GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Επιστρέφουν οι δανειστές στην Αθήνα στις 21 Ιανουαρίου - Τα θέματα που θα μπουν στο τραπέζι

Στα μέσα Νοεμβρίου η Κομισιόν διαπίστωσε ότι από τις 16 μεταμνημονιακές δεσμεύσεις καμία δεν είχε εγκαίρως υλοποιηθεί. Δόθηκε τότε...

Στα μέσα Νοεμβρίου η Κομισιόν διαπίστωσε ότι από τις 16 μεταμνημονιακές δεσμεύσεις καμία δεν είχε εγκαίρως υλοποιηθεί. Δόθηκε τότε πίστωση χρόνου μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2018 και το ραντεβού ανανεώθηκε για το τέλος Ιανουαρίου, όταν θα γίνει ο δεύτερος διαγνωστικός έλεγχος από τους δανειστές. Στις 21 Ιανουαρίου οι δανειστές επιστρέφουν στην Αθήνα.

Οι πληροφορίες που επικαλούνται τα ΝΕΑ λένε ότι ουσιαστική πρόοδος δεν έχει σημειωθεί επί των εκκρεμοτήτων, αλλά οι Βρυξέλλες έχουν λάβει κυβερνητικές διαβεβαιώσεις πως ως το τέλος Ιανουαρίου οι φάκελοι θα έχουν κλείσει. Οι σημαντικότερες εκκρεμότητες αφορούν στον ρυθμό αποπληρωμής ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου και τις διαρκείς αναβολές στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων με χαρακτηριστικότερο ίσως παράδειγμα την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ.

Στο επίκεντρο αναμένεται να τεθούν και η αύξηση του κατώτατου μισθού το δεύτερο 15ήμερο Ιανουαρίου, το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας και το καθεστώς ΦΠΑ στα πέντε νησιά του Αιγαίου, τα οποία σηκώνουν το βάρος των προσφυγικών ροών. Ο επικεφαλής του κλιμακίου της Κομισιόν Ντέκλαν Κοστέλο προειδοποίησε πρόσφατα από τη Ν. Υόρκη την κυβέρνηση να είναι πολύ προσεκτική με την αύξηση του κατώτατου μισθού. Ήδη όμως, διακινούνται σενάρια για αυξήσεις 10% ή κοντά στα 50 ευρώ, τυχόν επιβεβαίωση των οποίων είναι άγνωστο πώς θα γίνει δεκτή από τους δανειστές.

Στο θέμα του ΦΠΑ στα πέντε νησιά, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής προανήγγειλε ΠΝΠ για την παράταση της έκπτωσης του 30% στους συντελεστές ΦΠΑ σε Χίο, Σάμο, Κω, Λέσβο και Λέρο, αλλά οι δανειστές περιμένουν την κατάργηση της έκπτωσης στις 31 Δεκεμβρίου.

Στο μέτωπο των διατάξεων προστασίας της πρώτης κατοικίας, η σιωπηρή αποδοχή της ολιγόμηνης παράτασης των ορίων προστασίας του νόμου Κατσέλη δεν σημαίνει πως οι διαπραγματεύσεις θα είναι ανέφελες. Οι δανειστές φέρονται να ζητούν δραστική συρρίκνωση του ανώτατου ορίου προστασίας από τα 280.000 ευρώ αντικειμενικής αξίας σήμερα, στα 100.000 ευρώ, όταν η κυβέρνηση επεδίωκε προστασία πρώτης κατοικίας έως 250.000 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση

Αρχειοθήκη ιστολογίου

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *