Οι τιμές της κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα κινούνται στον ευρωπαϊκό μέσο όρο μετά τη φορολογία, ενώ είναι χαμηλότερες από το μέσο...
Οι τιμές της κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα κινούνται στον ευρωπαϊκό μέσο όρο μετά τη φορολογία, ενώ είναι χαμηλότερες από το μέσο όρο πριν τη φορολογία, σύμφωνα με έρευνα του διεθνούς οίκου OVUM που έγινε για λογαριασμό της Ένωσης Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας (ΕΕΚΤ).
Η μελέτη βασίστηκε σε συγκριτική ανάλυση των αγορών κινητής τηλεφωνίας σε 21 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τα αποτελέσματά της παρουσιάστηκαν σήμερα στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Η OVUM μελέτησε τις τιμές της κινητής τηλεφωνίας λαμβάνοντας υπόψη α) τις πραγματικές τιμές που έχει πληρώσει ο καταναλωτής ανά χώρα για τηλεφωνία, μηνύματα και δεδομένα και β) τον όγκο των λεπτών ομιλίας, των sms και των δεδομένων που καταναλώθηκαν σε κάθε χώρα.
Μεταξύ άλλων, η μελέτη κατέληξε στα εξής συμπεράσματα:
- Στις συνολικές τιμές προ φόρων, η Ελλάδα είναι μεταξύ των πιο φθηνών χωρών στην ΕΕ, με τιμές κατά 11% χαμηλότερες από τον Ευρωπαϊκό Μέσο Όρο.
- Στις συνολικές τιμές μετά φόρων, η Ελλάδα βρίσκεται στον Ευρωπαϊκό Μέσο Όρο, παρά το γεγονός ότι η φορολογία είναι σχεδόν διπλάσια από τον Ευρωπαϊκό Μέσο Όρο.
- Το μηνιαίο προ φόρων κόστος του μέσου πακέτου υπηρεσιών που χρησιμοποιεί ο Έλληνας Καταναλωτής είναι στα 10,71 ευρώ, αρκετά χαμηλότερα από τον Ευρωπαϊκό Μέσο Όρο (12,07 ευρώ).
- Οι τιμές στην Ελλάδα μειώνονται σταθερά: Μόνο την περίοδο 2014-2017, η μείωση έφτασε το 24%.
- Η ποιότητα των δικτύων αντανακλά τις συνεχείς επενδύσεις των παρόχων παρά την οικονομική ύφεση, με την ταχύτητα download στα 36,9Mbps, όταν ο Ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι τα 35,9Mbps.
Σύμφωνα με την μελέτη «οι χρήστες κινητών επικοινωνιών στην Ελλάδα απολαμβάνουν υψηλής ποιότητας δίκτυα» με βάση τη μέση ταχύτητα κατεβάσματος δεδομένων. Τα δεδομένα αντλήθηκαν για την περίοδο 2014-2017 από τις οικονομικές καταστάσεις των παρόχων, οι οποίες είχαν κατατεθεί στις Ευρωπαϊκές Ρυθμιστικές Αρχές. Συνεπώς, η μεθοδολογία της μελέτης διαφοροποιείται από τις σχετικές μελέτες της ΕΕ και του ΟΟΣΑ για τις αγορές Κινητών Επικοινωνιών που βασίζονται σε μη αντιπροσωπευτικά πακέτα, καθώς δεν συμπεριλαμβάνουν καταναλωτικά κοινά με ευρύτατη διείσδυση στη Ελληνική αγορά.
Ο επικεφαλής της ΟVUM, Mark Oliver ανέφερε πως η μελέτη αποτελεί ρεαλιστική αποτύπωση των πραγματικών τιμών των κινητων υπηρεσιών, με μία μεθοδολογία που στηρίζεται σε αυτό που πληρώνουν και χρησιμοποιούν οι καταναλωτές. «Γίνεται λοιπόν σαφές ότι οι τιμές των κινητών επικοινωνιών στην Ελλάδα είναι σε όλες τις περιπτώσεις στον ευρωπαϊκό μέσο όρο ή και ακόμη χαμηλότερες από αυτόν, μόλις αφαιρεθεί η πολύ υψηλή φορολογία - η υψηλότερη στην ΕΕ».
Όπως ανέφερε ο γενικός διευθυντής της Ένωσης Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας Γιώργος Στεφανόπουλος, στο πλαίσιο της παρουσίασης της μελέτης, από το 2019 η ΕΛΣΤΑΤ θα χρησιμοποιεί νέο μοντέλο για τον υπολογισμό του κόστους των τηλεπικοινωνιών που έχει συμφωνηθεί με τους παρόχους, βασιζόμενο και σε νούμερα που θα δίνουν οι ίδιοι. Σημειώνεται ότι εντός του 2018, με βάση το υφιστάμενο μοντέλο υπολογισμού, η ΕΛΣΤΑΤ καταγράφει αύξηση 5% ως προς το κόστος των τηλεπικοινωνιών στη χώρα μας.
Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση