"Πού χάθηκαν όλα τα παιδιά; Πώς η οικονομική κρίση στην Ελλάδα οδήγησε στη δραματική μείωση γεννήσεων" τιτλοφορείται ρεπ...
"Πού χάθηκαν όλα τα παιδιά; Πώς η οικονομική κρίση στην Ελλάδα οδήγησε στη δραματική μείωση γεννήσεων" τιτλοφορείται ρεπορτάζ της Washington Post που αναφέρεται στο δημογραφικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα το οποίο η αμερικανική εφημερίδα το συνδέει με την οικονομική ύφεση.
Μάλιστα, το δημοσίευμα ξεκινά με αυτοψία στο δημοτικό σχολείο του Καλπακίου, όπου εφέτος φοιτούν μόνο 13 παιδιά. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ η υπογεννητικότητα πλέον έχει «αγγίξει» ιστορικό χαμηλό στη χώρα. Τα τελευταία χρόνια τουλάχιστον τα μισά σχολεία στην ευρύτερη περιοχή έχουν κλείσει λόγω του μειωμένου αριθμού παιδιών στους δήμους. Αρκετοί από τους λιγοστούς μαθητές του Καλπακίου ζουν σε παρακείμενα χωριά στα οποία μάλιστα είναι και τα μόνα παιδιά στην κοινότητα.
Κι ενώ αρκετές είναι οι οικογένειες που εγκατέλειψαν τα χωριά της Ελλάδας προκειμένου να αναζητήσουν μια καλύτερη ζωή σε μεγάλα αστικά κέντρα και συνηθέστερα στο εξωτερικό, ακόμη περισσότεροι είναι οι νέοι ενήλικες που δεν σκέφτονται ούτε κατά διάνοια την τεκνοποιία αφού δεν μπορούν να υποστηρίξουν οικονομικά κάτι τέτοιο, καθώς οι μισθοί τους δεν επαρκούν ή δεν εργάζονται.
Παρά το γεγονός πως η χώρα έχει βγει τυπικά από τα μνημόνια, αναμφίβολα θα χρειαστεί ένα σημαντικό χρονικό διάστημα προκειμένου η οικονομία και κατά συνέπεια η καθημερινότητα και η ποιότητα ζωής των Ελλήνων να επανέλθει σε ρυθμούς κανονικότητας κάτι το οποίο αντανακλάται, φυσικά σε αποφάσεις όπως η δημιουργία οικογένειας.
Το ποσοστό των γεννήσεων στην Ελλάδας, αντιστοιχεί περίπου σε 1,35 γέννες ανά γυναίκα, και είναι από τα χαμηλότερα στην Ευρώπη.
Πολύ χαμηλότερο μάλιστα από τον ρυθμό των 2,1 που απαιτείται για τη διατήρηση ενός σταθερού πληθυσμού στη χώρα. Και παρά το γεγονός ότι οι γεννήσεις στην Ελλάδα ήταν σε ανοδική πορεία πριν από την κρίση, φτάνοντας τη 1,5 γέννηση ανά γυναίκα το 2008, αυτή η πρόοδος παραπέμπει στις μέρες μας περισσότερο σε εξωπραγματικό σενάριο.
Το 2009, λίγο πριν από το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης , καταγράφονταν 118.000 γεννήσεις στη χώρα. Ο αριθμός αυτός έκτοτε υποχώρησε σταθερά, υπερβαίνοντας κατά πολύ τον αριθμό των θανάτων. Το σύνολο των γεννήσεων το 2017, ήταν μάλιστα 88.500, το χαμηλότερο στο αρχείο καταγραφών.
Πηγή: ΑΝΤ1, Washington Post
Δεν υπάρχουν σχόλια
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση