GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Συνολικά 85 πρώην αντάρτες των FARC δολοφονήθηκαν στην Κολομβία μετά την συμφωνία ειρήνης

Συνολικά 85 πρώην αντάρτες των Επαναστατικών Ένοπλων Δυνάμεων της Κολομβίας (FARC) έχουν δολοφονηθεί μετά την υπογραφή της συμφωνί...

Συνολικά 85 πρώην αντάρτες των Επαναστατικών Ένοπλων Δυνάμεων της Κολομβίας (FARC) έχουν δολοφονηθεί μετά την υπογραφή της συμφωνίας ειρήνης η οποία έβαλε τέλος στα 52 και πλέον χρόνια της σύγκρουσης ανάμεσα στον στρατό και τα μέλη της οργάνωσης αυτής, ανακοίνωσε ο ΟΗΕ τη Δευτέρα.

Μεταξύ της 26ης Σεπτεμβρίου και της 26ης Δεκεμβρίου, διαπράχθηκαν στην Κολομβία «14 δολοφονίες πρώην μελών των FARC», γεγονός που σημαίνει πως ο φόνοι ανήλθαν σε συνολικά «85 από την υπογραφή της συμφωνίας», τόνισε ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες στην τριμηνιαία έκθεσή του για το έργο της αποστολής επαλήθευσης του ΟΗΕ στην Κολομβία.

Σύμφωνα με την Ειδική Μονάδα Έρευνας, κρατικό οργανισμό που επικαλείται ο ΟΗΕ, δράστες των φόνων των μελών της πρώην οργάνωσης ανταρτών, η οποία σήμερα έχει μετασχηματιστεί σε πολιτικό κόμμα με το ίδιο ακρώνυμο, είναι «παράνομες ένοπλες ομάδες και εγκληματικές οργανώσεις».

Πολλές από τις δολοφονίες, σύμφωνα με τις αρχές της Κολομβίας και τον ΟΗΕ, διαπράχθηκαν από την Clan del Golfo (η ισχυρότερη συμμορία που διακινεί ναρκωτικά στην Κολομβία, τη σχημάτισαν ακροδεξιοί πρώην παραστρατιωτικοί που επισήμως αφοπλίστηκαν το 2016)· τον Στρατό Εθνικής Απελευθέρωσης (ELN, γκεβαριστές, επισήμως η τελευταία οργάνωση ανταρτών που συνεχίζει τη δράση της στη χώρα)· και μέλη της σήμερα διαλυμένης οργάνωσης Στρατός Λαϊκής Απελευθέρωσης (EPL, μαοϊστές).

Οι περισσότεροι φόνοι έγιναν στις επαρχίες Αντιόκια, Κακετά, Κάουκα, Ναρίνιο και Νόρτε δε Σαντανδέρ, όπου βρίσκονται μεγάλες παράνομες καλλιέργειες μαριχουάνας και κόκας, του φυτού που αποτελεί την πρώτη ύλη της κοκαΐνης.

Μέχρι σήμερα, 27 άνθρωποι έχουν συλληφθεί στο πλαίσιο των ερευνών που διενεργήθηκαν για τις δολοφονίες, κατά τις ίδιες πηγές.

Ο ΟΗΕ κάλεσε τη δεξιά κυβέρνηση του προέδρου Ιβάν Ντούκε, μέγα επικριτή της συμφωνίας ειρήνης, να «ενισχύσει τις δυνάμεις και τις στρατηγικές ασφαλείας» για την προστασία «των πρώην μαχητών».

Στην έκθεσή του εξάλλου ο Γκουτέρες δηλώνει ότι του προκαλεί «τεράστια» ανησυχία το κύμα δολοφονιών των ηγετών κοινοτήτων και των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα κάνει λόγο για 163 εξακριβωμένες ανθρωποκτονίες αυτής της φύσης μετά την υπογραφή της συμφωνίας ειρήνης ανάμεσα στην προηγούμενη κυβέρνηση και την ηγεσία της FARC.

«Οι περισσότερες από (αυτές) τις δολοφονίες διαπράχθηκαν σε περιοχές που εγκατέλειψαν τα πρώην μέλη των FARC ή όπου η παρουσία του Κράτους είναι περιορισμένη», τονίζεται στην έκθεση.

Ο Συνήγορος του Λαού, δημόσιος οργανισμός αρμόδιος για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κολομβία, καταμέτρησε από τη δική του πλευρά 423 δολοφονίες ακτιβιστών από το 2016 μέχρι την 30ή Νοεμβρίου.

Το κόμμα Εναλλακτική Επαναστατική Κοινή Δύναμη (FARC) έχει καταγγείλει επανειλημμένα την παντελή έλλειψη εγγυήσεων για την ασφάλεια των μελών του.

Οι περισσότεροι από τους 7.000 πρώην γκεριγέρος οι οποιοι κατέθεσαν τα όπλα βρίσκονται ακόμη σε ζώνες επανένταξής τους στην κοινωνία.

Εξάλλου, οι αποστάτες των FARC, που δεν αποδέχονται τη συμφωνία ειρήνης, υπολογίζεται πως αριθμούν περίπου 1.600, σύμφωνα με το Ίδρυμα για την Ειρήνη και τη Συμφιλίωση.

Από το 1958 μέχρι σήμερα, η εμφύλια σύρραξη στην Κολομβία έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 260.000 ανθρώπους, σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο για την Ιστορική Μνήμη, ενώ 7 εκατομμύρια και πλέον πολίτες της χώρας αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και 83.000 άνθρωποι θεωρούνται επισήμως αγνοούμενοι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση

Αρχειοθήκη ιστολογίου

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *