτικοί αντίπαλοι (της κυβέρνησης Σίσι) που είναι φυλακισμένοι, αλλά και πολλοί άλλοι διαφωνούντες που ανήκουν στο παραδοσιακό δημοκρατικό στρατόπεδο, που δεν απειλούν τη σταθερότητα του καθεστώτος. Πρόκειται για δημοσιογράφους, για ομοφυλόφιλους, γυναίκες και άνδρες που έχουν κάποιες πεποιθήσεις, αλλά δεν μου φαίνεται ότι απειλούν καθ' οιονδήποτε τρόπο το καθεστώς» στην Αίγυπτο.
Η πολιτική που εφαρμόζει το Κάιρο, επέμεινε ο πρόεδρος της Γαλλίας, εκλαμβάνεται από την αιγυπτιακή κοινωνία ως «ακόμη πιο σκληρή από εκείνη του καθεστώτος (του Χόσνι) Μουμπάρακ», του αυταρχικού προέδρου που αναγκάστηκε να παραιτηθεί έπειτα από τριάντα και πλέον χρόνια στην εξουσία το 2011, στην κορύφωση της λεγόμενης Αραβικής Άνοιξης.
«Η γραμμή μου είναι: σταθερότητα και σεβασμός της εθνικής κυριαρχίας. Αλλά αυτό που γίνεται εδώ απειλεί την ίδια τη σταθερότητα της Αιγύπτου», εξήγησε ο Μακρόν.
Ο Μακρόν αναμένεται σήμερα το πρωί στο προεδρικό παλάτι στο Κάιρο για μια πολύωρη συνάντηση με τον Σίσι, που θα ολοκληρωθεί με ένα επίσημο γεύμα. Φιλοδοξία του Γάλλου προέδρου είναι να ενισχυθεί «η στρατηγική εταιρική σχέση» με τη χώρα που έχει τον μεγαλύτερο πληθυσμό στον αραβικό κόσμο και να αυξηθούν οι εμπορικές ανταλλαγές.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας σημείωσε ακόμη πως θα αναφερθεί στη συζήτησή του με τον ομόλογό του της Αιγύπτου στην υπόθεση του Ερίκ Λανγκ, του Γάλλου εκπαιδευτικού ο οποίος είχε ξυλοκοπηθεί μέχρι θανάτου το 2013 μέσα σε αστυνομικό τμήμα του Καΐρου. «Είναι καθαρό ότι τα πράγματα πρέπει να προχωρήσουν», τόνισε, καθώς η οικογένεια του Λανγκ ζητεί ακόμη να αποκαλυφθεί «η αλήθεια» για τον φόνο του.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση